Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 294
  • 912
  •   1
Отговори
# 225
Затова сега сме в 21 век и това си е подсъдно, да спиш с дете на 13. И точно учителите ама много добре го знаят, както и са наясно кое дете в кой клас е и кой набор е. Няма извинението: "Ама в тъмната дискотека тя ми се видя на 18".

# 226

Стана ми гадно като гледах откъси от гостуването на този комик в България преди време, ама кое не е така? И кокошките да ни се смеят:

Какво няма да ти стане гадно. В държавите от ЕС България е една от малкото с толкова ниска възраст. Макар и да не седим сами в групата с почетната най-ниска възраст, факт е, че сме с най-ниската възраст. После западноевропейските либерали били педофили и те били виновни, че и такова мнение имаше в началото.

Добре го каза комикът: “Представете си, че някой в съдебната зала ще каже - изглеждаше ми на 14г.” 🤮

# 227
  • Пловдив
За Жулиета е известно, че се твърди да е била на 13, да.
(Не само се твърдяло, ами Шекспир си го бил написал в прав текст за разлика от Пушкин, но все тая.)

За другото - не е било според мен никога типично жененето на 13, освен точно като сродяване на фамилии или в някои случаи - за работна ръка, но там по-скоро са женели млади момчета, за да вземат снаха (случаят с бавачката на Татяна Ларина е такъв - "мой Ваня моложе был меня"). Рано са узрявали социално и двата пола и съвсем не само детската и майчината, ами всяка смъртност е била висока, но все пак 15-16 години е типичната възраст през вековете за "дебют" в обществото - за по-високите слоеве в Западна Европа, или "замомяване", по нашенските архаични говори. Wink

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 13:11 от Магдена

# 228
  • в очите на дъщеря ми
Каква връзка има облеклото им с темата?
Ех, пък и ти, как не разбра.... кърпата на главата и полата на ластик....това е безопасното облекло...всички останали си го "търсят".....отвратително...

# 229
Животът е бил кратък и са ги женели рано. На 40 са изглеждали като на 60. Може би не чак на 13, но на 15-16. Имат ли цикъл вече са били за женене, че и на 50 годишни са ги давали. Важен е бил съюзът между фамилиите и облагите, които ще донесе. Детската и майчината смъртност са били изключително високи. Че и близко родствени бракове са сключвали.

Така е, "замомее" ли се момичето гледат да го омъжат за да не им донесе беля на главата, защото и тогава е имало хормони, а и жените са ходели без гащи Wink Освен това средната възраст е била ниска и за да има време за 5, 6, 7 или повече деца (че половината да оцелеят) е трябвало да се почне отрано. Замисляли ли сте се за фолклора?
" Мари бабо, гърбава имаш щерка хубава". На колко години е тази майка с дъщеря под 18, а вече гърбава?
Ами майките на юнаци, и те са все баби:
" Аферим, бабо, машала..."
" Син ти се, бабо, ожени за една македонка поробена".

А иначе независимо от съгласието законът си е закон и трябва да се спазва за да е мирна главата на всички:

# 230
Не ми харесва как всеки, който обърне внимание върху проблемното поведение на момичето, бива нападан.
Абсолютно не е нормално мъж да има влечение към 13 годишно момиче. Също толкова ненормално обаче е и 13 годишно момиче да преследва мъже. Хубаво, сега е под една поставена от закона условна граница и съгласието и не се счита за валидно. Догодина обаче ще на 14, след още 2 години на 16, и тогава вече явно ще е съвсем ок да има връзки и с 40, и с 50 годишни. Половината примери в темата са абсолютно нерелевантни, очевидно е имало и желание, и съгласие това да се случи, да не говорим, че не е било и еднократно.
Дано поне родителите на момичето да са осъзнали по какъв път е тръгнала дъщеря им и да вземат мерки. А не само да я галят по главичката и да я успокояват "няма маме, ти си жертва".

# 231
  • Пловдив
За бабата гърбава - последните си деца ги е родила на 40+, възможно на 50, така че е съвсем реалистично да е била към 65. Или 60.
Да, сегашните 60+ не са гърбави и само смей да им кажеш "бабо", но бедността и физическият труд могат да влияят и зле, не както днес - да имаме нужда от фитнес и постене. Flushed  Плюс по-лоши от днес условия на живот дори за небедните, болести и т.н.
В тетралогията "Железният светилник" - за мен някога енциклопедия на тогавашния живот Wink - учителят Райко Вардарски, последно дете на родителите си, остава сирак още като момче (баща му умира), а майка си я помни все стара - това съм го запомнила специално, защото според моя опит децата не забелязват възрастта на майките си така, както на околните.
Офтопик е, но топикът е ясен.

П.П. Сетих се и за "Пловдивска хроника", спомени за детството на автора преди Балканските войни. Тай той пише: "Човек на 50 години се считаше за стар!". С удивителна накрая беше, мисля.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 13:36 от Магдена

# 232
Няма да спра да повтарям да го отворите тоя интернет и да разберете какво означава grooming.

Много ми е симпатично как ние не знаем какво е момичето, но вече е сигурно, че е уличница, защото адвокатът на 30-годишния учител така е казал и си е чиста монета, че тя го е преследвала. Сигурно е събирала от закуси и за хостел.

Edit: като се замисля, ето ви дефиницията

Sexual grooming is the action or behavior used to establish an emotional connection with a vulnerable person – generally a minor under the age of consent – and sometimes the victim's family, to lower their inhibitions with the objective of sexual abuse.

# 233
  • Пловдив
Догодина обаче ще на 14, след още 2 години на 16, и тогава вече явно ще е съвсем ок да има връзки и с 40, и с 50 годишни. Половината примери в темата са абсолютно нерелевантни, очевидно е имало и желание, и съгласие това да се случи, да не говорим, че не е било и еднократно.
Дано поне родителите на момичето да са осъзнали по какъв път е тръгнала дъщеря им и да вземат мерки. А не само да я галят по главичката и да я успокояват "няма маме, ти си жертва".
За мерките съм съгласна, за другото - точно самата възраст я прави в обсъждания тук смисъл жертва. Догодина на 14 и особено след 3 години на 16 няма да е на същия акъл и със същия опит, това е разликата - че точно някъде там идва постепенно зрелостта. Незрялата психика е уязвима и манипулируема, при зрялата изборът е осъзнат и адекватен.

# 234
  • Beyond the stars
Не ми харесва как всеки, който обърне внимание върху проблемното поведение на момичето, бива нападан.
Абсолютно не е нормално мъж да има влечение към 13 годишно момиче. Също толкова ненормално обаче е и 13 годишно момиче да преследва мъже. Хубаво, сега е под една поставена от закона условна граница и съгласието и не се счита за валидно. Догодина обаче ще на 14, след още 2 години на 16, и тогава вече явно ще е съвсем ок да има връзки и с 40, и с 50 годишни. Половината примери в темата са абсолютно нерелевантни, очевидно е имало и желание, и съгласие това да се случи, да не говорим, че не е било и еднократно.

Първо, всяка година в периода на физическо и емоционлно съзряване е от значение. За това има разлика и според закона между 12 и 14 годишни, нищо че са едни две години.
Мисля, че няколко пъти се уточни и не знам дали да го напиша с главни букви. Доброволен секс с дете НЕ СЪЩЕСТВУВА. Валидно съгласие дете не може да даде. Защото е дете. Все тази какво си иска/търси/представя. Възрастният е този, който следва да му откаже и центрира в пространството, заведе при майка му, ако трябва - не да прави секс с него.

И последно - даскалите, бидейки такива, дали на ученички или на студентки, следва да не споделят с тях общ креват.

# 235
  • Пловдив
То не е даже до валидност на съгласието, а до определена уместна възраст за точно това. Ако я вдигнат на 15, 14-годишните у нас и в повечето държави могат да изразяват воля, но сексът пак ще си е забранен, защото така е определено. Ако я свалят на 13 (не, не го предлагам, давам пример) - обратно. За други дейности, по-подходящи за деца, също има значение съгласието на детето, пък нека пак не е правно валидно. Wink

Свързани са психическата зрялост, изразяването на правно валидна воля и сексът, естествено, но не така пряко.

Също има разлика двама полуузрели 15-годишни и чичко с 15-годишна.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:02 от Магдена

# 236
Догодина обаче ще на 14, след още 2 години на 16, и тогава вече явно ще е съвсем ок да има връзки и с 40, и с 50 годишни. Половината примери в темата са абсолютно нерелевантни, очевидно е имало и желание, и съгласие това да се случи, да не говорим, че не е било и еднократно.
За мерките съм съгласна, за другото - точно самата възраст я прави в обсъждания тук смисъл жертва. Догодина на 14 и особено след 3 години на 16 няма да е на същия акъл и със същия опит, това е разликата - че точно някъде там идва постепенно зрелостта. Незрялата психика е уязвима и манипулируема, при зрялата изборът е осъзнат и адекватен.

Не е ли малко противоречиво това. Ето - трябва повече контрол, как се обличат, къде ходят, с кой говорят и тъй нататък. Обаче, ако се спомене това веднага се нападат постващите защото "оневинявали". Е добре де, хем човека не се е развил още и хем е свободен да прави каквото си иска без забележки. Защо така?

# 237
  • Пловдив
Ми аз лично не съм казала, че оневиняват. Казвам дори, че това за оневиняването е много глупаво твърдение.
Не съм казала нищо и за любимите на някои бурки и кво беше, или за контрол "как се обличат".
Мерките са към намаляване на податливостта на момичето към "заграждане" от чичкото или баткото и подпомагане на преценката му, не към махане на късите гащи, дето ти се виждал в тях гъзът;* ако е влюбено - също помощ да види как е от страна на чичкото и т.н.
От днес за утре, от 13-14 до 16, характер няма да се промени, ако расте примерно тип флиртаджийка, такава и ще си остане вероятно, порастването обаче и житейският опит (+адекватните обяснения от родителите, назявам се) ще помогнат да види нещата по-реалистично.

_____

*Късите или дълги гащи и изобщо навикът за един или друг тип обличане имат значение за това, как ще те възприемат хората, мъже и жени, сега и в бъдеще, като вкус, нрав и поведение, не точно като щит срещу педофили или срещу изнасилвачи в зряла възраст.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:40 от Магдена

# 238
Момичето е било в училище и е говорило с преподавател.

# 239
А той даскала е бивш футболист. Там вече границите на морала са на много ниско ниво. Говоря от опит, била съм в тези среди. Имах гадже футболист навремето. Неговите съотборници на преклонната възраст от 30+ години масово ходеха с ученички, 15-16 годишни. Всяка вечер по дискотеки, пиене, чалга, салфетки и малолетки... А при положение, че това е било преди 15 години и с времето чалгаризацията на нацията е ударила дъното, нито ме изненадва, че 30 годишен е спал с 13 годишна, нито, че е било доброволно... пълен ужас е това...

Общи условия

Активация на акаунт