Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 405
  • 912
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Виновен е, но в случая имаме дълга предистория и време, в което училище и родители можеха да реагират, за да не се стига до хостела.
Е, училището било реагирало - размахало пръстче и дотам.
Много се надявам и директорката да си понесе наказанието за това, че си е затворила очите. Но едва ли ще стане.

# 586
Очаквали са учителят да се засрами и да спре. Но той не е искал да му нарушават личното пространство...

# 587
  • София
В прогимназията как да е, можем да контролираме, ако е до нас. Обаче в гимназията губим контрол. Дъщеря ми е родена декември, съответно в 8 клас е била на 14, 9 ти - 15. Наскоро ми разказа разни случки, на границата на опасното. Въпреки, че съм говорила достатъчно и доста неща се спазват и до сега. Тъй че - точно на всеки може да се случи.

# 588
  • Куциндрел
За кво точно да се самоуспокояваме, пак ли за тъпото ви клишенце как си мислим "на мен не може да ми се случи"? Предлагам смяна на плочата с него, никога не е имало общо с истината, а на всичкото отгоре омръзва.
Не знам къде видя някой да се самоуспокоява. В случая сме критични спрямо обстоятелствата, защото това се случва около нас и затварянето на очите на училището може да засегне и нас, ако сега няма последствия.

# 589
  • Пловдив
Аз лично никъде не съм казала да съм видяла. В общи линии същите хора, които говорят за обвиняване на жертвата, ни разясняват като същи психолози защо я обвиняваМЕ - защото ние не сме наясно какво си мислим, ама сме си били мислели, че на нас не може да ни се случи, щом постъпваме правилно. Че така си мислим, е аксиома. Едни такива модерни прости схеми, обясняващи света...

# 590
  • София
Ще я сменя плочата веднага, щом смените вашата как учителят е виновен, ама и всичко живо също е виновно.
Всеки с неговата си плоча Simple Smile

Единственото, което ме погнусява ужасно, е вероятността учителите да са знаели.

# 591
Бърди, ако не беше учител, а батко от 9 клас? Щеше ли да е виновен? А ако никой не му е казал, че до 14 години децата и от двата пола са неприкосновени? Ако и неговите родители са пропуснали този разговор?
Да, в случая е учител, е пълнолетен, е семеен. Виновен е по 3.
Но отказът да се говори по темата с децата като превенция увеличава шанса някое друго да се подлъже или да сгази лука с момиче под 14 години.
Не е гаранция, че децата ще чуят, запомнят и приложат, но все пак. 1 на 10 да чуе, запомни и приложи е едно спасено дете.

# 592
  • София
Поне са подозирали. Той все е организирал разни момичешки отбори. Но той е постъпил хитро - секс контактите е организирал през лятото, когато няма училище.

# 593
  • Куциндрел
Ще я сменя плочата веднага, щом смените вашата как учителят е виновен, ама и всичко живо също е виновно.
Всеки с неговата си плоча Simple Smile

Единственото, което ме погнусява ужасно, е вероятността учителите да са знаели.
Да, знаели са и какво искаш да кажем? Не, невинни са? Даже и могат и да получат наказания, зависи кой как ги подгони спрямо закона.

# 594
  • София
Скрит текст:
Бърди, ако не беше учител, а батко от 9 клас? Щеше ли да е виновен? А ако никой не му е казал, че до 14 години децата и от двата пола са неприкосновени? Ако и неговите родители са пропуснали този разговор?
Да, в случая е учител, е пълнолетен, е семеен. Виновен е по 3.
Но отказът да се говори по темата с децата като превенция увеличава шанса някое друго да се подлъже или да сгази лука с момиче под 14 години.
Скрит текст:
Не е гаранция, че децата ще чуят, запомнят и приложат, но все пак. 1 на 10 да чуе, запомни и приложи е едно спасено дете.
Още в първите класове в училищата трябва да се въведат такива часове. Освен това: какво да правиш, ако някой "приятел" на родителите ти иска да те заведе някъде, какво да правиш, ако има земетресение, къде да звъниш, ако си сам вкъщи и има проблем...
Разбира се, че това трябва да се говори и от родителите. Но в училище също трябва да има такива часове.

И както по-рано някой спомена – възрастта за съгласие трябва да се вдигне на 16 години.

# 595
Бърди, ако не беше учител, а батко от 9 клас? Щеше ли да е виновен?

При 13-годишна с 15-16-годишен отговорността не е същата, съответно и предвиденото наказание. А и какво значение има в крайна сметка - ако беше, ама не е бил. 16-годишен е можело и да не я омагьоса, така че да си легне с него. Най-малкото в хостел едва ли щяха да отидат.

# 596
  • София
Да не говорим и, че ако е съученик, макар и от горен клас, вероятността да сподели с родителите си за него е много по-голяма.

# 597
Бърди, ако не беше учител, а батко от 9 клас? Щеше ли да е виновен?

При 13-годишна с 15-16-годишен отговорността не е същата, съответно и предвиденото наказание. А и какво значение има в крайна сметка - ако беше, ама не е бил. 16-годишен е можело и да не я омагьоса, така че да си легне с него. Най-малкото в хостел едва ли щяха да отидат.

Разликата се обясни сигурно сто пъти, ама пак има неразбрали.
Даже тук един потребител от мъжки пол беше шокиран, че 15 годишен може да чука 13 годишно, ма той милия не може и се чувстваше много дискриминиран.
Прозрачно....

# 598
Това, че има разлика прави ли го приемливо?
Превенция трябва - запознаване на учениците с правата и ограниченията по закон, как да реагират, как да разпознаят капан, към кого да се обърнат ... Да, няма да сработи при всички, но ще сработи и ще спаси някого.
Отделен въпрос е кой как ще коментира случая с детето си у дома, съответно какви изводи ще си направи детето.

# 599
15 годишно да си хване 15 годишно е нормално.
Другото не е.
Бах маму, що ви е трудно бе хора. Родители сте, майки сте, аз не съм родител, ама  ги стоплям тия работи.
Срамота.
Значи за теб твоята щерка ще е ок ако е на 13 да излиза и с 13 годишен и с 31, само и само да си широкоскроена.

https://tvmedia.bg/pedofilut-ot-bastiliata-hristo-kirev-momichen … a-sa-ludi-po-men/

От другата тема краднах статията

Цитат
Сега случаят е в ръцете на властите, но в медиите се наблюдава тенденция да се умаловажава: някои репортажи прехвърлят вина върху жертвата, подчертавайки нейната „влюбеност“ вместо манипулацията.

„Това е класически случай на victim blaming – жертвата е виновна“, коментира експерт по детска психология, с когото разговаряхме. „Вместо да се фокусираме върху действията на възрастния, се търсят оправдания в уязвимо малолетно дете.“ Този инцидент повдига въпроси за системата: Как учител с минало на съмнителни взаимодействия е допуснат до деца? Защо училищата не проверяват по-задълбочено? И защо медиите, вместо да разкриват, прикриват педофилия?

Иначе тук е видно, че детската психология не е силна страна на доста хора и направо дъното е ударила.

Общи условия

Активация на акаунт