Нямам приятели. Как да открия такива

• 3 453
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
Търново е традиционно еснафски град с лоша демография. Не се полъгвай по това, че е туристически. Студентите също не се задържат там дълго, както сочи и твоят опит.
Всъщност е със застаряващо и тесногръдо население, без много млади и широкоскроени хора. Трудно е да намериш приятели в такава среда, дори и да искаш. Хеле ако имаш някакви критерии, а не просто да има с кого да излезеш на кафе.

# 31
  • Out of the Mix
Точно така.
Дори бих казал, че в цяла БГ е така.
София не е панацея, но поне тук би срещнала най-много хора, и има най-много възможности за всичко, особено за млад човек, или човек, който не иска да живее в затворено микро-клюкарско мини общество. Smile
В големия град освен някои от комшиите от блока, съседния вход и някой друг от квартала, ако сте се задържали дълго, никой друг не те знае, и можеш да си запазиш анонимност, правейки си каквото искаш.

# 32
Приятелка все ще си намериш, например от фитнеса или друго твое занимание - ако ходиш на курс някакъв.
Но обичайното е когато имаш гадже, да излизате като двойка.  А вие чак караници имате. Защо се чувстваш, че се натрапваш в неговата компания, все пак няколко години общуваш с тях, а казваш, че са ти само познати. Те имат ли си приятелки, тези приятелки участват ли в излизанията? Чак толкова да са ти скучни приятелите на човека, когото (би трябвало да се предполага, че) обичаш?
Аз пък го намирам съвсем нормално да са ти скучни някакви хора, които не си избрал по свой интерес. Какво като тя си харесва гаджето. Не значи, че ще си допадне с приятелите му. Вие и приятелите ви еднакви хора ли сте? Те някои мои приятелки грам не биха се харесали помежду си.
А и приятелствата често не са по интереси, а по инерция (както и връзките впрочем), така че това че са приятели на гаджето й грам не е индикатор за нищо общо с нея.

Ако авторката непременно иска приятелки/познати, които да й допадат, трябва да излиза повече и да е отворена или да имитира минимален интерес към познати, които може да я запознаят с някой, който пък вече да й допадне наистина. Но пък, ако толкова не си пасва с познатите, не е задължително да се преструва дори. Това натоварва. Най добре да се включи човек в някакви групи по неговите си интереси - спорт или друго. На народните танци много хора се сближават и даже ходят по фестивали.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 21:21 от Linda*kiss

# 33
Когато се чувстваш притисната от обстоятелствата да си намериш каквото и да било - не го намираш. Добрите и стабилни приятелства в моя живот съм изградила преди 10-20 години. С тези, с които съм се опитвала да се сближа напоследък, не се получава нищо. Остават си в кръга на далечните познати. И ти не прави нищо насила, ако не го чувстваш. По-неприятно е чувството да те отхвърлят. Насила хубост не става. И в любовта, и в работата също е така. По-скоро си намери някакво хоби - танци, спорт или запиши някакъв нов курс. А пък ако е писано, ще намериш приятелства там.

# 34
Приятелят ти е абсолютно прав, че трябва да имаш близък социален кръг, лично твой си. Това е също толкова наложително, както да имаш собствени пари в банката. Особено щом си пришълка без семейство, роднини или поне стари познати в Търново, на които да се опреш при евентуална раздяла. Неприятно, но факт — статистически повечето връзки се разпадат. Много е важно човек да има социална мрежа при житейски сътресения.

Моят съвет е да не се придържаш към клишето, че с приятелите трябва да имаш сходни интереси. За мен това е пълен нонсенс. Изобщо не ми дреме дали ходят на клуб по Скрабъл или танци на пилон, нито искам да идват с мен на пилатес. Важно ми е да са ми интересни като личности и общуване, да ме обогатяват и вълнуват разговорите с тях и от време на време да правим неща заедно — излизания, пътувания, разходки, тук-там някое културно събитие, за което има консенсус. Общуване по интереси винаги можеш да правиш онлайн или на място в самите клубове/хобита.

Също животът ме е научил, че не е задължително да сте на един житейски етап. Едни от най-интересните и близки мои хора са по-възрастни с 10+ и 20+ години. Не е и нужно всички да сте женени или моми, с деца или без. Единственото важно е да сте на един акъл и вайб, на едно ниво на осъзнатост.

Общи условия

Активация на акаунт