Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 596
  • 716
  •   1
Отговори
# 390
Оризовата каша аз давам с АМ и плодово пюре. Много се обича така.

# 391
  • София
Оризовата каша аз давам с АМ и плодово пюре. Много се обича така.

Аз спрях за няколко дни. Давам си ѝ пюренца с оризово нишесте, нямаше реакция, обаче според педиатърката трябва да заместя 2 хранения и кашата е задължително да присъства следобяд.
Та върнах вчера оризовата каша за последен опит. Обаче си я направих с АМ, по-гъста, и смело сипах половин бурканче ябълка. Омете я, отваряше уста, беше весела и не ме плюваше🤣🤣
Мисля, че първо порасна и второ - иска сладко детето. Моите първи опити бяха с доста по-течна каша и с много малко плодово пюре вътре. Та, това е разковничето.
Аз иначе се старая да ѝ готвя сама пюренцата, обаче напоследък ми ги отказва и се налага да ѝ давам готови. Явно пропорциите са по-ок там, защото яде с голямо желание. Взимам сега зеленчуци с бели меса и яде около 150. Къде ти, аз като правя ако изяде 90-100 е рекорд.
Обаче нещо зациклих с месата. Въвела съм пуешко и пилешко. В готовите пюрета е около 8% от общото, обаче аз като правя слагам 2 чл месна заготовка в пюре от 120 гр някъде. Това ок ли е? Говорим за 6 м бебе. Сега ще се върна да чета назад, може и да е обсъждано. Помня, че ми е попаднала информация колко трябва, но не мога да я намеря..

# 392
Sammy_west, по педиатричното захранване, за възраст от 6 до 8 месеца месото като грамаж трябва да е 20 гр през ден (редува се с жълтък). 1 чаена лъжица е 5 гр, мисля, та спокойно можете да удвоите количеството на месото, когато Вие правите пюрето.

Тук има информативна таблица: https://grizalche.com/zahranvane-s-meso/

# 393
Аз давах два дни месо, един жълтък. За толкова малко бебе в началото ми се струваше много жълтъка да е през ден.

# 394
Ако става дума за следене на схеми, аз редувах един ден месо, един ден жълтък, един ден постен и един - риба (която въведох около 10-тия месец). Невинаги в този ред точно, но да.

Дадох линк към таблицата, за да види Sammy_west ориентировъчни грамажи на месото, а вече схемата на хранене тя си я прави както намери за добре.

# 395
  • София
leah_ve, много ти благодаря.
Аз въведох пуешко и пилешко, за да мога да въведа жълтъка. Значи ще увелича грамажа. Тя не харесва месото 😆 ще видим с жълтъка как ще е.

# 396
Какво общо има пуешкото и пилешкото с жълтъка?

# 397
  • София
Нищо, просто ги въведох, за да имам алтернатива, при захранването, преди яйцата.

# 398
Имам въпрос относно връзката между кърменето и запичането. Бебето е вече на 9м (все още го кърмя), но започна да отказва пюрета, включително и такива с по-големи парчета. Харесва и яде с удоволствие единствено готови каши - оризова, елда, овесена, царевична и млечни. Пробвах да му давам парчета авокадо или круша, които да хваща и яде само, но по-скоро мачка всичко и си играе, отколкото да яде нещо.
Поради тази причина е предимно на кърма, обаче тя го запича. Предната седмица и боледува и пак беше предимно на кърма и се беше запекло над 6 дни и вече ползвахме Мелилакс.
Долните два зъба са изникнали, като вероятно горните два са напът и може и заради това да е, но не знам как да се справим с този запек.
Интересното е, че в овесената каша, която яде, слагам пасирани сушени сливи и въпреки това пак няма резултат.

# 399
Няма лошо да си играе с храната, постепенно ще започне да я яде. Повечето бебета нямат апетит, когато им растат зъбките. За акото пробвайте този масаж

https://youtu.be/Fcn6gVX5y4I?si=BSTLH0iGKtuwKfqq

# 400
Масажът съм го правила, но нямаше ефект. Вероятно трябва постоянство всеки ден по няколко пъти.
П.П. Сега видях, че видеото е доста дълго и някои от техниките на масаж не съм пробвала и са нови. Довечера след банята ще направя всичко по видеото, стига да седи мирно и бебето.

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 15:16 от Rimmona

# 401
В какво се изразява запека? Мъчи ли се да се изхожда или няма позиви въобще? Акото твърдо ли е след мелилакс?
Ако няма позиви може да е "гладен" запек - когато не приема достатъчно храна. Ако е твърдо и се мъчи много пробвай ти да ядеш само разхлабващи храни, щом кърмиш. Има и сиропи в краен вариант, ако нищо друго не действа, но трябва да се изключи гладния запек.

# 402
Има газове и вечер е по-неспокойна, но го отдавам и на никнене на зъби. След Мелилакс беше меко акото, каквото си е обичайно, не е било твърдо.
Да, със сигурност не приема достатъчно храна, предимно на кърма е, като понякога успявам да дам предимно плодови пюрета и готови каши. Зеленчуци и месо тотално не иска в момента. Не знам, заради зъбите ли е или не.
Иначе, аз ям предимно овесени ядки, плодове, зеленчуци и затова ми е странно.
П.П. Водата също не я иска особено, преди пиеше доста повече.
2. П.П. Току що се изака, най-после сама, след като изяде половин пюре с ябълка с овес. Явно наистина е от храната, ама пък и насила да яде не става.

Последна редакция: пт, 05 дек 2025, 15:33 от Rimmona

# 403
Аз успях вече да заменя обедното ядене с месно - зеленчуково пюре. Яде около 190гр, като редувам месо с жълтък. Навърши 8 месеца преди седмица.
Въпросът ми сега е за второто хранене. Аз не използвам готовите каши, а редувам оризов и царевичен грис. Варя просо, овесени ядки и подобни. Та....тези неща обикновено смесвам с различни плодове. Но в кой момент и това става заместено хранене, то не е особено хранително - няма месо, няма мазнини. Трябва ли да добавям още нещо в тези каши?

# 404
Кокосовото масло (студено пресованото) много подхожда на кашите с плодове. На плодовите овесени каши съм слагала 1/2 кафена лъжица заквасена сметана (от по-маслените).

Царевичният грис можете да го предложите с масло и сирене (като качамак). Овесените каши можете спокойно да ги правите и солени - например с броколи, малко сирене и масло.

Ако детето Ви може да дъвче поне малко (независимо дали има зъби или не), можете да му направите бебешка "баница" с пълнозърнеста юфка, жълтък и сирене. Мека е и се дъвче лесно.

Общи условия

Активация на акаунт