Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 376
  • 711
  •   1
Отговори
# 165
Сега погледнах състава на АМ, което моята дъщеря пие - има си желязо, и си го пише желязо. И аз знам, че е задължително да има.

# 166
Таласемията е анемия, която няма връзка с желязото, даже може да има прекалено много желязо в кръвта. Желязото не лекува таласемията.

За да се предотврати анемия е хубаво пъпната връв да не се реже веднага, а да се изчакат 2-3 минути. Но това трябва да е планирано преди раждането.

В АМ има желязо, но по-трудно се усвоява. Може пак да се наложи да се дават капки с желязо, но това вече ще е от лекар предписано

# 167
Като цяло: забавено захранване (от 1 месец) не би довело до анемия. Проблема би бил другаде.
Това с пъпната връв май се наричане отложено клампиране. В България малко май го практикуват и трябва да си кажеш предварително.

# 168
Не е бил с нисък хемоглобин синът ми преди това. Сега е паднал, защото забавих вкарването на жълтъка и месата и си "играех" с пюрета до средата на 7ми месец. След това се наложи ударно да вкарам всичко. Той е на АМ общо взето от началото. В АМ 2ките има желязо, разбира се, но съвсем не е достатъчно, за да удовлетвори нуждите на намаляващи запаси от желязо. Синът ми още няма анемия, не съм казала, че има, но хемоглобинът е нисък и желязото се е изчерпало. Ако бях се мотала още, щеше да се стигне до анемия. И да, за един месец при деца, в тази възраст, които растат с дни, е напълно възможно желязото да започне да пада за 1 месец. Никой не говори за драстични спадове. Ние още сме единствено на диета, богата на желязо, но за да не се стига изобщо до тук, трябва от рано да се вземат мерки. Това, че храната е за запознаване до годинката отново е криворазбрана препоръка на СЗО и въобще не означава, че детето трябва да пие само мляко и с другата храна да си играе и я яло, я не. Детето може да се запознава с храната и нейната текстура, но винаги храната трябва да съдържа съставки, богати на желязо. Затова педиатрите казват, че се храни един ден с месо, един ден с жълтък. Вече, ако родителите преценят, могат да експериментират и запознават с текстури и други вкусове, но това не изключва задължителният ежедневен прием на месо и жълтък. Децата по ЗВБ, ако не приемат ежедневно месо и жълтък, масово са с хемоглобин 90 и родителите се усещат, я на някой профилактичен преглед, я когато вече.детето започва да показва симптоми на анемия.

Капки за желязо НЕ се дават ноку така. Най-малкото се изписват от детски хематолог. Дори личният педиатър не е компетентен да прецени. Това не е сиропче за имунитет. Капките са последна инстанция, когато вече диетата не е подействала или хемоглобинът е много нисък. Те имат доста странични ефекти, един от които е тотално "разваляне" на стомахчето, от там детето започва да не си храни и става порочен кръг, в който родители и дете се въртят с месеци. Ролята на родителят е да не се стига до там.
При децата в тази възраст анемии се развиват точно от непълноценно хранене, не говорете глупости, моля ви. Таласемията няма нищо общо с желязото. Плюс това, при таласемия има  специфични показатели, които са видими още в ПКК. И ака детето на тези месеци има недостиг на желязо, проблемът винаги се търси първо в диетата, а не другаде. Това си е протоколът при педиатрите. Случаите на анемия на тази възраст, която е от дефицит на желязо, поради непълноценна диета и която е от таласемия, са близо 3:1 в полза на непълноценна диета. Току що погледнах статистически данни дори, за да не говоря на "голо".

Децата масово си се размотават с хемоглобин 100-105, без майките да разберат, заради такива разсъждения, като в темата и "шматкане" със захранването. Накрая или се разбира по някое време, или детето има късмет и като се започне нормалното хранене, бързо ди набавя запаси на желязо.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 01:01 от KPP

# 169
По записките ми гледам, че съм вкарала месото на 7-я месец. Жълтъка 2 седмици по-рано, но в началото е малко. Аз съм с ниско желязо и през бременността приемах такова. Детето си е с нормално желязо и хемоглобин. Изобщо това, че съм започнала с месо не веднага след старта на захранването, не се е отразило на показателите. И много други деца не са захранени на 2-рата седмица с месо. Това, че твоето дете е с ниско желязо, поради други причини (не заради забавено захранване), не значи, че и при други ще се получи така. Просто не шашкайте жената.

# 170
Месото не е единственият източник на желязо, бобовите съдържат същия вид желязо като яйцата.

В много страни капките желязо се дават и профилактично, изобщо не е вярно, че трябва хематолог

# 171
Месото си се вкарва 7мия месец по принцип. На втората седмица са още зеленчуковите пюрета. Въпросът е, че вкарат ли се месо и жълтък, се започва схемата - един ден месо (и то редуване телешко/заешко/пуешко), един ден жълтък.
Моето дете е с нисък хемоглобин, поради изчерпани запаси на желязо и причината е в захранването. Това е диагноза, поставена от детски хематолог. Епикриза да кача ли или твоята диагноза, която постави (твоето дете е с ниско желязо, поради други причини (не заради забавено захранване)) е по-правилна от тази на хематолога?
Месото не е единственият източник на желязо, да, но желязото се усвоява най-добре от месо и жълтък, може би и леща, плюс прием на вит Ц (чрез плодове). Капки с желязо никъде не се дават профилактично. Ако някой педиатър ги изписва профилактично, родителите трябва да се замислят дали да не го сменят. Капките с желязо са лекарство, което натоварва организма и не се пият току така. Но то има майки, които дават антибиотик за сопол, така че не се учудвам от мнението.

# 172
Не е вярно, че никъде не се дават профилактично

# 173
Не отлагайте, защото аз отлагах по същата причина и сега сме с нисък хемоглобин и железен дефицит и се наложи да вкарам всичко наведнъж в седмия месец. Още не е вдигнал хемоглобина.

Месото си се вкарва 7мия месец по принцип. На втората седмица са още зеленчуковите пюрета. Въпросът е, че вкарат ли се месо и жълтък, се започва схемата - един ден месо (и то редуване телешко/заешко/пуешко), един ден жълтък.
Моето дете е с нисък хемоглобин, поради изчерпани запаси на желязо и причината е в захранването. Това е диагноза, поставена от детски хематолог. Епикриза да кача ли или твоята диагноза, която постави (твоето дете е с ниско желязо, поради други причини (не заради забавено захранване)) е по-правилна от тази на хематолога?

Как сама казваш, че месото се вкарва в седмия месец, а в същия месец детето ти е с нисък хемоглобин?
Не съм специалист и не давам диагнози, но имам съмнение за специалистите, които посещаваш.
Спирам да споря с радиото.

# 174
Аз като здравен специалист мога да потвърдя, че всичко, което пише KPP е така. Захранването не трябва да се започва по-късно от 6 навършени месеца, защото рискът от анемия се повишава. Това важи както за кърмените бебета, така и за тези на АМ. На бебетата след 6-тия месец им трябва жълтък и месо, а малко по-късно и бобови.
По принцип на деца под 6 ГОДИШНА възраст не се дават добавки и мултивитамини, които съдържат желязо без да са назначени от лекар специалист!!!! Изключения са наистина пренебрежителни количества, които например се съдържат и в АМ. Желязо може да се изпише само от хематолог за толкова малки деца.
ПП сега проверих, че са дори са вдигнали възрастта от 6 на 10 години. Това важи за добавки за деца, които могат да се купят без назначение от лекар.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 10:38 от Kactus

# 175
Аз не оспорвам, че е така. Просто потребителката каза, че 1 месец се бави със захранването, а КРР каза, че тя се е забавила и на 7-я е трябвало да вкара всичко бързо, защото детето имало ниско желязо и хемоглобин. Аз казвам, че стандартно месо и жълтък се вкарват на 7-я месец и да не плаши така жената.
За препаратите с желязо съм съгласна.

# 176
Това, че се изписва профилактично желязо, като практика, само говори за компетентността на специалистите, които го правят. Не означава, че е правилно. Включи се човек от бранша, за да ви потвърди как стоят нещата.

VaniaK, моля те, не изопачавай думите ми, за да излезеш права. Казах, че и аз 1 месец се мотаех и се е наложило в края на 7ми месец да вкарам всичко наведнъж с детска кухня, защото до средата на 7мия месец не бях вкарала почти нищо, вкл.и месо (само пилешко, което не е богато на желязо). Което се отрази на хемоглобина и в момента (в 8ми месец), се борим с този проблем. Твърдиш, че не си специалист, а се изживяваш като такъв. По принцип не е ок да се коментират теми, по които не сме компетентни. В тази тема ти особено често го правиш и то с голяма канегоричност. Очевидно не си запозната с медицинската страна на захранването, която е основна. Всичко останало е по желание на родителя и характер на детето.
Спирам по темата, мисля че дамата си взе изводите. Моят призив, особено и след като си потвърди от здравен специалист, е да не се бавите, за да не се изчерпи желязото до степен да падне хемоглобина. Имайте предвид, че в 7ти месец вече е започнало да се изчерпва и трябва силна храна, за да се поддържат оптимални нива и да няма загуби. Вкарвайте жълтък и месо скоро. Маги Пашова е ок, като специалист и цените не са високи. Приема бебета с приоритет, ще ви вземе близките седмици, ако заявителя консултация сега. И моля, не давайте желязо на детето профилактично, защото е супер опасно.

# 177
Аз мисля, че като цяло се изопачи темата, както често се случва тук.
Аз днес ще дам 40-50гр пюре + полагащия се жълтък. Това, че не мога да вдигна количествата храна, не означава че не включвам месо и жълтък. За какви анемии се говори не знам......
Само поколение назад домакинствата не са разполагали с пасатор и децата са се захранвали от общата трапеза, а не с 200гр пюре. Съответно това се е случвало, когато детето е имало способността да дъвче, т.е нито в 4, нито в 5, нито дори в 6 месец.
Сигурно всички са страдали от анемия и липса на желязо.

# 178
Всъщност да, страдали са. Моето поколение, например, децата винаги са имали железен дефицит и нисък хемоглобин. А за поколенията назад, нещата са били още по-зле. То там от 5 деца са оцелявали 2, но това е друга тема.
И не говорим за анемии, а за нисък хемоглобин, има разлика. За да се стигне до анемия, трябва да мине време, но ако нещата не се следят, се стига - да. За мен първо направете консултация с педиатър, за да ви обясни как стоят нещата и кое и защо е важно.

# 179
Аз мисля, че като цяло се изопачи темата, както често се случва тук.
Аз днес ще дам 40-50гр пюре + полагащия се жълтък. Това, че не мога да вдигна количествата храна, не означава че не включвам месо и жълтък. За какви анемии се говори не знам......
Само поколение назад домакинствата не са разполагали с пасатор и децата са се захранвали от общата трапеза, а не с 200гр пюре. Съответно това се е случвало, когато детето е имало способността да дъвче, т.е нито в 4, нито в 5, нито дори в 6 месец.
Сигурно всички са страдали от анемия и липса на желязо.

Захранвали са се с дъвкана храна - няма нужда от пасатор, нали майката има зъби - дъвче и дава.

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding … -Supplements.aspx

Явно тези от американската академия на педиатрите са някакви пишман специалисти, щом препоръчват от 4 месеца да се дава желязо...

Общи условия

Активация на акаунт