Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 397
  • 711
  •   1
Отговори
# 210
Пробвайте следните бисквитки/курабийки или кексче-със следните съставки сварени сладък картоф, морков, авокадо, брашно и масло. Ако имате инстаграм може да я последвате има много добри предложения.

Не знаех, че такава разпалена дискусия ще предизвика въпросът ми, извинявам се. Явно е, че всеки има мнение и никого не искам да обидя или съдя за избора му. Просто исках да знам кога сте я въвели - по опит или ако някой знае дали има правила и за това нещо. Педиатърът казва да му даваме каквото ядем ние, но аз не мога да му дам нашите сладкиши.
Също нямам детска кухня наоколо и готвя, като се старая да има разнообразие. Някои неща не се харесват, което е нормално, но пък това ме ограничава - кремчета, грис, пудинги и тн се отказват, защото не са сладки - аз самата ги ям с неохота, когато той не ги иска, само за да не хвърлям храна. Пробвах да сложа в яйчения крем малко захар, ами тогава го яде. Грис с банан да не види. Та затова се чудя какво да пека и с какъв подсладител.
Искам също и да добавя, че захарта в печивата не е само за сладост, тя играе голяма роля и за структурата им. Ясно ми е че и всички подсладители са си захар, без значение дали са течни или на гранули. Но пък и едни 2-3 сл кленов сироп за 12 мъфина изобщо не е много захар дневно, поне според мен. Някои ползват и мед, аз не пека с него. Единствено не ми харесват захарните алкохоли и тях бих избягвала тотално.
Относно хляба - аз правя квасен и там не се слага захар, но пък има сол, която леко намалявам. Така че това е също вариант, ако искате да пробвате. Но пък и 10-15 грама захар на хляб от 600 гр нищо не са.

Чуденето ми е за домашните печива - досега съм слагала само банан, ябълка, и веднъж пробвах с кленов сироп, но толкова малко, че изобщо не се усети като вкус. Остава да пробвам с фурми, само това не съм до момента.
А като стана въпрос за шоколади и тн - какао кога се въвежда? Аз не съм го направила още.

# 211
Точно тази жена следвам и нямам търпение да направя бисквитки със сладък картоф, морков и банан, те стават за 6+ месеца, но ще изчакам да направи поне 7 месеца.

# 212
Mariq878, много благодаря за споделеното! Hug

# 213
Lemoncupcakes, аз съм в Испания и тук препоръката на педиатрите е без захар до 2-годишна възраст. Дали и колко се спазва е друга тема (като се има предвид и доста популярните млека номер 3 в бутирка със зърнена каша или бисквитки Grinning).
Аз лично съм фен на израза "всичко балансирано". Към момента не съм давала никакви бисквити, защото тук буквално не могат да се намерят дори и бебешки без захар. След годинка вероятно ще дам по някоя примерно веднъж в седмицата за запознаване с вкуса, но определено не мисля това да е основна храна. Не съм много по готвенето и особено не по печивата, така че домашни тортички и кексчета не планирам да приготвям в близко бъдеще. Предпочитам да дам плод.

# 214
Ако имате ДМ, там има едни бебешки без захар. Малко имат вкус на вестник, но моето ги яде.

Да сменя темата.
Къде почивки, къде ваксини, забавих се с вкарването на ядките. Започнах с орех, че май са най-леки. Ще давам няколко дни орехов тахан като ще увеличавам. Колко дни да давам, за да се води успешно вкаран и до какво количество мога да стигна? Кои да са следващите ядки, които мога да вкарам? Може би бадем? Сусама води ли се ядка? Трябва ли и него да го вкарвам отделно?

# 215
Три дни е за алергия, като алергичната реакция е по-вероятна на втория или третия ден. По принцип всички дървесни ядки си приличат, макар че е възможно да има алергия към един вид, а не към друг. Сусамът е семе, не ядка и алергията към него е различна.

# 216
Защото загледах вчера таханите в магазина и имаше и сусамов, та нещо се заблудих дали трябва и с него да захранвам.

# 217
Благодаря, Esmeralda23 и VaniaK. Аз също смятам, че балансът е важен, а бисквити от ДМ имам и ползвам веднъж седмично, колкото за разнообразие.

Някои ядки, някои семена и фъстъци въведох по препоръка на педиатъра, като започнах с малко количество - на върха на лъжичката (това той не го каза, но предпочетох така за първи контакт), на следващия ден 1/4 чл, на третия 1/2 чл и на четвъртия 1 чл. Всичко това го правех с кисело мляко. Това количество давам и до днес, като понякога вече слагам и на око.
Сусамовият тахан е с много интензивен вкус, само напомням, и аз откакто съм го въвела почти не съм давала отново, защото го плюе - и с кисело мляко, и с пюре, и в хумус. Ще пробвам, живи и здрави, по-натам отново в някакво печиво.

# 218
Защото загледах вчера таханите в магазина и имаше и сусамов, та нещо се заблудих дали трябва и с него да захранвам.

Алергия към сусам също е възможна, макар и рядко срещана. Та да, той също е хубаво да се въведе. Отделно е и много полезен

# 219
  • София
Момичета, много се обърках с това захранване и моля да ми ударите едно рамо.
Искам да захранвам с еднокомпонентни зеленчукови пюрета. Започнали сме с картоф, приема се добре, много й харесва. Днес изяде 2 лъжички, утре давам 4 и така до пълна порция. До тук добре. След него искам да включа тиква. Как? Давам 2 лъжички тиква и дохранвам с АМ, както правя сега с първия зеленчук, докато стигне цяла порция или вкарвам 2 лъжички тиква и дохранвам с картоф до цяла порция?
Педиатърката не я броя, тя не е адекватна по този въпрос. Искам по-плавно захранване, бебка е на 5 месеца, но от 2ри месец е с атопичен дерматит, таткото има алергии и за това не искам да давам на всеки 3 дни ново и да бързам, за да мога да следя.
Ще съм много благодарна, ако някоя мама ме насочи как да процедирам🥰

# 220
Картофът като е вече е вкаран, може към него да добавяш новия зеленчук. А, какво значи пълна порция? Заместено хранене без да додаваш мляко? 3 дни са достатъчни за реакция. Зеленчуците и плодовете са по-безобидни и рядко от тях може да има реакция. Ще внимаваш с жълтък, белтък, месо, глутен, млечни и ядки.

# 221
Относно алергените - защо не направите една консултация с алерголог, или пък ако намерите алерголог педиатър? Те би трябвало да дадат адекватен съвет, след като чуят здравната история на бащата.
Моето дете беше с екзема, та разбирам притесненията Ви, но аз започнах захранване на 6 м. и следвах схемата на Хип, докато ни дойде часът за алерголог.

# 222
  • София
Пълна порция я водят 90мл. пюре. Моята логика, от това, което четох, е че трябва да достигнем този грамаж с първия зеленчук и тогава въвеждам следващите. А това значи да отпадне АМ за обяд (тогава давам 150мл, бебка яде АМ по 5-6 пъти на ден). Или нещо бъркам?

За алерголога, ходихме при един от най-добрите в София, който преглежда деца. Не ни обърна никакво внимание, каза, че детето няма екзема, при положение, че беше цялата на голями червени петна. За нея, захранване след 6ти месец, за педиатърката след 4ти ударно, всичко през ден, според друг педиатър 5ти месец е ок. Избрах да слушам този за 5ти месец, защото бебка вече седи, мляска, като ядем, посяга към приборите ни, определено е готова.
Нашата основна педиатърка знае за екзема та, знае, че е на АМ, но всеки път все едно ни вижда за първи път и не я смятам за адекватна по отношение на захранването, при положение, че ми каза да започнем с плодове в 4ти месец🤷

Благодаря, значи включвам към картофа по 1 л тиква и увеличавам тиквата за сметка на картофа и вече следващия зеленчук го включвам към едно от двете въведени пюренца.

# 223
За мен захранване от 4 месец е абсолютно грешно. Евентуално при деца с доказани проблеми. 5 месеца/5 и половина е ок.

За екземата или червените петна. Екзема ми звучи много по-страшно. Да не би да са сухи червени петна? И при нас се появиха със застудяването. Ходихме на дерматолог. Пари на вятъра. Мажа и мия с А-дерма Екзомега и от тогава не е имала такива петна.

За пълната порция аз смятах това, което яде в момента като мл, но в грамажи.
Например, ако яде 150 мл мляко, давам първи ден 10 гр и додавам 140 мл, втори ден 20 гр и дохранвам със 130 мл и така. Не помня кога заместих цяло хранене, но някъде да е било поне месец след захранването. Първите зеленчуци давах по 3 дни, после намалих на 2 и май накрая и по 1 ден си ги броях за вкарани. Плодовете пак не помня кога точно ги вкарах, но бяха някъде с кашите, защото са много безвкусни. Ориентировъчно кашите започнах да давам на второ ядене месец след старта на захранването. Не е задължително да си заместила едно хранене изцяло, за да започнеш да даваш и на следващо храна, различна от мляко.

# 224
Момичета, без ток сме до 16ч днес. Няма как да му сваря яйце, дали е ок да му дам и днес месо се чудя, че има трудности с изхожданията, а пък месото по-трудно смилаемо. Или пък няма да е драма един ден без протеин и само сирене с пюрето

Общи условия

Активация на акаунт