Априлски бебчета 2025- тема 3

• 12 274
  • 460
  •   3
Отговори
# 420
Моето момченце много обича пащърнак в чист вид или с други зеленчуци. По принцип той също не обича особено чист картоф, но хапва всякакви комбинации. Днес дадох и броколи...доста се помръщи, но го изяде в комбинация с малко тиква 😁 Иначе любимите пюренца на моя сладур са пащърнак/на Холе, Хип и Симпъл/, тиква със сладък картоф и морков със сладък картоф от био серията на Гербер. Миличкият зяпа като пиленце и не мога да сваря да му давам, 😅❤️❤️❤️🥰 За разлика от пюрето на Хип картофи с тиквички....едвам го изяде. Той дори домашното си го изяде с по-малко зор, хаха. Вчера вкарах и жълтък, ще давам през ден. Вече при навършени 6 месеца ще включа и месо. Другата седмица ще вкарам май и карфиол, нищо че започнах да давам вече жълтък. Надявам се да няма някакви закъснели реакции.

# 421
Благодаря ви, момичета за съветите. Аз морков вече давах и много се хареса. Картофче дадох първо, мръщеше се, но го хапна, искаше и в следващите дни да хапне. Но правеше една физиономия, все едно й горчи. После дадох тиквичка, морков, сладък картоф и сега сме на пащърнак. Ще пробвам да го смеся с картоф и ще видим какво ще стане. Ако не се получи, ще пробвам с морков отново.
Задължително ли е да добавя олио на двукомпонентните пюрета? Реших да използвам рапично олио на ХИП.
Аз сама си ги правя пюретата, с уреда. Варят се на пара, после обръщам и пасирам. Много е удобно.
Гери, пащърнака мъжа ми го купи от Лидл.

# 422
Кога заместихте хранене? При вкарано месо ли? По схемата на хип гледам, че когато се вкара месото тогава се замества напълно обяда, само зеленчуци е непълноценно.
Моята яде около 150гр пюре зеленчуково а изглежда, че може и иска повече.. не знам да и давям ли 180..

# 423
На мен ми казаха до 160 г, само ако иска и реве за още да дам още малко. Аз вече на обяд не давам мляко, когато е изяла пюренце. Тя и не търси, поне засега.

# 424
Аз още не съм стигнала цяла порция, днес ще давам картоф и понеже не намерих готово пюре само от картоф започвам да правя с уреда. Бях се засилила да купувам био продукти като за начало, но като им видях цената реших, че близо 8 лева за килограм картофи е над психологическата ми граница. Накупих зеленчуци от пазара и ще ги направя на пюре. Чудя се дали да правя само заготовки, които да замразявам във формички и да смесвам след размразяване или да правя директно многокомпонентни пюрета. Досега всичко, което съм давала се харесва много, но са индустриални пюрета. Тези, които приготвяте пюрета, как процедирате? Замразявате ли или готвите ден за ден?

# 425
Засега готвя ден за ден или може да се направят две порции, едната за утрешния ден, държа в хладилника и после притоплям. Вчера за първи път случайно направих две порции. Питах дали може да направя така и ми казаха, че няма проблем.
Днес за първи път ще правя пюре с два зеленчука, досега беше само 1. Смятам вече да смесвам, да пробвам различни варианти. Но първия ден, задължително ще давам, ако има нов зеленчук, само него, за да знам каква ще е реакцията.

# 426
Аз няколко пъти готвих, замразих една порция картоф с морков и тиквичка и беше отвратително като го размразих, не знам дали заради комбинацията или съотношение не съм докарала както трябва. Засега съм се запасила с готови пюрета, може по-нататък да опитам пак с домашни.

# 427
Забравила съм пропорциите, трябва да намеря някоя книга с рецепти. Нещо не намирам онлайн разнообразие. Сега се сетих, че може би е по-добре да си взема бурканчета и да консервирам врялото пюре. Някой има ли книгата с рецептите на Маги Пашова или друга книга с рецепти? Търся препоръка отново.

# 428
Аз домашните ги правя ден за ден, при вече въведени зеленчуци не се съобразявам с пропорциите при повече от един. Иначе имам заместен обяд, без месо, не виждам смисъл да го тъпча с мляко като изяде 160-170 грама пюре. Останалите хранения са 5 х 180 мл.

# 429
Аз домашните ги правя ден за ден, при вече въведени зеленчуци не се съобразявам с пропорциите при повече от един. Иначе имам заместен обяд, без месо, не виждам смисъл да го тъпча с мляко като изяде 160-170 грама пюре. Останалите хранения са 5 х 180 мл.

Доколкото знам по препоръка на СЗО е хубаво ако се хапва само зеленчуково пюре, да се дохранва винаги с мляко, заради протеина. Иначе само зеленчуци не е достатъчно пълноценна храна все още на тази възраст. Вече като се дава зеленчук + месо или жълтък, не е задължително дохранването. Simple Smile

Вие въведохте ли вече месото, момичета? Нашият мъник си хапва вече от 1 седмица зеленчуци и обмислям да предложа следващата седмица и месце - според "Дневник на захранването" на Маги Пашова още на втората седмица може да се вкарат месо и зърнени...
Това захранване по конкретни схеми с ядене на един зеленчук по 4-5 дни ми се вижда прекалено стриктно и започвам да се чудя дали да не подхождам малко по-инстинктивно.  Ще ми е интересно да споделите вие как процедирате - следвате ли някоя схема стриктно или го карате по-лежерно? Simple Smile

# 430
Не знам от кой зеленчук е, ама днес баща ѝ видя странична реакция - два зъба. 😄
А вчера се чудих защо лъжицата е като надрана...

Аз вкарах 10 зеленчука за 14 дена.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 12:48 от zvezdait

# 431
Месо след 6 навършени месеца се въвежда. След седмия ще въведа глутена.
Моят съвет към момичетата, които ще консервират храната - картофът е изключително нетраен. Заготовките на другите зеленчуци нямат проблем, но картофът е ужас като се размрази и стопли.
Аз обогатявам много пюретата, слагам мляко, добавям картоф и други, за да изяде пълната порция. Забелязах обаче,че ако не давам готови пюрета, запопва да сваля грамчета. Много се надявам с месото вече да имаме траен прираст, че пак запопна да не си изпива порциона мляко.

# 432
Аз съм замразявала засега само еднокомпонентни и ми е много удобно, пробвах с броколи и тиква, защото от тях слагам по- малко количество в пюрето в сравнение с другите зеленчуци. Ползвах ги и се изядоха в рамките на две седмици. Сега за първи път замразих картоф, сладък картоф, пащърнак и морков, смесица, ще видим как ще е. Може би прекалих малко с толкова "разнообразие" в едно пюре, но ще е за четири хранения, все ще ги "прокарам", просто имах от всичко по малко. 🤣
Взимам зеленчуци от пазарчета или от Лидъл, ако ми допаднат. Слагах досега рапично олио по лъжичка, вече редувам със зехтин.
Карфиол съм давала два пъти само, беше смесица на Хип с още нещо. Спанак ми се иска да вкарам скоро, чушки и май това е.

# 433

Доколкото знам по препоръка на СЗО е хубаво ако се хапва само зеленчуково пюре, да се дохранва винаги с мляко, заради протеина. Иначе само зеленчуци не е достатъчно пълноценна храна все още на тази възраст. Вече като се дава зеленчук + месо или жълтък, не е задължително дохранването. Simple Smile

То и жълтъка не е протеин. Аз слагам зехтин за мазнина. Педи ще каже и след ваксината започвам и жълтъка

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 14:23 от Мануна

# 434
Аз дадох днес морковче, но на Holle. Имаше същият успех, както картофа. Пак онази физиономия - това е отрат. Дори се опитваше и да повърне май май. Каквото  пюре влезе в устата беше изплюто. Утре мисля пак да и дам, но с друга лъжица. Ако няма успех ще видя с какво друго да продължа, може би тиква.

Общи условия

Активация на акаунт