Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 21 070
  • 534
  •   1
Отговори
# 435
Възможно е лигавицата да реагира на хормоните.

# 436
Дано е това. ❤️ след празниците ще се опитам да отида при доцент Карагьозов. Дано се освободи час

# 437
Здравейте, момичета 🌸

Пиша с надежда за мнения и съвети, защото съм доста уплашена и объркана.

На 24 години съм.
С положителен тест за HPV тип 73 (високорисков),
цитонамазка – от 3A към 3Б група,
направена биопсия с резултат CIN 2–3.

Предстои ми конизация, но докторката, която ме следи, не извършва тази операция и ме насочи към МБАЛ „Селена“ при д-р Бране Лазороски.

Много ще съм благодарна, ако някой е минал по този път и сподели:
 • опит с конизация
 • впечатления от д-р Лазороски
 • препоръки за добри и щадящи специалисти (отворена съм и за София, ако процедурата се прави възможно най-добре)

Нямам деца и това е едно от най-големите ми притеснения — много се страхувам за бъдещата възможност за нормална бременност и раждане.

Ще съм благодарна за всякакви съвети, лични истории и подкрепа.

Благодаря предварително на всички, които ще отделят време да ми отговорят 🙏💗

# 438
  • София
До момента лечението ви е в съвсем правилна посока, вероятно с колпоскопски преглед е установен участъка, от който е взета биопсията?
Съвсем накратко - конизацията е лека, рутинна процедура, с която се отстранява окончателно участъка с клетките, които са изменени в следствие на вируса.
Няма болка, възстановяването е много бързо, след процедурата най-неприятни са различните течения, които преминават за макс месец. Мъчителното е чакането на резултата от хистологията, в който ще видите, че всичко е “изрязано до здраво” и си живеете живота, просто ходите стриктно на профилактични прегледи, които задължително включват колпоскоп, ехограф и цитонамазка.
Конизацията няма да попречи на бъдеща бременност и износване на бебе,  много сте млада, няма никаква нужда от притеснения в тази посока.
Най-важно е да успеете да запазите спокойствие, защото всичко ще мине, но трябва да се съхраните психически. Реално нищо страшно не се е случило. Успех и късмет!
Препоръчаните лекари в София са публикувани в първия пост.

# 439
Здравейте, преди около месец ми правиха диатермокоагулация на шийката, но продължавам да имам течение - безцветно към жълтеникаво, няма кръв. Дали е нормално това? Далеч не е толкова обилно както беше в самото начало, менструацията ми мина без никакви отклонения. Контролният ми преглед е чак 3 месеца след процедурата и просто се чудя дали всичко е наред…

# 440
Нормално е, един месец го има , тъканите се възстанивяват.

# 441
  • на острова на мечтите
Честита Нова година! Да е успешна и благодатна!
Отдавна не съм влизала в темата и в момента нямам време да прочета всичко. Не виждам промоционални кодове! Някой може ли да ми даде насоки? Благодаря!

# 442
Объркали сте темата, Danilu

# 443
  • на острова на мечтите
Объркали сте темата, Danilu
😂 Ами често ми се случва.... Направих си поръчката без промо код😉😂😂

# 444
  • Sofia
А аз си мислех, че става въпрос за промо код за някоя лаборатория и наострих уши 😆

# 445
  • на острова на мечтите
А аз си мислех, че става въпрос за промо код за някоя лаборатория и наострих уши 😆
😁😄Пардоне моа 🤷🙏 Обикновено върша няколко неща наведнъж и понеже  двете теми бяха наблизо... Цъкнала съм в грешната 😀🤗

# 446
  • София
Момичета, днес бях на преглед след направена конизация август месец и преминато лечение с AHCC за папилома вирус като при мен бяха активни щамове 16 и 39. Последно бях на цитонамазка октомври месец като тогава излезе първа група и бях много щастлива, но за първи път тогава докторката видя 'бели петънца' на колпоскопа, които тя каза, че ще следим и евентуално изгорим.

Няколко месеца по-късно, реално не е минало кой знае колко време от октомври до сега, петънцата все още са си там като ми обясни, че това всъщност са малки папиломи. Пуснахме течнобазирана цитонамазка, някакво изследване за вирусни инфекции и отново HPV.

По моята логика, въпреки че е безсмислено да го мисля преди да излязат резултатите, но все пак.. според вас възможно ли е изобщо такъв тип папиломи вътрешни да изчезнат сами? Тези по тялото се появяват и 'изчезват', само ако ги изгориш. Все още имам някаква надежда, че може вирусът да не е активен, но да са останали само те..

# 447
Дали да не искаш още едно мнение ? Папиломите къде са локализирани ?

# 448
Здравейте, мили дами. Дойде и моят ред да пиша заради гинекологичен проблем в групата. На 28 години съм с мъжа ми тъкмо сключихме брак и правим от 2 месеца опити за бебе. На редовен гинекологичен преглед  по мое желание реших да пусна HVP високорискови. Бях в шок - излезе 16-и тип. Досега винаги цитонамазка - 2А група всяка година. Явно само тя не е достатъчна.. Мъжът ми също се тества след това - и той е положителен. Направиха ми колпоскопия - имам изменения по шийката на матката. Вчера ми взеха биопсия и чакаме резултати, а от декември сме на лечение. Аз с papilloma care 6 месеца... Той приема прахчета за иммуната система и маже гел. Спряли сме изобщо всякакви полови контакти и смятаме така да е през тези 6 месеца. Няма да правим никакъв секс, дори с презерватив. Мечтите ми да правим опити за дете се сринаха. Не ме обвинявайте, но за мен на тази възраст е повече от нормално вече да имаме дете, даже според моите възгледи сме закъснели, но човек не предвижда кога ще срещне партньор и ще се омъжи. Знам, че сега е модерно да се ражда първо дете на 35-38, но лично не е моето, ако няма здравословен проблем. Чувствам се стара, притеснявам се колко време ще ни отнеме, дори от хорското мнение ми е тъпо. Всички двойки с дете, ние нямаме и те си излизат с децата семейно..
Сега по цял ден мисля дали ще ме оперират - абразио, конизация или просто горене на раничката, какво ще покаже биопсията и тн. Най-голямото ми желание е съвсем скоро да имаме дете, а очевидно няма да е така. Мислех дали да не продължим с опитите, но се отказах, защото не е редно. Знам, че всички ще ми кажат как сме млади и тн, но аз лично не се чувствам така и се притеснявам, че времето тече. Има хора не искат деца и на 35, аз искам още от 23-24-годишна...  Изпитвам яд, че не съм знаела по-рано да пусна тези изследвания и да се лекуваме преди брака, а сега да се съсредоточим само върху опитите за дете. Отделно вече ми писна всеки да ни казва "Мина сватбата, хайде бебе". Изпитвам и срам от диагнозата...И двамата сме с малка бройка партньори дето се броят на едната ръка, но.. Според нашите изчисления вероятно той ме е заразил понеже в последните две цитонамазки имам метапластични клетки, но никой не е обърнал внимание. Общо взето мега тъпо ми е. Правех планове да бременея и дори се чудех за едно пътуване да ходя ли, че нали планираме бременност, а то какво ни дойде до главата..
Какво да очаквам, ако се наложи абразио или недай боже конизация - ще мога ли да износя дете след това.. Майка ми е със 7 абразио и една конизация в Онкологията, но там дори не й бяха правили биопсия, което според моята лекарка е грешно и странно. Директно режат, явно заради пари от държавата.. Тя няма папилома вирус, но въпреки това имаше изменения толкова много пъти..
За момента съм в "Софиямед" на "ГМ. Димитров". Доволна съм от лекарката - д-р Таня Андреева, ще видя дали ще търся второ мнение, когато излязат резултатите. Винаги си представях, че ще родя преди 30, но явно няма да стане така.. Ако дойдат после и проблеми със забременяването направо не знам.. Лекарката твърди, че с това лечение, ще покажа отрицателен резултат и ще може да продължим с опитите чааак лятото.... Но, аз се притеснявам, ами ако не стане така.. или ако единият е отрицателен, а другият не? Да не се лекуваме с години накрая и изобщо да нямаме дете... Бях на 7-годишна терапия с противозачатъчни заради силно акне, слава богу засега нямам пъпки и имам овулация всеки месец. Ако се върне кистозното акне, просто не знам какво ще правя.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 12:02 от Zima11

# 449
Зима, спокойно, всичко ще се нареди.

Общи условия

Активация на акаунт