НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 693
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
  • у дома...
Не ще бре. Но пък и виж какво добро са направили на студентите - да плащат такса за държавна поръчка, а не като за платено. Та това е малко като при Робин Худ.
 Само две специалности имат, които са изцяло платени и няма държавна поръчка за тях. Но пък студенти от други университети се пробват с връзки и влияние да се докопат до общежитията им и не става.

# 76
  • София

Не може в 17 квадрата стая да са набутани 3 големи мъже и да си мислиш, че ще имат нормален живот. Не е нормално.
От вчера седя и мисля - фантазията ми не достига как от "едностаен апартамент да направя тристаен". Не става. 😢
Тесничко е, но при общежитията винаги е било така. Те осигуряват евтино настаняване, респективно - не е луксозно, а базово. За мен лично е житейски урок за всеки млад човек - научаваш се да делиш лично пространство с връстници, да се съобразяваш и отстояваш някакви уж елементарни дадености, които у дома никога не си смятал за нещо специално. Отделно плюсовете от задружна компания и студентски живот на макс. Липсата на удобства също е урок. Преживели сме го и ние, живели сме на общежитие, спомените са безценни. Така че се опитвам да видя нещата от позитивната страна.
Искаше ми се донякъде и при нас да имаше възможност за общежитие, да понатрупа опит, да поживее самостоятелно с всички плюсове и минуси. Но явно ще се отложи този момент засега.

# 77
Принципно съм съгласна за живота в общежитие, че има ползи за младежите, и за базовото обзавеждане също съм съгласна, Единствено ако може базовото обзавеждане да не е от моето време, все пак хигиената е важна, а всички знаем как се подържа хигиена на стари и счупени легла, гардероби и бани.

# 78
  • София
Общежитието е евтино и базово, да. Който не го харесва, опцията за свободен наем винаги е налична, но неизмеримо по-скъпа.
Аз бих купила едно легло или поне матрак, да ми е спокойно, при всички случаи ще е по-евтино от 1000 + лв. за наем в София, примерно.

# 79
Да, топ матрак, гардероб, моноблок не са кой знае какви пари,но ако има мухъл, каквито стаи видяхме....спасение няма

# 80
  • София
С мухъла и ронещите се мазилки е невъзможно да се поддържа и не е редно да се предлага,  независимо колко е евтино.
Но трима души в една стая не е толкова страшно. Винаги някой е навън и се прибират за едното спане. Аз живеех в тези двойните стаи на 4 блок с обща баня на 6 човека. И пак нямаше кой знае каква битка за банята.

# 81
Моля, който мине настаняване в общежитие на ТУ да пише искат ли си го удостоверението от психодиспансер или може и без него
Искат го.

Искат също заявлението от профила, както и разпечатан договора - масово ги връщаха да ходят да принтират

В кой блок на ТУ го искат това? Синът ни се настани, искаха само удостоверение от психодиспансер, лична карта, снимки и разпечатана адресна карта. Никакви договори и заявления не са искали, Те нямат и право да ги искат. В сайта си пише "Да не се разпечатва". Сигурно някоя домакинка на блок се е престарала.

# 82
Висшето образование не е социална услуга, но идеята е да е достъпно за всеки. Моето допълнение е да е достъпно за всеки, който покаже някаква подготовка да го изкара.
Значи да плаща държавата субсидии без да контролира как се приема и по колко сте ОК, но да се осигури възможност на приетите, вече не е социална услуга образованието.
Базово настаняване не означава мизерно настаняване. Не става въпрос мезонети с изглед към Витоша, а елементарни хигиенни норми да се покриват.
Разходих се из темите на студентите в чужбина от любопитство. Някъде получават пари от чуждите държави, тук за някой кубик въздух е борбата.
Да си оправят цедката на вход и за преминалите я да има достъп до елементарни условия.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 15:14 от solnichka

# 83
Утре излизаше класирането, нали?
А спорта в СУ кого се заявява, бяхте споменали нещо особено и за него

# 84
Октомври се заявява, като че ли края.
Утре излиза класирането, има вероятност днес да ги пуснат.

# 85
  • София
Като се замисля, доста неравнопоставеност има в тая история с общежитията.
Значи ако си от друг град, държавата да ти поема издръжката по настаняването, включително и скъпите консумативи, а ако си местен - плащай си сам ток, вода и парно. Че и наем, ако не искаш при мама и тате. Не е справедливо. Да осигуряват тогава помощ за всички на база доход, а не на база произход.

# 86
Може би е коментирано, но след класирането за общежитие какво следва?
Кога е възможно да види студента къде е настанен? Какви документи се изискват?
Четох заповедта, но е доста общо или поне за мен.

# 87
  • Пловдив

Искат също заявлението от профила, както и разпечатан договора - масово ги връщаха да ходят да принтират
[/quote]

В кой блок на ТУ го искат това? Синът ни се настани, искаха само удостоверение от психодиспансер, лична карта, снимки и разпечатана адресна карта. Никакви договори и заявления не са искали, Те нямат и право да ги искат. В сайта си пише "Да не се разпечатва". Сигурно някоя домакинка на блок се е престарала.
[/quote]

Явно е само в нашия 12 блок така. Когато го написах, тъкмо бяхме приключили сагата там и тръгвахме към 54 блок. В 54 не поискаха договора и заявлението,  а в 12ти домакинката връщаше всички деца

# 88
Като се замисля, доста неравнопоставеност има в тая история с общежитията.
Значи ако си от друг град, държавата да ти поема издръжката по настаняването, включително и скъпите консумативи, а ако си местен - плащай си сам ток, вода и парно. Че и наем, ако не искаш при мама и тате. Не е справедливо. Да осигуряват тогава помощ за всички на база доход, а не на база произход.
Хах, според сайта на УАСГ, например, стая за трима струва над 400 лв. Субсидията на държавата е 69 лв. Не държавата, аз с удоволствие ще давам по 69 лв. на месец на онеправдано софиянче, ако се осигурят най-най-базовите условия в общежитията.
Общежитията не се управляват добре. Не е проблем, че някой си не пазел, защото има обходни листи за завършващите и други механизми непазещите да плащат.

# 89
Пак ли се почна столичани, срещу провинцията. Като толкова държите да си ползвате субсидията избирате университет в страната. И там ще ползвате общежитието.

Общи условия

Активация на акаунт