Градинарство - моето хоби 37

• 3 642
  • 83
  •   1
Отговори
# 75
Есента не пръскам аз. Само на пролет. Тревата, около къщата, пред входната врата и на верандата. Гледам да не са се появили пчелите още. Ако има, задължително вечер, когато си легнат.

# 76
Здравейте и от мен Simple Smile Отдавна мечтая за двор и сега най-после започнах да го реализирам. Беше абсолютна пустиня след строежа на къщата, това лято успях да затревя и да отгледам малко тестови зеленчуци. Покрай къщата бях хвърляла семена преди няколко месеца, които мислех за астра, то се оказа циния Simple Smile Пролетта мисля да започна да разнообразявам поляната с цветни лехи, засега засадих само една магнолия грандифлора и исках да ви питам някой зазимявал ли е такава? В планински район сме и ме е страх да не загине зимата, четох за агривело, но нещо не ми е ясно като е дръвче, цялото ли се увива или се оставя отнякъде да диша? Ще насипя дебел слой мулч и общо взето ще стискам палци, но ако имате някой съвет ще съм благодарна!

# 77
Моля, препоръчайте ми сайт, от където да си купя малини, къпини и други берита. Нямам възможност да ходя до разсадници, пазари и т.н. и разчитам само на интернет пазаруване в момента.

# 78
Привет. Рядко пиша в темата ви, но сега имам нужда от съвет.

Наумила съм си да сложа някакви цветя на терасата в къщичка, в която обаче не живеем. Понякога се случва да не ходим цял месец. Това е съществената особеност. Та искам да сложа някакви растения тип храсти, които да са студоустойчиви и да могат да карат без много поливане. Е, не че не мога да се уговоря със съседите и да им дам ключ да идват да ги поливат. Но освен самото поливане ми е чуденето и за това дали избраните от мен цветя са студоустойчиви.
Едното е Лавровишня Novita, а другото Фотиния. Сега като се замисля може и Nandina. И тя е червена. Харесва ми комбинацията от тъмнозелени и червенолистни храстчета.

Идеята ми е да не ги прибирам. Тук в Пловдив в нашия квартал съм виждала пред една нова кооперация Лавровишна в големи циментови саксии. В които почвата винаги ми се е струвала и тя като цимент - толкова суха и необгрижена. Обаче през тези 2-3 години откакто я набюдавам си избуяха храстчетата. Много ми харесва, че и зимата са си с хубави лъскави тъмно зелени листа.
Скрит текст:
Само дето нашата къщичка е във Велинград и не знам... там все пак е доста по-студено. Терасата ни е открита, няма никакво остъкляване, има само козирка отгоре, образувана от терасата на горния етаж.

Питането ми е дали има шанс да оцелеят избраните от мен цветя. Ако трябва ще измисля нещо за напояването.
Лятото си мислех за балконски сакъзчета, но те си искат по-често поливане и се отказах.

Първоначално мислех за изкуствени високи тип маслинено дръвче и бамбук. Дори намерих сайт, в който растенията са с нужната uv защита да не избеляват (което е изключително рядко). Но дето някой ми каза вчера "Абе изкуственяк...". Пък и струваха такива умопомрачителни суми, че за тези пари ще взема тук количество едри отгледани лавровишни и Фотинии.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 08:49 от Защо ме търсиш?

# 79
Нандината и фотинията са много благодатна растения. И двете студоустойчиви. За зимата все пак е добре да сложите под саксии те подложка - дървена дъска или парче изолация от типа фибран, стиропор. Фотинията обаче става висока и е по-рехава. И двете обичат слънце. Носят засушаване.
Лавровишна не харесвам (но е въпрос на личен вкус).

# 80
Саксиите искат редовно поливане, лятото- всеки ден. Не бих ангажирала съсед с това, в никакъв случай. Не е нещо инцидентно да помогне, а редовно и завинаги. То лятото ми досаждам моите да ги поливам, че да поливам и чужди - не бих се съгласила.

# 81
Съзнавам, Phloxx, aми иска ми се да имам нещичко. Инак ми е голо, а терасата е много дълга.
До лятото ще реша на каква самополивна система да се доверя.

# 82
Мога да се включа за лавровишната, тъй като и ние сме в планината - последната зима едва оцеля, отне й почти 7 месеца да се възстанови, т.е. през по-голямата част от годината гледах голи пръчки :/ сега е добре, но пак треперя за студа и то е в почвата, в саксия според мен ще е по-трудно. За саксия съм намислила илекс за догодина, приятелка има и твърди, че издържа на студено и е красив и през зимата.

# 83
Много добре те разбирам, и аз все гледам да сложа цветя навсякъде, даже и където "не може" Hug все такива сме се събрали в темата.
Ако има място на терасата, най-добре е самостоятелен контейнер с вода, от който да се захранва самополивната. Съседите може да го допълват от време на време. Така няма да се притесняваш от течове. И водата хем е престояла, хем с външната температура, оптимално за цветята.

Общи условия

Активация на акаунт