Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 618
  • 686
  •   2
Отговори
# 570
Здравейте, момичета! Да споделя мислите с вас. Като съвеста майка отдалеч започнах да се подготвям за захранването. Купих си книга, гледах клипове и съответно се удавих в информация и противоречия.

Първо си купих книгата на "От Мама За Мами", беше ми излязла реклама. Постарала се е жената, систематизирана е информацията и има разни помощни файлове. След това гледах видеата на д-р Ирина Владимирова и започнах да виждам противоречия или поне аз ги мисля за такива. Д.р Владимирава изтегля плодовете към деветия месец, а също и доколкото съм я разбрала, съветва да се се дават колкото се може повече разнообразни пюрета, а в книга се случват доста по-бавно нещата - даваш пюре и на другия ден нищо не даваш, за да видиш дали ще има алергична реакция. Отделно няма да коментирам, че авторката на книгата дава рецепти и готви, а д-р Владимирова препоръчва готови пюрета. За финал, разбрах, че има и схема на ХИП, където пък дават един вид пюре три дни подред, преди следващия вид.

Въпросите ми към вас са:
- откъде се информирахте за захранването;
- през колко време давахте нова съставка;
- с по колко лъжици започнахте и как увеличавахте;
- жълтъкът как го давате - смачквате го и го слагате в пюрето ли или си се дава отделно?
- давахте ли растително масло с омега 3 и ако да, какво - ореховото олио или рапично, и откъде го купихте? Също как се дава, особено ако е готово пюрето - в него се добавя и разбърква ли или в тях по принцип си има?

Това са първите ми въпроси на повърхността, със стечение на времето ще ми възникват още, сигурна съм. Много ще съм благодарна, ако някой ми помогне!
Аз следвах схема на педиатъра

Скрит текст:
Скрит текст:

Само че, не съм чакала 5 дни, а през 3. Давах с първите зеленчуци по 3 лъжици първо, после половин буркан, после цял и така. Реално се доближава най-много до схемата на Hipp. Плодове в 9ти месец да се вкарват чак? Може би е имала предвид сурови плодове, а не въвеждане на плодове, чрез плодови пюрета.
Жълтъка се дава отделно, за да си сигурна, че детето е хапнало. Защото зеленчуковото пюре може и да не го изяде. Аз и досега си го давам отделно. Ако даваш готови пюрета, не ти трябва допълнително мазнина. Освен, ако детето тотално отказва, можеш да сложиш зехтин, но хубав. Аз не съм ползвала рапично или детски. Но ние купуваме хубав гръцки зехтин. Мога да ти препоръчам.

Javelinia, защо не започнете вече с готвена храна? С тези пюрета нормално детето да не наддава. В тях няма калории. А и с готвенето със сигурност ще му стимулираш апетита. Давай му и кус кус, мялко празни калории са, но детето има нужда и децата го харесват. Прави му кексчета, има доста рецепти с такива без захар. Аз правя с кокосово брашно, банан, боровинки, яйца и кисело мляко. Облизва си пръстите. Сега е и моментът да го оставиш да си тренира пинсетния захват. Горещо ти препоръчвам консултация с Маги Пашова. Достъпна е от финансова гл.т и при бебета реагира веднага. Синът ми имаше проблеми с апетита към 8-9 месец и нисък хемоглобин, поради неправилна диета. С нейните съвети, детето се храни идеално в момента.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 23:31 от KPP

# 571
Дами, имам питане към вас. Детето е на 5+ мес. и тежи 9,600кг. Изцяло на АМ е и е захранено от средата на 4ти месец. Педи каза да НЕ даваме каши, тъй като от тях още повече се пълнее и има резон, в това което казва. Аз мислех да давам малко каша за закуска, защото e въглехидрат и детето ще има повече енергия да буйства през деня, но разбира се при това положение няма да давам. Тук питанката е за закуска до към 8-9 мес. възраст има ли смисъл да давам нещо? Понеже виждам, че чак към 8ми месец могат да се дават млечни продукти стил извара, сирене, които бих могла да комбинирам с яйца и малко въглехидрат, за да предлагам по-здравословна закуска.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 15:26 от ni.tray

# 572
Ня тази възраст сега ти трябва само едно заместено хранене, със зеленчуково пюре. Закуската започва чак към 11 месец. Аз сега я въведох. Иначе, след 7ми месец, можеш вече да си имаш заместени две хранения (обяд, вечеря) с готвена храна.

# 573
Момичета, от известно време ви следя за да се подготвям плавно. Бебка е на кърма и педи каза да започнем захранване 1 седмица преди навършване на 6 месеца. Предложи първо да й дам тиква, премесена с малко кърма. Думите му бяха: първия ден 1-2 лъжички, всеки ден увеличаваш с 2-3 лъжички в продължение на 1 седмица докато стигне 160 мл. В брошурата на Хип която ми даде пише до 130 грама. Кое е вярното? И цяла седмица тиква с кърма ли само? Също тиквата като зеленчук с доста фибри има ли някакво технологично оптимално време за задушаване на пара?

# 574
Кърмя, но не съм давала храната с кърма. Кърмата втечнява храната, така че трябва да смесваш в отделен съд няколко лъжички пюре и няколко лъжички кърма, не смесвай цялото количество.
Може би има различни мнения за грамажите, аз за захранването се водих по Алгоритъм на захранване на д-р Владимирова - в ютуб канала на списание Кенгуру. Според нея се дава : 160 гр за 6 месеца, 170 гр за 7 м, 180 за 8м, 190 за 9м. Мисля, че 190 гр бяха пълна порция до годинка. Моето бебе яде доста по-малко пюре така че съм доволна на колкото изяде.
Аз на всеки 3ти ден добавях друг зеленчук, например 3 дена тиква, 4тия ден 30гр тиква + 10 гр морков, 5тия ден 30 гр тиква + 20 гр морков, такива комбинации си правих.

# 575
И аз се водех по това - 160 гр за 6 м, 170 гр за 7 м и тн. Обаче това означава да заместите хранене, а за мен е много бързо. Не помня как увеличавах грамажите, но първите дни давах по малко и после примерно на 5-я ден 30 гр и дохранвах със 130 мл мляко. После като увеличих на 40 гр, дохранвах със 120 мл и така нататък. После като влезеше в 7-я месец и е достигнала (примерно говоря, не помня) 80 гр пюре, дохранвах със 90 мл мляко. Но тогава вече май бях заместила хранене, за това че не е било 80 гр пюре. Надявам се да успях да обясня схемата си 😀

# 576
Аз се водих по схемата на Хип в началото. Правих домашни пюрета и разреждах с кърма, вместо с вода. В упътването на уреда на пара си пишеше кое колко време се приготвя, за тиквата специално беше 15 минути, но аз държах по 18 🤣 Всички неща ги държах няколко минути повече от описаното, така ми се струваха "по- готови". 🤣
След няколко седмици спрях да смесвам с кърма и спрях да се ръководя изцяло по схемите, взимах оттук- оттам по нещо и се ръководих от детето. Но, моето си е от ящните и досега не е проявявал алергия, та ми беше спокойно. Успех на вас. ☺️

# 577
Ня тази възраст сега ти трябва само едно заместено хранене, със зеленчуково пюре. Закуската започва чак към 11 месец. Аз сега я въведох. Иначе, след 7ми месец, можеш вече да си имаш заместени две хранения (обяд, вечеря) с готвена храна.

Благодаря много! Не знам как не ми дойде на ум вечерята да погледна вместо закуската. Иначе да, плавно ще се опитам да заместя обедното хранене и след това вечерното.

MayGodBless, към тиквата може и да не добавяш кърма тъй като пюренцето става доста течно пък и ако е тиква цигулка е достатъчно сладко. Към картофче и пащърнак може да добавиш, особено при картофа тъй като се получава доста гъсто пюре (малко като дъвка на консистенция).
Аз в началото процедирах по следния начин: давах по 1-2 лъжички първия ден, 2-3 втори ден, 4-5 трети ден и вече на другия ден вкарвах нов зеленчук. Не съм се стремяла към определен грамаж, но аз започнах и много рано захранването. В момента има дни, в които малкия изяжда 90гр пюре ако много му е харесало и ако е бил на кеф да яде пюре, има и такива, в които яде по 30-40гр. Аз правя по 120-130гр и колкото изяде толкова. Ако не иска повече не го насилвам. Иначе мисля и аз да се водя по схемата на Владимирова за грамажите.

# 578
Нищо не съм мерила. Колкото иска, толкова яде. На първото хранене и дадох печена тиква, смесена с кърма в една купичка, дадох и лъжичка num num, сложих пюрето на нея и и дадох лъжичката и така си беше. Голямо мацане падна, но пък и хареса доста.

Единствено алергените съм мерила.

Ако кърмите на поискване, не се замества хранене, просто продължавате на поискване и така

# 579
Дали кърма или АМ никога не съм смесвала, директно си дадох пюренце. Правих класическо захранване водих се по 3,5,8лъжички /като лъжичката се приема за 5гр./. Аз лично започнах с тиквичка, защото беше сезонен зеленчук / правя вметка,че пащърнака е хит при бебетата/. Водих се по мл мляко, което пие, за да заместя хранене. В момента яде колкото и се яде. Водете се по детето, увеличавате количеството докато се засити. Моята госпожица е 11м и си хапва по 220-230гр на хранене.
Относно кашите, за мен са пълни глупости да не станело дебело бебето🤦🏻♀. Яде почти всеки ден или през ден някаква каша с плод 100гр+120гр и е е с едни дълги стройни крачета. Всеки организъм е строго индивидуален.

# 580
Аз започнах с пюре от тиква.Не съм го смесвала с мляко,чисто пюре дадох.Първо 1-2 лъжички,на втория ден 3-4 и като видях,че няма реакция преминах на картоф по същата схема.Не съм спазвала това правило 5-7 дни само тиква,само картоф и т.н.Така щеше да върви бавно захранването.Единствено глутена като въвеждах го въведох за 2 седмици без нови храни

# 581
Подкрепям написаното от Мария, трябва да се водим по детето. То си личи кога се е заситило. Освен това има периоди на повече апетит и такива с намален. Моят господин си хапва 190-220гр. пюре на 8 месеца. Стигал е до 240-250гр. каша, когато е бил много гладен, но той изразходва мнооооого енергия, защото върви по мебелите, активно лази, подскача и т.н. Няма как детето да преяде, то си показва, когато се е заситило. Все пак гледам да спра на 220-230гр., ако не се е заситил напълно ще си проличи, започва да ми се кара и да си търси купичката, хаха 😁 след точно 3 часа или малко по-малко пак ще казва "ам" 😅 понякога има интервали на 4-4,5 часа.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:52 от Kactus

# 582
Бебетата на тази възраст имат перфектнота умение да регуларат сами колко храна им е нужно да приемат, така че да не преяждат. Моят господин в последните дни яде по 180 гр, но е имало дни, когато е изяждал и 230-250 на обяд и след това е изкарвал 5 часа без храна.
Не мога да се съглася с изказването на личния лекар относно кашите - ако са пълнозърнести и в нормални количества, детето няма да надебелее. Ако използвате готови каши на прах, следете да не са хидролизирани, защото самият процес на хидролизация освобождава много захар. Може да се водите и по хранителните стойности отзад. В кашите, които не са хидролизирани, захарите са 2-5 гр на 100 гр продукт.

# 583
Момичета, помагайте за кашите......Колко време захранвахте с каша(без глутен)? Коя след коя?
Те са толкова много видове-оризова,елда,царевична.... и какво да добавям плод като не съм давала плодово пюре? Трябва и тях да въвеждам,ако искам да слагам в кашата, то Колко време ще ми отнеме. Искам да действам по организирано. Захранвам от месец. Сега е на 6 и половина бебка. Въвела съм всички зеленчуци, по три  дена на зеленчук сме стояли.

# 584
Аз не съм захранвала с каши. Те не ги харесват безглутеновите, така или иначе и да дадеш, няма да я яде. Направо вкарай плодовете и то не чакай през 3 дни, а направо през ден-два и почвай с месото и жълтъка. До седмия месец месото задължително да е вкарано, даже края ва шестия. Няма какво да се мотаеш, особено, ако детето не е проявявало нещо. После, може да пробваш на pureo пюретата има точно с елда и ябълка и разни други безглутенови, тях ги харесват, но след месото. Месото и жълтъкът са ти приоритет. След 6ти месец започват да падат запасите на желязо. Аз закъснях с месото и жълтъка и падна хемоглобина и борихме до 9ти месец с диета с много месо и жълтък. Сега се вдигна.

Общи условия

Активация на акаунт