Адреси на хосписи

• 381 342
  • 496
  •   1
Отговори
# 180
За щастие майка ми мина на ТЕЛК 12.2013, така че мисля че към момента нов ТЕЛК няма да е необходим.
Някои ТЕЛК-ове имат давност, хубаво е да провериш дали има дата до която важи и трябва да се подновява (глупаво е, но така са го измислили, ако нещо не е променено вече - трябва да се провери)

Предполагам че месечната такса включва всички разходи освен лекарствата или е различно, в зависимост от хосписа? Има ли някакви такси за консумативи: ток, вода, кабелна и т.н., както и мокри кърпични, памперси и т.н. (Сигурно има още доста неща, които не ми хрумват)??
В различните хосписи е различно, ще ти кажат като се обадиш и попиташ.

Няма понятие вече генерално пълномощно, вече трябва повече неща да се изброяват конкретно, ако има пари по банки, трябва да се посочват конкретно имена на банките. Общо може да се упоменат например да представлява пред държавни и обществени организации, но например за решаването на телефон конкретно компанията трябва да се назове и какви права - нотариуса най-добре ще ви упъти . Също право да преупълномощава други лица конкретно по това пълномощно - поне имаше по едно време тази възможност, но не съм юрист.

Да конкретни неща трябва да се упоменат, кои точно имот, кола, всичко конкретно... а за банките е по-сложно там някои банки искат при тях да се отиде и те издават документ без него не можеш да се разпореждаш с влогове, сметки като упълномощен. Значи ако става въпрос за банкови сметки трябва да се пита в конкретната банка какво трябва да се издаде, за да можеш ти да се разпореждаш.

# 181
Очевидно ТЕЛК има срок на валидност: 3 години. Много ще се радвам, след 3 години майка ми да е напълно здрава, но едва ли. Просто ще е необходимо да повтаряме разправиите още веднъж. Sad
Благодаря за информацията за пълномощните, а това за банките изобщо не го знаех. Май ще трябва  да обиколя и да разпитам за подробности.

Хиляди благодарности на всички за помощта и информацията. Без вас бях загубена!  bouquet
Сега трябва само да намеря подходящия хоспис.

# 182
  • София и там където не се пуши
Очевидно ТЕЛК има срок на валидност: 3 години. Много ще се радвам, след 3 години майка ми да е напълно здрава, но едва ли..

В зависимост от възрастта - ТЕЛК-а може и да е безсрочен. Но ако и е първи, много пъти слагат срок. Но има и нещо друго, мой познат са му казали, че понеже е над еди каква си възраст, ТЕЛК-а му автоматично ставал безсрочен, определено вършат работа с този документ. Ноооо си питайте.

# 183
Благодаря Dorothy. Само от любопитство: на колко години е вашия познат?
ТЕЛКа на майка ми не е за първи път. Поне от 10тина години ходи на ТЕЛК. Но аз бях останала с убеждението, че личната ѝ лекарка я изпраща, защото болестите ѝ стават все повече и повече. По горе бях написала мисля, че е с Диабет, преживяла е инсулт, инфаркт, бай-пас на сърце и коремна аорта. Освен това има и ХАНК III клонящ вече към IV стадий. Никоя от тези болести не е лечима. Но може би защото майка ми е млада (щом и годините играят някаква роля newsm78) и за това не и дават безсрочен ТЕЛК. Иначе инвалидността ѝ в последния ТЕЛК е 99%. А тя тази година ще навърши 58г.
Все пак благодаря за информацията!

Някой да сподели опит от хоспис, за предпочитане около София?
Благодаря предварително!

# 184
Ооо, вярно е млада, сега попитах съпругата на моя познат - след 67 ставал.

# 185
Искам да дам актуално инфо за хоспис Надежда в Тръстеник.
Настанихме баща ми там през февруари. Обстановката е прилична. В началото всичко изглеждаше добре, особено отношението на управителя - обадих се още през есента, на няколко пъти се обаждаше и пращаше смс-и, че има място и могат да приемат пациента. След настаняването персонала беше любезен, усмихнат, всъщност все още се усмихват и поздравяват любезно, но...
След настаняването баща ми отслабна много бързо, буквално е кожа и кости. Като беше у дома, всеки ден ставаше, дори излизаше навън. А сега е постоянно на легло. Настанен е в стая на втория етаж, няма асансьор и е обречен да седи вътре. Банята и тоалетната са в другия край на коридора.
При последното ми ходене преди 2 седмици шишетата му за вода бяха зеленясали Sick Той вече едва говори, но се оплака, че не го къпят - според него за целият му престой от февруари до сега е къпан 2 пъти.
Таксата е 23 лв. на ден, отделно са памперсите и лекарствата.

# 186
Tani4ka_04 много съжалявам да прочета за това, което се случва с баща ти. Изобщо звучи ужасно. Надявам се да успееш да намериш някакво решение на проблема, така че баща ти да се чувства добре през оставащите му дни!!!
Благодаря, че сподели мнение.
Аз ще настанявам майка ми през есента, най-вероятно през октомври, и ще споделя какви са условията при нея!

# 187
Опарихме се неприятно с хоспис Света Екатерина в София, кв. Витоша на д-р Велков. Баща ми получи инсулт и парализа на лявата половина на тялото. Настаних го при д-р Велков и за трите месеца, които прекарахме там се радвахме на изключително грубо отношение от страна на някои от санитарките, незаинтересованост от някои от сестрите и като цяло пълен хаос. Малцината сестри и санитарки, които се опитваха да си вършат работата нямаха никакъв шанс в тази среда.

Баща ми получи рани от залежаването, а доктора ме убеждаваше, че нямало нужда от декубитален дюшек, защото било много топло и щяло да го запарва. То вярно в стаята с южно изложение беше страхотна жега. Добре, че лятото се случи малко по-хладно...

След това същия доктор ме убеждаваше, че раничката, която се появи на крака на баща ми не е страшна и ще се оправи от самосебе си. Чак когато целия крак се поду и зачерви се съгласи да обработи раната.

Накрая ми писна и се преместихме на друго място (Буона Вита). При първата превръзка на раната след пристигането ни на новото място се оказа, че раната е превързана от сестрата в Света Екатерина на сухо (без никакъв дезинфектант) и под бинта вместо марля е използвано парче памперс!?

Веднага ме свързаха със съдов хирург, който дойде на място (срещу заплащане разбира се) и установи, че положението е много зле. Препоръча 1 седмица превръзки със силни асептични средства и системи с антибиотици, след което да се прецени ситуацията. След една седмица прегледа потвърди най-лошото – гангрена. Наложи се да ампутираме крака под коляното (в МЦ БУЛ ПРО Горна Баня за чиято некадърност мога още 2 страници да изпиша!).

Допълнително много кофти от цялата ситуация е, че баща ми тъкмо беше започнал да се изправя и сигурно щеше да е проходил преди месеци ако заради цялата тази история не беше се наложи да е допълнително прикован на легло с произтичащата от това мускулна атрофия и т.н.

Та така... по мое скромно мнение МЗ би трябвало да отнеме лиценза на Света Екатерина.

В Буона Вита не всичко е перфектно, но като цяло няма големи проблеми за които да се хвана и определено е класа отгоре на Св. Ек. Отделно, че е и значително по-евтино.

# 188
Благодаря, че сподели мнение.

Аз още не съм настанила майка ми. Здравната система се оказва голяма пречка за плановете ми (борим се с лекари, необходимо лечение и операции). Едва след като приключим с тях, ще я настаня и ще напиша мнение.

# 189
  • в резерват
Моля за малко помощ. Някой ако има актуално впечатление от хосписа в гр. Левски или в Славяново, моля да ми пише.
Също се интересувам и от Меди хелп пак в гр.Левски

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 20:54 от Арбанашка кокона

# 190
Здравейте,
останах потресена, като прочетох в какви условия са оставени да живеят възрасните хора в частните домове и хосписи, как липсва елементарна грижа за тях, а същевременно изнудват близките за допълнителни пари. Репортер в новините на БНТ имам желание да разкажа за този проблем, както и да се потърси отговорност от институциите за липса на контрол. Не е нормално при такива високи такси, хората да измират от липса на адекватна грижа. Ако някой от вас иска да разкаже историята на свой възрастен близък и през какви перипети сте преминали в тези частни домове, може да се свържете с мен на телефон 0895725726 Даниела Райчева.

# 191
Здравейте,
останах потресена, като прочетох в какви условия са оставени да живеят възрасните хора в частните домове и хосписи, как липсва елементарна грижа за тях, а същевременно изнудват близките за допълнителни пари. Репортер в новините на БНТ имам желание да разкажа за този проблем, както и да се потърси отговорност от институциите за липса на контрол. Не е нормално при такива високи такси, хората да измират от липса на адекватна грижа. Ако някой от вас иска да разкаже историята на свой възрастен близък и през какви перипети сте преминали в тези частни домове, може да се свържете с мен на телефон 0895725726 Даниела Райчева.

# 192
Здравейте,
една рецензия и от мен:
Настаних майка ми преди 2 месеца във "Вила Швейцария" в Момин Проход. Към момента мога да споредя само позитивно мнение: хугиената, храната и обслужването е добро, базата също е ок. Домуващите имат режим, рехабилитатор, при който могат да правят упражнения всеки ден, както и двор, където да се разхождат. Майка ми е подвижна и се справя сама, според нея се чувства добре там. Храната е разнообразна.
 Надявам се това добро впечатление да остане и за в бъдеще!

# 193
 feniks91 гледали ли сте болен, от къде тази информация за ужасии.

Мога да кажа, че денонощната грижа и аз съм стигнала до там, след ужасни мъки и опит да гледам, но просто това вече е нъвазможно, поради липса на сили. В държавните болници съвсем не гледат, не са ни и длъжни де.

Трудно го преживяват, самите болни, но нямам съсед близак и т.н., който да не ме подкрепя, защото там са си специалисти и за да направиш това, си трябва и сърце. Също така е нужна и някаква подкрепа за хосписите от държавата, освен таксите, които плащат близките. Издават ми бележки от касов апарат, предоставят ми информация по всяко време.

# 194
Здравейте, лекар съм, също- социален консултант като второ висше  и живея в чужбина. Тук работя и по двете специалности. Имам контакти и връзки в Европейския Съюз и т н . Казвам това, само защото не искам да ми бъде отговаряно от собственици на домове под прикритие и с цел реклама и зарибяване. В истинността на това, което ще ми се предложи, ще се убедя веднага и тогава, повярвайте ми- ще стигна докрай, имам и знанията и възможностите.
Питам обикновените и истински хора, търся техния отговор. Колега може да ми пише, но моля, да не ме лъже.
Търся хоспис за близък. Да отговаря на всички стандарти и основан на хуманност и грижа за болния и стария. Персоналът да е подбран според професионални и човешки качества. Да не се злоупотребява- да не се и помисля за това.
Моля, всички знаещи, изстрадали и научили се, отговорете ми. Има ли такъв хоспис в България и къде
Благодаря
Д-р Н. Л.

Общи условия

Активация на акаунт