Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 10 329
  • 409
  •   1
Отговори
# 405
Да, благодаря за идеите.
Но по - скоро тези ми се струват подходящи за закуска, макар че не са лоша идея и за следобед.
Просто знам, че по повечето схеми, следобед се дава плодова каша и се зачудих дали се засищат децата с такава, при какви количества и дали се добавя още нещо?
Но предложението със закваската сметана ми хареса и смятам, че ще добави хранителна стойност. Не бързам да го замествам като хранене, просто проучвам.
Иначе дъвче да. Тя в началото не искаше пюретата и започнахме захранването, давайки и от нашата храна, смачкани през пръсти или вилица много малки парченца.

# 406
А вашата храна не съдържа ли сол и подправки?☺️ Все си мисля че и нашето мъниче ще поиска от трапезата ни, но как да й дам нещо осолено на 6-7 месеца?🤔

# 407
Когато видяхме, че захранването никак не върви по план, започнах да правя следното: готвя за нас и едва на края на готвенето слагам сол и черен пипер. Преди това отделям една паничка за нея. Не съм спестявала обаче други подправки, като червен пипер, чубрица, магданоз и др.
И така честно казано, макар че едва сега заместих хранене, реално е захранена с почти всичко, дори боб и леща вече е яла. Даваме и парченца хляб да си ги гони по масата, както и всякакви варени зеленчуци, банана го яде на малки парченца.
А по предложение тук от тази тема, когато има печено месо  ѝ даваме да си смуче кокалче. Само тук......усеща вкуса дори и на сол, но.....то се случва рядко и от едно нищо няма да ѝ стане.
Когато не искаше да яде пюретата се запознах с т.нар педагогическо захранване. Това беше моят начин да не се ядосвам и да не се тревожа, че нещата не се случват по план. Защото имам едно захранено дете по учебник. И когато открих този метод, някак успоредно се случваха нещата. Давах малко пюре и не я насилвах да увеличавам грамажите, а вечер хапваше от нашите чинии.
И така.....едва два месеца и малко повече от два, вече замести едно хранене.

# 408
На мен схемите ми помагаха да се ориентирам на каква възраст кои групи храни са подходящи за въвеждане. Кога какви ястия да давам реших  по това дали вкарвам нова храна, дали е алерген и дали в рамките на режима на детето ми яденето ще е по-скоро основно или междинно. Съответно междинните бяха разни леки (и солени, и сладки), основните бяха по-засищащи. Не съм следвала много стриктно кое какво се явява по самата схема. Мисълта ми е, че е ок да се даде нещо солено за следобедна закуска, макар и схемата да показва друго.

# 409
За протеин в плодовото пюре може да се добавя извара.

Общи условия

Активация на акаунт