Първо си купих книгата на "От Мама За Мами", беше ми излязла реклама. Постарала се е жената, систематизирана е информацията и има разни помощни файлове. След това гледах видеата на д-р Ирина Владимирова и започнах да виждам противоречия или поне аз ги мисля за такива. Д.р Владимирава изтегля плодовете към деветия месец, а също и доколкото съм я разбрала, съветва да се се дават колкото се може повече разнообразни пюрета, а в книга се случват доста по-бавно нещата - даваш пюре и на другия ден нищо не даваш, за да видиш дали ще има алергична реакция. Отделно няма да коментирам, че авторката на книгата дава рецепти и готви, а д-р Владимирова препоръчва готови пюрета. За финал, разбрах, че има и схема на ХИП, където пък дават един вид пюре три дни подред, преди следващия вид.
Въпросите ми към вас са:
- откъде се информирахте за захранването;
- през колко време давахте нова съставка;
- с по колко лъжици започнахте и как увеличавахте;
- жълтъкът как го давате - смачквате го и го слагате в пюрето ли или си се дава отделно?
- давахте ли растително масло с омега 3 и ако да, какво - ореховото олио или рапично, и откъде го купихте? Също как се дава, особено ако е готово пюрето - в него се добавя и разбърква ли или в тях по принцип си има?
Това са първите ми въпроси на повърхността, със стечение на времето ще ми възникват още, сигурна съм. Много ще съм благодарна, ако някой ми помогне!

Само че, не съм чакала 5 дни, а през 3. Давах с първите зеленчуци по 3 лъжици първо, после половин буркан, после цял и така. Реално се доближава най-много до схемата на Hipp. Плодове в 9ти месец да се вкарват чак? Може би е имала предвид сурови плодове, а не въвеждане на плодове, чрез плодови пюрета.
Жълтъка се дава отделно, за да си сигурна, че детето е хапнало. Защото зеленчуковото пюре може и да не го изяде. Аз и досега си го давам отделно. Ако даваш готови пюрета, не ти трябва допълнително мазнина. Освен, ако детето тотално отказва, можеш да сложиш зехтин, но хубав. Аз не съм ползвала рапично или детски. Но ние купуваме хубав гръцки зехтин. Мога да ти препоръчам.
Javelinia, защо не започнете вече с готвена храна? С тези пюрета нормално детето да не наддава. В тях няма калории. А и с готвенето със сигурност ще му стимулираш апетита. Давай му и кус кус, мялко празни калории са, но детето има нужда и децата го харесват. Прави му кексчета, има доста рецепти с такива без захар. Аз правя с кокосово брашно, банан, боровинки, яйца и кисело мляко. Облизва си пръстите. Сега е и моментът да го оставиш да си тренира пинсетния захват. Горещо ти препоръчвам консултация с Маги Пашова. Достъпна е от финансова гл.т и при бебета реагира веднага. Синът ми имаше проблеми с апетита към 8-9 месец и нисък хемоглобин, поради неправилна диета. С нейните съвети, детето се храни идеално в момента.