Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 541
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Моята девойка въпреки ,че беше настроена негативно сега е доволна и от съучениците и от учителите на другия класове се падали по лошите/строгите  учители по техните критерии. Но се е появило 1 дете /в клас вече са 27/ след  първата родителската среща  . Утре ще питам имаме пак родителска среща.

# 601
Здравейте, майки и татковци.
Моето дете е в професионална гимназия, вече е девети клас. Миналата година ме помоли да взема учебници по Предприемачество на издателство "Мартилен" и за приятелките й. Сега имам 2-3 излишни. Ако някое от вашите деца учи в професионална гимназия по този учебник мога да ги изпратя, поемате си само доставката. За Русе - лично предаване също ме устройва.

Ех, тъкмо днес го поръчах..

# 602
И аз така с учебника... Frowning1

# 603
  • София
Скрит текст:
Да ви кажа хич не обичам, и съответно подминавам, подобни внушения колко страшно и трудно ще е след определен етап.
Абсолютно подкрепям. Всичко е индивидуално, за всяко дете и за всеки етап.
И аз мисля, че каквото тук си коментираме не споделяме едно към едно на децата си. Аз също го приемам като споделен опит и не е задължително да отговаря за всички еднакво.
Ама това не е споделяне на опит, а на индивидуални усещания за нещо. Хората имат различни очаквания и затова после може да са разочаровани или положително изненадани.
Моето голямо дете беше като спряло в 8-ми клас Simple Smile Отделно, че и двете са свикнали на огромно училищно натоварване и изисквания във всеки етап. Никога това не ги е плашило, напротив, мотивирало ги е, защото са се справяли. Вероятно, защото не са очаквали да е лесно, не са се разочаровали.
Обаче си противоречиш.
Няма как с огромно училищно натоварване и изисквания във всеки етап детето да е като спряло.
Аз казах 8-ми клас Simple Smile Тогава голямата беше приета в паралелката по физика в НПМГ и незнайно защо учеха английски интензивно. Имаха малко физика (1-2 часа) и математика като ФУЧ, без оценки. И това беше... След 7-ми клас си като спрял. Дори каза, че ѝ липсва ежедневното тичане (учеше далеч от дома, излизаше сутрин и се прибираше вечер). В 8-ми клас вече в гимназията беше на горе-долу същото местоположение, с учен език, който изобщо не ѝ вървеше и почти нищо друго. В 9-ти си наваксваш х2. Така че аз бих казала, че за езиковите 9-ти клас ще е голям зор.

Едното казало, че си иска стария клас. Аз винаги съм го учила, че ако изпадне в ситуация да има такова дете, на което очевидно му е по-трудно да се отпусне (дали в компания, РД, училище, тренировки), той да направи първите крачки, да се опита да го приобщи и да намери път към него. Никой не заслужава да стои сам, само защото е по-срамежлив. Смятам, че тук другите "по-отворените" са тези, които трябва да подадат ръка.
Ооо, това е много хубаво... Heart

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 07:17 от Vache

# 604
Може ли за моята дъщеря? Нашата родителска е довечера, но сега я питах и каза, че е този учебника, който им искат.
Здравейте, майки и татковци.
Моето дете е в професионална гимназия, вече е девети клас. Миналата година ме помоли да взема учебници по Предприемачество на издателство "Мартилен" и за приятелките й. Сега имам 2-3 излишни. Ако някое от вашите деца учи в професионална гимназия по този учебник мога да ги изпратя, поемате си само доставката. За Русе - лично предаване също ме устройва.

# 605
Vache, разбрах те Grinning
И аз говорех за 8-ми клас. Класа на моята го скъсаха от учене, напрежение и изисквания. Отделно всичко ново - деца, учители, среда... Голям стрес беше. Тя си избра учителището и паралелката. Даваше зор за нея. Но... в последствие натоварването я смазваше. Нейните съученици също.
Отсега е под напрежение как ще е в 9-ти клас, като знаят как беше миналата година. Успокоявам я, че не държа на отлични оценки, ако и тази зорът е голям. А, той ще е, със сигурност. Сега ще наваксват и разказвателните, които ще са на чужд език.

# 606
  • София
Успокоявам я, че не държа на отлични оценки, ако и тази зорът е голям.
О, това е ясно Simple Smile)) В гимназията вече не може да имат само шестички като в 1 клас. Даже аз не го възприемам за обичайно това. Вече всеки си има различни интереси и е логично да си развива силните страни. Не става дума да не полагат усилия по другите предмети, но реално дори няма смисъл от прекомерно напъване и разпиляване на енергията.

# 607
Може ли малко съдействие за картите за градски транспорт!
Тази, която е до 14г. възраст изтича. Може ли да се зареди с превозен документ за ученик или трябва нова пластика да се извади с новата ученическа карта?

# 608
  • София
Трябва нова пластика.

П.П. Не е задължително да е с ученическата карта, ако още няма. Аз извадих с удостоверението за записване от училището, което е за социалните.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 09:38 от milenaka

# 609
  • София
Може ли малко съдействие за картите за градски транспорт!
Тази, която е до 14г. възраст изтича. Може ли да се зареди с превозен документ за ученик или трябва нова пластика да се извади с новата ученическа карта?
Става и със старата пластика ако имате. Моето дете имаше преди да направят карти до 14 г. Направо си заредиха старата пластика, но през октомври ще искат личната ученическа карта.

Извинавайте, че ще повдигна пак въпроса, но проспах предните дискусии. Подадох заявление за парите за осмокласници през системата за електронно връчване. Върна ми се информация от Социалните с входящ номер. Сега какво да очаквам? Трябва ли да правя още нещо? В училище дават бележките за социалните. Казах на детето да вземе, но не съм сигурна, че ми трябва.

# 610
Благодаря!

# 611
  • София
На мен ми отказаха да ползвам старата, защото на нея пише безплатна карта на дете до 14 г. Носех я с идеята да я заредя, но не стана.

# 612
  • София
На мен ми отказаха да ползвам старата, защото на нея пише безплатна карта на дете до 14 г. Носех я с идеята да я заредя, но не стана.
Не става дума за нея, а за картите преди безплатните. Децата пътуваха платено преди да въведат безплатни карти до 14 г. Моето дете пътува с метро от преди това и си има карта персонализирана, която аз си зареждах. Безплатна намаза за малко. Та сега си зареди старата карта без проблем. Само че важи до октомври, когато ще  искат да удостовери, че е записана да учи. После пак ще зареждам през телефона.

# 613
  • София
А, ясно.

# 614
  • София
При нас за момента е лежерно. Харесва си класа и класната. Единствената е, която никога не е учила английски. Но класната я включва и помага, тъй като първия ден: само АЕ, в три блока ( 80 минути единият) са говорили основно на английски. В петък : входно ниво по езика, за да види кой къде е, но няма да пише оценки. При нас се очакваше ученето да е повече, за да ги настигне, но пък затова си избра английска гимназия.
Класната им е казала, че до края на 8- ми клас ще са В1. Ще купуваме допълнително учебници, но ще разберем на РС другата седмица.
Днес за първи път ще имат БЕЛ и мат.
От вчера нов ученик: чужденец, говори само руски и английски, не е бежанец, май от дипломатическо семейство, не са разбрали много. От 2 седмици е в БГ въобще, дано се адаптира.

Общи условия

Активация на акаунт