Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 198
  • 661
  •   3
Отговори
# 615
Някои още нямат зъби на 6 месеца, а зъбите не спират да растат поне до 2-рата годинка. Пълни глупости се пишат понякога тука. Гледам да си мълча, но то не се издържа. И първите зъби, които поникват даже са най-безобидни. После при кътниците е купона и истинското отказване на храна.

Зависи, на моето му растат кътниците сега и това изобщо не я спира да яде, но като растяха предните зъби, наистина отказваше.

КРР, а СЗО и тях ли не признаваш?

# 616
Мили мами, всички си имаме глави на раменете. Логично е, че не отглеждаме децата си на сляпо доверие и можем да разграничим коя информация е вярна и коя подвеждаща. Аз имам доверие в своя педиатър, но това не ми пречи да си сверявам часовника с вас, защото сте сила. Предполагам, че никой, освен един определен профил, не си е помислил, че намирам за добра идея да се допитваме и да вярваме на чата на 100%, просто не ми се занимаваше да търся и други линкове и понеже служебно ползвам платената версия, реших да ви пратя част от отговора. Все пак след мен имаше и много полезни коментари и линкове. ❤️

# 617
На мен ми е интересно просто как при късно захранване (от 6 месец) изведнъж месец след началото трябва да съм започнала месото вече... не оспорвам, че трябва да се дава месото , но някак уж плавно да се случва, а за месец излиза,че трябва да съм въвела всички зеленчуци, каши и да започвам месото. Много пришпорено ми се вижда,но щом казвате ще се забързаме малко повече.
Аз жълтък и месо дадох преди кашите, а не след тях. Когато се замести напълно едно хранене, тогава се започва заместването на друго.
Готовите каши са за улеснение, но разбира се, че може и да си свариш нещо и да го пасираш.

# 618
Аз и да дам първо каша не целя изобщо да заместя хранене,за момента поне. След като вкарам и месото ще заместя,какво значение има,че през това време следобед й давам нещо различно от само мляко. Аз и след кашата така или иначе в началото пак ще си я дохранвам .

# 619
Някои още нямат зъби на 6 месеца, а зъбите не спират да растат поне до 2-рата годинка. Пълни глупости се пишат понякога тука. Гледам да си мълча, но то не се издържа. И първите зъби, които поникват даже са най-безобидни. После при кътниците е купона и истинското отказване на храна.

Зависи, на моето му растат кътниците сега и това изобщо не я спира да яде, но като растяха предните зъби, наистина отказваше.

Да, всички деца са различни и по различно време им растат зъбите. Това обаче не е причина да забавим или да избързаме със захранването.

# 620
Подкрепям следенето на СЗО и ESPGHAN с препоръките за захранване, понеже в моя скромен опит педиатрите не са били особено полезни, нито за кърмене, нито за захранване. В моя конкретен случай почнах захранване на 5 месеца и 1 седмица просто защото кърмата почна съвсем да не стига - дъщеря ми търсеше кърма на всеки час и 15 минути, което мен ме побъркваше. А и имаше огромен интерес към нашата храна, посягаше към нея. Не съм чакала да навърши 6 месеца, просто никой, нито аз, нито тя, нямаше да устиска още 3 седмици само на кърма. Да чукам на дърво, засега си хапва повечето работи (на 1г и 5м), независимо от растежа на зъбите, ще видя как стоят нещата с храненето, като поотрасне.

KPP е права, че запасите от желязо почват да се изчерпват от 6 месец нататък. Само че това не става от днес за утре - днес вече е на 6 месеца и - хоп - край с желязото. Което разбира се, не означава, че трябва и да се бави въвеждането на месо и яйце, просто не виждам проблем, ако това стане в началото на 7-мия месец например. Захранването обикновено се почва със зеленчуци, защото е по-малко вероятна някаква алергична реакция и защото са по-леки като храна. Също така, ако детето е на АМ, в него има желязо включено, така че няма изведнъж да стане анемично. За мен са излишни тези паники.

Относно кашите: предимно аз си ги правих, като купувах брашна и/или пасирах. Пробвах и от готовите на Holle - тези, които са чисти, без овкусители - дъщеря ми ги хареса, така че препоръчвам. И двата подхода са си ок, съгласна съм, че ако детето е по-претенциозно, готовите каши са удобни. И това също е ок.

Съвета ми към жените, на които им предстои да захранват за първи път, е: ако децата ви нямат някакви медицински проблеми, които са установени от лекари (АБКМ и др) и не се налагат специални диети, заради такива, то спокойно си харесайте една схема и захранвайте по нея. Следете препоръките на СЗО и ESPGHAN относно хранителните групи, а останалото вече зависи от самото дете.

# 621
Аз също вкарах жълтък и месо преди кашите ☺️ Само да вметна, че моят бебчо е много голям и млякото не му стигаше. Съгласувано с педиатър започнах захранване на 4 месеца и половина - 4 месеца и три седмици. При бебчета с рефлукс също захранването започва по-рано и такива с ниско тегло. При кърмени бебета няма нужда да се захранва преди 6 навършени месеца, освен при недостатъчно кърма. За мен няма прекалено рано или прекалено късно, детето си показва. ☺️ Ако слушах и за ограниченията до 200гр. порция до първата годинка.....детето ми щеше да е недохранено и отслабнало. Всичко е ориентир, другото са индивидуални нужди. Представете си мъже на 25 год.- единият 60кг., 170см. да яде същото количество храна като мъж 100кг, 190см. Същото е и с бебетата на еднакви месеци- няма как бебе 6 кг., 68см. да яде колкото бебе над 10кг., над 75см., също и едното само да лежи, а другото активно да лази, да се изправя или върви. Никога не трябва да изпадаме в крайности и постоянни сравнения. Вчера гледах клип как бебе на 9 месеца си яде доста едра храна, почти като за възрастен, а моят бебчо яде храна с мнооооого по-ситна и сравнително гладка консистенция. Да седна да рева или да мъча детето и да му навирам късове в устата.
Подкрепям написаното от leah_ve, желязото не се изчерпва от днес за утре, но наистина запасите започват да падат плавно след 6-тия месец при КЪРМЕНИТЕ бебета. Ако детето е здраво, няма проблем и към 7-мия месец да се започне захранване, но не трябва да се отлага много включването на месо и жълтък. Аз лично препоръчвам първо да се включи жълтък и след това месото.
ПП схемата на БиоНино не е никак лоша и има информация как се приготвя каша с кърма ☺️ Аз лично ползвах Хип, Владимирова, БиоНино и се водех основно по детето.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 11:00 от Kactus

# 622
KPP е права, че запасите от желязо почват да се изчерпват от 6 месец нататък. Само че това не става от днес за утре - днес вече е на 6 месеца и - хоп - край с желязото. Което разбира се, не означава, че трябва и да се бави въвеждането на месо и яйце, просто не виждам проблем, ако това стане в началото на 7-мия месец например. Захранването обикновено се почва със зеленчуци, защото е по-малко вероятна някаква алергична реакция и защото са по-леки като храна. Също така, ако детето е на АМ, в него има желязо включено, така че няма изведнъж да стане анемично. За мен са излишни тези паники.

Да, това е единственото нещо, за което съм съгласна с нея - желязото след 6 м започва да намалява, за това се препоръчва захранване. Но това не значи, че някой изпива желязото от бебето и то вече няма. Отделно докато захраниш със зеленчуци, докато стигнеш до добро количество на месо и жълтък, са минали още 2 месеца. За това за мен, ако едно дете е било на 6/7 месеца с установена липса на желязо, това не е защото сте се бавили, а най-вероятно тази липса е била налична още в утробата, след като се е родило или няколко месеца след това. Хубаво е да се хване този проблем на време и да се предприеме захранване и лечение с железни препарати, ако доктор прецени, но не и да се втълпява, че след 6 месец едва ли не край с желязото и всички майки в паника. Дай да го захраним, ако може директно с пържола.
Отделно на това има зеленчуци, които са богати на желязо и могат да се вкарат и преди месото, ако толкова се притеснявате за желязото - спанак, коприва, лапад, кейл, броколи, зелен фасул, брюкселско зеле, аспержи, грах, нахут, леща (има много хубав кускус с нахут и леща в ДМ), магданоз, копър и тн

# 623

Да

# 624
Хаха, последното изби рибата. Какво друго да кажем.

Наистина има много различни храни с желязо. Месото и рибата имат най-лесно усвояемото, желязото в яйцата е същото като това в растителните храни. И виждам, че много хора чакат да въведат месото след n на брой въведени зеленчуци, но това не е задължително. Баш пържола си и дадохме на нашето бебе доста рано и тя с кеф си я глозгаше. Целта на захранването е и да е развие умението за дъвчене, не защото някой на 20 години не може да дъвче, а защото дъвченето е важно за правилно развитие на челюстта и за да може детето да иска да яде повече и по-разнообразни храни

# 625
Един психолог беше казал, че е ключово и за проговарянето..

А пюрето на каква температура трябва да го сервирам? Понеже говорихте за термоси.. примерно ако пътуваме?
И ако днес сваря и пасирам примерно тиква, колко време е годна за сервиране? Предполагам ще се стремя всеки ден да е прясно приготвено, но с тези микроскопични количества в началото..🤔

# 626
Ние ще пътуваме и няма да ни има около 8/9 дни. Свекърва ми ще гледа детето вкъщи и не искам да я ангажирам да готви на детето, защото без това си е голям ангажимент гледаното на дете, още повече в чужда къща, където не е твоята кухня. И да взима държавна кухня имам съобразения за това, частната която поръчвам пък идва много рано, тя няма да се оправи с домофона да отключи, че трябва да смени две камери. Абеее да не се обяснявам. Въртях в главата си варианти и не става с прясна храна. Въпроса ми е дали е удачно да сготвя някакви неща и да ги замразя? Ще поръчам и някакви менюта от частната кухня за разнообразие и тях да замразя. Много ли ще са гадни после? Замразявала съм пълнеж за чушки с ориз, сос за спагети, но това са единични неща и са ок. Обаче цяла манджичка с картофи няма ли да е гадно, например. Не знам. Искам максимално да я улесня и да не мисли всеки ден какво ще яде детето. А и аз да не я мисля. Тя колко ще яде пък е друга тема, защото с тия зъби отказва почти всичко. За първи път ще ходя някъде без нея и ми в дерт какво ще яде.

# 627
Ние ще пътуваме и няма да ни има около 8/9 дни. Свекърва ми ще гледа детето вкъщи и не искам да я ангажирам да готви на детето, защото без това си е голям ангажимент гледаното на дете, още повече в чужда къща, където не е твоята кухня. И да взима държавна кухня имам съобразения за това, частната която поръчвам пък идва много рано, тя няма да се оправи с домофона да отключи, че трябва да смени две камери. Абеее да не се обяснявам. Въртях в главата си варианти и не става с прясна храна. Въпроса ми е дали е удачно да сготвя някакви неща и да ги замразя? Ще поръчам и някакви менюта от частната кухня за разнообразие и тях да замразя. Много ли ще са гадни после? Замразявала съм пълнеж за чушки с ориз, сос за спагети, но това са единични неща и са ок. Обаче цяла манджичка с картофи няма ли да е гадно, например. Не знам. Искам максимално да я улесня и да не мисли всеки ден какво ще яде детето. А и аз да не я мисля. Тя колко ще яде пък е друга тема, защото с тия зъби отказва почти всичко. За първи път ще ходя някъде без нея и ми в дерт какво ще яде.

Не знам цяла манджа как е след като се размрази, аз замразявам само заготовки. Може би като идея- да се замразят неща, които лесно да се доготвят, а супа и нещо друго- да се затвори в буркан, не издържат ли поне седмица, ако са затворени ястията в буркани, още докато са горещи? И също, те едва ли ще седят по цял ден само вкъщи, ако имате храна за вкъщи около вас, която да давате на детенцето- някои дни може да вземе. Не знам на колко е детето. Някое готово пюре не може ли да се вземе?
Аз мисля, че сготвен картоф, ако се замрази и размрази няма да е особено вкусен. Но, ориз или паста, не ми звучи толкова зле.
Според мен, на свекървата няма да й е огромен проблем и да сготви нещо, нашата много би се радвала да обгрижва детето една седмица, въпреки че наистина в чужда кухня е малко търсене в началото, но вие ще й покажете кое къде е и как се пуска.

# 628
Аз редовно замразявам боб, леща, картофено пюре, тиква и изобщо не са гадни, много са вкусни даже. А и от заразяването въглехидратите се преобразуват в устойчиво нишесте, което е супер полезно също.

А свекървата какво готви за себе си? Не може ли просто да яде детето това?

# 629
Готвено отвън не съм й давала, а и не ми се рискува. Само частна и държавна кухня, подходяща за бебета и деца. На година и 7 месеца е почти. Да, ще й оставя менюта на BabyBio за резерва. Те са 12+ (то и държавната, и частната кухня консистенцията  е една и съща за 1 г и 3 г) за това ще са ок. Сигурно ще й е приятно на жената да й сготви, но то с детето ми много трудно се готви. Постоянно иска да се занимаваш с нея. Трудно се заиграва сама, за да свършиш нещо. Иначе и за стерилизиране в буркани си мислех, ама дали ще се запази храната и няма да се развали. Знам ли… за това най-сигурно ми е замразяването.

Свекървата не я знам какво яде. Тя и не яде много. Някакви салати, туршии, пие чайове. Не мога да разчитам на това.
Иначе да, боб, леща, няма да са зле замразени после.
Искам просто да уредя храната на детето и да не занимава с това. А, тя вече да яде, каквото иска. Достатъчно е, че ще я гледа, но поне да не мисли за яденето. Тя пак ще трябва да й направи нещо за сутринта и за следобедна закуска, но поне обяд и вечеря да има готови.

Общи условия

Активация на акаунт