Априлски бебчета 2025- тема 3

• 19 107
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
По план месцето трябва да вкарам след 10 дни. От тази седмица започнахме с жълтъка. Според ЛЛ 2 седмици след жълтъка трябва да започвам да давам месце.

Утре продължавам с друго пюре. Мисля да не давам няколко дни спанак. Най-вече ме притеснява, че не иска да си отваря устата, а иска да сърба от лъжицата. На една от лекциите споменаха, че възможна причината да е някой неразвит мускул. Дано просто пюрето не и е харесало. Ако продължава така ще питам ЛЛ какво да правим.

Благодаря Ви момичета.

Розичка ще видя и този метод, ако продължава с тези истории.

Мануна, от къде ги поръча?

# 721
Пълнолуние, само да допълня, че аз не съм спряла да предлагам пюрета.
Просто количествата които яде са много много малко и определено ме натоварва приготвянето им и съответно последващото им изхвърляне.
Аз жълтък съм вкарала, през ден два и давам четвъртина директно в устата, както казах - смачкано между пръстите и в бузата.
А когато стоите всички на масата и ако и подадеш нещо, поднася ли го към устата си и лапа ли го?
Изглежда ли нетърпелива да лапне това което поднасяш към устата и, било то и с твоята ръка. Защото при нас, тя не иска да отваря уста на лъжицата, но когато види да хващам в ръка краставица/домат и да я придвижвам към нея веднага отваря уста и иска да и го дам да опита.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 23:13 от rozi4ka222

# 722
Ето ги: За чашката ми звъннаха от Фрея за потвърждение, края на ноември трябва да ги доставят.

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 23:12 от Мануна

# 723
Розичка, аз не съм и давала друго освен пюре. Днес за пръв път и давам банан. Иначе като види шише, купичката и и започва радостно да тропа с крака и ръце. Все едно много го иска. Слагам на стола отвори един път уста и това е.

Пюретата не ги правя аз, а ги купувам. Реших, че така ще ми е по-лесно на мен. Отделно аз много неща не ям и ми е трудно да готвя каквото и да е било от тях. Някой ден ще се наложи, но поне за сега си го спестявам.

Още много я дразнят венците и каквото и д аи дадеш го лапа. Днес на урока даваха едни дървени  Маракаси и ги наяде. Яде каквото види накратко, без значение дали става за ядене или не.

# 724
Пълнолуние, това, което описваш е напълно нормално. 90 процента от приятелчетата на голямата дъщеря бяха така - обичат си млякотои не искат пюрета. Ако това ще те успокои, непрояло дете няма. Дори съм чувала истории, че са давали пюретата с широки биберони, за да се ядат.
Ани си харесва и пюрета и каши, но с млякото е ужас. Вчера изпи сутринта към 9 и 30 само 60 мл. Сутрин и вечер едва пие 150 мл. Кантарът вместо нагоре върви надолу (сега е някъде 6500) и се колебая какво да правя... Дали да заместя още едно ядене с каша или да опитам да дам плодово пюре с АМ в 9 и 30... Някой има ли заместени 3 хранения?
Педиатърката каза, че наддава малко, но е важно да пие мляко на тази възраст и не ми се иска да започвам с кашата/попарата сутрин.

# 725
Гери, мислила ли си да се свържеш с банка за кърма и да пробваш да давате кърма, а не АМ?

# 726
Гери и на нас ни е голяма драма яденето в 9 ч., по 40 минути малко по малко, та да изпием 130-150 мл, имаме заместени обяд  със зеленчуково и след обяд каша. И ние не наддавама особенно много. Преди да започнем захранването ядеше 5 пъти по 150 мл, но от както заместихме и тя спря и да се изхожда и нощно време се буди и върнах още едно ядене с мляко през нощта и горе долу май се получават нещата. Яде 150 мл мляко в 6 ч., в 9 ч мляко поне гледам 120-130 да изяде, понякога си изяжда и 150 мл, днес й сложих една бисквитка в млякото и го хапна до 120-130 мл. Около 12:30 ч. яяде пюре 160 гр, дали с жълтък, дали месно. В 16 ч. Яде каша, като към нея добавям плодово пюре, всичко общо160 гр. 20 ч. 150 гр. мляко и в 23 ч. 150 мл мляко. На 8ми сме на лекар и ще видим как сме с наддаването, че преди да вкарам още едно млечно пробвах да я измеря на нашият кантар и за около 2 седмици нищо не беше качила.
Млякото ни е изцедена кърма.

# 727
Ние сме на 2 хранения, заместени. Засега смятам така да остана, понеже, ми се вижда, че хапва много.
Преди два дни я сложих в проходилката, ама не й хареса, пак ще я пробваме събота и неделя. Иначе стига пода вече. Ама не се усеща, че може да се придвижва така. Онзи ден направи опит за пълзене. Дали не е рано за проходилката, какво мислите?

# 728
Вдигнаха майчинството на 900 лв, пак е нещо Simple Smile
Аз снощи вечерта давах пюрето, когато бяхме седнали да вечеряме, почти го изяде (125 гр). Напоследък не иска зеленчуково с жълтък, иска месно. Ще опитам да дам жълтък така, като казахте.
Розичка, ти само вечер ли даваш храна така или и на обяд?

# 729
Благодаря ти, Гери. За сега продължавам да и давам пюрета, но с лъжица. Не ми се иска да я уча на лесното, но ако трябва ще минем на план Б. Дано скоро да започнете да качвате.

От 2 дни се учи да надига дупето, но още не може да застане на 4 опори. Много се сърди, че не и се получава. Пак започна с физиономиите тип съскане.

Ние решихме да не купуваме нито бънджи, нито проходилка. Мненията по този въпрос са различни и объркващи. Фурлакис каза, че няма проблем. Физиотерапевтката препоръча да не ги ползваме. Жената от КиндиРу също каза, че не е добре да се ползват, защото децата стъпват на пръсти и натоварват мускули, които не трябва и това оказвало негативно влияние на редица неща. Да се чудиш на кой да вярваш 😀

# 730
Sande4, обикновено на обяд пробвам с пюре. Вчера например изяде към 100гр, като успях да прокарам вътре и дозата месо. Но вчера имаше тиквичка и по неизвестни за мен причини явно тиквичката много и допада.
Иначе ако на обяд откаже пюрето спирам яденето и мога да и дам нещо от моята храна. Примерно преди няколко дни имаше запеканка с карфиол и и давах колкото да участва в яденето.
Най - много с пръсти и давам вечер, защото тогава сядаме всички на масата и искам да участва. Така яде суров домат например, мусака бях отделила за нея без сол, в деня за жълтък винаги и го давам вечер с нас на масата.
Следобяд опитвам с каши, но не им е голям фен. Но пък и давам настъргани плодове.
Всеки ден е различно, но определено от нашата храна и харесва повече.
Хубавото е, че се научава да дъвче.
Общо взето гледам да съвместявам и двата подхода и определено не се изнервям след като се примирих, че няма да изяжда с охота по 200гр пюре. Просто се водя по вкуса и.

За проходилките - вредни са. Възпрепятстват двигателното развитие и не само - усещането за баланс и координация. Има деца които месеци наред оставени в тези проходилки, след това падат като талпи и се удрят в какви ли не предмети. Кинди ру са австралийска програма за двигателно развитие и може да им се вярва абсолютно. Детето няма нужда да стои в проходилка, никой друг бозайник не бива поставян в такава. Децата/бебетата имат нужда от свобода на движение.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 10:41 от rozi4ka222

# 731
Аз съм против проходилките, но съм с две ръце за бънджитата с поставка. В моя случай бебчо много отдавна скача и оставам без ръце, а дали ще е в ръцете ми или в бънджито няма никаква разлика. Пише го и в статията на Фурлакис.
Много се зарадвах за майчинството, но щеше да е още по-добре ако бяха приели първоначалното предложение от 600€.
Моят господин не спира да се клати на четири крака и да се хвърля напред 🤣 пълзи отдавна, но вече започна да тренира лазенето. Успява да се изправи сам, когато се придържа за предмети и няма търпение да проходи 🤣

# 732
Ако бях се доверила на Фурлакис за врата на малката сега щяхме да сме много зле… За някои неща може да е много добър , но мисля, че много подценява други неща и не им обръща достатъчно внимание. Да не говорим, че на прегледа бърза да изпее всичко, като на рецитал. Иначе знам какво пише във файла. За това казвам, че мненията са различни и объркващи. Просто си имам едно наум за него заради нашият случай.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 12:11 от Пълнолуние

# 733
Joss, мислих, но когато имах кърма започна да прави същия номер с нея - не пиеше повече. Няма по-голяма мъка да хвърляш недоизпита кърма и не мисля да се обръщам към банка, като не е сигурно, че ще се пие. Не е проблемът с млякото, просто не иска течна храна - с голямата имах същия проблем и когато започна да яде само пюрета и каша се оправиха нещата. Проблемът е, че не може да става изведнъж и е рисково, защото  голямата спря да наддава и й се затвори по-бързо фонтанелата, изведнъж забави с усвояването на някои неща... Хубавото беше, че го хванахме бързо и нямаше фатални последици.
Нашата само се клати като самолет, не иска да седи сама въобще, а за лазене и изправяне сме много далече. Иначе продължава да е енергична, но повече спи през деня.
При нас инервалите на хранене са проблемът - вечер си прави около 8 часов интервал без ядене. След това иска да яде на 4/5 часа, но това е голям интервал и ще изтърве още едно хранене.
Днес примерно беше по-гладна и изпи сутринта 150 и в 6 и сега към 10, което много ме зарадва, но как не е всеки ден така.
Извинявайте, че се оплаквам, но се виждам в чудо.
Нашият ортопед забранява всякакви проходилки  и бънджита, само уокър е позволен.

# 734
Гери, оплаквай се, много ясно, нали сме тука затова.
Луничке, съгласна съм. Доволна съм от Фурлакис, но това за бънджитата и проходилките не го приемем. Предпочитам да се доверя на Кинди в това отношение и на себе си. Само активен център ще ми взема и то като започне да се изправя сам, от което сме далече.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 11:54 от Мануна

Общи условия

Активация на акаунт