Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 827
  • 690
  •   2
Отговори
# 645
Изобщо не е трудно да се изключи млякото като разредител. Аз добавях кърма към много от домашните пюрета и не е имало проблем после бебето да яде храните без кърма. Даже не съм го и мислила въобще.

Кърмата или АМ може да помогнат и за вкуса - нещо познато.

На мен ми изглежда, че детето просто не е готово. Аз ползвах лъжичките num num gootensils и една седмица преди д почна с храната, и ги давах като гризалки. После като стана време, я сложих в столчето, сложих пюре на лъжичката и и я дадох. И естествено веднага в устата, но този път с пюре. Омаца се, но и хареса.
https://a.co/d/4FMlsed

# 646
Аз не съм добавяла АМ. Не мисля, че е нужно. Някои деца си започват от раз да ядат.
За мен най-лошото е да се започне с картоф - лепкав е и гаден на вкус, когато не е без сол.
Другото е да не е готово детето. Опитайте след две седмици пак. Може би с морков, пащърнака трябва да го хареса.

# 647
Детето може би наистина не е готово щом има такава реакция дори с тиква. Напълно възможно е и заради картофа да отказва да яде пюрета. Пробвайте с пащърнак - на мен лично повече ми харесва от моркова и доста често го слагам в пюретата на детето. Само картоф разреждам с малко АМ понеже ми се получава гъсто пюре, но на никое друго не слагам. Ако видите, че детето отказва даден зеленчук/плод не го мъчете толкова време. Пробвайте 2 дена и ако не стане минавате на следващия, а този пробвате да включите по-нататък в пюрета, за да видите дали детето ще го приеме. На моя син не му се хареса сладкия картоф, но сега в комбинация с други зеленчуци си го хапва доволно.

# 648
Имайте търпение ☺️ Аз започнах с домашно картофче претрито през цедка, за да не е лепкаво и разредих с АМ. За мен лично си е направо задължително в началото да има кърма/АМ в пюрето, за да може да е по-хранително и за да усети бебчето познат вкус. В началото плачеше, но после свикна и сега изяжда по 190-220гр. пюре и още търси. Не е имало проблем със спирането на добавянето на мляко в пюретата.

# 649
Аз слагах по няколко капки АМ в по-гъстите пюрета, не е имало проблем после да спра.
Според мен също бебето не е готово, щом реагира така, налице ли са всички признаци за готовност, за да започнете захранването?
Бих Ви посъветвала да изчакате няколко седмици и да започнете отново с друг зеленчук - тиквичка, морков, пащърнак, тиква и тн. Може и готови пюренца да пробвате.

# 650
Благодаря на всички са съветите.

Уж има признаци за захранването...затова и започнах - държи си главичката, гледа ни докато се храним 🤷‍♀️

# 651
Педиатърът ни каза, че е задължително захранването да е с млечно зеленчукови пюрета. Дали кърма, дали АМ вътре има ензими, спомагащи храносмилането. Особено Картоф без мляко ще е доста безвкусен и странен.
За мен това, че ни гледа като се храним и че държи главичката не е особен знак. Кого да гледа, тавана ли? Естествено, че мама и тати, които видимо правят нещо интересно, щом отклоняват вниманието си от мен.😄 Нашата от 3 месечна ни гледа ама ще захранвам почти на 6.

# 652
Здравейте! Извинявам се за дългото писане, имам нужда от съвет. Реално не знам проблем ли е или просто отново сравнявам моето дете с другите. 😆 Бебето е на 5 ++ м
Като за начало, роди се 2570, изписаха я 2420, в началото имаше рефлукс, сменяхме млека, спрях да кърмя на втората седмица, минахме на АР мляко, но след първия месец имаше жилки кръв и сменихме млякото отново на АДЦ. Приема го добре, всичко е 6. Постепенно започна да качва тегло и да яде повече, имаше даже период, в който ядеше доста, чак педиатърката ми се караше 😆 и след това мина на 5 хранения, а от 4-тия месец е на 4 хранения, на 4 часа. Много рядко се случваше да вкараме пето хранене и то ако остане будна по-до късно или ако стане много рано. Като това не значи, че ядеше на всяко хранене по 200 мл, а много различно, без значение кое хранене и колко време не е яла. Пробвах и на 3ч да я храня, обикновено не е с особен успех, тъй като общото количество е кажи-речи същото като на 4 часа, само дето я храня на почивки и понякога се изнервя, понякога се дърпа.
Млякото в момента го правя 180 (готово е 210) и тя си яде колкото иска. Не мога в много от случаите да правя по-малко, защото днес може да яде на едно хранене 180-90, на следващо 110, после 130, после 150 или пак 180-90, понякога си изпива и цялото мляко. И пак, изрично си показва дали иска още или е приключила. Последните дни на денонощие прави по около 670 мл мляко. И 20-30 мл пюре.
Реших на 5 месец (с позволение на педиатърките и двете, както и гастро) да започна захранване, като бях наясно, че няма как да яде на третия ден по 100 мл пюре. Започнах по схемата на Хипп с тиква, тя й хареса, на третия- четвъртия ден стигна 50-60мл. Обаче тя започна да отказва млякото след храненето и реших да я оставям да поспи малко и като стане си пиеше млякото добре. След това теших твърдата храна да е 30-40 минути или час преди часа за млякото, така вече се получава добре. Нещо като междинно беше това пюре. После вкарах и картоф, смесен с тиквата, беше добре. Обаче педиатърката каза да ги давам еднокомпонентни първо, та пробвах и така. Но след картоф+тиква, после вкарах пащърнак, тиквичка, ми не я кефят 😃 започнах да смесвам нов+стар зеленчук, максимума порция, която е стигана е 30мл.
Гледам други на втората седмица вече заместили обяд, започват следобедната да вкарват 😀 аз не виждам кога ще стане това и при моето бебе. По принцип нямам мерак да замествам бързо, но с това темпо имам чувството, че ще стане след 3 месеца😀 иначе има контрол над главата, посяга да си хваща сама лъжицата и да си я вкарва в устата, в столчето не я слагам на напълно седнала позиция. Обмислям да пробвам смесено със ЗВБ след 6 месец, но ще видим. Давах й морков, само го смука😀
Аз дори не мога да разбера дали самата консистенция не й харесва, защото например тиквичката ми стана по-водниста и леко зърниста, като следващия път ще я пасирам по-добре и ще махна от водата преди пасирането. Не беше баш хомогенна смес. Гледам различни схеми и лекции за захранване, вече се забърквам.
В книгата на Маги Пашова гледах, че обяснява до 2-3 седмици само да са гладко пасирани, после леко зърнисти трябвало.
Иначе онзи ден след като се нахрани и видимо не искаше повече пюре, реших да го доям, тя ми беше в ръцете и голямо натискане към лъжицата, та изяде още няколко лъжици. Не големи и пълни, но хапна още малко.
Вчера направо си взе купичката да я ‘пие’. Но мрънкаше ако не стига до устата пюрето, та не беше само за чесане на венци.
Не е като да липсва интерес. Следваща храна обмислям морков, ама самостоятелно ли, смесено ли, не знам. После броколи, батат, карфиол.. после нямам идея..
Не мога и не искам да я напъвам за хранене без значение дали е мляко или пюре, защото от първите седмици след раждането ми показа, че с такива неща не минава номера. 😀 или повръща или се дърпа или бута и не отваря уста изобщо, стигала е и до силен плач.
Сега е 6 кг и 66 см. Най-вероятно ако не беше обилното повръщане в началото можеше и повече да дръпне, но съм доволна като цяло, че си навакса след първия месец.
Иначе за сега реших да си правя пюренца с уреда и да ги замразявам, пробвах от купешко и на вкус нямаше общо с домашните (домашно направените, ясно, че зеленчуците не са като от градината).
И в такъв случай, че не хапва толкова много се чудя кога да въвеждам месо, жълтък, кога и каква мазнина да слагам. Кашите кога да ги започвам..
Различни неща чета и слушам за рапичното, за гхи, орехово олио, краве масло (при нас то отпада заради абкм-то), зехтин екстра върджин?
По схемата на хип на 20 и някой ден се вкарва плодче, Владимирова го отрича до след осмия месец.
Та, не знам. Ако имате нещо да ме посъветвате или успокоите. 😀 аз знам, че всяко бебе е различно, то тя си ми го показва много изявено кога иска и кога не иска нещп, но понякога се лутам в размисли и въпроси дали се справям или греша някъде. Най-вече за храната, болна тема ми е като цяло.

Сега видях, че сте писали и за ам, ако е много гъсто пюрето съм слагала да разредя, например картоф, пащърнак, те са ми по- гъсти. . Ще пробвам по мъничко да слагам и в другите пюренца. Владимирова казваше, че не харесва да се смесват, да се дава чисто, но после да си дояжда млякото. Пашова пък първо млякото, после пюрето. И с това не знам как да процедирам.

# 653
Здравейте,
бебчето ми е на 4+, мисля да я захраня на 5+, но отсега чета и се информирам, доколкото мога, та си направих примерна схема за зеленчуци и бих искала да ми кажете дали съм в правилна посока на ред за въвеждане. Знам, че няма точна схема за следване, но все пак исках да се допитам, та:
Карфиол, тиквичка, морков, пащърнак, картоф, тиква, броколи?

# 654
Карфиола може да браузва газове, вкарайте го след 2/3 седмици. Иначе няма значение как ги въвеждате. Редувайте запичащ и разхлабващ.

# 655
Карфиола и броколито и аз ги въведох към края на зеленчуците,заради газовете.Според мен започнете с нещо по -леки тиква,тиквичка,пащърнак

# 656
Здравейте,  днес ще давам риба на бебка за пръв път. Видях, че има в бурканчета готови сьомга и хек със зеленчуци.  Има ли значение коя първо ще дам от двете?

# 657
Здравейте,  днес ще давам риба на бебка за пръв път. Видях, че има в бурканчета готови сьомга и хек със зеленчуци.  Има ли значение коя първо ще дам от двете?
По-добре Хек, сьомгата е по-мазна. Ако е на Плазмон се започва с половин бурканче и се смесва със зеленчуково пюре, а следващата седмица може да се дава вече цяло бурканче, като отново се дохранва със зеленчуково пюре. Ако са готови пюренца по 190грама, тогава направо може да се даде цялото. Аз  давам в петък риба, като се оказа, че тогава се дава и в яслите в моя град. ☺️

# 658
Кактусче, риба веднъж седмично ли се дава? И на втората седмица смесва ли се цялото бурканче със зеленчуково или отделно вече се дава?🤗

# 659
Здравейте,  днес ще давам риба на бебка за пръв път. Видях, че има в бурканчета готови сьомга и хек със зеленчуци.  Има ли значение коя първо ще дам от двете?

И аз давах риба тези дни.Започнах с хек,после треска и вчера и дадох сьомга,понеже е доста мазна.
Смятам да редувам един ден зеленчуково пюре,един месо и един риба,докато дойде момента да я запишем на кухня.
До колкото знам рибата се дава по един път на седмица.
Моята дъщеря много хареса рибеното пюре на Гербер,а на мен ми мирише ужасно

Общи условия

Активация на акаунт