Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 553
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
.....
Между другото госпожата им каза, че тази година олимпиадата по БЕЛ няма да е преразказ, а отговор на литературен въпрос или отговор на нравствен въпрос.
Да, за седмокласниците е отговор на литературен или нравствен въпрос.
Миналата година, докато чакахме децата да излязат от олимпиадата, имаше при нас майка на седмокласничка и тя сподели същото.

# 556
  • На морето!
Дидка,безмислено е това учене на стихотворения.Същата работа и преразказите щом няма обратна връзка.
И аз така мисля.
Имайте предвид, че децата са в много деликатна възраст и е възможно да прегорят и точно на изпита да блокират тотално. Всеки си знае дететп и психиката му, но с баткото навремето имаше не един и два случая на деца с такива проблеми.

# 557
  • София
Пращайте децата на уроци при мен и давайте парите! Тъкмо имам да слагам ограда и да купувам косачка. Ще ги спукам от преразкази без обратна връзка 😂 Впрочем и по математика се справям страхотно така  ☺
Гледам минало първо четене днес, във вида, в който го гледахме. Становища-мановища само местиха въздуха, че отворили дебат.

# 558
  • Някъде по Дунава
Писане на повече от един преразказ на седмица ми се струва прекалено. Някой с предишен седмокласник има ли набюдения дали има значително подобрение на резултата на детето му след писането на повече преразкази.
Голямото ми дете направи доста преразкази и написа много тези. Определено имаше ефект. На преразказа имаше над 30 т по нашите сметки, а за тезата се падна цитат, подобен на който, беше правила.
Всичко това обаче започна чак около Нова година.

# 559
Ми до дете си е ... Моето голямото ни на уроци ходи, ни зор си даваше .. изкара по около 90-95 и на двата изпита, които му стигаха за коя да е паралелка. 
Обаче сестра муууууу или по-скоро "беееее" и 101 преразказа да направи, 200 задачи да реши, е много опъко човече... Тя и по 75 точки да докара ще съм Хепи 😁😁

# 560
Каката със сигурност не е правила преразкази всяка седмица, макар че аз не я следях какво учи, че е съвестна. А и БЕЛ й беше по-силният предмет. Наборът мисля, че също няма всяка седмица преразказ, но пък има по няколко тези и почва да има моментни проблясъци. Но е ясно - литературен критик няма да излезе от него. Също така му е супер досадно да прави преразказ. Предлага все трампи - преразказ срещу каквито и да е задачи от състезания или В група от където кажа. Ама то не ги давам аз, бе, чадо... Иначе госпожата в училище им е давала преразкази през 5 и 6 клас, като наборът е все с 27-28т (връщала ги е на бланката за нво винаги). На уроците е правил вече 2-3, пак в този интервал върти, до 29. Ако толкова изкара на нво, ще съм доволна.
Ако има по 3 преразказа на седмица, със сигурност ще се отврати.

# 561
При нас също имаме драми с преразказа- няма желание просто, дори учителката от школата й казала, че ако ги прави с желание ще получава по- добър резултат... Има доста за наваксване, опитваме с епо един преразказ на седмица. Някои носи на учителката за обратна връзка и после гледаме заедно следващия път дали е по- добре. Редактирането също не й е от най- силните страни. Траябва и там да започнем вече по- усърдно.
Някой може ли да препоръча хубаво помагало/сайт с текстове за редакция?

# 562
  • shumen
Моя в 6 клас се явява на олимпиада по БЕЛ и изкара 25 точки мисля на преразказа.
В училище в 6 клас са правили един или два преразказа и имаше около 22-25 точки.Граматически грешки почти не допуска,но при пренасянето прави грешки.
4 преразказа на седмица са много и моя ако има да прави толкова със сигурност ще се отврати.
Marley,аз купих едно препоръчано тук Забавно редактиране и работи по него.Моя уж намира грешките,но никога не може всичките.

# 563
  • София
И ние сме със Забавното редактиране. Моята там няма проблеми, с тестовата част също се справя горе-долу дпбре. Преразказ не са правили в училище ИЗОБЩО в 5 и 6 клас.
Вчера се чух с учителя, намалил е преразказите на 2 и в понеделник щял да даде обратна връзка.

# 564
Здравейте, мислех на по-късен етап да се включа в темата, но се изкуших. Тази година малкият ми син е седмокласник. Ходи на курс по БЕЛ от 6 клас. Правил е доста преразкази, но точките са все едни и същи и с разлики от 3-4 точки и честно казано не мисля, че ако увеличим бройката им ще промени резултатите му.

# 565
  • София, Младост
Моят син не ходи на школа/ уроци по БЕЛ. Преценила съм да му давам по един преразказ на седмица. Аз му ги проверявам. Не съм специалист, но фрапиращите грешки се набиват. За колко точки е - ще видим на пробните изпити. Сестра му преди години също не е ходила на уроци/школи, вкъщи не е правила преразкази допълнително, но на ПИ видях, че се справя. При нея пък наблягахме повече на задачите по математиката.
Децата са много различни, трябва да се прецени на кое къде са му слабите места и да се работи да се отстранят пропуските адекватно.

# 566
Здравейте, съвсем ви изпуснах, но прочетох последната страница.
Дъщерята започна с уроците. Естествено, започна мрънкането, че не й се ходи, как много имала да учи в училище, а нямало да има време заради уроците и други подобни... Но, аз разбира се, не й се връзвам.  Grinning

Сред вас се чувствам много изостанала, защото не съм наясно докъде са стигнали с материала. Flushed Не следя изкъсо какво точно и кога го взимат. Казала съм, че ако има нещо неясно или иска, сядам с нея и обяснявам. Продължила съм абонамента за Уча се, сега вече може да пита и частните си учители, и да си призная, разчитам много на тях.

Просто не знам вие как успявате редовно да се занимавате с материала, да преговаряте и проверявате... Кога имате това време? Ако не работите, е ясно. Но при целодневно работещ човек, след това по вкъщи вечери, пране и куп битови задачи, не знам как се съвместява и другото.

# 567
  • Пловдив
aDream,аз също не проверявам,то още няма и какво толкова,до миналата седмица бяха входните.Тази откара 3 дена вкъщи по болест,но разбирам,че доста от учителите  също  са болни.

За себе си съм решила да не я натискам излишно,защото има обратен ефект,изпитано.Ако има пропуски или затруднения ще помагам  разбира  се,но определено ще разчитам и на школата.
Важно е да се съхранят психически децата,да не прегорят .

# 568
  • Бургас
Аз също не знам какво учат децата. Питам от време на време. Онзи ден случах,че си говорят с баща и за Закона на Ом. Минаха повечето входни,с изключение на АЕ. И трите учителни от уроците я похвалиха. Засега ми е достатъчно. Имам време да изтрещя...давам си срок април-май.

# 569
Проверявам,  и още как. Вчера от 4 задачи, 1 беше грешна, една непълна и една неразбрана, а уж всичко беше ок. Обаче това е за моето дете, деца, които се справят по-добре от родителите си, няма какво да бъдат проверявани.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 11:34 от Sunny29

Общи условия

Активация на акаунт