Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 528
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Да ви кажа хич не обичам, и съответно подминавам, подобни внушения колко страшно и трудно ще е след определен етап.
Абсолютно подкрепям. Всичко е индивидуално, за всяко дете и за всеки етап.
И аз мисля, че каквото тук си коментираме не споделяме едно към едно на децата си. Аз също го приемам като споделен опит и не е задължително да отговаря за всички еднакво.
Ама това не е споделяне на опит, а на индивидуални усещания за нещо. Хората имат различни очаквания и затова после може да са разочаровани или положително изненадани.
Моето голямо дете беше като спряло в 8-ми клас Simple Smile Отделно, че и двете са свикнали на огромно училищно натоварване и изисквания във всеки етап. Никога това не ги е плашило, напротив, мотивирало ги е, защото са се справяли. Вероятно, защото не са очаквали да е лесно, не са се разочаровали.

# 586
Е, в конкретния случай беше споделен опит от потребител за техния 8- ми клас. Което пак не значи, че за всички ще е така. Друг път просто споделяме усещания, очаквания, разочарования, но пак не за всички са еднакви. Като се замисля всеки опит е базиран на лични очаквания и реалността за всеки човек.
Моят каза, че днес са учили нормално, запознал се е с още съученици. Харесал е госпожата по МАТ, което много ме радва- аз също я харесах Simple Smile

# 587
Скрит текст:
Да ви кажа хич не обичам, и съответно подминавам, подобни внушения колко страшно и трудно ще е след определен етап.
Абсолютно подкрепям. Всичко е индивидуално, за всяко дете и за всеки етап.
И аз мисля, че каквото тук си коментираме не споделяме едно към едно на децата си. Аз също го приемам като споделен опит и не е задължително да отговаря за всички еднакво.
Ама това не е споделяне на опит, а на индивидуални усещания за нещо. Хората имат различни очаквания и затова после може да са разочаровани или положително изненадани.
Моето голямо дете беше като спряло в 8-ми клас Simple Smile Отделно, че и двете са свикнали на огромно училищно натоварване и изисквания във всеки етап. Никога това не ги е плашило, напротив, мотивирало ги е, защото са се справяли. Вероятно, защото не са очаквали да е лесно, не са се разочаровали.
Обаче си противоречиш.
Няма как с огромно училищно натоварване и изисквания във всеки етап детето да е като спряло.

Аз също говоря от личен опит. По същия начин с огромно училищно натоварване и изисквания класът на каката се беше възроптал на една РС на класния, че децата не издържат на натоварването. И това беше мнение на всички родители. Имаше даже и такива, които споделяха, че психичното здраве на децата им е по-важно от това да са перфектни по училищния материал. Децата прегаряха, моята също. Няколко се преместиха.

Моето мнение беше, че така се учи и така наистина се надгражда. И все пак успокоявах моята да не си дава толкова зор, ако й идва в повече.

# 588
За нас пети клас беше много труден, защото децата бяха нови и не се познаваха. Моето не  се приспособява с лекота в ново обкръжение и очаквам към Коледа да почнат скрибуцания. Сега всички са като треснати, но като се окомушат  и почнат боричканията, групичките, шушу-мушу, изолирания, спречквания, ще стане напрегнато.
Хубавото на НЕГ е, че не са в един клас до края, което сваля напрежението между децата.
В девети клас ще ги разбъркат, после в 11 пак,  и така ще се опознаят целия випуск, което е добре, все ще намери някоя сродна душа.

# 589
Аз също говоря от личен опит. По същия начин с огромно училищно натоварване и изисквания класът на каката се беше възроптал на една РС на класния, че децата не издържат на натоварването. И това беше мнение на всички родители. Имаше даже и такива, които споделяха, че психичното здраве на децата им е по-важно от това да са перфектни по училищния материал. Децата прегаряха, моята също. Няколко се преместиха.

Моето мнение беше, че така се учи и така наистина се надгражда. И все пак успокоявах моята да не си дава толкова зор, ако й идва в повече.
И да поясня, че това го написах във връзка с "лежерния" 8 клас. Нейният направо през носа й излезе.
Сега е 9-ти, пък ще видим тази година как са нещата.

# 590
Априлски душ, това винаги ли е така- размествания през годините? Странно ми се стори, защо го правят?
За моят голям син въпреки, че започна с испански, а не английски, 8-ми клас му беше "лежерен". Така го усетихме всички вкъщи поне, после стана много тегаво, но...минава...Сега за наборчето очаквам да е "лежерно", защото е с английски, а ги знаем как се успокояват, че си го "знаят" Wink Но, както казахме от очаквания до реалност понякога има много голяма разлика. Всичко зависи от детето, от учителите му, от заобикалящата го среда, така, че всеки случай е индивидуален.

# 591
  • Бургас
Момичета, пускайте палците! Моя няма да ходи на турнира, понеже искат документи,за които няма време да се изкарат!

Днес госпожата по математика, при влизането си в стаята им се скарала,че не били станали да я поздравят! :0

# 592
Разместват ги в девети, защото два класа отиват към немския отдел и почват да учат по немска програма, останалите ДСД, което е Да Си Добре, според децата, а иначе Дойче шпрахдиплом, ги разместват в останалите пет класа

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 22:39 от Априлски душ

# 593
  • Куциндрел
Да ви кажа - на мен ми е по-важно психическото здраве на чавето, отколкото дали ще учи много, ще е отличник и т.н. Успешният човек не е задължително да е с най-много знания и натовареност. Има неща, които в училище и училищния процес не се учат.
От както се е родило зверо си повтарям - това не си ти, това е отделен човек, който може да иска и да може съвсем други неща от теб, трябва да може да прави избор и да знае последиците от него. Също - винаги уважавай избора на детето и интересите му (не говоря за вредни навици).

# 594
Здравейте, майки и татковци.
Моето дете е в професионална гимназия, вече е девети клас. Миналата година ме помоли да взема учебници по Предприемачество на издателство "Мартилен" и за приятелките й. Сега имам 2-3 излишни. Ако някое от вашите деца учи в професионална гимназия по този учебник мога да ги изпратя, поемате си само доставката. За Русе - лично предаване също ме устройва.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 22:23 от Mama Ru

# 595
При нас първите дни минаха добре. Странно му е, ново му е, личи си стреса, връща се като пребит чисто психически, не толкова като домашни. Иначе учителите са строги, но това със социализацията наистина е различно при всяко дете. Той няма проблем с нея, даже е много контактен и комуникативен и веднага си е намерил компания, но сподели, ме има две,три деца, които не излизат от стаята дори в междучасията. Даже не ставали от чина и с никой не си говорели. Едното казало, че си иска стария клас. Аз винаги съм го учила, че ако изпадне в ситуация да има такова дете, на което очевидно му е по-трудно да се отпусне (дали в компания, РД, училище, тренировки), той да направи първите крачки, да се опита да го приобщи и да намери път към него. Никой не заслужава да стои сам, само защото е по-срамежлив. Смятам, че тук другите "по-отворените" са тези, които трябва да подадат ръка.
Днес сподели пак, че няколко пъти се е опитвал да ги вика тези деца да се присъединят, да ходят да си вземат вода или да си поговорят с останалите, но те отказвали. Става ми мъчно за такива по-интровертни типажи и му казах, че може би им трябва повече време и да не се отказва, а да прави опити да ги приобщи или поне да не ги оставят да си мислят, че не са част от цялото.
Пък сега, ако нещата продължат, може би пък не намират сродни души в класа за момента.
За мен това е много важно да се научи да подава ръка, когато види, че някой не се чувства ок.
Явно наистина им е трудно на децата, особенао на тази възраст и с такава рязка промяна в ежедневието им. Дано успее всяко да си намери мястото!

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 21:27 от loliy

# 596
Трудността/лекотата на 8 клас зависи от много фактори - от нагласата и капацитета на самото дете, от училището, в което учи, от това дали е негов избор училището, в което учи, от средата сформирана от съучениците му, и от какво ли още не. Не може еднозначно да се твърди колко е лесно или колко е трудно. Като ви чета и се радвам, че не избра да запише езикова гимназия. Нямаше въобще да е нейният ритъм.
Днес цял ден не съм я чувала, обадих ѝ се преди малко, а тя бързайки - какво? Викам, цял ден не си писала, как е положението? Тя, ентусиазирана, едва поемаща си дъх - имаме музикална викторина сега, аз познах повечето метъл песни, не мога да говоря сега - айде, чао....
За нея 8 клас определено ще бъде много лежерен. Нямат предмет, по който да им дават някакъв особен зор, съвсем нормален обучителен процес, с нормални изисквания. Догодина ще има малко челен сблъсък с електротехника и градивни елементи, но поне няма да е в нова среда, която допълнително да я стресира, а ще е свикнала и ще се фокусира само върху ученето.
Не ми допата такъв стрес за децата - хем нова среда, хем гърч, хем несигурност...

Чакам аз обаждане, ама май няма да получа такова тази вечер. JoyJoyJoy

# 597
  • София
Априлски душ, вече май не е така от няколко  години.
Скрит текст:
Явно и голямото ти дете  е  като моите  - тоест  по старата програма. Разместват ги само на прага на  девети. Една част отиват в  двата класа на немския отдел и си изкарват  в съответната паралелка, Д или Е, до края. Останалите се разпределят в  другите 5 класа, като някои  класове до голяма степен се запазват като състав от осми  с леки допълнения( тези, от които по-малко деца са отишли в немския отдел, независимо дали защото не са се пробвали, не са приети или са приети, но са се отказали). И в този вид и те си остават до края, но просто в 11 и 12 клас според избраните от тях профили се обучават в групи. Но иначе в часовете по  мат ООП, БЕЛ ООП, физическо и там  каквото още се учи от всички, независимо от профила, са заедно.  Казвам май, но   по-скоро със сигурност е така, понеже  иначе в темата за гимназията  щеше да има неминуемо  хора, които искат да знаят в кой клас е разпределено детето им, точно както питаха майките на зайци и на деветокласници. А нямаше, защото си остават  децата в същия клас от девети до края, със същата класна/класен. На мен лично старата схема повече ми харесваше, по- разчупена беше. Колежът е  на същия принцип.

# 598
Русалке така е, права си, по ооп си бяха с класа, но профилите по групи, така че като резултат пак не се капсулират.

# 599
  • София
Значи все пак е по новата схема  детето ти.  Да, пак  има размествания, пак децата се опознават, но са по-малко рокадите от  тези по старата система, която  си мислех, че визираш. При нея в  11 клас разместванията  бяха много чувствителни, понеже  ставаше дума за цели паралелки с определен профил - примерно математика и информатика 2 класа,  биология и химия 1 клас и един история и БЕЛ.  Те бяха заедно от до по всичко, но в този си състав само  в 11 и 12 клас. Тоест на практика е  имало деца, които да кажем  са били  8б, после 9г и 10г и накрая  11ж и 12 ж. Това беше  хубаво, но де факто сега е  неприложимо, понеже има много повече  опции за профилиране ( а това е далеч по-важното).

Общи условия

Активация на акаунт