Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 15 973
  • 539
  •   2
Отговори
# 135
Здравейте, затопляте ли храна на бебе в микровълновата печка?

# 136
  • Пловдив
Всичко там затоплям и АМ правих в микровълновата.

# 137
Miliva, големите ни деца са на сходна възраст и у нас също се наблюдава такова поведение. В някои моменти просто избухвам и повишавам тон, дръпвам я рязко за да спре да върши поредната лиготия за която съм повторила няколко пъти преди това и в отговор получавам “нямааа” или ме гледа в очите и продължава. В резултат едно разплакано и видимо разстроено дете, а аз изпитвам вина, че се държа така със собственото ми дете.
Наясно съм, че тестват граници на друго ниво, но просто не издържам на моменти.
Ще дам пресен пример от днес..вие ме съдете и кажете дали съм луда. Прибрахме се от градина, поигра си с кучето навън да му хвърля топка и то да й я носи. Качваме се горе/живеем в къща/ аз нося малкия и тя влиза и започва да лапа една пластмасова играчка. Казах й да не лапа,  да си иЗмие ръцете, че са мръсни и т.н…при което лапането продължава, даже ръцете си облиза..Полудях, честно ви казвам…взех играчката и я хвърлих в мивката, а нея я грабнах и я сложих да стола да й мия ръцете.
Плач, сълзи…в такива моменти не мога да обяснявам с разбиране 10 минути, като виждам че прави неща, които крият риск за здравето й / кучето е обезпаразитено и чисто, само че бяхме навън, а по улицата има всякакви бездомни животни/.

# 138
Точно за такива лиготии става въпрос, преди можех да реагирам и със спокойствие да се оправя, сега като са ми заети ръцете става по-сложно.
А това с лапането и той започна да го прави, защото я гледа как пъха всичко в устата си.. За осъждане дума да не става, аз като много се ядосам съм мятала играчки и в кофата, да не казвам, че наскоро от дърпане за едно мече Бояна падна от леглото и аз директно го изхвърлих през прозореца.. което не решава проблема, но в яда си не знаех и аз какво да направя.
Започнахме да ставаме в 6:30, за да се облича сам за градина без да му давам зор, но днес и малката се събуди с нас и не е спряла да мучи..
За сълзите не искам да коментирам, баткото не е свикнал да си изпускам нервите и много се разстройва, даже се и обижда и после е в лошо настроение с часове..

# 139
  • Пловдив
Всеки ден с баткото работим по някое време след градина /един ден оцветява азбуката, един ден пише числа, четем с повтаряне, след мен - трябва да го правим заради речта, купувам и Бърборино/ ей, Бога ми вчера ми идваше не знам какво да го направя.
Обяснявам, че трябва да оцвети азбуката и после да я кажем един път. Няма, искал да си почива /няма от какво да е изморен реално, пърмо има достатъчно време за игра и второ ляга късно, та реално 15 минути работа нищо не са/. Обяснявам, че това са неговите задължения сега, че и възрастните не винаги искаме да правим нещата, които трябва /говори си не ми пречиш/. Сигурно 30-40 минути съм се опитвала да водя политика, няколко пъти започваше от начало, защото вместо да оцветява драскаше върху буквите. След час вече не издържах и се развиках, казах му, че докато не приключи с това няма да яде, няма да спи и ако продължи да драска отивам да събирам играчки от стаята му и да ги подарявам /с това знае, че не се шегувам, защото съм махала така играчки, в нормално състояние през някакво време това го правим заедно с негово съгласие с какво ще се раздели/, еми точно за 15 минути направи нещата както трябва.
Изкарва ме извън равновесие, че ми прави напук, че знам, че може да го направи, защото не е нещо ново и непознато за него. Осъзнавам, че малко или много ревнува, че на него се карам по-често, но е достатъчно обгрижван все пак - навсякъде е с нас, гледаме уикендите да разнообразяваме, с баща му правят нещо по мъжки, оставяме го да спи при която баба иска, еми в края на краищата пък живота не е само искам.
Гузно ми е, яд ме, че не съумявам да си контролирам нервите /по принцип не съм от спокойните хора/, но пък трябва сега да се коват тези неща според мен. Не съм от амбициозните майки, но гледам спуснатата програма от МОН за градината и искам поне да сме в крак с нея.
Сега ще упражняват звуци в думата 🤐 ами той тепърва оформя изречения звучащи ясно /ходи на логопед от почти 3 години/, предполагам, че му е каша в главата.

# 140
  • София
И аз постоянно обяснявам на сина ми, че животът не е само “искам” и с някои неща не правя компромиси. Знам, че има хора против по-крайните методи, но аз понякога също заплашвам с изхвърляне на играчки и наказания. А се е случвало и истински да наказвам, но вече като стана по-голям и почна да разбира. Много ми се иска да ставаше само с говорене и мек тон, но това не важи.

# 141
Деси, знам, че не търсиш акъл, но да си кажа - за деня можеш да му измислиш две дейности, които за теб са идентични - примерно да направи 5 букви от пластилин или да оцвети цялата азбука. Да кажем, той избира пластилина, защото му е по на игра и са само 5, но това е тип мултисинзорно учене и ще запомни идеално елементите на ръкописните букви. Развиването на фината моторика оказва пряко влияние и на развитието на речта, центровете в мозъка са свързани. Така че използвай разни такива идейки за мултисензорно учене и хем ще учи по-бързо и по-лесно, хем няма да му омръзва. Разбирам, че в градината и в училище ще му дадат работните листове и да се оправя, но това не значи, че е правилно в градината да очакват това от децата... А да, и като има избор от две дейности, би следвало да поеме отговорността за избора си - не те карам аз, ти си го избра.

Малко оф топик, но всички ше я добутаме до там, живот и здраве...

Иначе сто процента и аз съм ЗА строгите граници и очеизвадните последици от системното им прекрачване.

# 142
Какво давате на вашите деца да ядат? Адеан не яде подщи нищо,каквото и да му дам изкарва от устата.

# 143
Здравейте,

Момчил беше с прозрачни сополи доста време (7-8 дни), след като спряха да текат пак му беше запушен носа няколко дни. Едвам дишаше. Накрая мм взе капки за нос от аптеката, за толкова малки деца можело само Виброцил. Не ги ползвахме в крайна сметка, но наистина вече си мислех, че има по-сериозен проблем. Таблетките, които е препоръчала Милива ги няма никъде.

Момчил яде всичко общо взето, напоследък и по много. Вчера за закуска яде баница от свекървата с кисело мляко, тази сутрин филия с масло, лютеница (без захар) и сирене. Имам чувството, че не се усеща, когато се е нахранил, и продължава да се тъпче – след хранене има „бирено“ коремче. Най-обича да яде от нашата храна. Ако му дам разхлабващ плод за десерт (круша, смокиня), след това винаги ака.

Затоплям му храната в микровълновата, да, както и на нас. Не ме притеснява.

Ежедневието вече е още по-тегаво. Вкъщи само разхвърля и прави бели. Заиграва се с някоя от любимите си играчки за едва 5-10 минути. Харесва музикалните книжки, особено „Моят малък Вивалди“ – от която имаме 2 броя, все подаръци. Бих купила и другите от поредицата, полезно е и за нас, че не сме много запознати с класическата музика. Satisfied

За да излезнем навън трябва да го облека с няколко ката, което е борба – гонене, боричкане, съпротива…Навън нямам представа какво да правим като е студено, мокро, ветровито, кално и мръсно. Искам да се разхождаме, като го държа за ръка, но той прави няколко крачки и започва да се дърпа. Почти нищо не се е променило, пак иска да пипа боклуци, да рови в локви, в калта и в кошчета за боклук…

Гащеризонът и якето от Лидъл (добре, че писахте тук!!) вършат чудесна работа, въпреки че са му леко големи. Поръчах още един цял гащеризон от софтшел, по-малък размер. Добре, че писахте и за гумените ботушки тук, че свършват бързо (от нашия вид вече няма налични), а са незаменими. Оглеждам се и за зимно яке, мисля да поръчвам втора ръка. Сдухвам се като си погледна финансите – едва средата на месеца е, а вече съм изхарчила повече от крупната сума на майчинството, и то почти само за детето. Flushed

Някой пита за дрехи от мериносова вълна. Аз поръчвам (чрез доставчик) от немския сайт на dilling (www.dilling.de) , качеството е невероятно. Бодитата са страхотни, само такива ползваме вече. Единственият им недостатък е, че ги пера на ръка.

# 144
  • Пловдив
Ивайло яде всичко, вече 10 дена и АМ не давам, та съм доволна, че го спрях. Прибрах уокъра, дървената активна гимнастика, музикалния барбарон, повивалника...уж да разчистя малко пространство и пак ми су струва, че има супер много неща. Малките дрехи и тях разкарах. През седмицата ще видя и кои играчки още може да махна.

# 145
Деси и ние правихме чистка, нооо и на мен така ми се струва Joy
Че даже и пързалка взехме за вътре Grinning
Яде всичко и при нас е същото, тъпче се и ако аз не му сложа лимит не знам до къде ще стигне ..
Гери, ние сме ползвали многократно тези капки, дори докато беше кърмаче.

# 146
Яденето.... Вчера може да е ял една манджа, днес няма да я яде. Яде по един час. Представете си колко часове са това в ядене. Като стане отстола за хранене, му е червено дупето от седене. От сутринта ме боли главата да мисля и смятам какво да му готвим. Държи и ние да ядем с него, а не винаги има ние какво да ядем точно в тоя момент.

Мерси, Гери, за сайта с мериното.

# 147
В little whale също има, аз последно от фб взимах втора ръка, има една група “за вълната с любов”, изпадат интересни неща.
Аз обаче пера на 30гр без центрофуга, нищо им няма.
За ядене не искам да говоря, че ми писна да се чудя какво да сготвя и да не се яде пак. Да не казвам, че и взимаха венозна кръв от параноята ми и желязо и феритин, б12, всичко в норма, а бебетата на 7м ядат повече твърда храна от нея, вече не знам какво да я правя..

Гери, аз я водя в парка, събира кестени, въргаля се в калта, играе с пръчки и камъчета(в устата влизат, да), катери се по площадките, които са празни в лошо време.. всеки случай е по-добре от вкъщи.

Подобни на вивалди поредицата имаме, една коледна с джингъл белс и една с трепкай и искри, също се харесват. Но вкъщи топ игра е да гушка кучето, да му дърпа ушите и да го гали (кучето не е ентусиазирано), а аз трябва да спасявам хайвана от любовта и.

За течащ нос няма лек, честно, просто чакаш, баткото средно за 2 седмици спираше на тая възраст без нищо да капя. Сега вече доста по-бързо се оправя, но има и по-гадни вирусчета и е съвсем нормално да чисти повечко време, стига да не е гъст секрет с кофти цвят, не го мислете толкова.

# 148
  • Пловдив
От опита ми с баткото течащия нос с капки и без минава за 10 дена. Сигурно съм пробвала половината фармация на него, включително и билкови с мед ли, с восък ли от базарите.
Който измисли лек за бистрия сопол, ще стане милиардер за 24 часа.

# 149
Гери, какви точно са ви гуменште ботушки. Взехме му на Понки, да го наречем, боти - по-висички обувки, с пухкава подплата. Продавачът продаваше и някакви гумени ботушки. Той ни каза, гумени ботушки по-добре напролет да взимаме, защото времето отива на към топло, а сега отива на към студено, а гуменият ботуш държи студено все пак. Отделно, че малкият не даде изобщо да му го обуе, защото идва висок до под коляното и се отказахме от гумените ботуши. Но той така или иначе, още не ходи сам, че да го пускаме да цапа в локвите. Но пък като знам, как беше една седмица дъждовно, то на практика всичко беше една голяма локва, да не кажа ручейче...

Аз му поръчах софтшел гащеризон с подплата, уж неговия размер на дрешки и дойде нещо огромно. За догодина го виждам аз... И сега пак трябва да търся. Гери, аз се отказах от цял гащеризон, би било невъзможно да го напъхам в него. С тшранти ми се виждат по практични. Сложно е обличането, липсва ми лятото, дето излизаше по едно боди и айде... Хем не го мисля, хем не го преобличам 2 часа...

Милива, днес готвихме 3 манджи. Картофена с пилешко, идеше ми аз да я изям, дето не ям месо, яде с триста зора. Червената леща я яде, но накрая карфиола със заливка за мусака, печени час и 30 минути, не го погледна... Зъби, зъби... май са зъби, така се успокоявам.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 02:22 от Magrat

Общи условия

Активация на акаунт