Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 8 977
  • 204
  •   1
Отговори
# 195
10 лв може да е зорлем за 1 човек – сиренето е над 15 лв. килото, лук връзка 1 лв, 3 яйца на човек около 2 лв., чушката е бонус и не е хич евтина. Не знам къде ги живеете тези евтини вечери, но дори и по селата не е евтино вече в България.

# 196
Очаквам някой след малко да влезе и да напише, че 3000 лева не стигат за храна на един човек.

# 197
Не бе, те стигат и остават. Но не разбирам как се казва, че се живее с 1300 лв на месец за семейство или дори за двама човека?
Вие имате лични градини и кокошки? Имате помощ с буркани, родители или какво?
Как в София или дори в провинцията живеете с по 500 лв. месечно на човек? Това значи, че България процъфтява и скоро нито доходи, нито стандарт в Европа ще се стигне.
Кило сирене 15-20 лв, минимална заплата 550 евро и всички живеят прекрасно с по 200 евро на човек месечно. Тук се случват чудеса, някой да научи целия свят да живее така.

# 198
Не бе, те стигат и остават. Но не разбирам как се казва, че се живее с 1300 лв на месец за семейство или дори за двама човека?
Вие имате лични градини и кокошки? Имате помощ с буркани, родители или какво?
Как в София или дори в провинцията живеете с по 500 лв. месечно на човек? Това значи, че България процъфтява и скоро нито доходи, нито стандарт в Европа ще се стигне.
Кило сирене 15-20 лв, минимална заплата 550 евро и всички живеят прекрасно с по 200 евро на човек месечно. Тук се случват чудеса, някой да научи целия свят да живее така.

Килото сирене е да, около 15 лв. Но то не се изяжда на едно хранене. При килограм от 15лв, 100гр порция излиза 1.5лв. Както Доня спомена 6 броя яйца излизат около 3лв. Един домат идва около лев също. И ето едно хапване за един от около 5лв. При малко математика наистина излизат по толкова. Такава е и реалността за много семейства в страната и не е чак толкова невъзможно човек да се изхранва с 500лв.
Аз силно държа да не се разхищава и успявам да се вместя в до 400лв на месец за двама и отделно около 60лв допълнително за месо за месеца. Определила съм между 70лв до 100лв за седмица, като успявам с планиране на храната и готвенето за седмицата да оползотворя всичко качествено. Храна не хвърлям, а и нямам от къде да разчитам на градина или буркани. Нося си храна на абсолютно всяка смяна на работа, което облекчава бюджета. Точно един омлет с малко салата или десерт, ми спестяват 15лв от поръчка храна. Когато направя една баница има и за закуска, и за обяд. Един обикновен кекс е закуска за няколко дни.
Няма невъзможни неща, аз съм студентка и работя. Един ден от седмицата се правят две или три неща наведнъж и доста си улеснявам.
Храна за вкъщи се поръчва между 3 до 5 пъти в месеца, но дори и тогава поръчката не минава 50лв за двама.
Не знам ние ли ядем малки порции хах, но ми е искрено любопитно колко различни сме всички.

# 199
1500 за един човек само и единствено за храна е доста луксозно изхранване. Ние ги минаваме общо за двамата, но със заведенията и купената готова храна. Обедните бюфети и ресторантите си правят цифра. Примерно едно стандартно сядане в Неделя за две тортички и две кафенца вече е 28-30 лв. Два дюнера са 18-20. Готвено на обяд е 8-10 лв само за една порция от една манджа; ако вземеш първо, второ и трето, става между 20 и 30 от по-непретенциозните места. Цифрите не са преувеличени или закръглени нагоре, това е стартовата стойност на консумацията.
Другото, което вдига разхода, е алкохолът. Читаво вино е поне 20 лв бутилката, разни ликьори са 40+. И това са цени в супера; в заведение цифрата е тройна-петорна.
Редовно си взимам за обяд суши от ФФ - ами преди имаха едно за 8 лв, в някакъв момент същото стана 9, сега е 12. Това в рамките на по-малко от година. И кутийката му вече струва пари, в началото не чарджиха за амбалаж.

# 200
След Ковид на много места храната, която се сервира е с все по-високи цени и все по-ниско качество. Каквото ни се яде си го правим вкъщи - дюнери, пици, сладкиши, торти. Предпочитам да дам 20-30 лева и да си направя хубава домашна торта, която е голяма и може да се яде 2-3 дни, отколкото да ги дам за 2 парчета торта в "Неделя".
Смятали сме и като се тегли чертата, едни домашни дюнери излизат дори по-евтино ако се направят вкъщи, защото с продуктите, които купим ще излязат 5, а не 2.

# 201
Хората харчат повече за храна и когато ядат едно и също нещо само 1-2 пъти, или ако канят чат пат гости вкъщи на домашна вечеря или обяд. При нас поне това доста качва харчовете.

# 202
  • Между гори и планини
Аз не пазарувам от големи вериги, а от пазари с производители
Домати розови - 2.30-3 лв килото, консервни - 1.30 кг
Пипер - 1.80-2.20 лв ,/ кг
Карфиол - 1.90 лв/кг
Яйца - 0.35- 0.50 ст/ бр
Люти чушки - 3 лв/ кг
Краставици - 1.90,/ кг

# 203
  • София
Очаквам някой след малко да влезе и да напише, че 3000 лева не стигат за храна на един човек.
Даже знам кой.

# 204
Трима души да се изхранват със 600лв месечно само с купена храна (без помощ от село, лозе, градина) е равносилно на мизерия.

Да не се обижда никой, ама бутилка зехтин е 15лв, кило домати 4-5лв, един хляб е няколко лева, килограм кафе е 40лв, бутилирана вода е левче почти литъра (3ма човека да пият и само 1 литър на ден са близо 100лв)Месо и риба също стъпват трицифрена сума за месец, ако семейството ги консумира ежедневно.

Не казвам да се ядат скариди, хайвер и трюфели всеки ден, но да ми обясняваш че с 200лв месечно може да изхраниш човек без да мизерува е мекоказано лъжа.

Общи условия

Активация на акаунт