Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 30 842
  • 602
  •   5
Отговори
# 540
Удачно ли е да се прави ЯМР по време на активна терапия?
Не беше ли най-рано 6 месеца след химио/лъче?
Няма проблем. Може по всяко време. На мен ми правиха ямр една седмица след химиотерапия, и две седмици преди да започна лъчетерапия

# 541
Да, много го усещам,  когато седна на пиша съобщение.
Благодаря на всички, които ми отговориха!
Успокоихте ме. Че аз съм си голяма паника и хипохондрик Simple Smile

Не съм чувала да има забрана за ЯМР по време на Х или Л: от Надежда ме бяха пратили на ЯМР за нещо си насред Х-то.

Между другото - ако може да съм полезна: изписаха ми Тебокан след Х-то да оправи малко главата.

# 542
  • ПЛОВДИВ
Добър вечер борбени момичета! Пускайте палците скенера и ЯМР-то на черния дроб са стабилни без промяна. Живи и здрави догодина Май месеца ще съм в по-близка болница при дългогодишния лекар. За очите след ХТ ми намаля диоптъра на едното око, но след Золадекса усещам леко замъгляване и тремор на клепач. За паметта за сега нямам кой знае какъв проблем, но не спирам да си тренирам мозъка с работа и игри на телефона. Какво Ви мнението, дали мога да взимам гингобилоба, защото зимата краката и ръцете все ми са студени, както съм на Абемациклиб, Фемара и Золадекс.

# 543
Здравейте, момичета!

Приключи и моята химиотерапия. Още чакам да отминат страничните ефекти от последната. Предстои ми операция след две седмици. Общо взето, нещата се движат по план. Като цяло се чувствам доста изтощена, редувам периоди от "Не ми пука"  и къде леки, къде по-тежки депресивни състояния.
Радвам се и за другите момичета, приключили с тази гадост 🌸

Има два въпроса:
1. Много ми хлопа сърцето. Особено, когато изляза навън и леко забързам крачката, рязко сърцето ми започва да бие ненормално силно и естествено каталясвам. Това ще отмине ли скоро? Иначе правих Ехокардиограма и всичко там е наред.
2. Утре ще правя ЯМР в Дървеница. Има ли някой представа как стои въпросът с паркирането при сградата, лилавата, на лъчетерапията и образните изследвания? Знам, че има паркинг, веднага вдясно като влезеш през входа на болницата, но има ли вариант да завия вляво и да паркирам по-близо до сградата на лъчетерапията?

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 10:15 от i.r.e.n.

# 544
Ирен, паркоместа има и наляво и надясно като влезеш от централния вход, както и зад болницата и пред самата лъчетерапия.

# 545
Ирен, паркоместа има и наляво и надясно като влезеш от централния вход, както и зад болницата и пред самата лъчетерапия.

Супер, много благодаря!!

# 546
Здравейте всички! Скоро не съм писала, чета ви редовно.
Да споделя и при мен малко новости. Януари 2025 започнах химията, 6 курса доцетаксел. Цикълът ми спря веднага. От тогава нямах цикъл. След лъчетерапията през юни ми назначиха нолвадекс. Без золадекс, защото няма нужда без менструация да ме товари допълнително. Онкологът ми каза, че не трябва да имам цикъл (хормонален рак) и веднага да го информирам като/ако ми дойде. Та така до 10.11 и баам завърна се съвсем стандартен, след повече от 10 месеца. На следващия ден бях при д-р Таушанова (моят лекар отсъстваше), даде ми рецепта да си купя първата инжекция (после се надявам по каса да е) и след 3 дни ми я постави. Лекарката ми каза, че аз ако съм нейн пациент би ми сменила нолвадекса с аримидекс+золадекс. За моя Хер и хормонопозитивен тумор е по-добрата защита. След това отидох при моя лекар , споделих инфото и е напълно съгласен и той препоръчва същото. Та така, сменяли ли са ви терапиите? От 5 месеца бях  на нолвадекс и сега ново. На 44 съм. Иначе към момента всичко е наред.
Да , аз съм със същия хормонален рак,но с отрицателен HER, същата сменена терапия - започнах със Золадекс  и Нолвадекс,  но след 6 месеца смениха с Анастрокон и Золадекс.. същата възраст съм и аз...Към момента (дай Боже и напред)всичко е наред...❤️❤️❤️🍀🍀🍀

# 547
  • София
Здравейте, момичета!

1. Много ми хлопа сърцето. Особено, когато изляза навън и леко забързам крачката, рязко сърцето ми започва да бие ненормално силно и естествено каталясвам. Това ще отмине ли скоро? Иначе правих Ехокардиограма и всичко там е наред.

Ирен и аз се чувствах така в последните месеци на ХТ, мислех че е от сърцето, заради херцептина и доцетаксела, но ми правиха ехокардиография и се оказа че всичко е ОК. Тогава питах кардиолога и тя ми каза че е от хемоглобина, моя много се беше сринал по време на ХТ

Постепенно се възстанови за около 2 месеца и вече нямам такива усещания.

Погледни си в изследванията колко е хемоглобина и дано и при теб да няма сериозна причина и всичко да мине.

# 548
Анастрокон и аримидекс едно и също ли е? Също така бих искала да попитам за протоколите. На 18.11 са ми подадени протоколи за двата медикамента - новата хормонална+золадекса. Таблетките са одобрени след 2 дни, но за Золадекса пише, че още се разглежда от РЗОК. Много време ли отнема одобрението му?
Също така в момента разполагам с 3 кутии Нолвадекс и онкологът каза да си ги приключа и тогава да започна новото. Предполагам не е проблем, че имам действащ протокол, а не съм си взела още рецептата и не съм купила?
Благодаря за информацията предварително!

Да , аз съм със същия хормонален рак,но с отрицателен HER, същата сменена терапия - започнах със Золадекс  и Нолвадекс,  но след 6 месеца смениха с Анастрокон и Золадекс.. същата възраст съм и аз...Към момента (дай Боже и напред)всичко е наред...❤️❤️❤️🍀🍀🍀

# 549
  • Sofia
Lady Million, различни са. Също така, имаше нещо с протоколите и издаването на рецепта. По-добре да ти издават рецепта и да си "трупаш" таблетките. И щом ти е издадена рецепта, до 15 дни трябва да я "усвоиш". Рецептата е три месечна.
Золадекса обикновено, около месец чакане.

# 550
Здравейте, момичета!

Приключи и моята химиотерапия. Още чакам да отминат страничните ефекти от последната. Предстои ми операция след две седмици. Общо взето, нещата се движат по план. Като цяло се чувствам доста изтощена, редувам периоди от "Не ми пука"  и къде леки, къде по-тежки депресивни състояния.
Радвам се и за другите момичета, приключили с тази гадост 🌸

Има два въпроса:
2. Утре ще правя ЯМР в Дървеница. Има ли някой представа как стои въпросът с паркирането при сградата, лилавата, на лъчетерапията и образните изследвания? Знам, че има паркинг, веднага вдясно като влезеш през входа на болницата, но има ли вариант да завия вляво и да паркирам по-близо до сградата на лъчетерапията?
Можеш да паркира и на двата паркинга, този към лъчетарапията е по-добре, след него при Телка-а, също има няколко места. Първия при основната болница е с една огромна дупка по-средата и тру8се минава.

# 551
  • ПЛОВДИВ
I.r.e.n, и аз съм така както теб, въпреки че не съм на ХТ а на хормонална. В блока в Белгия, където живея се сменя асансьора и се ползват стълбите а те са доста стръмни в двете посоки, та вчера вечерта доста ми се разтуптя машинката. Да не Ви казвам как ми тече носа при най-малкия напъни да свърша нещо физически и истръпването на стъпалата, та при мен картинката е пълна.

# 552
Основната съставка и на двата медикамента е анастрозол. Преди няколко месеца нямаше в аптечната мрежа Анастрокон и около два месеца пих Аримидекс. Онколога ми каза, че е един и същ продукт...Производител - различен.
Lady Million,  аз също имах налични Нолвадекс, когато ми смениха терапията, бях се "запасила" с 6-7опаковки, но тук ги предложих и изпратих на жена в групата...Започнах веднага с Анастрокон.имаш ли рецепта взимай ги, всеки месец по едно и също време, аз съм си определила ден понеделник през 4 седмици т.е. на 28 дни и така имам преднина постоянна със Золадекса,  първата си я купих веднага с подаването на протокола. При мен няма забавяне на одобрение на протокола. Единствено двата протокола ми отне време да ги подавам заедно, в началото се разминаваха...
Lady Million, различни са. Също така, имаше нещо с протоколите и издаването на рецепта. По-добре да ти издават рецепта и да си "трупаш" таблетките. И щом ти е издадена рецепта, до 15 дни трябва да я "усвоиш". Рецептата е три месечна.
Золадекса обикновено, около месец чакане.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 21:25 от manka mg

# 553
Момичета, телка ми е до 1 април.
Какво трябва да подготвя като документи и къде се подават?

# 554
Привет, потвърди се, че са G3 находките. Пратих ги на проф. Тимчева, а тя каза, че това било ясно от високия Ки67. И тя каза, че е добре да включа ribociclib/кискали, но само в някои болници има програма за ранен достъп до това лекарство.Някой да знае такава болница в София?
П.С. Сетих се, че имам позната в Новартис и се надявам да ме насочи.
ППС Чудя се защо никой не ме насочи в тази посока от самото начало...

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 10:31 от HristinaI

Общи условия

Активация на акаунт