Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 394
  • 757
  •   1
Отговори
# 690
Повечето професионални и мтематически гимназии предлагат предимно английски език. Отделно от това не на всеки му се отдава ученето на чужди езици. На други деца пък не им стига бала за по-желан език. Мотивите с толкова много, колкото и хората.

# 691
  • София
Обяснявам за дъщяря ми - каза не иска да учи друг език освен английски /знае го от основното училище доста добре според мене/, а вече е на 14 г. и не става насила да я задължа.
Ако иска да учи друг език, сега има много възможности, не е като едно време, затова сега не фатално, че не е друг език и реших да не се ядосвам.

# 692
  • София
Monza, gato все пак е попитала за дете с достатъчно висок бал и  явно желание за езикова. Аз съм си задавала също този въпрос във времето , особено за деца от частни училища, които до 7 клас са учили интензивно английски, а после въпреки това го избират за първи. Има  доста възможни обяснения:
- детето не харесва  толкова други езици,  които се предлагат като първи в  равностойни на избраната гимназия
- не харесва чутото/видяното/разбраното за друга езикова/и
- има брат/сестра/близки приятели,  учещи още  или вече завършили там, и на  база техните отзиви/впечатления се запалва и то да  е там
- планира да следва един ден твърдо на учения  до момента език, а  ще  учи някой втори  в училище ( + евентуално навън), но без много да се напряга. Така и изучаването на първия след   наличната солидна база до  7клас, и на втория ще мине без  стрес/натоварване. Понеже в  край на краищата езикът сам по себе си  не  стига, трябва подплата и по другото.
- нагласа, че в  днешно време е  предостатъчно да знаеш на високо ниво само английски и  знанията по друг език не са непременно нужни -ако ги имаш , ОК, ако ги нямаш,  не свършва светът.
-доверяване на  съвети/насоки от  школи/ частни учители/  харесвани преподаватели в  досегашното  училище къде гимназиалното обучение е  на ниво
-залитане по  мода
-родителски натиск
- предлагани опции за профил
- локация  дори
- и сигурно още много..

# 693
Някои деца искат да се съсредоточат над предметите, които са им интересни. Един непознат език, който да учат за оценка, ще ги разфокусира. При нас това беше.

# 694
Много е трудно да се каже защо един избира "лесното", а друг "трудното". Синът ми избра английския, но не само заради това, че го беше учил преди това, а защото така бяха решили с още двама негови съученици и досега е супер доволен от избора си. Затова на сестра му, следваща досега буквално неговия път,  предложихме "лесен" вариант с познати и изучавани вече езици, но тя ни изненада, като каза, че иска да учи нов език. Все пак от двата възможни нови езика избрахме по-лесния.

# 695
  • Отвъд алеята зад шкафа
Няма проблем, че питаш, gato. Ще отговоря за моето дете -  първо не избрахме ние, а тя сама. Може би роля изигра това, че й бях казала, че ако отиде да учи в гимназия с друг първи език, ще ходи на допълнителна школа по АЕ, което тя не иска да прави. Дъщеря ми идва от училище, в което беше много натоварена, с учене от 8.30 до 17.00 и чакаше гимназията с нетърпение, за да е по-разтоварена. Иска да разполага с времето си. Иска спокойни 5 години, без голям зор, стрес и доказване. Не харесва френски и немски, даже за немския изпитва ужас, така че нямаше никакъв шанс да го избере. Остана един испански, който всъщност тя обмисляше само заради комбинацията с италиански. Тоест ако беше пръв италиански и втори испански, може би щеше да избере това. Нейната най-добра приятелка избра тази комбинация и моята дъщеря 10 дни го обмисля. Накрая все пак каза "Нямам толкова силен интерес към испанския, че да му отделя това време".
По отношение на избора на език - ако беше избрала АК, нямаше да има като че ли това чудене защо иска да учи АЕ, а в колежа традиционно децата заминават да учат навън, 99 % с АЕ.
Дъщеря ми на този етап не желае да учи в чужбина, а сферата, към която се надявам да се насочи, не изисква знаенето на други езици, освен перфектен АЕ.
Ние щяхме да я подкрепим, без значение кое училище избереше. Аз проучих нивото на конкретни профили и според това, което разбрах, детето е направило много добър избор. Само да кажа, че тя можеше да избира и между СМГ/НПМГ, но там пък съвсем не искаше, вече заради някакви нейни представи какви деца учели там и че решавали денонощно задачи.
За мен като родител по-скоро изборът беше между ДУ и АК, въпреки, че няколко фактора не бяха в полза на АК, с оглед характера и интересите на моето дете. Шегуваме се вкъщи, че приеха в колежа грешното ми дете. Каката едно време много искаше, но не я приеха, а наборката не искаше, но я приеха.
Та накратко - с пръв език АЕ ще може да отдели време на това, което я интересува и ще й трябва за кандидатстване. Също така ще й е по-лесно. Тя много успешно успява да постига целите си по пътя на най-малкото съпротивление, без никаква излишна амбиция и напъни.

# 696
  • София
Моята дъщеря отказа категорично какъвто и да е друг език, освен английски. Животът си е неин, рисуването - също, ще видим как ще свърши това, но вече сме се уверили, че насила хубост не става 🥹

# 697
Точно заради амбициозното училище до 7ми клас ми беше интересен избора. Благодаря на всички за отговорите!

# 698
Gadamer, много се радвам на подобни зрели избори при тийновете.

Не задължително най-най...,( по настоящата мода, течения или пък чужди избори), а целенасоченото.

Моят, например, си иска побутване и помощ в насоките.

Кандидатсвам за снаха у Вас, да знаеш😁🙃

# 699
Кандидатсвам за снаха у Вас, да знаеш😁🙃
Ох...и без да кандидатстваме за оправни снахи, те такива жени ще си намерят интуитивно, мен ако питаш Grinning

# 700
Mur, дано..дано😅

# 701
Какво да ви кажа, каквото са взели по немски почивните дни преговаряме с него. Зане доста от нещата, други искат повече повтаряне. По английски никога не съм учила с него. Сега явно си има нужда. Среща затруднения да изговаря от дългите думи. На този етап не мога да разчитам само на него.

# 702
Да ги натискат да учат повече, че да не мислят за глупости.
Миналата седмица ви писах за енергийните напитки, снощи ме пита дали съм ок да му купя креатин! И пита мен, не ММ! Този и този вече приемали (момчета на по 14г), как това била най-безопасната добавка и нямала странични ефекти, а аз съм супер динозавър и чета само остарели ФБ източници. Дръпнах една лекция по нощите върху това, че безопасността е тествана върху големи хора, а не върху тийн-ове с бум в растеж и развитие на костна и мускулна система, хормони и тн. И му казах, че едни здравословни навици като хранене, спорт, сън ще му се отплатят многократно в живота, а не да пие креатин и други добавки от 14г възраст.
Не знам как му щукват все такива тъпотии. Как може да се влияе само от такива неща?! При вас как е?

# 703
  • София
Много хубаво, че е споделил. Някои деца няма и да кажат, а направо ще си купят добавките.

Моето вдига гири, прави нещо там с едни ластици, но не се е сетило още за добавки. Искаше на фитнес, обясних, че в период на бурен разтеж не е препоръчително. За сега ме слуша. Нататък ще видим.

# 704
Ох, не е редно цигари, алкохол, енергийни напитки, добавки да се продават на видимо непълнолетни, ама като няма контрол...

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 16:55 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт