Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 622
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Моята харесва творческите предмети, но определено самозабравили се учители по тези предмети ме дразни. Според мен оценката трябва да отпадне по тях и да има само зачита се или не, т.е. ако детето е проявило старание да, ако си е чоплело носа - не. За талантливите деца си има специализирани училища.

# 256
Не съм видяла добре програмата, имат ИУЧ математика веднъж седмично.

Не омаловажавам някои предмети, но музика, физкултура, изобразително, ТП са специфични предмети. Един пее добре, друг рисува, трети е сръчен. Дори и по физическо - може да бягаш бързо, но да не можеш да правиш шпагат. По тези предмети трябва да няма оценка. Така или иначе често учителите пишат шестици като знаят, че може да се стигне до оценките от дипломата. Рядко има такива, които се правят на "голямата работа".

Вчера имаха за домашно по физика три задачи. Щерката ме пита дали ще ѝ помогна. Гледам, те елементарни текстови задачи. Защо така се шашка като види текст, не знам. Трябва да работим върху това. Но доколкото разбрах на РС от учителката това е всеобщ проблем.

# 257
  • София
Ние имахме родителска среща във вторник. Като цяло всички учители изразявт доста голямо желание да помагат на учениците в тази трудна за тях година. По математика ще имат допълнителни извънкласни часове за подготовка за НВО-то. За тези, които искат да кандидатстват в НПМГ с физика, химия и т.н., също ще има възможност за допълнителни часове за подготовка за олимпиадите и техния си изпит. По предмети като музика, ТП, ИИ ще гледат да ги оставят повече да разпускат.

Обаче учителката по БЕЛ направо ме изуми. Буквално си ни каза в прав текст, че тя няма да ги готви по никакъв начин за НВО, ще си кара по програмата, ние да се оправяме кой както може. Това означава, че при нея няма да напишат и един преразказ, защото тази година го няма в програмата, миналата също не писаха, защото пак нямаше. Реално при нея са написали 2-3 преразказа в 5 клас и това е. Иначе е с големи претенции и от цял клас едва двама-трима връзват шестици при нея. Направо съм в потрес. То е ясно, че отдавна съм я записала на курсове, понеже още в пети клас ми стана ясно, че сама на училището не можем да разчитаме. Ама поне като ги оставяш да се оправят тия деца, смили се над тях и им дай по една шестица.

# 258
Нали идеята на НВО е и да оценява учителят и училището. Всички се бият в гърдите при добри резултати. Нямало преразказ в програмата, а защо го има на НВО? Защото го били учили в пети клас и трябва да са го овладели перфектно от 5 преразказа, които правих? Пълно безумие и стрес за децата. Така и така повечето специални/профилирани предмети започват сериозно обучение след 10 клас, не може ли да се кандидатсва тогава и децата да са по-големи, устойчиви и ориентирани?

# 259
  • пустинята Гоби
Оценяват учителят и училището, ама децата после кандидатстват с оценките от НВО-тата.

Моят син като гледам хич не се е стреснал. Днес сутринта ми прати сборник, който трябвало да му купя - сборникът отдавна е наличен вкъщи, ама кой да пита, да погледне, важното е че още нямат домашни и може да играе игри по цял ден.

# 260
  • там където има винаги вятър
От понеделник до четвъртък - по 7 часа. Петък - 6 часа.
Rolling Eyes
Вторник - история, химия, биология
Четвъртък -физика, история, биология
В понеделник и сряда - по 1 разказвателен
Петък - два
В петък са  ИУЧ по математика и БЕЛ
Fortuna, браво на дъщерята ти че ще използва неизписани тетрадки. При нас на РС са казали от колко листа да са, съответно - 60 и 80 и голям формат. Като се вземе предвид и хартията - офсетова...раницата става Worried

# 261
Включвам се с питане и се връщам да чета, че много сте изписали последните дни и изтървах. Въпреки че уж вече не искат да носим талон за профилактичен преглед, в нашето училище се оказа, че искат. Нямам възможност да отида тази седмица до джипито, а срокът е до петък. Дали някак няма възможност да достъпя системата да я изкарам тази бележка? Изобщо има ли начин да се сдобия със заветния документ, без да ходя при джипито?

# 262
Не може училището да поставя срок по-малък от нормативния и  не може да изисква до петък 26.09.

# 263
  • София
А какво ще се случи, ако не предадете картата до петък?
При нас на родителски срещи доста след началото на учебната година са напомняли, че някои деца не са предали тези карти. Нищо не са казали, че следва от липсата им, просто документацията не е пълна.

# 264
Нищо няма да се случи, ако не предадат до утре здравно-профилактичните карти. Плащат гаргите и стресират децата. Аз картата пратих, ама не намерих снимките за ученическата карта, че и тя до днес, та и при нас имаше драма, ама не поддавам.

# 265
Тези срокове са пълен въздух под налягане. Аз в началото на 5 клас, още при записването, бях дала тези талони и в края 5 клас сестрата в училището казала на дъщерята, че не е предала талон за профилактичен преглед. Кой знае кой къде го е забутал този талон, ама цялата година никой не забеляза, че го няма. Иначе ходихме тогава да вадим нов, че нали много е важен...

# 266
  • shumen
Нищо няма да се случи.Тези здравно-профилактични карти са пълни глупости.
Моя днес 1 час физическо и играли в салона футбол и паднал по дупе.Сега го боли.

# 267
Подкрепям мненията за профилактичната карта - всичко е проформа. Аз още миналата година като казаха, че е уж електронно отказах да се занимавам с това. Да ходят да се оправят междуинституционално МОН и Здравното министерство. Тази година също не съм ходила още - евентуално другата седмица ще отидем, ако ми остане време от лудницата на работа. Въобще не мисля да се втелясвам с измислените им срокове.
И нашите са ги опънали днес първи час да тичат навън. Наборката се оплака, че премръзнала сутринта и сега киха и е с мускулна треска.
Днес установихме, че по БЕЛ има доста проблеми Sweat Smile Писа домашно и в едно от упражненията трябваше да брои местоимения в изречението. И нашата недоволно си мърмори под носа - ама хич не ме интересува колко са Satisfied Позабравила е нещата, но батко й се включи и й обяснява. Че и забележки й прави - госпожата няма да е доволна, че не си написала цяло изречение. Изведнъж рязко го заобича, като й помага с домашното Smile

# 268
Вероятно още не са влезли "в час". Как да стане за 3 дни, като преди това 3 месеца си спал до обяд, а сега ставаш в 7 ч.? Ще свикнат. И моят син е забравил много неща, но ми е достатъчно, че сяда и чете, и си спомня. И пита или в клас, или вкъщи, винаги пита. Харесал учителите по физика, химия и биология, интересно му станало. Баткото също, макар че е от по-нехайните. Въодушевил се е, че ще учи немски и чака часовете.

# 269
Здравейте!
Искам да споделя малко статистика за родителите на бъдещите осмокласнички, които проявяват интерес към компютри и технически специалности.
Търсех такава информация и ми беше полезна каквото намерих.
В ТУЕС тази учебна година има 7 момичета в Компютърни мрежи, в Системното са по 6, а в Изкуствен интелект са 5 мисля.
За сравнение в "Джон Атанасов" в Приложно програмиране нямат нито едно. До колкото знам и в другите специалности там са по две/три, ако изобщо има.

Успех на всички деца на НВО и в избора на училище след това.

Общи условия

Активация на акаунт