Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 394
  • 711
  •   1
Отговори
# 150
При нас положението е сходно, писах няколко поста по - нагоре.
С тази разлика, че проявява интерес към нашата храна и и давам парченца, но понеже още не умее да дъвче се страхувам че може да се задави.
Сега съм решила да спра за малко, но и ние скоро ставаме на 7 месеца.
С големия ми син нямах такива проблеми, ядеше всичко по колкото трябваше.

# 151
rozi4ka222 да, аз вас визирах със “сходни случаи” 😅
Надявах се да сте намерили някакво решение или поне подобрение…

# 152
Според мен продължавай да предлагаш, но за специалист чак в такава възраст няма смисъл. Пробвай да добавяш малко мляко към пюретата, ако са купешки, пробвай с домашни или обратното. В никакъв случай не насилвай детето да яде, ако не иска. Ако му растат зъбки може да иска само мляко. Предлагай храна, когато е гладно, но не е прекалено озверяло от глад. Ако е твърде гладно или не е никак гладно няма да му се занимава с по-твърда храна от млякото. Ако му се спи много също няма да иска да яде особено.

# 153
Ох, за съжаление всичко изброено вече съм изпробвала. Явно наистина още не ѝ е времето… Възможно е и аз просто да не уцелвам настроенията ѝ.
Все още няма зъбки, но всичко — ръцете, играчките, дори моите ръце — отива в устата, само не и храната 🥲

# 154
Може да пробвате да смесите пюрето с АМ, и през биберона. С моята дъщеря първите два месеца бяха кошмар, драмата беше, че не искаше да яде нищо с лъжица, каквото и да предлагах категорично отказваше даже да си отвори устата да опита. Но тъй като все някак трябваше да я захраня, започнах да слагам пюрето в млякото и през биберона всичко си изпиваше, даже искаше още.

# 155
Може в онзи момент наистина да не е била готова за захранване. Аз затова и не започнах, както много на 4м, започнах на 6м, докато тя сама си покаже- интерес към нашата храна, мимики на дъвчене, премятане на езиче, да може да си седи на дупето в стола за хранене. Захранвам класически по три дена на въвеждане, като започнах с лъжичка, три, пет и след това на третия ден към старото новото. Пробвали ли сте да са по-течни и гладки пюретата, да не би консистенцията да не и харесва. Зъбите, болки в гърлото,рефлукс също са причина за отказ. Консултация ми се вижда ненужна на този етап.

# 156
Пробвах да са по-течни, по-гъсти, с/без парченца. Правих и сама, пробвах и няколко различни марки готови пюрета.
Интересна ми се струва идеята с шишето.
Иначе тя вече може да седи стабилно, но има рефлукс. Възможно е и това да е причина.

# 157
Здравейте, дами!
Попаднах на темата и реших да се включа за съвет, защото виждам сходни случаи.
Бебето ми е на 6++ месеца. Захранването започнахме на 5+++ месеца със зеленчукови пюрета. Започнах с морков – първите 4 дни давах по 10 г и постепенно увеличавах количеството. Всичко вървеше добре, докато не стигнахме до около 40 г морков, след което последва пълен отказ – каквото и да предложа, не иска.

До момента съм опитала морков, тиква, тиквичка, картоф, сладък картоф, пащърнак. Пробвах и с банан, за да видя дали проблемът е във вкуса – пак отказ.
От два дни се опитвам да въведа и жълтък – хапва по една-две лъжички и после започва рев и мръщене.

Изпива между 600 и 800 мл мляко на ден, което пак не е особено много.
На практика е минал вече месец от началото на захранването, но ние все още сме „до кривата круша“, както се казва.

Не проявява никакъв интерес към храната – не посяга нито към нашата, нито към своята. Пробвах да ѝ предложа и парченца, съобразени с възрастта, но си играе с тях, без да ги хапва. 🤦♀

Педиатърката смята, че просто детето все още не е готово за захранване и ме посъветва да не я насилвам, а да отложа.
Но скоро ще навърши 7 месеца – докога да отлагам? 🤔
Чудя се дали да не ѝ предложа безмлечни, безглутенови каши.
Или може би е време за консултация със специалист?

Ако някой може да препоръча такъв (или има добър опит с конкретен специалист), ще съм много благодарна! 🙏
Не отлагайте, защото аз отлагах по същата причина и сега сме с нисък хемоглобин и железен дефицит и се наложи да вкарам всичко наведнъж в седмия месец. Още не е вдигнал хемоглобина. Направите консултация със специалист. Маги Пашова взима бебета с приоритет

# 158
Не шашкайте така дамата 😉 Доколкото разбирам, нейното детенце е на АМ, а в него има достатъчно желязо. Все пак АМ е основна храна до 1 годинка.
Здравейте, дами!
Попаднах на темата и реших да се включа за съвет, защото виждам сходни случаи.
Бебето ми е на 6++ месеца. Захранването започнахме на 5+++ месеца със зеленчукови пюрета. Започнах с морков – първите 4 дни давах по 10 г и постепенно увеличавах количеството. Всичко вървеше добре, докато не стигнахме до около 40 г морков, след което последва пълен отказ – каквото и да предложа, не иска.

До момента съм опитала морков, тиква, тиквичка, картоф, сладък картоф, пащърнак. Пробвах и с банан, за да видя дали проблемът е във вкуса – пак отказ.
От два дни се опитвам да въведа и жълтък – хапва по една-две лъжички и после започва рев и мръщене.

Изпива между 600 и 800 мл мляко на ден, което пак не е особено много.
На практика е минал вече месец от началото на захранването, но ние все още сме „до кривата круша“, както се казва.

Не проявява никакъв интерес към храната – не посяга нито към нашата, нито към своята. Пробвах да ѝ предложа и парченца, съобразени с възрастта, но си играе с тях, без да ги хапва. 🤦♀

Педиатърката смята, че просто детето все още не е готово за захранване и ме посъветва да не я насилвам, а да отложа.
Но скоро ще навърши 7 месеца – докога да отлагам? 🤔
Чудя се дали да не ѝ предложа безмлечни, безглутенови каши.
Или може би е време за консултация със специалист?

Ако някой може да препоръча такъв (или има добър опит с конкретен специалист), ще съм много благодарна! 🙏
Не отлагайте, защото аз отлагах по същата причина и сега сме с нисък хемоглобин и железен дефицит и се наложи да вкарам всичко наведнъж в седмия месец. Още не е вдигнал хемоглобина. Направите консултация със специалист. Маги Пашова взима бебета с приоритет

# 159
В АМ няма желязо. След 6-я месец запасите, получени от майката, започват да намаляват, за това трябва да се започне захранване. Но за 1 месец чак толкова няма да паднат показателите на детето, за това не е нужно да се вкарвате в паника. КРР, твоето сигурно е било от по-рано с ниско желязо и хемоглобин. Че 1 месец не е било захранено добре, не значи, че ще развие анемия. Много започват захранване на навършени 6 месеца и не с месо, спанак и други храни богати на желязо и децата са си ок. А, тези по ЗВБ, които си играят с храната и половината е по дрехите и земята? Те сигурно трябва на системи да са. Храната до годинката е за запознаване и опознаване, за това, че споко. Забавено захранване с месец не води до ниско желязо и хемоглобин.

# 160
Пробвах да са по-течни, по-гъсти, с/без парченца. Правих и сама, пробвах и няколко различни марки готови пюрета.
Интересна ми се струва идеята с шишето.
Иначе тя вече може да седи стабилно, но има рефлукс. Възможно е и това да е причина.

Ягодка, и аз така. Пробвах различни консистенция, но просто нещо пюретата не я кефят. Стои стабилно и пълзи, изправя се с опора, т.е двигателно е добре развита за възрастта. Не знам за какъв специалист говориш, то насила не може да ги накараме да ядат. Аз днес дадох към 30-40 гр и сега вечерта с нас на масата и дадох мека круша.
Четох доста за педагогическото захранване и започвам лека по лека да и давам от нашата храна микродози.
Ще опитвам двете неща успоредно, просто я наблюдавам кога ще започне да дъвче по - убедително, за да бъда и по - смела в предлагането на нашата храна.
Предпочитам това, пред даването на съвсем течно пюре с биберон. Не знам защо, но все пак идеята е детето да се научи да се храни и да подражава на възрастните.

# 161
Ако ви притеснява желязото, давайте капки.

В АМ има желязо, как да няма. Задължително е да има.

# 162
С какво наименование се изписва?

# 163
https://galen.bg/nan-1-komfort-800gr-0-6-mesetsa-nestle

Ами ето това примерно, пише железен сулфат

# 164
Да. Гледах моето и не намерих уж нищо желязно в състава и ми се въртеше някъде, че в млеката няма желязо и за това трябва да започне захранване при готовност от страна на детето. Еми значи няма как да развие анемия на тая възраст. Липсата на желязо може да е от по-рано, защото не го усвоява добре или да е наследствено. Например, ако единия родител има таласемия, шанса детето да я наследи е 50%. Изследваха се някаква електролити (дано не говоря глупости, но карам по далечни спомени). От ПКК и желязо не се разбира напълно (май). С две думи: ако детето на тия месеци има недостиг на желязо - да се търси проблема другаде. Не е в храната и забавеното захранване от 1 месец.

Общи условия

Активация на акаунт