Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 393
  • 711
  •   1
Отговори
# 195
Не виждам проблем да има малко захар в смес, в която ще се изгуби на практика, като при печиво или крем. Които аз правя и не купувам готови или полуготови.

Отново казвам: това не е призив да се дават вафли, шоколади и бонбони на детето от малко. В крайна сметка, диетата й не се състои само от кремове и кекс примерно, а да речем веднъж или два пъти седмично.

Предпочитам да давам контролирани от мен количества захар под някаква форма, отколкото риска да не е близвала никога и да реши впоследствие, че захарните изделия са й новата любима храна.

# 196
В тази възраст вкусът се възпитава. Не виждам как захар в разни домашни десерти ще предотврати това детето да иска захарни изделия като по-голямо

# 197
Ами, говоря от личен опит и съдя по какво се случи с мен в ранна детска възраст. Когато нещо ти е забранено и изведнъж го опиташ, осъзнаваш, че е далеч по-сладко/вкусно от всичко, което си опитвал досега. 🤷‍♀️ И разбира се, че ще предпочиташ после вафли пред ябълки - дете си, все пак, не те интересува дали ядеш фибри или ще имаш кариеси. Ако обаче е опитвало някакъв вид подобен десерт (отново казвам, с много малко количество захар), е много вероятно, когато за първи път опита нещо силно захарно, да не му се нахвърли от раз.

Причината плодовете да са вкусни (и тук не говорим за полезни) е фруктозата в тях - отново захар. Същата работа и с млякото. Разбира се, че количествата захар в тях са несъпоставими с тези в масово произвежданите продукти, но просто давам причина тези неща да са харесвани наистина.

Логиката ми е същата и за "лошите храни" - според мен лоши храни няма, има лошо големи количества от тях. Една пица веднъж в месеца няма да направи така, че да качиш 10 кг от раз, както и един крем (с много малко количество захар) в седмицата няма да те направи диабетик и човек с развалени зъби. В този ред на мисли се надявам, че родителите мият зъбите на децата си, независимо какво да яли през деня. 😁

Както казах, всичко това не означава, че съм ок сладкото да е основно ядене или например да се тика глюкозен сироп на новородено или да се подслажда водата, за да бъде пропита. Всичко според възрастта и в мярка.

Добре, кексовете и кремовете настрана - а как правите например питка или хляб, без захар? Абсолютно никога ли не си позволявате някакво (несладко) печиво да направите?

# 198
Аз съм съгласна с Leah. Ако нещо се забранява и изобщо не се дава да се опитва, детето рано или късно ще го опита, най-малкото в детската градина. Там десертите са с бяла захар. Вкусът, като нов, ще му хареса и е възможно да откаже всичко останало, освен ако не е сладко. Имам познати със сходни ситуации и в момента си "бият" главите какво да правят. Същото е и с junk-а, като пици и т.н. Съгласна съм и че вкусът се възпитава, но това не трябва да е за сметка на забрани и криене на вредните неща, сякаш не съществуват. Рано или късно детето ще опита, няма как. Въпросът е, когато опита, да не е нещо ново за него и да е златната ябълка, а да е нещо познато, което мама овреме навреме дава, но като цяло предпочитанията да са за друг вид храна. Аз съм много против junk-a и за мен бялата захар е убиец, но и съм реалист.
Десерти могат да се правят и без подсладители и пак да се хапват. Не може само солена храна. Трябва да има баланс. Зъбите не се развалят само от сладко. Дори от месото повече стават кариеси. Затова устната хигиена (миене на зъби), започва още с поникването на долните две зъбчета. BTW, от млякото също могат да станат кариеси, ако няма добра устна хигиена.

# 199
Изцяло подкрепям вашето мнение.
Прекалено крайни и фантастични ми се виждат изказвания тип “моето дете няма да яде захар до 5години”, примерно. После тези деца стават, като изтървани. Аз съм на принципа, че всичко трябва да се опитва в умерени количества.
Кариесите не се причиняват само от захар, причиняват се от един милион неща:
-натрупване на бактерии и зъбна плака
-лоша орална хигиена
-дефицит на хранителни елементи
-фамилна обремененост
-недостиг на флуор
Много ми е интересно как ще обясниш на 3 годишно дете, че не може да яде кексче, примерно.
Не виждам проблем да има малко захар в смес, в която ще се изгуби на практика, като при печиво или крем. Които аз правя и не купувам готови или полуготови.

Отново казвам: това не е призив да се дават вафли, шоколади и бонбони на детето от малко. В крайна сметка, диетата й не се състои само от кремове и кекс примерно, а да речем веднъж или два пъти седмично.

Предпочитам да давам контролирани от мен количества захар под някаква форма, отколкото риска да не е близвала никога и да реши впоследствие, че захарните изделия са й новата любима храна.

# 200
Захарта в хляба се изяжда от дрождите.

Аз пък не съм била ограничавана за сладко като малка и сега не мога да му устоя, та няма връзка. Няма какво толкова да се "забранява" на едно едно-годишно. Просто не му се дава. После като е достатъчно голямо да яде навън, нека навън да си яде, вкъщи не

# 201
Относно дрождите: да де, ама винаги има остатъчна захар в хляба - затова и няма солен вкус накрая. Да не говорим ако се прави печиво със сода бикарбонат, там дрожди няма, ама печивото не е торта накрая.

Нали предпочитанията се изграждаха вкъщи и отрано и идеята е детето само да предпочита да не яде захарни изделия? Какъв е смисълът да яде захар зад гърба Ви, но пред Вас - не, като порасне?

# 202
Кой е казал, че е зад гърба ми? След една определена възраст не бих ограничавала кой какво дава, но това не значи, че аз бих давала тези неща.

Смисълът е общата поета захар да е по-малко. Аз специално да правя неща със захар на бебето, което току-що е навършило годинка - ами не, в никакъв случай

# 203
Тоест, захарта в каквито и да е количества не е ок само до една определена възраст, след това няма значение дали се ограничава? Не виждам логиката в твърдението като цяло, предвид че нали е много лоша тази захар, независимо от обстоятелствата.

Виждам, че упорито пренебрегвате почти всичко останало, което изписах по темата до този момент, та просто явно няма смисъл от тази дискусия и аз приключвам тук.

# 204
Е, то това дете, като знае, че вкъщи не се яде захар, нали ще се натъпче докато е на училище, само и само да е яло. По този начин няма изобщо да се намали общото количество захар, а напротив - ще се увеличи. Едно нещо, като се забрани, особено на дете, става интересно. Пък и ти каза, че не устояваш на захар - как ти ще ядеш сладкиши вкъщи, пък на детето ще е забранено.
Общо взето, трябва баланс. Тук нещата звучат - до 5-годишна вэзраст (например), не давам никаква захар, после да си яде колкото иска. И това често го виждам при други майки.

# 205
Не знам защо битува този мит, че като вкъщи се яде захар, детето няма да се тъпче навън. Ами аз си ядях захар вкъщи, а и навън, та и сега като видя шоколад и го искам веднага.

Аз вкъщи сладкиши не ям. То оставаше и аз да ги ям, а да не давам. Но навън има предостатъчно изкушения. Няма нужда и вкъщи.

Първите 1000 дни от живота са ключови и е важно да се дава само полезна храна в този период, не сладкиши, пък били те и домашни.

# 206
По принцип най-голям риск от кариес има при консумация на каши. След всяко хранене трябва да се дава вода на бебето, за да си промие устата, без значение дали е пило мляко, яло е пюре или каша. Аз ще започна и вечер да мия зъбките, защото вече имаме две. Ако миенето на зъбките с паста е мисия невъзможна, може устичката да се минава с марля напоена с преварена вода. След навършена 1 годинка ще използвам единствено плодове и домашен мед за подслаждане. В никакъв случай не бих използвала сиропи(агаве, кленов, от фурми). Иначе няма проблем да се приготви някакъв десерт с фурми, но не и от сироп. След третата годинка няма никакъв проблем да се използва и стевия. На мен лично изобщо не ми допада стевията като вкус и бих предпочела нерафинирана тръстикова захар или от цвекло. Все пак дозата прави отровата, но за детето не бих използвала рафинирани подсладители или сиропи.
ПП запазила съм си рецепта за домашни бисквитки със сладки картофи и нямам търпение да стане бебчо на 8-10 месеца и да му ги приготвям. Иначе има на пазара бисквити с фруктоза захар, но специално за зъбите няма значение каква здравословна алтернатива ще се използва, пак трябва да се мият редовно.

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 01:18 от Kactus

# 207
Не знаех, че такава разпалена дискусия ще предизвика въпросът ми, извинявам се. Явно е, че всеки има мнение и никого не искам да обидя или съдя за избора му. Просто исках да знам кога сте я въвели - по опит или ако някой знае дали има правила и за това нещо. Педиатърът казва да му даваме каквото ядем ние, но аз не мога да му дам нашите сладкиши.
Също нямам детска кухня наоколо и готвя, като се старая да има разнообразие. Някои неща не се харесват, което е нормално, но пък това ме ограничава - кремчета, грис, пудинги и тн се отказват, защото не са сладки - аз самата ги ям с неохота, когато той не ги иска, само за да не хвърлям храна. Пробвах да сложа в яйчения крем малко захар, ами тогава го яде. Грис с банан да не види. Та затова се чудя какво да пека и с какъв подсладител.
Искам също и да добавя, че захарта в печивата не е само за сладост, тя играе голяма роля и за структурата им. Ясно ми е че и всички подсладители са си захар, без значение дали са течни или на гранули. Но пък и едни 2-3 сл кленов сироп за 12 мъфина изобщо не е много захар дневно, поне според мен. Някои ползват и мед, аз не пека с него. Единствено не ми харесват захарните алкохоли и тях бих избягвала тотално.
Относно хляба - аз правя квасен и там не се слага захар, но пък има сол, която леко намалявам. Така че това е също вариант, ако искате да пробвате. Но пък и 10-15 грама захар на хляб от 600 гр нищо не са.

Чуденето ми е за домашните печива - досега съм слагала само банан, ябълка, и веднъж пробвах с кленов сироп, но толкова малко, че изобщо не се усети като вкус. Остава да пробвам с фурми, само това не съм до момента.
А като стана въпрос за шоколади и тн - какао кога се въвежда? Аз не съм го направила още.

# 208
По принцип най-голям риск от кариес има при консумация на каши. След всяко хранене трябва да се дава вода на бебето, за да си промие устата, без значение дали е пило мляко, яло е пюре или каша. Аз ще започна и вечер да мия зъбките, защото вече имаме две. Ако миенето на зъбките с паста е мисия невъзможна, може устичката да се минава с марля напоена с преварена вода. След навършена 1 годинка ще използвам единствено плодове и домашен мед за подслаждане. В никакъв случай не бих използвала сиропи(агаве, кленов, от фурми). Иначе няма проблем да се приготви някакъв десерт с фурми, но не и от сироп. След третата годинка няма никакъв проблем да се използва и стевия. На мен лично изобщо не ми допада стевията като вкус и бих предпочела нерафинирана тръстикова захар или от цвекло. Все пак дозата прави отровата, но за детето не бих използвала рафинирани подсладители или сиропи.
ПП запазила съм си рецепта за домашни бисквитки със сладки картофи и нямам търпение да стане бебчо на 8-10 месеца и да му ги приготвям. Иначе има на пазара бисквити с фруктоза захар, но специално за зъбите няма значение каква здравословна алтернатива ще се използва, пак трябва да се мият редовно.

Медът за подслаждане Има същия ефект върху зъбите като захарта и сиропите. Аз смятам след третата година да въведа мед от време на време.

Какаото има кофеин, та аз лично не виждам смисъл да се въвежда преди 3 години, дори и без захар. Целта на захранването е да се научи детето да яде и да яде разнообразна и здравословна храна. Шоколадът е може би най-вкусната храна на света и няма какво да се учи да го харесва човек

# 209
Zimk02,имам предвид като системен ефект, а не конкретно за зъбките. Аз имам домашен мед, а той е много полезен за разлика от сиропите, които са претърпяли обработка и съдържат единствено празни калории.... 🤗 Зъбките ще се мият по два пъти на ден и ще се изплакват с водичка след всяко хранене. Естествено не говоря за ежедневна консумация на мед, нито за големи количества. Има страхотни домашни печива с мед, ябълки, банани, сладки картофи. Идеята е да не се дават рафинирани захари от здравословна гледна точка, а за зъбите няма чак такова голямо значение какво точно ще се консумира, ако хигиената е на ниво. Като цяло гледам да не изпадам в някакви крайности, защото това не е здравословно нито за детето, нито за мен. Със сигурност някоя баба ще му приготви кекс със захар и за мен не е фатално след време да изяде малко парченце. 😁
След годинка и половина-две бих приготвила бисквитки с фурми или мед и малко натурално какао на прах. По-скоро около Коледа, но тази година ще се задоволи с кашички, че друго сладко няма, хаха.

Общи условия

Активация на акаунт