Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 417
  • 711
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, момичета! Някой давал ли е риба вече? Имате ли предложения за рибно пюре, което да се е харесало на мъниците?
Може да започнете със сьомга, леко сладникава е и на повечето дечица им харрсва.

# 256
Аз взех филе от сьомга, сварих го, пасирах и в кубчета за лед. Имамм си и бульон за разреждане на пюрета. Само внимавам за кости, че беше останала един път и през цедка го минавам.

# 257
Сьомгата е по-мазна риба и някои не я препоръчват. Аз съм давала.
На Плазмон месните пюрета ми бяха отврат на мирис, не искам да си представям рибните. Аз давах на Simple Comme и Babybio. Вкусни са, но рибата си мирише, няма как. Някои деца може изобщо да не я харесат.

# 258
Аз чакам да вдигнем хемоглобина, че сега сме на строга месна и жълтъчна диета и живи и здрави, декември ще вкарам риба. Вкарах заешко. Взехме от ферма Гузманово и съм впечатлена.

В Домашница има хубава риба, който е от София. Има пъстърва, която я гледат в манастир монасите.

# 259
Рибата е много добър източник на желязо, та не виждам защо да не се включи. Желязото в рибата е хем желязо, което е по-лесно усвоимо от не хем желязото в яйцата

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 14:59 от Zimk02

# 260
За рибата аз мисля да започна с хек,после треска,после сьомга.Гледах ,че има и пъстърва  на Плазмон .Мисля да започна рибата като станем на 9 м

# 261
От месата в рибата има най-малко количество желязо, по-малко и от пилешкото. Пак е хемово, но е около 1 мг и нещо. Там ключовото е омега 3, което също е важно, но сега фокусът ни е друг. Ударно сме на телешко, заешко и жълтък, които редуваме. Като се вдигне хемоглобинът, ще вкарам и риба и пилешко повече

# 262
Това изобщо не е вярно, зависи от рибата

https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/iron-foods

А защо някои тук ги е страх от мазна риба? Мазнините в рибата са супер полезни за бебето, а и на бебетата им трябват много мазнини за развитието на мозъка. Скумрията и сардините са любими на моето бебе

# 263
Скумрия не бих дала на толкова малко дете, но сардините след годинката са супер 🤗
Добре е да се започне с риба, която не е толкова мазна, например пъстърва, хек, а сьомга примерно месец по-късно.

# 264
Защо? Нищо и няма на скумрията

# 265
Това изобщо не е вярно, зависи от рибата

https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/iron-foods

А защо някои тук ги е страх от мазна риба? Мазнините в рибата са супер полезни за бебето, а и на бебетата им трябват много мазнини за развитието на мозъка. Скумрията и сардините са любими на моето бебе
В статията, която си дала, пише същото, което казах и аз. Виж таблицата със стойностите на желязо в различните храни. При рибите е между 0.5 и 1, при червените меса от 1.5 до 2.4.
От скумрия на мен ми става тежко, пък не на бебето. Същото е и със свинско. Сьомга е ок, въпреки че също е по-мазна. Натоварват стомаха мазните храни и не е ок за бебе, което още е с развиващ се организъм

# 266
Изобщо не пише това.

Сардини - 2
Риба тон, херинга, пъстърва, скумрия 1.2
Пилешко - 0.9
Агнешко и говеждо - 1.5-2.4

На бебето точно мазнини му трябват, затова в кърмата има много.

# 267
КРР, пробвали ли сте да давате амарант (като каша, като добавка към ястие) ? Много е богат на желязо.

# 268
Zimko, малко ми идва да споря с развалено радио, затова спирам по темата. Цитираш същото, което казах и аз. Сардини не се дават на толкова малко дете. Както свинско и скумрия. Не е ок за стомахчетата им. Провери го в някоя статия. И последно - мазнините в млякото, се различават от тези в мазните меса, както и в плодове и зеленчуци. Дори има разлика между мазнините в кърмата и АМ. И на бебето не му трябват само мазнини, а много други вещества. Желязо основно, след 6тия месец. Спирам наистина, няма да отговарям на следващ пост. Работя с тялото си (от глад.точка хранене и спорт) от сигурно 20 години и съм отлично запозната с храна, движение и т.н. Затова не ми се влиза в дебати с някой, който не е толкова добре запознат. Но е добре, след като проявяваш интерес, да прочетеш повече за нутрициологията. Има и курсове. Интересна наука е и дава много като информация. Супер полезна е, когато имаш дете.

Venera, даваме и амарант, да. Но е като допълващ. Основно сме на телешко, заешко, жълтък, спанак, коприва, леща. Като последните три са допълващи. Декември ще правим изследвания и ще споделя резултати и се надявам положителни.

# 269
Аз въведох рибни пюрета още в 6-ти месец с месото, харесват му. Вече е ял пъстърва на скара и хек в еър фраер, давам му на хапки и му харесват повече от пюретата. Като цяло му харесва повече храна на хапки Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт