Студенти в Австрия - тема 3

• 16 575
  • 313
  •   2
Отговори
# 300
Вчера беше смразяващо във Виена, по обяд -7 с оня хубав вятър, така близък до варненската ни душа Simple Smile
Поне до утре в 11 няма да е отворено летището, за сега полетът за утре в 16ч Варна-Виена на Австрийците не е отменен.

Стискам палци до тогава да го размразят.
Макар че преди 4-5 години като не литна  от Вн,  до последно полета не беше обявен за отменен. Навън виелица фъртуна ние се чудим да тръгваме ли от къщи, звъним на летище и ни казват че полета не закъснява и не е отменен. Искат всички да са на летище иначе ще сметнат пътника като неявил се и ще му изгори билета. Облякохме се  , изкопахме колата,  отидохме на летище и като дойде времето за бординг ги върнаха обратно. Беше голяма глупост. Някаква компенсация получихме като право на намаление за билет но беше в някакви времеви граници като срок  и не можахме да я ползваме. Литнаха на следващия ден.

П.С
ВЕЧЕ СА ГО РАЗМРАЗИЛИ КАЗА ДЪЩЕРЯ МИ. ПРОЧЕЛА В МЕСТНИТЕ НОВИНИ. ОТВОРЕНО Е.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 13:46 от _re_ge

# 301
  • Добрич
Заради затвореното летище вчера във Виена състудентка на дъщеря ми не е успяла за пристигне навреме за представянето на екипна презентация...
Дано  девойката получи точки,  защото реално е участвала в разработката.

☆☆☆

Моята щерка последните дни "привлича приключения"...

В петък вечерта тръгна с колата за Австрия, но по пътя (още в България) чула някакъв странен шум в автомобила и се върна обратно.
В понеделник сутринта тръгна с моята кола и след 16 часа шофиране в полунощ си беше в квартирата в Кремс.

Успя за презентацията вчера и за ангажиментите днес.

Обаче този следобед телефонът и загубил всякакъв обхват, нито Интернет, нито за разговори. Носила го в сервиз, проверили го и казали, че всичко си му работи както трябва и не знаят защо няма обхват. Тази вечер, като ми го сервира (през wi-fi), се обадих в Йетел и обясних. Попаднах на чудесен служител! Свързах ги с щерката (тя говори през лаптопа, а консултантът през телефона), но се чуваха добре един друг и човекът и помогна да възстанови обхвата на телефона си (Господ здраве да му дава!).

Сега остана и колата да и оправят (смяна на два тампона на двигателя), че тази седмица съм или пешеходец или пътник...

Последните дни емоциите ми идват в повече...

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 11:27 от Вела

# 302
  • столицата
Вела, наистина емоционално е започнала годината ви. Важното е, че за всичко сте реагирали навреме и  нещата са отстраними и решими.

# 303
Привет! Някой има ли информация за университета в Грац (University of Graz)? .....Трудно ли се влиза психология?

# 304
Здравейте, има ли в групата студент, който живее в Инсбрук? Синът ми се е насочил към MCI Innsbruck и ще сме благодарни на допълнителна информация за обучението и възможностите за настаняване и работа. Благодаря предварително Simple Smile

# 305
Здравейте, дъщеря ми е студентка в Инсбрук първа година. Хазяинът я предупреди, че ако се регистрира за постоянен адрес, а не за временен, ще плаща такса ТВ, без значение че не използва услугата и нямат телевизор.
Пристигна писмо и сега заплатихме за два месеца. Може да се избира да се плаща на два месеца, на половин година или за цяла. Не отговаряме на условията за освобождаване.
Мога да Ви успокоя, че във Виена таксата е по-ниска от нашата Joy
Попълнихме бланката с банковите детайли и я изпратихме по имейл, че ще плащаме на два месеца и те ще си ги взимат от сметката й. Хубава вечер!
Здравейте! Моят син се ориентира към Инсбрук. Иска да кандидадства в ICM Innsbruck. Дали бихте могли да дадете малко повече информация относно настаняването. В общежитие ли е дъщеря Ви? Какъв е месечният наем? Ще сме благодарни на всякаква информация, свързана с разходите за живот. Благодаря! Simple Smile

# 306
  • София
Някой от Виена разхождал ли се е към Инсбрук. Иска ми се да разгледаме града и се чудя колко дни биха били добър вариант. И как е транспортът до там. Май имаше влак преди доста време бях гледала.

# 307
Хм, двата града са на двата края на страната, 480 км между тях.Не бих го нарекла разходка.Иначе Инсбрук се разглежда за ден два най-спокойно

# 308
  • София
Някой от Виена разхождал ли се е към Инсбрук. Иска ми се да разгледаме града и се чудя колко дни биха били добър вариант. И как е транспортът до там. Май имаше влак преди доста време бях гледала.

С влак от Виена е около 4,30-5 часа път. Сега е много студено за разходки там. Билетите за влака са скъпи, освен купените доста по-рано. Нощувките също. Иначе 2 или 3 дни (в зависимост от темпото) стигат за града, качване с лифта в планината и музея на Сваровски в съседното градче. Нека Оги да пита Елена за подробности, те се засичат в ТУ (ходиха лятото група от класа от немската с европейските карти за влаковете и Инсбрук беше от местата, които най-много им харесаха).

Аз съм замислила еднодневна разходка от Виена без нощувка до Халщат и качване в планината до наблюдателната площадка.

# 309
И това не е малко разстояние, но предполагам с много ранно ставане, 3 часа път, разходка и наобратно....Бих препоръчала по-топло време, за да се насладите.....

# 310
  • столицата
Сега няма да е много приятно времето за подобни разходки, но ще следя с интерес информацията от вас. Иначе аз през лятото си направих еднодневна с влак от Виена до Залцбург.  Бях купила билетите 2-3 месеца по-рано за смешни цени. Но тогава денят е дълъг, времето топло и можеш да обикаляш без почивка за сгряване.

# 311
  • София
И това не е малко разстояние, но предполагам с много ранно ставане, 3 часа път, разходка и наобратно....Бих препоръчала по-топло време, за да се насладите.....

О, да. За май-юни го мисля.

За Залцбург ние направихме двудневна с влак. Първият ден в града, после нощувка в Шладминг и на другия ден с лифта до ледника Дахщайн. Дъщеря ми като по-малка много харесваше сериала Спасители в планината и затова трябваше да видим и местата, на които се снима. И късния следобяд обратно към Виена.

Извинявайте, отплеснах се в разходки в топлото време. Smile

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 11:26 от elita

# 312
  • столицата
 Обяд за 2 евро на 23.01 в ТУ Виена https://www.meinbezirk.at/wieden/c-lokales/studierende-bekommen- … 980460?ref=curate
/Когато на човек не му се работи, какви неща открива Simple Smile/

# 313
  • Plovdiv, Bulgaria
Тези, които са се насочили към Виена, дали подадохте някъде за общежитие?

Общи условия

Активация на акаунт