🤰Февруарски снежинки 2026 - Тема 2 🍀🌸

• 9 149
  • 332
  •   2
Отговори
# 270
Daisy2613, радвам се, че всичко е минало добре! Благодаря, че сподели как е минал прегледът, и ние сме на 2ра ФМ при доц Марков другата седмица, много по-спокойна съм вече след твоето хубаво мнение! А дадоха ли ви някакви снимки да си имате за спомен?

Благородно завиждам на тези от вас, които вече усещате бебчетата. Даже ми е чудно как различавате ритници от хълцане Smiley Аз още чакам да усетя нещо, в събота влизам в 20та седмица, предна плацента и малко повече подкожни мазнини. Все си мисля, че докато не го усещам, няма да повярвам напълно, че съм бременна Sweat Smile
Направо си се вижда през корема като ритне вече при мен 😃  седя гледам и се чудя това възможно ли е още не мога да повярвам 😁 даже имам клипчета като поритва и много ясно си се вижда. Не знам кога спят, но почти през целия ден го усещам, само вчера не толкова много. В 20та седмица съм

# 271
  • София
При мен това с ритането също е химера. Усещам нещо, но със сигурност не са ритници, а понякога си мисля, че са по-скоро червата. Четох, че понякога до 22 седмица може изобщо да не се усети бебето, така че нямам притеснения.

# 272
Stubbornh, много яко! Grinning
Yellow_girl, и аз мисля, че каквото усещам за момента по-скоро са черва, а не бебе. Аз също не съм се притеснила, докторът каза да не чакам движения преди 20та седмица, а аз съм още в 19та. Просто съм нетърпелива.

Въпрос към момичетата с очила, които искат да раждат естествено - ходихте ли на очен лекар вече? Аз се чудя кога да ида, както и при кого. Ако имате препоръки за София, ще съм благодарна да ги споделите.

При мен новото е високата кръвна захар, пуснах в събота кръвни - 5.92, което си е на ръба на гестационен диабет :/  та сега меря по 4 пъти на ден с глюкомера и внимавам какво ям и в какви комбинации

# 273
Ще усетиш скоро и аз съм с предна плацента и нямах търпение и в началото на 21 седмица категорично вече усетих ритане, и започна в началото сутрин по няколко пъти да усещам или като прилегна по някое време на дивана, рано сутрин като се събудя за тоалетна също, след две седмици по друг начин взе да рита и по друго време, ( като единично блъскане) предполагам се е завъртяло по различен начин .В петък съм на месечния контролен преглед и ще видим как се е позиционирал.

Daisy2613, радвам се, че всичко е минало добре! Благодаря, че сподели как е минал прегледът, и ние сме на 2ра ФМ при доц Марков другата седмица, много по-спокойна съм вече след твоето хубаво мнение! А дадоха ли ви някакви снимки да си имате за спомен?

Благородно завиждам на тези от вас, които вече усещате бебчетата. Даже ми е чудно как различавате ритници от хълцане Smiley Аз още чакам да усетя нещо, в събота влизам в 20та седмица, предна плацента и малко повече подкожни мазнини. Все си мисля, че докато не го усещам, няма да повярвам напълно, че съм бременна Sweat Smile

# 274
Благодаря за споделянето. Чудя се има ли забавяне с часовете там, или си спазват графика? Аз съм примерна от докторките.
Sunshine, много съм доволна.
За първи път съм при доктор Марков. Много добро впечатление ми направи. Обстойно прегледа всичко, като обясняваше какво вижда, дали е нормално и постоянно ме питаше дали имам въпроси.
При мен нещата се развиват много добре, бебока според размерите го изчислява със седмица и 2 дни по-малък, но обясни че най-вероятно се дължи на късна овулация и за срока на бременността попада в нормите.
Внимателно прегледа развитието на мозъка, всички органи - дробове, бъбреци, стомахче, кръвотока на сърцето, кръвотока на плацентата и маточните артерии. При мен едната маточна артерия (забравих лява или дясна) е стеснена, но ме успокои, че все пак е в нормите, а и другата е достатъчно голяма, така че компенсира.
Аз питах дали можем да видим бебока на 3Д, което си влиза в цената на прегледа. Много се мъчи доктора да го хване, но нашия момък не се даде. Беше си сгушил лицето към гърба ми, ръчичките пред него и успяхме само да уловим един кадър на устата и брадичката. Иначе на 2Д се вижда хубаво черепа и структурите на лицето, така че дори и да е срамежлив бебока, пак може да се прецени дали всичко е наред.
Също прегледа гръбначния стълб, изключи спина бифида, измери раменната и бедрената кост, размерите на главата дължина на торса. Огледа ръчичките и крачетата, изброихме пръстчетата на всяко от тях.
И за първи път тази бременност получих информация и за теглото на бебока. В момента го изчислява на 476 грама.

Та, така, доволна съм много. Blush Мисля, че на всички важни неща обърна внимание. Най-важното е, че и аз вече съм спокойна, че въпреки малкото наддаване на килограми от моя страна, малкия човек се развива добре. Марков ме успокои, че даже е добре да качвам по малко, защото и без това съм започнала с наднормено тегло.

Би ли споделила после как е минал прегледа, смисъл аз в петък ще съм там за първи път в Марковс и 2-ра фетална

Как сте, мами? HugГледам, доста съм изпуснала, понеже напоследък нямам време да влизам във форума. Възползвам се от прилива на енергия тези седмици и здраво съм се разшетала из вкъщи.

При мен на обикновените прегледи само казват дали си отговаря на седмицата (по BPD и дължината на фемура). Досега не са ми казвали тегло на бебето.
Даже на моите прегледи май правят доста по-малко, отколкото казвате, че вашите АГ назначават.
Например, кръвни изследвания ми назначиха едва за втори път на последния преглед (20г.с ). Никой не е искал да проверим витамини или хормони (аз под хормонални проблеми бих казала, че имам само нередовен цикъл, нямам проблем с щитовидната жлеза). Също започнах бременността с наднормено тегло - 88кг, но дори теглото ми не е тема за разговор по време на прегледите. Може би защото съм качила много малко досега, само 2кг.
В тази връзка, изобщо не се старая да не качвам. Просто нямам голям апетит. Понякога изкарвам половин ден без да ям, просто защото не съм гладна и чак като видя че минава обедно време, се сещам. Имам спомен, че при първата бременност си имах апетит към конкретни неща - месце, сладко, някой път тестени закуски. Сега нищо не ме влече.

Утре съм на първата за тази бременност ФМ, в МЦ Марковс. Ще видя там какво ще иска да изкоментира доктора. Аз най-вече ще го питам дали за срока на бременността (23г. с.) е нормално да съм наддала само 2кг, имайки предвид наднорменото тегло. Иначе ако бебока се развива добре и няма поводи за притеснения, нямам други въпроси.

По повод 3Д/4Д снимките, ми казаха, че на ФМ можем да го видим, защото апаратите им поддържат тези формати. Може би не са ви предлагали такива снимки, защото нямат възможност. По принцип ФМ се провежда с 2Д ултразвук.

При мен боя в корема ми е голям. Joy Аз започнах доста рано да го усещам, още около 16г.с. Със задна плацента съм, предполагам заради това от толкова рано. Напоследък има даже моменти, в които му се дразня на малкия, защото най-често и най-силно го усещам ниско долу и така ме натиска и ръчка, че все едно иска да излезе.... Flushed като легна по гръб не се виждат ясно краченца и ръчички, но успява да накара корема ми да подскача. С ръка през кожата ясно го усещат и таткото, и каката.
Мисля и че вече хълца, защото понякога има ритмични подскачания, обаче без да усещам крайници, които да бутат в една или друга посока.
Чудя се ако сега ми създава неприятни усещания като се движи, какво ще бъде като стане едър момък в 8-9 месец Grin

Само да ви питам, какви позиции заемате, когато ви се налага да правите нещо свързано с навеждане или клякане? Тези дни започна да ми става супер неудобно заради корема. Ако се налага да се наведа, го правя като жираф, който пие вода, разкрачена. Ако клекна, също с разкрачени крака. И въпреки тези гимнастики, ми е некомфортно. Имам чувството, че притискам корема. Понякога ако често се навеждам и клякам, започва да ме боли ниско долу или около пъпа. И не, не тренирам Grinning чистя и прибирам чорапите по пода, които тийнейджърката и мъжа ми разхвърлят Joy

# 275
Мен също ме интересува как стоят нещата с часовете там. Лесно ли се вредихте за д-р Марков? Часовете няколко седмици предварително като на други места ли се записват?

# 276
Мен също ме интересува как стоят нещата с часовете там. Лесно ли се вредихте за д-р Марков? Часовете няколко седмици предварително като на други места ли се записват?

аз записах от 1ви септември за 14ти октомври. Просто още от 1ви преглед с новия АГ ми каза кога и къде иска да ида и за записах. За проф Марков е само по телефон запазването на час, с профил се виждат свободните часове. Примерно ми дава, че за д-р Павлова няма свободни дати, но примерно за д-р Атанасова има за 21 и 23 октомври. За д-р Стойкова има и по-рано, на 14.10. Така че явно зависи от лекаря колко е натоварен.

И аз бих искала да знам как е положението с чакането

# 277
Аз се записах по телефона за ФМ преди поне 2 или 3 седмици. Тогава имаха доста свободни дати за октомври за проф. Марков.
Днес не ми се наложи да чакам, за да вляза за прегледа.Тъкмо пристигнах и излезе предишната пациентка.

А да отговоря и на въпроса на Rising_Star, на мен ми дадоха и на хартия снимки, и в pdf файл. Правят профил в тяхната платформа, подобно на лабораториите и там е цялата документация от прегледа (снимки, амбулаторен лист и измервания)

# 278
Относно снимките - и от първата, и от втората фетална ми дадоха снимки от 3D, но на хартия излизат черно бели и ако се бях сетила щях да кажа на мъжа ми да се приготви да направи снимка с телефона директно от големия екран, на който също показват бебчето.
Така че може да го имате предвид, макар че варианта с изпращане на PDF със снимки и документация също е добър, но не навсякъде се практикува.

# 279
Ако не е тайна каква е цената на прегледа? Казаха ми 230, но не знам дали при всички е толкова и предполагам може с карта да се плаща. А и още нещо - има ли в близост къде да се паркира?

# 280
  • София
Мисля, че доста стриктно си спазват часовете. При първата ФМ влязох 3 минути след определения ми час и прегледът продължи точно половин час. 220 лв е цената. Другата седмица съм на втората и ще видим дали всичко ще е наред.

# 281
И пак да помоля за инфо - има ли къде да се паркира близо и около Марковс ?
Много се надявам поне на едно място да се спазват, че вече е трудно да попадне човек на такова място... При моята АГ е с часове и се влиза минимум час след дадения. И последния път сложили табела : молим да сте с празен пикочен мехур за прегледа... Ами чудесно, ок,но аз и да отида до WC преди прегледа, докато чакам този минимум час, пак ще се напълни 😆

Мисля, че доста стриктно си спазват часовете. При първата ФМ влязох 3 минути след определения ми час и прегледът продължи точно половин час. 220 лв е цената. Другата седмица съм на втората и ще видим дали всичко ще е наред.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 19:08 от Sunshine..@

# 282
Едва ли няма тоалетна там, моите фетални ги правя в Пловдив, и там има тоалетна, но и при другата ми гинеколожка си има, би трябвало да е навсякъде така. Понякога се чака с часове, няма как да няма.
А колко време продължава втората фетална? Първата мисля че беше около 20 минути при мен, максимум 30 съм стояла в кабинета. Сега чувам, че е повече. Миналия път ( 15г.с) ми мериха и шийката, и казаха, че от тук нататък трябва да се следи.
[b[/b]
И пак да помоля за инфо - има ли къде да се паркира близо и около Марковс ?
Много се надявам поне на едно място да се спазват, че вече е трудно да попадне човек на такова място... При моята АГ е с часове и се влиза минимум час след дадения. И последния път сложили табела : молим да сте с празен пикочен мехур за прегледа... Ами чудесно, ок,но аз и да отида до WC преди прегледа, докато чакам този минимум час, пак ще се напълни 😆

# 283
30 минути не е ли твърде малко за фетална морфология? Моята втора фетална беше обявена за 60 минути, но понеже бебето спеше, първо влязох за 30-40 минути, след това направихме почивка, влязох за още 20 и накрая още една почивка и още 15-20 минути в кабинета като през 90% от времето ме гледаха на ехограф, чак накрая лекарката попълни документите за 5 минути.
30 минути са ми само прегледите при следящата АГ.

# 284
Aз съм другата на обикновен преглед, а по-другата на ФМ и нямам търпение!! 
Винаги ми е интересно да чета и вашите как са минали Sparkling Heart

Иначе да споделя, днес върнах Cybex Balios количката. Коша за новородено е окей, но основната количка и сенника хич не ми харесаха след доста по-обстоен преглед, особено за цената. Иначе базата за стол Base G и столчето за кола Cloud G ми допаднаха. Та преминавам към другия ми избор - Anex Eli. Тествах я в магазина за доста повече време от Cybexa и изключително много ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт