Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 22 601
  • 480
  •   1
Отговори
# 420
  • Melmak
Аз признавам, че не следя брошури, но влизам в магазина и гледам какво има на промоция. Не мисля, че съм мизерна заради това. Онзи ден влизам да взема нещо дребно от магазина, яйца на промоция, някакво кисело мляко на промоция и грах на промоция. Ми днес сме на пуешко с грах.
Иначе не купувам всичко на промоция. Аз харесвам по-скъпи сирена, бяло саламурено купувам 2-3 марки, които харесвам, отделно вече други като бри, бурата и така нататък. Винце, биричка. Никога не съм мислила, че скъпото сирене в количката е статус. Пред кого? Кой го интересува какво купувам в магазина?

# 421
Еми ето, че има съфорумки, които оглеждат съдържанието на чуждите колички и после категоризират хората на "богаташи" и "на ръба".

Като стана дума за Лидл, аз много харесвам техните дрехи, защото са basic и това ми харесва. Тази седмица си купих яке, а миналата пола, дънки и блуза и всичко е на обща стойност около 100лв. Та, брошурите на Лидл затов ги разглеждам, за да видя какви дрехи ще има, нито мога, нито искам да помня дали бананите са с 40 стотинки по-евтини, или пък зелките... Ползвам си купоните от приложението, когато, разбира се, има нещо, което ще използваме. Оттам нататък на място следя какво е намалено и ако преценя, купувам.

# 422
Тази година анцузите в Лидл са отвратителни. На дъщеря ми купих 2, които станаха на бобчета, преди да ги е носила, от пералнята излязоха завалени. За мен купих, също се заваля. Има от минали години дъщеря ми, вече умалели, те изглеждат по-запазени от новите.

# 423
В пандемията се обличах изключително от Лидл. Бих продължила, но наистина дрехите им държат вид за все по-кратко.

# 424
  • Mediterraneo
Развалиха качеството Лидл при дрехите си, категорично. ММ има анцузи на по 3-4 години, не са мръднали нито на цвят, нито като материя. Скоро купих друг, направо като износен излезе от първата пералня. Дълго време носих едно яке, скъса се на лакътя, че го закачих при едно залитане с мотора на една стена. Ами новото има проблеми с ципа, някак самата материя е по- рехава, пълнежът- рехав. Все по- рядко вземам дрехи от там, а децата ги изгледах с техни дрехи направо.

# 425
  • Out of the Mix
Относно бялото българско саламурено сирене:

Не купувам често и постоянно, не консумирам всеки ден.

През годините - допреди 10-на години на Зоров/Пършевица беше хубаво, както и кашкавалът.

Сиренето го развалиха, стана по-мазно и лепкаво, с непостоянно качество, нетолкова зряло, спрях да купувам.

Минах няколко години на Тертер, харесваше ми на вкус, беше твърдо, нормално узряло.

Преди 2-3 г. развалиха и него.

Последната година, като ми се дояде, или ми притрибва, взимам на Хармоника.
Постоянно качество, винаги твърдо, идеално узряло, вкусно, като вкусът си е на сиренето от едно време, каквото го помня.

Пробвал съм какви ли не "фермерски".
Не всичко ми е харесвало.
Лесидрен, примерно средна работа, отново понякога меко, неприятно чак.
Има и други, но не помня марки сега.

Съгласен съм, че голяма част и от скъпите марки правят "шашми", и контролът на качеството не при всички е адекватен, и се гледа максимизиране на печалба за сметка на качеството.

Колбаси не консумирам.
90%+ от всичко на рафта е боклук.

Купуването на скъпа храна не означава "статус".
Аз не купувам и не консумирам 90% от продуктите, каквото купува и консумира 90% от масата.
Купувам едно и също, конкретно с години.

Вчера гледам някакво младо момче, ~ 20-25 годишно, изполин иначе, леко с надномерно вече тегло, набухал снаксовете, колата, мазнините, някаква гадна насипна кайма, някакви неприятни кашкавали, и разбира се белият нарязан хляб, и двулитровката. След 2-4 г. ще заприлича на тюфлек. Плати "модерно" иначе с карта. Joy

Аз пък влезнах да си заредя скромничко само 2 млека (Хармоника 2%), боровинки и ябълки, че ми бяха свършили.

Провинциалното мислене и поведение на "новите софиянци", каквото съществува и го има на консумацията, като за последно да се пълнят колички с боклуци, няма да коментирам.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 09:06 от Revoker

# 426

Провинциалното мислене и поведение на "новите софиянци", каквото съществува и го има на консумацията, като за последно да се пълнят колички с боклуци, няма да коментирам.
Стига де, хубав пост, информативен и после бааам - провинциално мислене, София и т.н.
Айде да не се делим на база кой къде се е родил, факт напълно независещ от него, че да е горд човек.

# 427
  • Варна
Еми ето, че има съфорумки, които оглеждат съдържанието на чуждите колички и после категоризират хората на "богаташи" и "на ръба".

Имаш мен предвид и ще отговоря Simple Smile. Оглеждам е силно казано, понякога на опашката ми прави впечатление, че много хора не се лишават от по-скъпи продукти, което е показател че не живеят икономично и бедно. Което е хубаво, разбира се...Ясно ми е , че има хора с доста високи доходи, които също са икономични и внимават постоянно. Ама то това е характер ...Simple Smile
  Всеки решава колко да харчи за хладилника си и колко да яде и пие , аз  не пазарувам на промоции редовно и основно  , като изтъквам че доходите ни НЕ са над средните. Ако харесвам  мляко Верея, няма да купя Балкан само защото е на промоция и ще спестя 1 лв за две кофички, или да купя гадни краставици за 3 лв килото защото тези от 6 лв са много по-хубави и имат вкус на истински, ма видиш ли ще спестя 2 лв и от там.Е, не,  много моля/ пример дадох просто/ Т.е. с храната компромиси не правя, въпреки че не сме богати Simple Smile.

# 428
Много отдавна не съм виждала препълнени колички, които да не са на търговци. Това във веригите. Отдавам го на това, че наоколо има много нишови магазини за риба, за плодове и зеленчуци, за месо, млечни, ядки и т.н., с добро качество.

# 429
На мен това с храната, качеството и цената - комбинацията - ми е малко дъвка. Освен качество, при храната се търси и вкус. Някой може да си яде нещо евтино, защото просто му харесва на вкус, докато друг през две изречения обяснява как купува мегакачественото нещо си на цени над средните. Не, че му харесва наистина, ама е най-скъпо и най-качествено.

# 430
  • Melmak
Разбира се, че е и до вкус. Често пъти обаче, ниската цена е и ниско качество, като цяло качеството на храните е ниско. Като си купя сирене от по-евтиното и мога само да се ядосвам за какво си дадох парите. Това е просто пример, явно и кренвирши се купуват, щом още седят на витрината в магазина. Не са евтини, но явно някой ги харесва.
За пълните колички - аз не успявам да направя добър пазар за седмицата. Преди по-често купувах по 2-3 по-трайни продукта, един да ползвам, другите да имам. Обаче не мога да се затрупвам. Ако напазаруваме за цяла седмица ще препълним хладилника и рискуваме нещо да бъде забравено, да бъде купено емоционално или да не успея да го сготвя. За това гледам на 2-3 дни да правим някакъв пазар. Други неща са ежедневно. Имаме месарница, от която купуваме и работи всеки ден без неделя. Не виждам за какво да ходя да купувам месо с килограми вместо да ходя на 1-2 дни.
Не знам дали изглеждам бедна в очите на другите, но и не ми пука много. Като ме видят да излизам с кило месо от месарницата, може и бедна да изглеждам.

# 431
  • Варна
Така е, всеки с вкуса си. Кой на каквото е свикнал също. Аз казвам за мен, без да съм заможна , че качеството  е важно / цената не е гаранция, но поне е предпоставка за такова , докато обратното е почти равно на нула/ .Бих се ли лишила от нещо друго, но не бих направила компромис с храна. Дрехи от Лидл нямам. Само чорапогащи Grinning. Пускат едни дебелички, супер за ботуш през зимата. Мъжа ми си е купувал тениски едноцветни памук, мисля..
Не купуваме само маркови неща, но все пак..Вчера си поръчах пижама за 50 лв Триумф например. За тези неща си следя промоции Simple Smile / все пак не са ни над средните доходите Simple Smile/ за разлика от консерви, сирена, зеленчуци и месо.

# 432
Ама ние дори не говорим за най-евтиното (аз поне). Просто ти харесва продукт на някаква марка, която не е от най-скъпите и най-качествените и си го ядеш.
Промоции следим твърдо. Масовката пазарува изключително на промоции и щом магазините могат да си позволят промоционални цени, значи промоционалната цена е реалната. Редовната е за който му е спешно или не е видял.

# 433
  • Melmak
Успявате ли от всичко да взимате на промоция, така че да изхранвате домакинството? Сериозно питам, не се заяждам. Аз до нас имам Била, Фантастико и Т маркет. За Лидл палим колата и по-скоро ходим 1 път на седмица-две.
Обаче аз съм придирчива и не купувам примерно готова кайма или пилешки бутчета. И да са на промо, пак няма да ги купя.

# 434
Какво ти е вкусно и какво е качествено не винаги са едни и същи неща. Аз не обичам домашни пилета, примерно, вкусно ми е хормоналното пиле от магазина. Е, няма да живея 150 години, че да се лишавам. (Това го написах преди мнението на Пандора за бутчетата, хаха)

Аз знам, че трябва да пазаруваме на промоции и всеки месец си казвам, че ще направя списък, но все не стигам. Отчитам го като грешка.

Общи условия

Активация на акаунт