Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 531
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хехе, май се бяха настроили да почиват в 8 клас, но явно няма да им се получи 😄

При нас са започнали с упражнения по АЕ, за да прецени класната какво е нивото на децата.

# 571
Видях, че в една от паралелките, която ни интересуваше са приели дете с по-нисък бал от на набора. Ако в края на 10-ти клас реши, че още иска този профил, а няма свободни места, връзки ли трябва да търся или има процедура?
Не става ясно дали в друго училище или в същото. Но по принцип процедурата е, че може да се премести в друга паралелка (в същото или в друго училище), в случай че има обявено свободно място и е същия профил т.е. със същите профилни предмети. Ако има друга процедура, евентуално с приравнителни изпити, то аз не я знам.

# 572
На сайта на нашето РУО съм виждала обявените свободни такива места, по реда на наредба №10 от 01.09.2016г https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136904663
Гледай глава Пета...
Процедурата я ясно разписана.

За другото не мога да помогна, тоест на практика не знам как се случват нещата, само нормативно знам.

Допълвам се...до 11 клас може и в друг профил да се премести ученика.

Скрит текст:
Чл. 106. (1) (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) Учениците може да се преместват на свободни места в паралелки в същото училище и в друго училище, както следва:
1. от I до VI клас - през цялата учебна година;
2. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) от VII до Х клас включително - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време - не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
3. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) в XI клас по същия профил, ако задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време, не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
4. в XII клас - не по-късно от 30 учебни дни преди края на първия учебен срок по същия профил при условие, че задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 72 от 2019 г.) В особени случаи и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието на територията, на която се намира приемащото училище, премествания от VII до XII клас извън сроковете по ал. 1, т. 2 - 4 и извън условията по ал. 1, т. 3 - 4 може да се извършват, като се представят документи, удостоверяващи причините за преместването. 

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 10:51 от teta75

# 573

При нас са започнали с упражнения по АЕ, за да прецени класната какво е нивото на децата.
От моя личен опит - 8 клас беше по-тегав от 7 клас. Имаше моменти, в които даже изпитах носталгия по 7-клас, което нямаше да повярвам, ако някой ми го беше казал преди НВО-то. 8 клас е тегав по няколко причини - гимназията е сериозно нещо и обикновено ученето е на много нива над прогимназията, като този "шамар" ти идва изневиделица тъкмо, защото си се отпуснал да си почиваш след големия напън, мислейки, че зорът е минал и няма как да има втори толкова голям. Да, ама не. Освен това - всичко е ново, следователно стрес. До Коледа положението в класа е търпимо, но вече в средата на годината всеки в класа си е показал рогата и отношенията се разбъркват неимоверно. Уталожването става доста по-късно (след 8 клас), когато децата наистина се опознаят добре. Абе знам, че ще ви учудя - ама съм доволна, че 8 клас ми е зад гърба.

# 574
  • София
Убихте ми илюзиите, да ви кажа.

# 575
Слушах инспанската и немската азбука вчера.... нищо не запомних Grinning
И двете имаха думи, немскоговорящата и диалог да учи наизуст.
Испаноговорящата имаше първите два часа с натурална испанка, която не знае български- били се разбрали и било много хубаво Grinning
Според мен, сравнително лежерно е минал първият ден!

Една е притеснена, повече от очакваното! Другата е сравнително добре. Наясно съм, че тази раздяла колкото и желана, и чакана да беше, ще им се отрази малко или много! Надявам се, да намерят сродни души, с които по- лесно да преодолеят липсата!

karzz, успех на турнира!
С испанския ще е лесно и приятно, но с немския - обратното. Езикът е доста труден. Нормално е девойката да е притеснена.

# 576
  • Бургас

От моя личен опит - 8 клас беше по-тегав от 7 клас. Имаше моменти, в които даже изпитах носталгия по 7-клас, което нямаше да повярвам, ако някой ми го беше казал преди НВО-то. 8 клас е тегав по няколко причини - гимназията е сериозно нещо и обикновено ученето е на много нива над прогимназията, като този "шамар" ти идва изневиделица тъкмо, защото си се отпуснал да си почиваш след големия напън, мислейки, че зорът е минал и няма как да има втори толкова голям. Да, ама не. Освен това - всичко е ново, следователно стрес. До Коледа положението в класа е търпимо, но вече в средата на годината всеки в класа си е показал рогата и отношенията се разбъркват неимоверно. Уталожването става доста по-късно (след 8 клас), когато децата наистина се опознаят добре. Абе знам, че ще ви учудя - ама съм доволна, че 8 клас ми е зад гърба.

Абсолютно съм съгласна с това мнение!
Все си мисля, че моите са подготвени, че няма да им е лесно относно ученето!
Но за емоционалната страна на нещата, няма да са подготвени със сигурност! Тя чакаха с нетърпение, да се разделят, без да осъзнават, че присъствието на другата им помага в повечето случаи. Сега всяка ще е сама, за първи път в социума и ще им трудно в началото!
Затова е хубаво близнаците да се разделят възможно най- рано, защото колкото е по- късно, толкова е по- трудно!

aDream , притеснена е испаноговорящата Simple Smile

# 577
Да ви кажа хич не обичам, и съответно подминавам, подобни внушения колко страшно и трудно ще е след определен етап.
След 4 клас се опитваха да ме плашат ааа, ууу...в пети ще видиш че е страшен зор. Ми нищо такова нямаше, изобщо не разбрах...плавно си премина в пети, че и в шести и така нататък.
Вчера пък срещам позната, която като разбра в коя паралелка сме, също почна с внушенията ....страшно щяло да е, домашни много бла бла..другото не чух, защото бързо приключих срещата.

Та предварителни настройки .... не. Очаквания - нормални имам, училище е, ще се учи....кое па да му е толкова различното, айде няма нужда..

Споделям лично мнения и нагласи, не задължавам никого с тях.

# 578
Аз също -  лично мнение и опит. С това започнах и с това завърших. И никъде не казвам, че е страшно, казвам, че е различно. Различно спрямо моите предходни очаквания. За вас може да е гладко и неусетно и дано така да бъде.

# 579
Много зависи от класен и учители.

Каката видя голям зор в 8 клас с познат език, но натоварването, домашните, тестовете бяха по много и напрежението беше голямо. Сега пък е още по-голям зор (9 клас) с 5 предмета по същия познат език, и започващ втори, който също поназнайва. Отсега много се е притеснила как ще се справя.

# 580
  • ту тук, ту там
Аз също смятам, че много грешни внушения правите на децата. Ако коментирате така пред тях - колко е трудно и страшно - само ги обезкуражавате. Моят подход беше обратен - обяснявам, че ученето сега започва (и е вярно!), но ако се понапъне в началото, ще се справи и ще изпита удовлетворение много бързо. Дано не греша и наистина се получи така, гаранция няма, разбира се.
Втора смяна е и синът ми, за пръв път в живота си, ще му е трудно да свикне с този режим, но каквото такова.

# 581
Не мисля, че тук коментираме пред децата, те нали не четат тук?! Тук просто споделяме личен опит за взаимна подкрепа. Той е различен за всеки, така както ще бъде и за децата. Всеки от нас ще прецени какво ще каже на детето си - в края на краищата всеки си познава своето най-добре.  За нас като родители това може да бъде само полезно - подготвя ни за различни евентуални развития и по този начин да можем да сме полезни на децата си. Смятам и това за главната цел на този форум.

# 582
Съгласна съм с Елени.
В училище се учи. Ако някой си е правил други илюзии....в голяма грешка е.
На синът ми казвам "Няма да се плашиш"...

Не мисля, че тук коментираме пред децата, те нали не четат тук?! Тук просто споделяме личен опит за взаимна подкрепа. Той е различен за всеки, така както ще бъде и за децата. Всеки от нас ще прецени какво ще каже на детето си - в края на краищата всеки си познава своето най-добре.  За нас като родители това може да бъде само полезно - подготвя ни за различни евентуални развития и по този начин да можем да сме полезни на децата си. Смятам и това за главната цел на този форум.

Точно че не го смятам за полезно, а за вредно.
Това че дете Х се е напрегнало в осми, не значи че дете П и то ще е така. Принципно в напрягането няма лошо, в ученето, в полагането на труд и т.н.
Принципно смятам обобщенията от всякакъв вид за вредни, а плашенето за още по -вредно.

Както мразех като те видят бременна, и се почва..ааа, ууу...да видиш кво лошо следва като се роди.....ми благодаря. С училището ми е същата работа...

Иначе всеки да споделя нямам против, ама тя годината още не е почнала и заваляха плащещите реплики, което е доооста по-различно от споделянето, за каквото се представят тези реплики всъщност. Simple Smile
Положителната нагласа не е лошо нещо.

# 583
И аз мисля, че каквото тук си коментираме не споделяме едно към едно на децата си. Аз също го приемам като споделен опит и не е задължително да отговаря за всички еднакво. Моят голям син премина толкова плавно през всичко това, не го и усетихме. Не съм и разбрала, че е писал по стотици думи в началото, така че просто като чета си казвам, че има и други случаи. Всяка майка си има страхове, вярвам, че нито една от тук пишещите (бащите обикновено са по- над нещата) не иска да внушава своите опасения и страхове на своето дете. Тук като го споделим може някой да ни успокои и да променим погледа. За мен е нормално да се учи в училище, бих била несъгласна, ако ги оставят без контрол и не изискват от тях.

# 584
  • Куциндрел
Аз сега се чудя, ако ми се върне с домашно да пише n пъти думи от рода - apple, ball и т.н. дали да го натискам да ги пише? Сигурно ще оставя на негова преценка.

Общи условия

Активация на акаунт