Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 10 841
  • 437
  •   1
Отговори
# 420
Zimk02, съгласна съм, затова казах и че ми става лошо, като я видя тази гледка.

Може би аз имам някакви старомодни разбирания, но засега не съм давала на дъщеря си да нагъва някакви неща, докато препуска, обикновено яде вкъщи преди да излезем. Ако в редките случаи, в които много се бавим навън и съм й донесла нещо за хапване, я слагам да седне настрани от играещите и да яде. Играта е игра, яденето е ядене, двете едновременно в моите очи, дори и на възраст, по-голяма от 3 години, са несъвместими. Аз самата не нагъвам нищо, когато вдигам тежести например, нищо, че не съм на 3 🫣

# 421
Според мен е хубаво бебето да си играе с храната, но на масата, не на площадката

# 422
Взех този снакс за проба в случай, че сме навън и започне да огладнява да дам малко да залъжа докато стигнем до вкъщи, защото започва истинска истерия. И аз не съм "за" този тип храна и не ми харесва никак. Просто исках да чуя вашите мнения за това прословуто дъвчене, което все по някакъв начин ми се натяква, че още малко и цяло кюфте вече трябва да може да преглътне.

# 423
Ама как кюфте, направо пържола трябва 😂
Няма дете не научило се да дъвче, ще свикне.

# 424
По принцип, ако е гладно може да вземете банан или да нарежете някакъв друг плод в кутийка. Не е задължително да е снакс. За мен само вредят на зъбите, защото са лепкави. Иначе и аз много се дразня, когато някой изкара нещо за ядене. Особено пък някакви бисквити с шоколад. До скоро я удържах, но вече като види някой да яде нещо и иска и тя.
Аз бих избягвала такива майки, които ми се подиграват, че не давам снакс на детето. Не ми трябва такава компания. Или се научете да им затваряте устите. Много пъти са ми предлагали какво ли не да си хапне, но съм ги отбивала с това, че вече е яла и не иска. На 11 месеца едва ли още много иска, каквото ядат другите и е лесно да откажете храна. Хранителните навици ги създавате вие, а не майките в парка. Те да си ги хранят, с каквото искат.
Единствено давам солети и то, когато мрънка и не иска да стои в количката. В някакви кризисни ситуации за отвличане на вниманието. Не ги използвам за наяждане. Аз самата никога не съм лъгала глад с такива залъгалки, защото нямат никаква хранителна стойност. Уж си сит, а пък не си нахранен добре. Не искам да възпитавам детето в този навик.

# 425
Zimk02, играенето с храната според мен е приемливо първите няколко месеца от захранването. Мине ли годинката обаче, се очаква детето да си набавя хранителни вещества предимно от нормална човешка храна, съответно и трябва да почнат да му се изграждат навици да не си играе с храната, а да я яде. Аз лично не позволявам на дъщеря си вече да си играе с храната, не и след като спокойно може да дъвче и съм въвела всички хранителни групи, все пак я захраних от 5-месечна възраст, сега е на 1г и 4м. Играта е игра, яденето е ядене.

Pretty.Woman., всяко дете се научава да дъвче, зависи и колко зъби има. Давайте си му твърда храна, дори и да няма много зъби, бебето обикновено мачка храната с костта под венците. Въобще не обръщайте внимание на хвалби и измислени очаквания от другите майки, голяма част от тях са пресилени обикновено 😁

# 426
Вечерта седнахме на масата и бях правила крем супа от червена леща. Бебето (9м) започна да казва ам ам ам и искаше баща му да го гушне. 😀Дадохме да пробва и се оказа, че доста хареса супата, отсипах ѝ в купичка и си хапна доволно. Предните дни отказа всякакви пюрета, явно вече иска от нашата храна. Не знам само не е ли проблем, че все пак има някаква сол. Не слагам  много сол в нашата храна, но нали до годинка не било добре да ядат. От друга страна, така поне яде нещо, явно не ѝ харесва вече съвсем безвкусните пюрета.

# 427
Това с препоръката за без сол имам чувството, че го казват, защото подозират, че повечето хора си пресоляват манджите и ако дадат от тях на бебето, ще си натовари бъбреците.

Сол не може, но изкиснато сирене - може, по препоръки на педиатри. А сиренето, дори и изкиснато, пак е солено. Според мен съвсем малко сол не е проблем, стига да не се прекалява. Ако Ви притеснява, че не можете да определите мярка на солта, когато готвите, може да му отделите яденето в друг съд и след това да осолите останалото, което ще го ядат възрастните в семейството.

# 428
Всъщност кюфтета са добър избор. Наистина е важно детето да дъвче за развиване на моториката и е важно това да стане по-рано, защото иначе има риск да не иска да яде разнообразна храна. Но за целта е хубаво да се дава истинска храна, не разни ултра обработени боклуци. Например част от кочан царевица (може със зрънцата срязани наполовина) е супер за целта. Или пък домат, нарязан на четвъртинки. Парче картоф, който е хубаво сготвен и е мек. Коричка хляб. Много варианти има - нито бисквити, нито друг джънк е нужен в случая.

Иначе моето дете е на 13 месеца и пак и давам да си играе с храната, защото е важно сядането на масата да е приятно. Яде си и още как, но често иска да си поиграе малко и тогава да продължи да яде. Не виждам нищо лошо. Все още се учи да яде все пак

# 429
И аз не обичам да си играе с храната. Има време за ядене, има време за игри, има време за спане. Опитвам се да поставям някакви граници. Разбира се, не винаги се получава, но до където мога.
За солта. Имайте предвид, че вие не усещате да е солено, но всъщност е. Ако опитате детска кухня за след 1 г, в която слагат сол, ще видите колко е безсолна. За това, че е много относително “аз сложих много малко сол”. Някои храни са и естествено солени. За един път едва ли ще му стане нещо на детето, но за друг път просто отделяйте от храната преди да сложите сол.

# 430
Месата в търговската мрежа, особено големите вериги, съдържат сол дори без да добавиш. Това го усетих във фитнесджийските си години, когато готвех Пилешко филе на тиган без никаква сол и пак беше солено за изчистените ми от сол рецептори.
За дъвченето, понеже то си е природно  вродено, едва ли детето би се научило по лесно да дъвче с измислен фабрично снакс който се стапя и лепне, нещо абсолютно противо естествено независимо колко е био.🤗
За майките в парка, лирично отклонение, но няма да забравя, по време на бременността като все се чудех с предна плацента защо не усещам още бебето да рита, а всички ми обясняваха как са го усещали едва ли не от самото зачеване как мърда, една приятелка ми каза "съвет за по време на бременността не помня, но като се роди, знай че твоето ще е най закъсняло, най късно проговорило, най-късно прояло и проходило в сравнение с другите майки в парка. 😆😆😆

# 431
И аз имам една такава позната - още от началото на втори месец обясняваше как усеща бебето да рита JoyJoy

# 432
Мамите, които кърмите, на колко месеца започнахте захранване? 6 навършени или по-рано? И отрази ли се на лактацията?❤️

# 433
От 5ти месец и няколко дена започнах захранване, за да стигнем до месото като е навършила 6ти месец. Не съм имала проблеми с лактация, скоро прави 9 месеца и предпочита кърмата пред пюрето и кашата.

# 434
Писах и в темата за кърменето, но аз започнах на 6 месеца или може би седмица преди това. В началото не ядат много и първите 2-3 месеца не бива да намалява млякото, а и се дава първо кърмене, после храна. При кърмене на поискване количеството само се регулира. Схемите за заместване на хранене са за хранене с шише или пък с цел отбиване от кърменето.

Аз няколко дни в седмицата ходя в офиса на работа и се цедя и затова знам, че кърмата намаля чак към 10 месец някъде, когато бебето почна да яде по-големи количества храна. Но настървението за сучене се увеличи 😁.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 22:27 от Zimk02

Общи условия

Активация на акаунт