Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 10 015
  • 257
  •   10
Отговори
# 210
Скрит текст:
Пазарувам предимно яйца, пилешко филе, пуешко, риби (пъстърва, сьомга), свинско контрафиле. Всичко това само със зелени салати, краставици, рядко плодове (праскови и банани). От време на време злоупотребявам с кайма. И пак не се вмествам за 1 човек на месец по 1500 лв., храня се и по заведения,
та се учудвам как хората посочват тези суми за няколко човека.

Повечето потребители изключват от сметката разходите за хранене извън дома, поръчки на храна и подобни. Това силно изкривява резултатите.

# 211
Ами то не е храна в този смисъл. Социализация и глезотийка е. Без вечеря в Хепи можеш, без вечеря изобщо вече малко трудно. Така че добавянето на заведенията изкривява всъщност, а не махането им.

# 212
Баш храна е във всеки смисъл.

# 213
  • Out of the Mix
Очаквам някой след малко да влезе и да напише, че 3000 лева не стигат за храна на един човек.
Даже знам кой.

Много знаеш ти. Stuck Out Tongue Winking Eye

Порционът обяд, вечеря, без значение ще го купиш готов, или ще си го направиш с купени продукти е 9-14 лв. средно.

В Хепи не влизам.
Съжалявам ги всеки път, вкл. и вчера на "Света Неделя" ентусиастите да чакат на опашка 30 човека, бутайки се нервно да влязат да хапнат полуфабрикат в задушевна обстановка с още 200 тюфлека около теб.

# 214
Не бе, те стигат и остават. Но не разбирам как се казва, че се живее с 1300 лв на месец за семейство или дори за двама човека?
Вие имате лични градини и кокошки? Имате помощ с буркани, родители или какво?
Как в София или дори в провинцията живеете с по 500 лв. месечно на човек? Това значи, че България процъфтява и скоро нито доходи, нито стандарт в Европа ще се стигне.
Кило сирене 15-20 лв, минимална заплата 550 евро и всички живеят прекрасно с по 200 евро на човек месечно. Тук се случват чудеса, някой да научи целия свят да живее така.

Чакайте сега. Какво значи да се живее с 1300 лева на месец? Ние говорим изцяло за разходи за храна. С 1300 лева двама души могат спокойно да се нахранят повече от добре.

# 215
Има и хора, които не купуват минерална вода, а ползват филтриращи кани, там разхода е само за смяна на филтъра.

# 216
Да, има и кани, но при нас водата е много варовита и дори след филтъра, водата има доста неприятен вкус. Затова взимаме минерална вода вкъщи, като въртим с трапезна и изворна, но не купуваме 10000 бутилки на месец от по литър, а няколко от по 10 литра.

# 217
- Зехтин - купуваме гръцки, който местната зарзаватчийница си го внася - и е 3 литра - 28 лева и вече  повече от 1 година все този си купуваме;
-Вода - аз пия от чешмата, но домочадието предпочита минерална - ние си я наливаме, като сменяме водоизточниците - Бояна, Банкя, и чешмата до плувната база Възраждане;
-Риба - домочадието не обича, но яз упорито я готвя поне 2 пъти в месеца, защото е полезна - редувам сьомга и ципура, като в последно време вече ги купувам от Лидл, преди ги взимах от Метро;

# 218
Бутилирана вода и аз не купувам, имаме кана и бутилки за многократна употреба. Кафето ми е 12лв за 10 капсули, като не мисля да сменя машината докато не се развали непоправимо. Капсулите ги взимам или на промоция, или от метро на два/три месеца.
Риба ям само аз вкъщи и редувам сьомга, сардини, риба тон или пъстърва.
Шоколад, вафли, чипсове, пастички или подобни не купуваме и не ядем, а закуски се старая да ни правя домашни.
Излизанията на заведение, са съвсем отделна сметка и изобщо не ги броя тук. Те са забавление с приятели, роднини или само двамата. Предпочитаме да пътуваме.
Плодове и зеленчуци купувам по малко, колкото за няколко дни да се хапнат и сготвят.
Обичаме варива, боб/леща/ориз, които дават много възможности за готвена храна.
Не на всички доходите ни позволяват високи харчове. Нека си спестим коментари кой колко мизерно живее.

# 219
И аз не пия бутилирана вода, използвам филтри Брита, които купувам на промоция. Лична градина и кокошки нямам, родителите не ни помагат, по-скоро ние на тях. Буркани също не правя. Хлябът съм го изключила почти, но ям други тестени от време на време. На пазара има домати по 3 лева, но понякога се случва да давам и по 5-6 лева за килограм. Кафето, което в момента пия, е 44 лева на килограм. Скариди и сьомга ям, но не всеки ден. Въпреки това, трудно ще изхарча 700-800 лева на месец само за себе си. А ако готвя ежедневно мога да дам и по-малко от това, което харча в момента.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 14:10 от Solaris

# 220
Е, то всеки има различно ежедневие. Аз не закусвам, мъжът ми яде плод сутрин, на работа си взима нещо, а аз ям някой сандвич или нещо готово от магазина. Та 1000 и малко са ни предостатъчно, като се има предвид, че не правим списъци и взимаме каквото ни се яде.

# 221
  • Варна
Ми не знам за картофите, ама пакет кафе 1 кг е 50 лв , бутилка зехтин е 20. За работа си купувам и капсули за машината ми. От там насетне , млечни , месо и колбаси , масло , плодове,  зеленчуци и др. Риба ядем поне 2 или 3  пъти в месеца и тя е двойно по скъпа от месото / поне/ Да кажем 3 лаврака, салата , малко картофи,  бира или вино, вода  и  кутия сладолед за десерт са си 100 кинта за една вечеря вкъщи за трима. За която са отишли и режийни и труд.През деня и други неща са яли тези хора.. Еми скъпо си е.Ама в събота вечер пък си позволяваме ако сме у дома, та така заминават парите, нищо не са 1000-1500 лв за 30 дни..

Допълвам, че има и кафе по 25 лв килото и зехтин... какво беше четох 30 лв 5 л. Ми качеството е далече под доброто, според мен.Особено зехтина нищо общо.  Не ми се правят такива компромиси у дома..Дай да ядем само постни картофи..

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 15:32 от Vessi_to

# 222
  • Out of the Mix
Възможно е да се нахранят с 1300-1500 лв. двама души, купувайки само и готвейки, без излишни глезотии и хапвания навън.

Каквото и меню да консумират.
Вече, ако се отива на Кето, Тето, Мето, Средиземноморска, Веган, без захар и т.н. продукти и диета, няма да стигат.

Няма и да са на кренвирши и сирене не от най-високо качество, бял хляб, паста и т.н., но трудно.

Вече, ако готвите тенджера леща и я ядете 2 дни, после въртите цяла тава пиле с ориз 2 дни с 2 домата и 2 краставици, може и "икономия от мащаба" да реализирате и да останат.

# 223
  • Варна
Стигат и за трима ние с толкова се храним около 1200 лв бих казала , не ядем скариди и лаврак всеки ден, но както писах това е храна само за хладилника у дома. Има дни в които ядем само супа или леща за вечеря  и малко салата, сирене и това е . Навън имаме още  разходи обаче  , за хапване на работа и понякога навън уикенда. Хлапето е на 17 и яде навън от време на време също , преди или след училище  , което е нормално. Според мен е около 600 -700 лв грубо още на месец изяждаме и извън къщи .

# 224
Не знам дали забелязвате че на много места за увеличили цените а намалили порциите.Включително и бързата храна.Преди няколко дни бях до кварталната дюнерджийница където едни обикновени картофи миналата година бяха 3 лева сега са 3.50 и са намалили грамажа .На самите дюнери същата работа слагат ти един домат две краставици малко месо повече картофи и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт