Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 225
  • 912
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Родителите би трябвало да обясняват, че учителите се слушат... Може и да са го правили. Аз го правя от първи клас на сина ми.

# 796
Точно този учител не е за слушане.

# 797
  • София
Точно този учител не е за слушане.
Аз и ти го знаем. Дете дали ще го разбере бързо, още преди да е започнал да я манипулира?

# 798
Когато обясниш на 13-годишни , че е за тяхната безопасност,  може би няма да търсят как да заобиколят. Спирам по темата,  всеки си знае за децата и възпитанието им.
Аз съм казвала,  че е за безопасността на"чичкото". Работи по-добре, щото нали са влюбени и не искат да го вкарват в затвора, чичото.
 В темата прави впечатление как наричаме чичко 31годишен и дете 13 годишна. Има си по-точни определения, както биха се съгласили 31 год. лелки в темата, а също и майките на 30год. деца.

# 799
Тринадесетгодишното момиче се намира в един от най-деликатните етапи на своето развитие – преходът между детството и юношеството. В тази възраст личността тепърва изгражда своята идентичност, а усещането за принадлежност, доверие и приемане играе решаваща роля. Детето все още няма достатъчно житейски опит, за да разпознава ясно манипулацията, скритите намерения или неравнопоставените отношения. То е емоционално чувствително, силно реагира на внимание и одобрение, а всеки жест на загриженост от страна на възрастен може да бъде възприет като израз на обич или специална връзка. Липсата на напълно развита критична мисъл и склонността към идеализиране на възрастните правят това момиче уязвимо. Затова, когато срещу него стои човек с намерение да го контролира, то трудно може да осъзнае, че се намира в рискова и неравнопоставена ситуация.

От другата страна стои възрастният манипулатор – личност с ясно изразена нужда от контрол и доминация. Такъв човек често притежава способността да разчита емоционалните слабости на другите и да ги използва в своя полза. Той умее да създава усещане за доверие, грижа и разбиране, чрез които постепенно подчинява по-младия и уязвим човек. В поведението му често се наблюдава липса на емпатия и неспособност да се съобрази с емоционалните граници на другия. Манипулаторът може дори да оправдава действията си, като ги представя като акт на помощ, възпитание или обич, което е типична форма на психологическа рационализация. В основата на това поведение често стоят емоционална незрялост, ниска самооценка и нужда от потвърждение на собствената значимост чрез упражняване на власт над по-слаб.

Психологическата връзка между тези две фигури се основава на дълбоко неравновесие. Докато детето търси близост, разбиране и признание, възрастният използва именно тези потребности, за да установи контрол. В резултат на това момичето се превръща в жертва не защото осъзнава себе си като такава, а защото обективно се намира в зависима позиция – лишена от равенство и възможност за свободен избор. Тази динамика разкрива не само уязвимостта на младата личност, но и опасната сила на манипулацията, която се прикрива зад фасадата на внимание и обич.
Обикновено "жертвите" търсят внимание и утвърждаване искат да бъдат забелязани, защото вътрешно се чувстват несигурни и невзрачни. Манипулаторите валидират своята харизма и власт чрез тях.
Тринадесетгодишното момиче се намира в един от най-деликатните етапи на своето развитие – преходът между детството и юношеството. В тази възраст личността тепърва изгражда своята идентичност, а усещането за принадлежност, доверие и приемане играе решаваща роля. Детето все още няма достатъчно житейски опит, за да разпознава ясно манипулацията, скритите намерения или неравнопоставените отношения. То е емоционално чувствително, силно реагира на внимание и одобрение, а всеки жест на загриженост от страна на възрастен може да бъде възприет като израз на обич или специална връзка. Липсата на напълно развита критична мисъл и склонността към идеализиране на възрастните правят това момиче уязвимо. Затова, когато срещу него стои човек с намерение да го контролира, то трудно може да осъзнае, че се намира в рискова и неравнопоставена ситуация.

От другата страна стои възрастният манипулатор – личност с ясно изразена нужда от контрол и доминация. Такъв човек често притежава способността да разчита емоционалните слабости на другите и да ги използва в своя полза. Той умее да създава усещане за доверие, грижа и разбиране, чрез които постепенно подчинява по-младия и уязвим човек. В поведението му често се наблюдава липса на емпатия и неспособност да се съобрази с емоционалните граници на другия. Манипулаторът може дори да оправдава действията си, като ги представя като акт на помощ, възпитание или обич, което е типична форма на психологическа рационализация. В основата на това поведение често стоят емоционална незрялост, ниска самооценка и нужда от потвърждение на собствената значимост чрез упражняване на власт над по-слаб.

Психологическата връзка между тези две фигури се основава на дълбоко неравновесие. Докато детето търси близост, разбиране и признание, възрастният използва именно тези потребности, за да установи контрол. В резултат на това момичето се превръща в жертва не защото осъзнава себе си като такава, а защото обективно се намира в зависима позиция – лишена от равенство и възможност за свободен избор. Тази динамика разкрива не само уязвимостта на младата личност, но и опасната сила на манипулацията, която се прикрива зад фасадата на внимание и обич.
Край.

# 800
Само да кажа на тези, които питат къде са родителите, че и в най-добрите семейства се случва, от както свят светува се случва, и то, обикновено, с добрите деца.

# 801
Тринадесетгодишното момиче се намира в един от най-деликатните етапи на своето развитие – преходът между детството и юношеството......

Добро обяснение, но ще има неразбрали както винаги и ще пискат -ама тя няма ли акъл бре? какви родители има? Що само той да е виновен?
Мда, има много няма да стоплят това което си написала.
Иначе се повтаря, нарочно ли е, да минат някои хора втори път с надежда да разберат нещо или си го копирала отнякъде? Grinning

# 802
Всичко може да се случи,  не раждаме копие на нас или на съседа, различен човек идва, с недостатъци , колкото идеален да го виждаме , също не е свършило  нищо с една грешка. Сега има нужда от внимание, разбиране и подкрепа това момиче. Никой не коментира това.
Важи за всички такива случаи на насилие.

# 803
Mauigirl го е обяснила много добре, аз отново ще препоръчам филма The Tale с Лора Дърн. За режисьорката този филм е почти автобиографичен. Изгледайте го, за да разберете как едно момиче в тази възраст може да бъде груумвано от по-възрастен мъж.

# 804
Забележката на Соул фри как и момичето трябвало да понесе своята част от отговорността, както и родителите и, е тотално лишена от емпатия, защото жертвата в случая ще носи последствия цял живот върху психиката си, говоря и за родителите.

# 805
  • France
Въобще не виждам каква отговорност може да носи една жертва?!?!

# 806
Априлски душ, престани да изкривяваш думите ми!

Цитирай къде съм казала, че момичето е виновно!

Родителите трябва да носят родителска (не наказателна) отговорност за малолетните си деца, ако не искат разни педофили да ги водят по хотели! Щото, ако бяха си научили детето как да се пази, нямаше да прави секс на 13 г. Ако не беше с тоя, щеше да е с друг.....Пък нека не съм емпат!
Да не би 13-годишната да не е отишла по свое желание, отвлечена, насилена....?!? Щом на 13 години имат подобно поведение, кой точно е отговорен? ....нима не са родителите?

# 807
Не си казала, че е виновно, а че има и то, и родителите му, отговорност. Прочети пак
Но какво е отговорност за едно пострадало семейство? Не може да се търси отговорност от пострадалия, даже в древен Рим не са го правили
Никой европейски, мисля даже какъвто и да е съд, не търси отговорност от жертва.  Престъпленията са цялостна и еднолична отговорност на извършителя.

# 808
  • София
Родителите може и да са го учили. Откъде става ясно, че не са? Какво казват родителите и какво прави детето не винаги е едно и също. Особено когато се намесят и разни интересни батковци.

# 809
Аз викам от родителите на педофилите да се търси отговорност Grinning

Общи условия

Активация на акаунт