КГБ = Клуб на Готините Баби - 238

• 18 079
  • 720
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Прибрах се от купон с пенсионерската група. Винаги си правят срещите в едно китайско ресторантче в Младост 1, но нищо не струва. Не мога да го сравня с нашето китайче. Хапнахме, пяха, пиха, но не се биха. Кметът изпрати торта и поздравителен адрес по две служителки.
Сега малко почивка и после отивам за внучката.

# 706
  • Вила Великула
Да се появя на вечерна проверка, че днес съм все закъсняла.
Фло завиждам ти благородно на емоциите, които си изпитала днес. Аз пък се сбръчках от работа.
Написала съм 29 мейла и съм кореспондирала служебно с 13 човека във вайбър. Това е извън свършената работа. Само като допълнение към нея. За телефонните разговори - не искам да ги броя, защото са сигурно над 20.
Отдерно оправих гардероба на ММ. Смених зимни и летни дрехи. Сега докато гледам Игри на волята, смятам да сложа в ред дамските ми чанти, че те са малко повече от необходимото, ама какво да правя - слабост са ми. Сега са разпилени из цялата къща по гардеробите. Решила съм в раклата на дивана, че ще им е перфектното място. Дано се съберат.
Утре ако отново не ме побъркат от работа и искания - смятам да подредя и моя гардероб.

# 707
  • някъде другаде
И аз за вечерната проверка. След работа ходих на фризьор. После във фраера опекох по една пъстърва.
Вечеряхме и след малко ще лягам да гледам игри на волята.
Лека нощ! Sparkling Heart

# 708
Пипи и другите хвъркотевици, да знаете, че се комплексирам от вас! Simple Smile Heart Как успявате бре! Аз днес ходих да върша работа в една фирма и от там ще произлезе работа по институции за целия китайски народ. Отделно и добри пари си искат. От сега е ясно, че ще е ходене по мъките. Та дадох старт на задачите, а как ще се справя с бутането им един Господ знае. И се уморих. Гардероб не ми се подрежда, събрала съм летните на купчинки и ще чакам да ми мине мързела. Искам си лятото, като Важна клечка.
И карфиол на туршия искам да си направя. Само с него и моля за рецепта. ММ направи 6 буркана с царската по рецепта от Интернет. Отворихме един и няма такава гадост, язък за труда и материала.
Бърррр, студено ми е на терасата!

# 709
По случай деня на възрастните хора -

Да сме живи и здрави!

# 710
  • София
Явявам се на проверка!
Гледам игрите.
Зимни дрехи още в неделя извадих и прибрах летните, понеже прогнозата беше за застудяване.
Царска туршия правя по класическа рецепта - става чудна. Първо чушките се насипват със сол и захар, на другия ден сока, който са пуснали се сварява с оцет и олио и се заливат всички зеленчуци.
Тетке, ще ги пребориш - бавно и упорито.
Фло, зареждат те срещите.
Последни, кога ще се видим, решихме ли?

# 711
  • Кубрат/ Пишурка
Да се обадя и аз, че да не ме забравите!
Честит празник на възрастните хора! Честит празник на музиката и поезията! Специален поздрав на Боряна и Танита! Даже и на Фло!
И при нас е хладно да не казвам студено. Днес за първи път облякох блуза с дълъг ръкав. И къси чорапи. Ходих до магазина, а на беседката се събрахме 5 комшийки и около час и половина останах при тях. Ами социални контакти...

# 712
Днес направихме  4 буркана зелени домати с моркови.
Ще споделя с вас моята рецепта за царска трушия - изпробвана е от много години и винаги е ОК.
На дъното на буркан Омния слагам 1 супена лъжица трапезна сол, 2 супени лъжици захар (може и да се добави 1 чаена лъжичка течен мед), 55 мл оцет (ползвам ябълков), 1 аспирин 500 мг, няколко зърна черен пипер, 1-2 скилидки чесън. Зеленчуците са камби, карфиол, моркови, целина в желано съотношение. Напълнените буркани заливам с вряла вода. Затваряме ги с машинката и оставям на светло. В продължение на 10-тина дни сутрин и вечер разклащам добре и обръщам. След това прибирам в килера.
По този начин направих доматите, така правя и сладки чушки-рибки и чорбаджийки.

# 713
  • София
Тетка, веднага давам универсална рецепта.
Аз днес се инфлуенснах от темата и направих 4 буркана уж царска трушия. Уж нямаше да правя нищо освен доматите. Но по магазините вече редят буркани и в тях преобладават морковите. А последните не са ми удобни на зъбите и венците. Та купих 1 карфиол, към 1 кг червени чушки, целина и 3 моркова. Измих, нарязах и натъпках в 4 буркана, малко по-големи от компотени. Имах 1 фикс на д-р Йоткер, сварих го според указанията и налях в бурканите. Сега отлежават с капачката надолу.
Другата сигурна рецепта за царската е - в компотен буркан се налива оцет до резката, 1 чаена лъжица сол, 2 ч.л. захар, 4 -5 зрънца чер пипер. Отгоре се натъпкват зеленчуците и се заливат с топла вода + 2 аспирина. Обръщат се по капачка и се прибират на хладно място. След 10 дни сипваш ракията и дегустираш.
Последната технология за мене е универсална, с каквито зеленчуци има в къщи. Но се получава като мариновано и си ги ям сама. То затова и не правя. Пл. харесва от готовите във вакумна опаковка на фирми Авис или Дако, купувам му ги. Но те са като селските - ферментация със сол и вода. За поредна година се кани да сложи зеле. Дано традиционно не си приеме поканата. Прави го късно, средата на ноември и то ако стане е чак за февруари. А на мене тогава вече ми се ядат от нитратните марули и репички. Кисело обичам ноември и декември. Януари се отдавам на салата от стъргани, пресни моркови и така.
Зимни и летни дрехи не прибирам - имам си 2 гардероба. Само ги пера и подреждам. Но ще трябва да поразчистя тия дни. Проблема е, че нямам достъп до единия сега - пред него има натрупани 5 кутии с изпочупени и разглобени играчки. Май първо там трябва да правя чистка.

# 714
Благодаря за рецептите. Нямам буркани Омния, само такива с винт сме купили. От царската туршия най-много налитам на карфиола и някоя и друга чушчица, ако се излъжа. В мъжовата рецепта има и олио, а бурканите се стерилизират за 10 минути. Много ме е яд. Ще мислим нещо, ако не - ей го пазара, ако толкова приритам. Важното е, че с печените чушки и със зеления фасул се справихме. А, и компоти за децата направихме. Останаха камбите за утре или в събота да купим.
Тази сутрин нагушках дребосъчковците рано-рано. Направиха си състезание кой пръв ще се облече. Скици. Утре пак ще съм на линия при тях Heart, та ще ви кажа лека нощ, иначе рискувам да съм баба поспалана Wink
ПП Янче-то, завиждам ви за беседката!

# 715
Тетка, правя и в буркани с винт - просто спазвам съотношението на подправките спрямо обема на буркана.

# 716
  • София
Не мислех да пиша, а само да чета, но като прочетох за неуспешния опит на ТЕТКИНОТО момче споделям две рецепти - изпитани от почти  90 години - от баба, от мама и от мен. Стават хубави.
МАРИНОВАНИ КАМБИ - доза за 12 компотени буркана.
Продукти: 4 кг, камби, 1кг. моркови, 1 кг. карфиол, 1 връзка магданоз, 1 глава целина заедно с листата, зърна черен пипер и дафинов лист. За маринатата : 3 1/2 литра вода, 750 мл. оцет, 250 мл. олио, 500 гр. захар, 250 гр. сол, зърна черен пипер и 12 дафинови листа.
Зеленчуците се измиват и се нарязват на парченца. редят се в бурканите, като м/у тях се ръси магданоз и листа целина, нарязани на ситно. Маринатата се сварява, оставя се да изстине и се заливат зеленчуците. Затварят се добре и се стерилизират точно 5 мин. след завирането на водата. Бурканите се обръщат и когато изстинат се прибират.
ЦАРСКА ТРУШИЯ
Продукти: 6 кг. камби, 1 1/2 кг. моркови, 2 глави карфиол, 600 гр. захар, 300 гр. сол, 1 ч.ч. олио, зърна черен пипер, дафинов лист, целина - глави и листа, магданоз, оцет толкова, колкото сок отделят зеленчуците.
Зеленчуците се измиват и се нарязват. Редят се в тава като ладийки и обилно се поръсват с предварително смесените сол и захар. Ръсят се вечерта и се оставят да престоят 12 часа. На сутринта сокът се отцежда, измерва се и се прибавя точно толкова оцет. Добавят се черния пипер, дафиновите листа и олиото. Когато маринатата заври за 2, 3 секунди се потапят зеленчуците. Аз ги слагам в плетена мрежичка. Когато всички зеленчуци преминат през кипящата марината, се оставят да изстинат и после се редят в буркани. Заливат се с изстиналата марината и са готови.
Този пост корени пусна. Пиша го час и половина. Само дето с Папата и с Президента не съм говорила тази вечер.Та като гледам, бая рецепти сте написали. Е няма да изтривам моите.
Мислех да си поговоря с вас, но вече ми се доспа.
МЕРИАН, замълчах си за срещата, защото явно все още лютениците и трушиите са с предимство. Ние с АЙША можем и по комшийски двете да се разходим до китайчето.Stuck Out Tongue Winking Eye РАНЕЛА поне даде ориентир, че до 12.октомври не може. МАМСИ я изпуснахме. Освен да отложим за сега срещата. Все пак кажете. Време има.
ТАНУ, хареса ми песента. Аз сутринта сложих една песен и веднага я махнах. Прекалено тъжна беше.
От мен лека и спокойна вечер!

# 717
  • София
Тетка, аз само буркани на винт имам. И те имат резка на 1 пръст от дъното и до там се сипва оцета. Ако искаш да ти дам няколко. Стерилизираното с олио омеква и не ми е вкусно.
Със същата пропорция  + олио, но без аспирин може да се направи бърза трушия. Държи се в хладилник или на балкон/без слънце да я огрява/ и се яде 1 -2 дни след нарязването. Правила съм си в кутия за бърза консумация - бива.
И за граматическата полиция - знам, че правилното изписване е туршия. Но не ми харесва как звучи.

# 718
  • София
Моля,който знае да ми каже! От къде е по-близо да се стигне до храм "Преподобни Наум Охридски
чудотворец" в Дружба 1 до езерото-от спирка Метростанция Искърско шосе или от спирка Дом на културата Искър.Утре ще е опелото и трябва да отида. По случай очакваното застудяване ми скърцат всички кокали и едва мърдам.

# 719
  • sofia
Моля,който знае да ми каже! От къде е по-близо да се стигне до храм "Преподобни Наум Охридски
чудотворец" в Дружба 1 до езерото-от спирка Метростанция Искърско шосе или от спирка Дом на културата Искър.Утре ще е опелото и трябва да отида. По случай очакваното застудяване ми скърцат всички кокали и едва мърдам.
Яжке, Гутъл мапс дава Искърско шосе. Ще имаш ходене около 11 мин. - 750 м, а от метростанция "Дружба" около 15 мин - 1 км.

Общи условия

Активация на акаунт