Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 722
  • 687
  •   2
Отговори
# 480
За жълтъка се водих по това.

# 481
Здравейте
Въпрос: мога ли след като отворя бурканче готова заготовка месо (купешко) да замразя остатъка за следващи пъти на дозички ?
То няма дозички да изкараш особено, в готовите заготовки месото е между 30 и 55% само. Едно бурканче е за 2 хранения така или иначе.

# 482
Здравейте
Въпрос: мога ли след като отворя бурканче готова заготовка месо (купешко) да замразя остатъка за следващи пъти на дозички ?
Аз съм замразявала. Не е имало проблем. Грехота е иначе все да се изхвърля, особено в началото, като хапват по-малко.

# 483
От една заготовка 30 гр имате една порция месо. Изчислете по етикета колко е месото като % в заготовката и като сложите така, че да е 10% от общото пюре, няма да остане много за замразяване. Аз го слагам в крем супи за нас.

# 484
  • София
За жълтъка се водих по това.

Видях го и аз това, но пък така би трябвало още в 7ми месец да е на 1/2. В други източници (говоря за педиатри) го дават постепенно увеличаване и между 9 и 12 месец е някъде 1/2,докато стане 1 цял.
Имам чувството, че всеки се води по усет, а няма някаква единна система. То от там и объркването ми.

# 485
Зависи кога си почнала захранването с жълтък. Аз май по-късно стигнах до половин. Като цяло и се мотах с някои неща. Иначе по “новото” и с цяло яйце да започнеш, не е драма. Мен ме беше шубе така и си карах постепенно. Като е имало периоди, в които е била болна и съм спирала, или е имала ваксина и съм отлагала с няколко дни. Точно си е по усет.

# 486
За купешките заготовки месо - не е необходимо да се замразява, може да приберете в хладилник, за 1-2 дни няма какво да му стане.

# 487
От една заготовка 30 гр имате една порция месо. Изчислете по етикета колко е месото като % в заготовката и като сложите така, че да е 10% от общото пюре, няма да остане много за замразяване. Аз го слагам в крем супи за нас.

Мануна, извинявай, може и аз да съм в грешка, но ако правилно разбирам, напр. бурканчето на Плазмон с телешко (общо 80гр) пише 30% телешко месо - 10% е за 1 порция или около 27гр от общото пюре, така ли?

Иначе и аз замразявам във формички. Жълтък все още давам 1/4, но гледайки схемата по-долу трябва да минавам на 1/2.

Моето бебе е на 7 месеца, все още не съм въвела рибата. От следващата седмица започвам с глутена и така ще имам 3 заместени хранения. За сиренето и маслото, ако не се лъжа, от лекцията на др Владимирова се започва от 8-ми месец при попарата.

# 488
30% от 80гр са 24 грама за цялото бурканче. Повечето педиатри съветват до 1г месото да не надвишава 10% от общото количество на порцията (в купените пюрета месото е 8-10%). Т.е. ако порцията ти е 120 гр на обяд, може да сложиш половината бурканче заготовка. При мен порцията вече е 180-200 гр и слагам по 20 гр месо.

# 489
В началото на захранването се слага половин бурканче заготовка(40гр.), а след това цяло бурканче(80гр.). По принцип до навършване на 1-вата годинка месото за деня трябва да бъде 20-30 грама(чисто месо), не повече. В готовите пюрета е изключително малко месото....само в някои от тях има по-висок %, виждала съм на babybio и още няколко марки над 8%. Моят бебчо си хапва 190-200-220гр. пюре и слагам цяло бурканче заготовка, което се равнява на 24 гр. чисто месо, това е и необходимата доза месо за деня. От месец някъде давам половин жълтък, след два месеца ще започна и цял. В момента е на 8 месеца.

Само ще добавя, че моят бебчо е много голямо момче и има повишени нужди. Няма как едно бебе 7кг.,70см. да изяжда колко друго над 10кг., над 75см., не е само въпрос на месеци, много е индивидуално. Също зависи и от активността на бебето, има много активни бебчета, които изразходват много повече калории и огладняват по-често или имат нужда от по-големи порции.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 22:24 от Kactus

# 490
  • София
Беби на 7 месеца яде около 180 гр пюренце. Огладнява точно на 4 часа през деня😆 Много е активна и в след обедната закуска с кашата е голям проблем, че яде цялата порция и иска още.
Мерси за съветите и споделения опит. Реших да увелича жълтъка към края на месеца, тъкмо ще съм въвела глутена и ще мога да следя за реакции.

# 491
Здравейте
Предстои ми захранване от утре 🤭
Какво количество пюре трябва да стигне за 1 хранене? И търся мнение също за този термос

# 492
Относно количеството храна: ако за първи път ще давате твърда храна на детето под формата на пюре, се стартира с 2-3 лъжички (мисля, че една се води 5 мл) най-много. Следите за реакции към каквото сте дали

# 493
Относно количеството храна: ако за първи път ще давате твърда храна на детето под формата на пюре, се стартира с 2-3 лъжички (мисля, че една се води 5 мл) най-много. Следите за реакции към каквото сте дали

Да и така увеличавам всеки ден до какво количество ?

# 494
По "разписание" за 6-месечно се увеличава постепенно, докато се достигне до около 130 гр твърда храна, което се равнява на едно заместено млечно хранене, обикновено това по обяд. На практика обаче се съобразявате с апетита на бебето и неговия интерес към храната. Грамажите са само ориентир.

Общи условия

Активация на акаунт