Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 495
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Май в Инстаграм се "опознаха" вече. Преди няколко вечери го чух посреднощ да играе с някакво момче от новия клас. А в сряда съм на рс - хич не ми се ходи.

# 181
  • София
Улеснение, но горе-долу. Извинителните бележки електронни, но докато не се е появи в школо да видя извинено отсъствието, все се притеснявам, да не объркано нещо, преди веднага го виждах на хартия, датите.

Електронните се виждат в eZdrave

# 182
Ние се върнахме от море, изкарахме си прекрасно и сега ни е малко трудна адаптацията. Аз пак взех да се нервирам с НЕГ. Не ни дадоха входящ номер, че сме записани. В системата на МОН вече няма нищо, няма разпределение по паралелки в НЕГ, тоест, оказва се, че единственият ми документ, който удостоверява, че детето ми ще учи някъде в осми клас е един скрийншот на телефона. Обадих се в НЕГ в петък и им изложих гореописаните си притеснения, при което от отсрещната страна си умряха от смях, буквално. Много им беше весело, като им казах, че на мен не ми е весело, а ми е леко притеснено, и какво става, ако не си видим името в списъка, когато благоволят да го изнесат на сайта, отговорът беше нова порция смях. Обещаха ми във вторник по някое време да има списък и да разберем дали ни има, дали ни няма, и ако ни има, коя смяна ще бъдем, при кой класен и т.н. битовизми
Това е доста грубо от тяхна страна. Наистина разочароващо неразбиране към родителите и учениците. Да не говрим, че в други училища им организират предварителни срещи, а един техникум ще прави дори екскурзия тия дни - тим билдинг за учениците преди старта!
Иначе още при записването ги питах тия неща и ми казаха, че разпределението се прави с/от немците, а те пристигат на 9.9., тоест изначално са заложили всичко да става в последния момент и да изнервят хората на макс. Не стига, че са от малкото места, които са с толкова еднакви паралелки, че човек няма как да знае с кого е в един клас, когато се си правят групи в Тикток и Интаграм децата. И тия немци не знам защо пристигат толкова късно като при тях учебната година започна на 18.8. по данни от роднини, които имат ученик там. Започваме с леко неприятен привкус, но дано нещата след това да са ОК.

# 183
Поредната тъпотия на МОН. Децата родени ноември и декември и минали на профилактичен преглед в края на 2024г пак не са обхванати. Мислят, мислят и вземат та снесат нещо...

Скрит текст:
Точно!
Какво правим ние - родените декември и съответно досега  прегледите са ни били винаги в края на годината?
Моето дете е октомври и винаги август месец вземаме здравно-профилактична карта за училише (август, защото няма толкова хора да чакат при ЛЛ). Няма значение кой месец е родено детето, взема се в рамките, в които го искат от училище.

Е, да, но нашият профилактичен преглед е реален и си правим и изследвания и на всички от семейството това се случва около рожденната дата. Много ми е криво, когато трябва да мисля как да изкривя правата линия! То е ясно, че всичко е възможно, но….
[/spoiler]
Това, което е за училище, няма нужда от изследвания. Тях може да ги дадете и в рождения месец. До сега кога сте давали здравно-профилактична карта в училище? Винаги е имало срок до края на септемри примерно.

Да, ясно ми е, но пък се дразня от излишни няколко на брой ангажименти, свързани с посещение на ЛЛ за точно такива бумащини. Работя извън града и ми се налага да правя супер сложни упражнения, за да уредя подобни административни хрумки.

# 184
  • Отвъд алеята зад шкафа
Таткото не може ли да поеме воденето на лекар?

# 185
  • Куциндрел
На тази възраст вече дали ще дадете изследвания септември или декември няма голяма разлика. Вече не са бебета, че всеки месец да се следят.

# 186
На тази възраст вече дали ще дадете изследвания септември или декември няма голяма разлика. Вече не са бебета, че всеки месец да се следят.
Не е така изобщо. Профилактичния преглед и изследвания са сред навършване на дадената възраст. И ако си направил прегледа при навършване на 13 годишна възраст декември( като нас например) то прегледа хем не важи сега и трябва да се ходи за здравен картон, хем е рано за следващия профилактичен преглед  защото не си навършил възрастта.
И не е въпроса в единия преглед, за мен въпроса е в липсата на мисъл в тези от МОН.

# 187
  • София
Моите малките са декември, профилактиката я правим на първо ходене напролет.

# 188
  • София
След навършване на 7 г., нашата лекарка каза да ходим веднъж годишно, когато искаме, когато има по-малко хора. - юли, август зависи от отпуските
преглед - ръст, тегло, мери кръвното, мери гръдна обиколка.
Дава прословутата ЗПК.
В какво се състои прегледът при вашите деца?

# 189
Прегледа е това плюс кръвни изследвания и урина на 13г. По принцип се изследва и зрителна острота.
Не е въпроса какво толкова за един преглед, ве е въпроса и кой кога отива и дали въобще ходи за профилактичен  преглед. Въпроса е, че част от децата дефекто са извън това "улеснение". Наистина ли не го разбирате или аз не можа да го напиша правилно?

# 190
  • София
Аз не разбирам проблема, честно казано - имам деца в двете полугодия и проблени нямаме.
Личната не фиксира дата за профилактиката, но ако сме здрави и не сме ходили хич, а има и ваксина, се е случвало да ни се обадят да ни подканят.
Може би щото доста деца, та не се вторачваме във всичко, щот няма как чисто физически, а и правим профилактики наред, па и на личен лекар явно изглежда да сме случили.

# 191
Shushi2,  Винаги са били такива в НЕГ. И с голямата нямах входящ номер, извадиха списъците след 10- ти,  коя е класната разбрахме на 15 ти, а на родителската ни обясняваха само да внимаваме с лагера в Боровец, защото бил организиран от големите ученици и правили щуротии. Аз лично се възползвах от добрата им организация и изобщо не занесох здравен картон, сетиха се чак в десети клас, като свърши ковида. По време на дистанционното част от учителите не знаеха, че децата, които не ги хваща екрана, всъщност присъстват и трябва просто да скролнат, та се бяхме сдобили с неизвинени отсъствия. Школо въведоха последни, след всички училища.  Но това си бяха дреболии като цяло, всичко останало си беше топ. Надявах се сега, че новата директорка е сменила стила на работа, но явно повече време трябва. Пък и това да им е кусура

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 13:34 от Априлски душ

# 192
Аз не разбирам проблема, честно казано - имам деца в двете полугодия и проблени нямаме.
Личната не фиксира дата за профилактиката, но ако сме здрави и не сме ходили хич, а има и ваксина, се е случвало да ни се обадят да ни подканят.
Може би щото доста деца, та не се вторачваме във всичко, щот няма как чисто физически, а и правим профилактики наред, па и на личен лекар явно изглежда да сме случили.
Зелено човече, проблема изобщо не е в профилактичните прегледи и личния лекар. Аз нямам проблем с личния лекар, да не говорим, че ми е близка. Но... МОН излязоха да отменят нуждата от издаването на личната здравно профилактична карта. Да, да, ама не... щяло да става автоматично без да ходиш, при условие, че детето е минало профилактичен преглед от началото на годината. А ако не е да ходи за карта. Първо не е ясно има ли готовност това да става автоматично и тази информация да тече в посока от лични лекари към училища. И второ има дискриминация за децата, родени в края на годината и минали на преглед тогава. Сега разбра ли ме? Или щом нещо не засяга нашите деца лично, значи е ОК?
П.с картата е готова, минали сме през личната, няма това да ме бутне. Бута ме тъпотията на мон и няма да спра да го повтарям.

# 193
В ел. дневник трябва да поискате регистрация в новото училище. Нашето още не е заредило ученици

# 194
На мен ЛЛ ми каза, че трябва да пуснем урина само. Кръв скоро пускахме за друго, така че няма да е необходимо. Девойката е декември. Това знаяи ли, че като навърши 14 трябва да се пускат нови изследвания?

Общи условия

Активация на акаунт