Априлски бебчета 2025- тема 3

• 11 879
  • 439
  •   4
Отговори
# 300
Като навърши 6 месеца дават направление за кръв, урина и коремен ехограф.
Каши взех от ДМ и на Слънчо, още не съм дала. На ДМ някои имат палмово масло (от тези които са смесени с плодове, така че четете отзад етикетите).

# 301
За броколите и карфиола и аз се чудя, че купих, на бурканчето пише 4+, така че вероятно с другите зеленчуци, но понеже знам, че са газообразуващи, ще си мина първо през по-базовите вероятно и след това. Ние вчера хапнахме първите лъжички на малко след 5 месеца.

# 302
Аз давах и броколи и карфиол, не съм забелязала някакви смущения сравнено с другите зеленчуци.

# 303
Броколи въведох малко преди да навърши 6 месеца и не съм видяла да има проблем. Две каши съм давала и те са на ХИП- оризова и царевична, като започнах да ги смесвам вече с плодове.

# 304
Родена е на 08.04, с термин 01.04, нормално, но предизвикано, че не искаше да излиза овнето в 15;07 ч. 3.950 кг 53 см София, трета госпожица ☺️
Захранвам я защото е на изцедена кърма и направо с това изцеждане е тегава работа, ама както дойде, ще кротна малко. Може ли ако нямаме пълна порция, но доста въведени зеленчуци да вкарвам жълтък или трябва при пълна порция?
Относно прегледите, изследванията са им задължителни както ги описаха и ортопед, до 2 месеца и после на 6 месеца.
Относно кашите, може ли въпреки, че е млечна, да се направи с АМ?
А за зъбчетата, тези които имате вече зъбче миете ли ги. Аз й взех четка-пръстче и една паста на Нук, че пише, че е от 0 месеца, ама още не съм ги пробвала?

# 305
Кактусче, тези изследвания са когато навършите 6 месеца. На мен например не ми е казала нищо за ортопед, нито и направление ми е давала за такъв до момента. Но взех 2 направления за физиотерапия.

При мен е малко объркващо с това захранване, че ще сме на 6 месеца, но ще започнем с пюретата на 4 месечните. Иначе каши на Holle съм заредила, но след месец ще им в старта чак.

Днес получих и нещата от iHerb
Скрит текст:
Една нова гризалки и две играчки за след няколко месеца

И малко пюренца.

Стана ми странно, че имат такива с колаген. Аз не съм срещала такива тук. Вие имате ли на идея за такива?

Иначе ние имаме четки за зъби, но едната е по-скоро чесалка според мен.

https://www.baby.bg/product/curaprox-baby-detska-chetka-za-zabi-asortiment/
https://www.baby.bg/product/silikonova-chetka-za-zabi-s-tri-nakraynika-badabulle/

Пастата за зъби я взех от iHerb. Някаква непозната за мен марка.
Скрит текст:
Смятам като излезе зъбчето да започнем да ги мием и ще видим коя четка ще е по-подходяща. Мисля и да запиша и час за зъболекар по някое време за да даде насоки.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 11:16 от Пълнолуние

# 306
Аз много се чудя за дохранването. Сега съм взела зехтин Holle, той вече яде по 140 грамо пюре (като вътре слагам 30 мл АМ за по-добра консистенция), и после и му давам мляко да пие, изпива около 90 мл. От утре ще слагам зехтин, мляко вътре, и след това май само вода ще давам. За жълтък ще изчакам да стане на 6м. Сега ще въведа броколи, после сладък картоф и след това карфиол. Гледах едно рийлче как се захранва с алерген първото дете - на паркинга на спешното. След това вече се претръпвало 😅

# 307
Много ви благодаря за информацията, момичета 🤗❤️
Мануна, това много ми хареса 🤣🤣🤣
Мишленце, ще те запиша 🤗
Луничке, за първи път виждам такива паучове, само в iHerb ли ги има? По принцип в Турция имат пюренца с костен бульон.
Имам накупени каши на Holle, Хип и още няколко. На Холе безмлечните са идеални, ако майката кърми или бебчето е на специално АМ. В млечните каши не се слага допълнително АМ или кърма.

# 308
Самата марка Serenitykids  не я намерих в България. В немският Amazоn също. Цените са им соленки, но в крайна сметка, ако и харесват и ги пие/яде, ще и поръчвам от Iherb. Имат доста странни за мен вкусове. Като бизонското. В iherb и пюретата на Gerber са различни, в пластмасови опаковки са и малко по-различни от нашите тук. Например тук не намерих зелен фасул без други неща.

Някой знае ли има ли срок за подаване на декларация за изплащане на сумата за първо дете. Аз онзи ден се борих с техният панел и не успях да се справя. Grinning Май на място ще взема да отида. Предполагам се подава по настоящ адрес, а не по постоянен, че при мен са различни.

Обмислям купуване на ограда, че започне ли да лази и ходенето до тоалетната ще е лукс. Иначе мислим да сложим такива "лепенки" на ъглите на мебелите. То не само за нея и за мен. Краката ми постоянно са в синини.

Мануна И аз започвам да го мисля това с паркинга. Grinning Особено след като имаме резултати за евентуална непоносимост към глутен.  Говоря за теста от Future Health.

# 309
Аз купих от ДМ такива ъгли за леглото за нас 😃 има ефект, целите бяхме сини, особено мъжа ми.
Аз като стигна около 120 гр пюре почнах да добавям жълтък, но го отделям в около 50 гр пюре за да съм сигурна, че ще го изяде.
На една лекция на д-р Владимирова беше казала че пюрето може да се дава и на 2 пъти за да си изяде цялата порция и веднъж така направих, просто не трябва да си загребвала от бурканчето, за да го запазиш чисто, аз на части добавям в купичка, за да съм сигурна че няма да се налага да го хвърлям.
Нашия ортопед каза, че може чак като проходи или вече като по-голямо може да отидем, ако няма някакви проблеми.
Броколи и карфиол давах на гербер, ужасно миришат, подгответе се Grinning

# 310
Пълнолуние, аз подадих онлайн и беше много удобно, че данните системата сама си ги тегли за имена, ЕГН и тн. Срокът май е година, но да не те подведа.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 17:40 от zvezdait

# 311
Току що се прибрахме от Тасос - Обичам да пътувам, и най много обичам да се.прибирам вкъщи след дълго пътуване. А кега вече и с мъниче е още по богато преживяването, фокусът е нов.
Това ни беше първото спане извън къщи след изписването и беше много вълнуващо и прекрасно. Изпълнена съм с оптимизъм и приятно очакване за следващи пътешествия с Нея.
Само в раницата си седи, количка май няма скоро да иска, и каквото е такова, ще си се гушкаме:)) както е писала Камъка.
Иначе като се прибрахме беше много развълнувана горкичката да се види играчките, котките, двора и едва заспа преди малко с плач... много са крехки душиците.
Много и полезна информация сте дали за кашите, супер е! Плодовете с кашите как се дават се зачудих...
За еднократната помощ подадох при социалната служба по лична карта и поне в Дружба на езерото район Искър бяха много бързи, една бланка и готово.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 18:09 от Belronika

# 312
Моето бебче вчера стана на 5 месеца, лл и педиатъра ми казват да захранвам, но честно казано аз не искам още. Изцяло на кърма е след много усилия да махнем Ам и сега се притеснявам да не започне да ми намалява. Отделно някои вечери го мъчи коремчето. Тези, които захранвате и сте на кърма, как процедирате, ако не изцеждате много кърма? Аз успявам да изцеждам най-много 30-40 и се чудя, как ще се справям, ако трябва да изцедя повече мляко.
Ние ще ходим на ортопед в началото на 6 месец, бяхме при Глогова, мислим пак при нея да отидем.

# 313
Аз правя малко АМ - 60 мл, плод половин бурканче (60 мл) и супена лъжица/лъжица и половина каша. Засега съм давала така безмлечна оризова каша на Хипп. Включих плод, защото доста се запече от тази каша, а винаги се започва с нея. (поне аз така знам).  По принцип на кутията си пише как се приготвя - с АМ, като безмлечна каша с плод и тн. Тъй като трябва да качи повече килограми и отказва да пие въобще АМ след това, правя малко по-различна рецепта. Много се харесва кашата.

# 314
Момичета, здравейте! Blush Надявам се да има някоя, която ме помни още от времето, когато бяхме бременни. Мисля, че последно писах, когато родих (на 21.04) и след това безследно изчезнах в дебрите на първото майчинство. От сигурно 4 месеца все се каня да ви изчета и да пиша, и все нещо се случва и само ми остават отворени табовете на лаптопа. От малкото прочетено, виждам колко сходни проблеми сме имали и ме е яд, че не се лекувах тук с вас, вместо да се измъчвам сама...
Аз имам проблеми с Жади основно с безспирното ѝ клюкарстване, да го наречем любопитвстване, и нежеланието ѝ да спи. Отдавна сме на много кратък дневен сън и на три дремки поне от 3-я месец, да не кажа понякога, че е на 2... Поне през нощта спи - буди се по 1-2 пъти за кърмене, въпреки че последните два дни се буди постоянно...
Пускам ви едно мое словоизлияние така за "Здрасти", да ви запозная с ежедневието ми, пък може някой да се припознае, а като ви изчета ще се включа пак, а и имам още някои чуденки.. Blush Heart Eyes

Жади спи.
И аз не знам какво да правя - да полегна малко с нея може би? Полягвам, обаче не мога да заспя, ами аз ако проспя цялата ѝ дрямка, няма да мога да свърша всички други неща, които чакаха да бъдат свършени, когато Жади си полегне. А и ще имам малко време за себе си. Рязко огладнявам, ама вярно, че не съм обядвала, приготвям си набързо нещо, хапвам го, Жади спи вече 35 минути, човек никога не знае колко още ще спи, но със сигурност нямам много време. Какво да правя? Въртя се из хола като гладна котка, (а пък аз нали току-що ядох)... Поглеждам телефона си, пускам 2-3 гласови в отговор на много близка моя приятелка, с която сме на "едно дередже", разбирайте бебетата ни имат няколко месеца разлика и си четем мислите като току-що влюбени гаджета. А колко е тъжно, че тя е във Варна, а аз в София, споделеното майчинство би било друга работа... Но, уви...
Споделям ѝ, че имам "време за себе си" и се чудя откъде да почна, но все пак, ще пробвам да почета малко или да пиша. Оставям телефона с усмивка, че още някой е в кюпа (сори), отдъхвам с облекчение, че най-сетне ще осъществя намеренията си да отделя "време за себе си",  въртя се още малко из хола, откъде да почна, откъде да почна?, чакай първо да полея цветята, хехехе мисля си аз, ще имам малко време за себе си, докато поливам, после се сещам, че днес още не съм пуснала пералня, отивам, пускам я бързо и хехехе със задоволство мисля си аз, ще имам малко време за себе си, най-сетне, най-сетне!, сядам на масичката, отварям лаптопа, сега да пиша ли или да чета?, отварям само за малко БГМама, искам да разбера, колко спят бебетата на мамите, колко наддават, кога започват захранването, ох, колко много са писали, ужас, затварям, все пак, това е време само за мен, отварям нов линк, youtube, ще си пусна някоя песничка, поглеждам вдясно от мен - чинията ми още стои, чакай да си я вдигна, охо, съдомиялната е измила, я дай да я изпразня и сядам да имам "малко време за себе си" хехехе, нямам търпение!, готова съм с миялната, пералнята още работи, вчера изчистих, нямам какво да върша засега, така че сядам да чета, пиша или каквото си пожелая хехехе, това е време само за мен, а, чакай, трябва да изгладя чистото пране на Жади, ех, нищо де, ще го изгладя по-късно, нали това е време само за мен, разхождам се из хола като волна птичка "чурулик, чурулик", няма пък да гладя, ще си имам време за себе си, хехехе, колко хубаво, реших го!, оставям всичко за после, оставям гладенето и сядам!;
да пиша ли, да чета ли, леле не знам, толкова се вълнувам!
Сядам на лаптопа, пускам най-сетне въпросната любима песен и се приготвям - ще пиша.
Отварям нов файл и отляво на големия екран, на едно по-малко екранче, едни очи ме гледат.
Събудени.
Очите на Жади. Хехехе. Хехе. Хе.

Общи условия

Активация на акаунт