Любители на котки - Тема 209

• 27 469
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • Свети Влас
И при нас всичко протече... Дъждът е ужасен. Надявам се ако има тук в темата от Царево и Елените да са добре.

# 721
Мили хора, много се надявам всичките животинки, за които се грижите - дали у дома, дали навън, да са добре, да са здравички!
Най-искрени, дълбоки съболезнования за стопаните, които са загубили другарче, любимо същество Heart Мъката е неописуема, времето не лекува.

Милият ми Петко е с панкреатит... При горна граница на липаза 5,3, неговият резултат е 16,8.
Забелязах повръщане в сряда, реших, че е нещо инцидентно, забелязах, че е ял и трева - значи, боли го коремът. Ала през нощта срещу четвъртък повръщането се засили дотолкова, че нямаше празно място по пода. Сутринта още успях да запиша час за ветеринар наблизо, заведох го, пуснаха кръвни и биохимия, кръвната картина - отлична, единствено захарта леко повишена, но то може да е от стрес, остана по-късно да излезе биохимията. Биха му инжекции, каквито прецениха (против гадене и повръщане, за успокояване на гладката мускулатура, направиха вливки за хидратация за минута-две...) Прибрахме се, повръщането спря, ала се появи диария - зловонна кафеникава течност, излезе биохимията, оказа се, че АЛАТ-тът е завишен - 91 при горна граница 60, бъбреците, слава богу - в норма, липаза не можеше да се изследва в тази лаборатория, затова пратиха на друго място и чак в петъка се оказа гореупомената стойност. Върнахме се следобеда в четвъртък за подкожна инжекция Синулокс, с цел предотвратяване на вторична инфекция... И се опитвахме през цялото това време да се справяме у дома. Той вода пи сам сутринта вчера, изяде 9 (!) лечебни гранули и после - нито вода пожелаваше, нито храна, каквито и марки Гастроинтестинал да прдлагах. Насила давах по милилитър вода в устата и ако не друго, по някое време поне спря да се крие под леглото, в ъгъла на стаята - с лице към стената, в хралупата на котешкото дърво... И дори дойде при мен - да се гушка, да мърка и да ми говори, както той прави по всяко време на денонощието, когато го назова по име... Диарията също спря - около 14 часа вчера, но този отказ от вода и храна...

Сутринта преди 9 днес опитах да запиша онлайн час за Многопрофилната ветеринарна клиника в Горна баня - с молба да бъде хоспитализиран. Излезе съобщение, че трябва да ми потвърдят по телефона. Запазих за 10 часа, първият възможен час от началото на работното им време в събота, и започнах да чакам да звъннат. Викам си - щом излиза опция за запазване на първия час, когато отварят, значи сигурно са на работното си място още в 9...
В 9:20 звъннах, никой не вдигна. Ясно. Изчаках да стане 10 и 2 минути, звъня и питам. Те тепърва започвали работа и първо връщали обаждане на пропуснати повиквания, чак после влизали в системата, да видят заявки за преглед - да съм знаела за следващ път и да звъня, не онлайн. Второ - трима от лекарите им били в болнични, имало днес само двама, те били със записани часове, затова час не можело да ми запишат, но щом случаят е спешен, да сме идели и че ще трябва да изчакаме, докато се освободи лекар и, между пациентите, да приеме и нас..

Пиша всичко това, за да знаете - да обръщате повече внимание в случай на повръщане, може да не се окаже безобидно. А че МВК в Горна баня лекари, оборудване са добри, отлични - нямам съмнение, но административният ред - просто не е на нужното ниво, не може така, не бива, това е ценно време, през което можех да потърся друго място.

В крайна сметка, както бяхме тръгнали към тях, в последния момент реших друго - заведохме го за вливки и за медикаментозна терапия при д-р Владо Тодоров, за когото неотдавна говорихме тук. Спокойна съм, защото знам, че е в добри ръце. След малко отиваме да си го вземем, утре пак.

# 722
На колко е години котето? Панкретитът обикновено не е само възпаление на панкреаса, ами се свърза и с възпаление на черния дроб и червата (т. нар. "триада"). Има една много добра добавка, която ти препоръчвам - TriDigest на Ветексперт.

Стиснати лапи! Трудно е лечението... Но е възможно.

Ивекс, какво стана с фип-болния? Има ли подобрение?

# 723
Благодаря за подкрепата и за препоръката, amy_nka! Утре ще питам доктора и за тази добавка, а днес ни даде пак на ВетЕксперт, само че Биопротект ултра (каза, че е най-добрият пробиотик).

Освен това бяха успели да го нахранят! Казвам, невъзможно, да, обясняват ми, изяде пет пълни спринцовки, не коже да бъде, о, той и пръстите ми облиза... А като се прибрахме преди малко - сам пи вода, такова чудо! Макар да знам, че е рано да се отпусна и да се зарадвам, все пак - обнадеждена съм, вярвам, че ще се справим.

Иначе - на 9 години и 5 месеца е.

# 724
Плъзнаха ли смъртоносните вируси вече? Такова чудо не е било! От десетина дни насам, всеки ден намирам по едно умряло коте на различни места в моя град.  Умрелите  котета са основно средна големина. Отначало мислех, че някой ги трови, но не... От уличните, които храня, повечето са първо  с липса на обоняние, /съответно отказват храна/, след това изобщо не идват като ме видят и за 3- 4 дни всичко приключва...
При вас така ли е?
Няма да ви казвам как се чувствам...

# 725
  • София
Как разбирате, че са без обоняние, а не отровени?

# 726
el73, сега е сезонът, температурите паднаха, навсякъде мокро, вирусите се разнасят с лекота, имунитетът пада... Confused

# 727
miamim,    душат  храната, но не ядат. Ако са отровени ще умрат за часове. И няма да са  в целия град.

# 728
Слизам на гара Ямбол. Точно срещу авт. спирка се чува съвсем омаломощено коте, останало без сили. Затворено е в мазето на гарата, прозорецът е отворен "на ножица". Питам чичото, дето е уж охрана, защо не отворят, той важно отсече, че не можело?! Значи някой отвори прозореца, но да пуснат нещастното животинче, не може?! Под нивото на земята е, отгоре има заварена мрежа. Таксито ме чакаше, та звъннах на телефона им. Една жена мрън - мрън, щяла да предаде утре на началник гарата. Как им дава сърце да са толкова... Сигурно дни наред слушат...Звъннах на 112, но нямам голяма надежда. Дежурният започна с това, че БДЖ били отделна структура. Моля?! В държавата ли са, или? Щял да предаде сигнала.
Там има бездомна възрастна жена от месеци, и за нея не са сигнализирали. Та и за нея подадох сигнал. Що за двукраки?! Хора не са.

# 729
Ужас, Djaky, ужас. Аз затова с годините приучих сама себе си да не мразя хора на принципа на националност. Споменавала съм тук - преди недолюбвах турци, мюсюлмани като цяло. После с годините започнах да се заглеждам в десетките снимки от Истамбул с котките. Е, колко пък да са лоши хора, които имат сърце и за безгласните?
А ние чок най-отворените... нас все не ни интересува, все "то е просто куче/котка".
Преди години ми беше докривяло от приказки на близък човек от семейството. Изказа се с гениалното: "Тя обича животинките повече от хората".
Прав е "геният" от семейството ми - в много, много случаи определено обичам животните повече от хората. И неслучайно.

# 730
То животните имат повече сиво от някои хора....
Милото животинче, дано му помогнат, на възрастната бездомна жена също...

# 731
  • Варна
Едното котенце на Алечка го намерихме умряло. Май беше третото, което аз занесох в новото леговище.
Сега се борим за останалите две да оцелеят. Нямаше ме за два дни вкъщи и ги намерих така:едното отворило очи, зачервени, без гнойни секрети. Другото още със затворени очи, засъхнали от секрети. Веднага започнах с тобрекса.
Но как да отворя залепналите очички, че да капя в очите. През час с тампонче с топла вода или чай от лайка. Още не мога да ги разлепя. Не насилвам очичките да ги отворя, да не стане беля.
Иначе нослетата са чисти, Алечка си ги кърми.
Дано бързо да се намери кой да отключи и котенцето в беда да бъде спасено.
Преди много години с моя мъж така намерихме котенце, пропаднало през решетка долу пред мазета. Направихме примка и успяхме да го извадим. После го занесохме при родителите на моя мъж.
Добре си поживя, Любчо го бяхме кръстили.
Но ако има мрежа отгоре, само с ключ ще стане работата.

Пп
Аминка, правилно беше ми намекнала, че сигурно очите са болни и затова не ги отварят навреме. Но тогава очите изглеждаха просто неотворени, без секрети.

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 12:07 от Стейси Грей

# 732
  • Враца
Като говорите за тези вируси, имам сигурно глупав въпрос, но не съм запозната. Разказвала съм ви за съседката, която храни уличните котки зад блока под терасите. Въпросът ми е, ако някое коте е болно може ли по въздуха да зарази Кая? Терасата ни е отворена и тя излиза с мен, когато простирам прането. На втори етаж сме и котките ядат точно под терасите. Та да се притеснявам ли или трябва да имат близък контакт за да се заразят едно друго.
Вчера се мерихме, 2.700гр на 5м, иначе изглежда поне като на годинка, но не е дебела. Явно от породата изглежда такава едра. Миналата седмица прибирахме цветята от терасата с нея. Подушка ги старателно и явно, защото е свикнала с тях за сега не ги закача. Дано не и хрумне нещо друго през зимата 😁 И май скоро ще и местя катерушката. Точно под климатика е и като се изправи и трябват едни 5-10см за да го стигне, а и е много интересен. 

# 733
  • Варна
Току що, след малко по-продължително третиране с тампонче с топла водичка, успях да махна кората от едното оченце.
Успокоих се, че ще се справя.

# 734
Стейси, недей със топла водичка! Ще се възпалят още повече. Със самият Тобрекс се почистват засъхналите секрети по очите. Просто капваш по две капки на око (върху затвореното око), разтваряш съвсем леко клепачите и минаваш с носна кърпичка или клечка за уши. Памучното тампонче или памук не върши толкова добра работа. Аз наскоро открих, че клечката за уши чисти най-добре всякакви секрети от очите. Вертикално на окото я държа, със завъртане минавам по цялята дължина на затворено око и изтегля всичкия секрет, сълзи и мукус от окото (все едно тегля захарен памук).

Nelegalnata2, до втория етаж едва ли стигат пръски ако някое коте под терасата кихне. Контактът трябва да е по-скоро близък или директен.

Общи условия

Активация на акаунт