Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 624
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
  • Куциндрел
Априлски душ, всичко това поне гарантира, че няма да има дете дет да не научи езика.

# 436
Аз не познавах нито един родител на дете в класа, когато синът ми беше 5-7 клас. Повечето деца си бяха от същото училище, а той в начален курс беше в друго. Отделно класната беше направила една Вайбър група, в която не можеха да се видят контактите на останалите родители.
Това беше ужасно, защото имахме сериозни проблеми с учителите по математика, а нямаше как да ги обсъдим помежду си. Добре че впоследствие разбрах, че една от майките е собственик на известен магазин в квартала, за да поговорим и да разбера дали има същите наблюдения. Тя обаче после премести детето, та, всички, разбрах по-късно, сме водили индивидуални битки за решаване на проблема, който така и не се реши....

# 437
Аз съм ОК с вайбър група- досега винаги сме имали. Смешно ми е някой път, но така виждам колко е шарен света Simple Smile Понякога просто игнорвам, но се е случвало да получа подсетка за нещо, което ми е изскочило от ума, така че не ми пречи. Никой не ме попита за тел. номер, ще видим дали някой ще организира. Класната не поиска нито стотинка, дори на 15-ти каза, че няма да събира. По нататък...изненадах се и аз. Имаме точно 3 помагала да си купим+ 1, което ни е наследство от баткото.
Априлски душ, сетих се едно време за първите РС на големия- всички се изредиха да обясняват как сега отличниците ще станат посредствени (за училището) ученици, защото изискванията са високи и да не очакваме 6-ците от прогимназията. Така и стана, но поне 3 години свиквахме с това Laughing
Учебниците не съм броила, езиков профил е синко, но бая тежаха...озорих се пеша.

# 438
  • София
И при нас не поискаха и стотинка. Само по езика трябва да купуваме. Още ми е странно. Въобще тази рс ми беше доста шокираща Joy

П.П. Пратих набора да си купува бельо и обувки. С бельото - добре, но обувките са екрю. Предупредих го, че не е добре, но не - бил ги харесал. Като му връчвам гъбата всяка седмица да ги чисти, ще схване нагледно защо го предупредих.

# 439
Снощи беше нашата родителска среща - Професионална гимназия по туризъм - Варна. Излязах от училището възхитена от обстановката и учителите, които дойдоха да се представят. На етажа, където бяхме имаше цяла стена с рафтове и наредени книги, до тях меки канапенца за сядане. На всеки етаж и по стълбите има големи саксии с цветя като в ботаническа градина. Личеше си, че скоро е правен ремонт. В класната стая имаше голяма бяла дъска и също толкова голям телевизор. Всички родители изглеждаха много свестни, та предполагам, че и децата им ще са свестни. Класната ми направи прекрасно първо впечатление, по математика е. По английски учителката също ми хареса, изглежда строга, но е мила и с чувство за хумор. Ще имат разширено изучаване на език (12 часа седмично). Каза, че няма да ги кара да пишат думи по 50 пъти, но за сметка на това ще им дава много диктовки и затова да приготвят дебела тетрадка. Влязоха да се представят и още няколко учителки, които също направиха добро впечатление. Влезе и една дама от училищното настоятелство да съобщи, че трябва да се изберат 2 представители и от нашия клас за там и че събират дарение по 30 лв. Беше толкова мила и лъчезарна, че всички с огромно удоволствие ги извадихме тези пари. Simple Smile Честно, аз толкова позитивни и мили хора накуп събрани не съм виждала даже в църква! Та съм много обнадеждена за новата учебна година.
Да добавя, че това училище ни беше 2-ро желание, за първото малко не достигна бала, но добре, че така се получи.

# 440
  • Куциндрел
Днес наборът е на изпит за ниво по език, влязал е преди малко. Тъкмо да се види колко го знае тоз английски, че все ми чупи стойки. После чакаме плана, който ще му определят от школата за обучение. В училище ще имат 2 учителки по английски, нещо не ме впечетлиха, но дано да съм сгрешила. Ще излязат с ниво A2 първата година от учлище, което моето дете със сигурност има. Не помня обаче дали видях учител/ка по география.

# 441
  • София
Априлски душ, добре че писа хаха. Joy Хубаво е да прочетеш, че има и по-зле, или поне същото. И аз малко се постреснах вчера, пък наборът направо се сдуха като му разказах. Почват ги на 16-ти и няма хън мън. Отсъствия, ски почивки, да си помислим добре. Мен от това най ме заболя Sunglasses.
Чак ми се прииска да се върнем назад и да го запиша някъде другаде да си чилваме дружно.

# 442
Като чета Априлски душ и Niffi ми призлява! Може би целта е да им вземат страха в началото и да не е чак толкова инквизационно положението. То не стига, че от две години читав уикенд не сме видяли, ами и още 5 г. ако не може човек да си позволи някое друго бягство - ами не ми е ок.
Аз не си представям да излиза в 7.00 сутринта, да е на училище до 13.30ч., 14.15-20 да си е вкъщи и после още 4 часа отново да учи и пише домашни. Демек от към 16.00ч.до 20.00ч. Все пак смятам, че децата имат нужда и от почивка, спорт и среща с приятели и себеподобни.
По колко време им отнемаше до сега средно на децата ви за подготовка за другия ден?
При моето средно час, час и половина.

# 443
Аз не си представям да излиза в 7.00 сутринта, да е на училище до 13.30ч., 14.15-20 да си е вкъщи и после още 4 часа отново да учи и пише домашни. Демек от към 16.00ч.до 20.00ч.
По колко време им отнемаше до сега средно на децата ви за подготовка за другия ден?
По-лошият вариант е като са втора смяна. Тогава време за учене нямат никакво, защото излизат към 12 ч. за училище, а стават към 10 ч., прибират се към 20:00 ч. Grinning

Въобще, започва въртележката.
Родителска сигурно след месец ще имаме ние.

# 444
  • София
Аз разбирам вайбър групите до 7-ми клас. Питах какво предназначение имат те в гимназията? Бих искала да чуя родители на гимназисти какво обсъждат в тези групи. За малките е ясно. В класа на голямата ми дъщеря си имаха някакви проблеми с учители и си ги решаваха учениците с класната. Родителите изобщо не сме били намесени. И изобщо това са големи хора, нямат нужда от намесата на мама. Както стана ясно не искат мама на първия учебен ден Simple Smile
Не знам как ще се при нас, понеже не сме имали среща, но опредлено максимално ще се дистанцирам от родителски инициативи извън обсъжданите в училище. Освен това до 7-ми клас съм била в родителските активи и на двете деца и за гимназията благодаря, няма нужда повече Wink

Настръхва ми косата като си представя ранното ставане и каране до метростанцията. 3 години бях рахат с училище на една пряка от дома, започващо в 8:30. Ама на, всичко се връща Simple Smile
Днес ходих да я снимаме ученичката и да подадем документи за дебитна карта. Много беше важна докато разписва документи в банката SatisfiedSatisfiedSatisfied

За ученето и писането на домашни (също с интензивен немски език) ще видим как ще бъде. Тя е свикнала да я кара лекинко, като в същото време е била в училища с огромни изисквания и се е справяла. Не знам сега дали ще я огрее без много усилия. Съмнявам се...

# 445
Аз разбирам вайбър групите до 7-ми клас. Питах какво предназначение имат те в гимназията? Бих искала да чуя родители на гимназисти какво обсъждат в тези групи. За малките е ясно. В класа на голямата ми дъщеря си имаха някакви проблеми с учители и си ги решаваха учениците с класната. Родителите изобщо не сме били намесени. И изобщо това са големи хора, нямат нужда от намесата на мама. Както стана ясно не искат мама на първия учебен ден Simple Smile
Не знам как ще се при нас, понеже не сме имали среща, но опредлено максимално ще се дистанцирам от родителски инициативи извън обсъжданите в училище. Освен това до 7-ми клас съм била в родителските активи и на двете деца и за гимназията благодаря, няма нужда повече Wink

Настръхва ми косата като си представя ранното ставане и каране до метростанцията. 3 години бях рахат с училище на една пряка от дома, започващо в 8:30. Ама на, всичко се връща Simple Smile
Днес ходих да я снимаме ученичката и да подадем документи за дебитна карта. Много беше важна докато разписва документи в банката SatisfiedSatisfiedSatisfied

За ученето и писането на домашни (също с интензивен немски език) ще видим как ще бъде. Тя е свикнала да я кара лекинко, като в същото време е била в училища с огромни изисквания и се е справяла. Не знам сега дали ще я огрее без много усилия. Съмнявам се...
Като казахте за дебитна карта,тази година осмокласниците имат право на стипендия,но това важи ли за 1-ви учебен срок или направо за 2-ри?

# 446
  • Бургас
Важи още от първи срок. Кандидатства се с успеха от седми клас.

# 447
  • София
Важи още от първи срок. Кандидатства се с успеха от седми клас.
За всяко училище е различно. Не навсякъде е с успеха от 7-ми.

# 448
  • Бургас
Не знаех, извинявам се. При нас така категорично го заявиха, все едно е за всички.

# 449
  • София
Не знаех, извинявам се. При нас така категорично го заявиха, все едно е за всички.
Ааа, не, не.. всяко училище само си определя правилата и сумите. Например в нашето ново училище за 1-ви срок определят според точки от бала. Миналата година са били над 450. Сега не знам, защото още няма заповед. Всяка година си дават условията. Според мен имат някаква обща сума, която разпределят спрямо някакви критерии и те могат да са различни през годините. Не знам какъв е точно механизмът. Ако има много отличници може да сложат граница по-висока от 5,50 примерно. Или да дават на повече деца по-малко пари на месец. Нещо такова е, но не съм запозната подробно.

Общи условия

Активация на акаунт