Румъния /Тема 5/

• 11 216
  • 221
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Нямах никакви проблеми с връзката по телефона. От моя мобилен звънях. На този, който завършва със 102 не ми вдигнаха, а на този със 103 от първия път.
Звънях около 10:30 ч. В сайта пише,  предния ден. Не знам дали ще приемат резервация за след няколко дни. Аз даже тръгнах да разпитвам защо не може събота или неделя, като букинг например предлагат и поизнервих дамата Wink, но тя запази самообладание и каза "Фрайдей, уан а клок мем".
Преди влизане в същинската се минава проверка със скенери и задължително се сканира ЛК или паспорт. Да знаете, да не оставите в хотела например.

# 151
Някой ходил ли е на фермерски пазар Гюргево?

Искаме да се заредим със сирене, кашкавал, месо, наденички и др.
Какво представлява, магазинчета, сергии на открито? Може ли да се плаща с карта или ще трябва кеш?

# 152
Нямах никакви проблеми с връзката по телефона. От моя мобилен звънях. На този, който завършва със 102 не ми вдигнаха, а на този със 103 от първия път.
Звънях около 10:30 ч. В сайта пише,  предния ден. Не знам дали ще приемат резервация за след няколко дни. Аз даже тръгнах да разпитвам защо не може събота или неделя, като букинг например предлагат и поизнервих дамата Wink, но тя запази самообладание и каза "Фрайдей, уан а клок мем".
Преди влизане в същинската се минава проверка със скенери и задължително се сканира ЛК или паспорт. Да знаете, да не оставите в хотела например.

Благодаря! Искам да питам нещо във връзка с посещението... за резервация явно няма да е възможно, ние ще сме там в съботен ден.

https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/?fbclid=IwY2xjawOY3T9leHRuA2FlbQIxMABicmlkETFLUWVkSTNLc0MzZFBUU1lNc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHn561uXKwVCmudUCpGvmfIzTdeMjxSjpojus5RU5qER8O0qAOn4O-gLwA5KP_aem_5-Rt4T8cv1nPzeHk1VUVxA

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 14:57 от SamoDiva

# 153
  • In transit
Като видях снимката горе се замислих, че в Букурещ (централната част) имаше само 3-4 сгради украсени коледно.

Тази беше най-открояваща се.

# 154
  • Варна
Някой ходил ли е на фермерски пазар Гюргево?

Искаме да се заредим със сирене, кашкавал, месо, наденички и др.
Какво представлява, магазинчета, сергии на открито? Може ли да се плаща с карта или ще трябва кеш?

Точно в Гюргево не съм ходила, обаче ходих преди 10-на дни в Мангалия на фермерски пазар и останах очарована. Толкова живописно и натурално, напомни ми спомени, които съм слушала от майка си и баба си за времето от добрата стара България. Видях същото изобилие от домашни продукти същото, което познавам отпреди 1 година. И то на същите цени, а като се има предвид лекото поевтиняване на леята - излиза още по-добра цената.
Всякакви домашни колбаси - пушени мезета, наденички, кървавица във всякаква форма,млечни продукти - сирена, кашкавали. И все те канят да опиташ. И сурово прясно (надявам се) заклано месо, даже една жена каза, че агнешкото било по 25 лей.
В супермаркетите също - мн. добро разнообразие на същите цени. Пени е най-евтиният според мен. И прекрасната пекарна "Косовари" - такива вкусни печива и пастички... Говоря като невиждала, гладна и жадна (ха, ха) - но много ми хареса.

# 155
Като видях снимката горе се замислих, че в Букурещ (централната част) имаше само 3-4 сгради украсени коледно.
За Крайова четох наскоро статия, че до преди 10-15 години градът не е бил особено притегателен. Предимно индустриален град, разположен насред голи полета, няколко музея (Muzeul de Artă Craiova)... и просто е оставал встрани от полезрението на туристите.
Амбицирали са се да променят това и така се е родила идеята за особено мащабния коледен базар, вече превърната в традиция. Неслучайно там базарът започва още в средата на ноември, а Крайова вече е известна като коледна столица и заема челни позиции в класациите. Да не забравяме, че имат и не по-малко интересен великденски базар.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 15:21 от SamoDiva

# 156
  • In transit
На мен ми се ходи в Орадя на коледен базар. Сигурна съм, че ще е много красиво на живо, гледах и снимки някъде в нета. Много красив град и чист! Ама, много далече... Sad То от Варна е три дена път с камили дотам. Ще чакам да завършат магистралата до Сибиу и тогава. Grinning

Някой пита по нагоре за пазара в Гюргево. Представлява закрит пазар с малки магазинчета и сергии. Имаше богат избор, но по мое мнение, цените не са чак толкова добри, че да се бие път дотам, освен, ако не живее човек в Русе, например. Плаща се само кеш, да знаете.
То вече и в магазините е 50:50 шансът да откриеш нещо на сметка.
А сега последния път ми направи впечатление, че цените в заведенията са се повишили. Освен на храните, една бира е 8-10 лв, вината не ги коментирам изобщо, кафето е към 5-6 лв., поне да се бяха научили да го правят, като хората за тия пари... по-кисело кафе не бях пила никога. Това на три различни места. Sad

# 157
Румъния е пред фалит, увеличиха ДДС-то малко - вече е 21% (макар за ресторантите да се прилага намалено такова).
Иначе навсякъде е скъпо вече.
В София кафето също е 5 лева, една салата 20. Общо взето 50 лева на човек се оставят за едно хранене.

# 158
  • In transit
Марина, аз си мислех, че 3.60 лв кафето на Морската гара във Варна е скъпо. Joy Поне е добро.

# 159
  • Варна
SamoDiva ако държите на Парламента в събота има организирани посещения с гид през booking и  GetYourGiude. Но цената е около 25 Е на човек. През Букинг имах намаление, заради резервацията за нощувка през тях и беше около 38 лева. Ако не бяхме успяли в петък си го бях оставила за резервен вариант в събота.

# 160
Здравейте, ще пътувам от Хасково за Крайова. Питанката ми е -през Видин или Русе. През Видин го дава с час по кратък. Водещо ми е състоянието на пътя и много ли се чака на Дунав мост

# 161
Здравейте, ще пътувам от Хасково за Крайова. Питанката ми е -през Видин или Русе. През Видин го дава с час по кратък. Водещо ми е състоянието на пътя и много ли се чака на Дунав мост

https://www.moreto.net/novini.php?n=521862

SamoDiva ако държите на Парламента в събота има организирани посещения с гид през booking и  GetYourGiude.
Може и да ми се размине коледният базар - дружката се отказа, сега правя агитация.
После като ме питат "що пътувам с дъщеря ми", ами защото правиш, кроиш - накрая нищо.

# 162
  • София
И нашата Крайова се размина, трябваше днес да пътуваме, ама здраве да е...

# 163
  • Варна
Аз затова основно с голямата дъщеря пътувам.
Да питам вече ходилите в Букурещ далеко ли са помежду си коледните базари и това със светлините? Може ли да се стига пеша от едното до другото?

# 164
далеко ли са помежду си коледните базари и това със светлините? Може ли да се стига пеша от едното до другото?

Пеша по-скоро не, около 50-60 мин е от базара пред парламента до ботаническата градина, където са светлинните инсталации Garden of Lights.

Базарът Drumul Taberei е доста отдалечен, по-скоро за тези, които пътуват с кола.

Общи условия

Активация на акаунт