Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 582
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
По Биология са на издателство Анубис.Ами по-труден и по-объркан материал не съм виждала.Писали в тетрадката план с поне 10 сложни думи,които едва ги чете,а как ще ги наизусти не знам.Това му е най-трудния предмет от всички

# 676
  • Пловдив
Тази сутрин ми мрънка,че вчера по Биология учили за паразити,бактерии и моля ви се "някви  венерически болести.Какви били тея гнусотии....на целия клас им се доповръщало".Довечера ще му хвърля едно око.Идея нямам за издателството кое е.

# 677
  • До морето
В биологията има толкова излишен материал в 7ми клас, че не ми се коментира.
Хем бях решена да не се поддавам на паниката,  хем вече ще си изям ушите от бяс, че си правят гаргара с децата ни.

# 678
  • Бургас
Тази сутрин ми мрънка,че вчера по Биология учили за паразити,бактерии и моля ви се "някви  венерически болести.Какви били тея гнусотии....на целия клас им се доповръщало".Довечера ще му хвърля едно око.Идея нямам за издателството кое е.

Моята дъщеря учат по Анубис Клет и вчера писа проект за вагиналис. В понеделник ще го представя пред класа. Други деца пък им се паднала дизентирийна (това не съм сигурна как се пише ) амеба.

# 679
И нашите по биология са с учебника на Анубис - отвратително написан учебник.
А за тезите ми е болна тема. Нашето образование кога ли е насърчавало самостоятелното мислене... Навремето затова намразих учебния предмет литература - заради назубрянето на чужди мисли. Тогава си казах - художествена литература ще чета само и единствено за мое лично удоволствие и ще си я чувствам и разбирам както аз си реша.

# 680
  • Варна
Boho Chic,
здрасти Simple Smile
По физика баща му се правеше на знаещ, обичал физиката, дрън-дрън. Аз винаги съм казвала, че я ненавиждам и не я разбирам, аз съм по математиката и химията, ако обича с физиката той да се заеме да я обяснява. И сега с тези токове, преди 10 дни му нося една схема да открие грешката - гледа, гледа, метна всичко “аз няма на дърти години да уча токове” и кво - аз останах! Сега и физика уча, освен всичко друго. Баща ми беше електричар от класа, щеше всичко да обясни, но…

# 681
От входното по физика успях да реша не повече от 1/4 от въпросите, най-лесните. Дори не мога да преценя трудно или лесно е било, толкова ме няма във физиката. Детето обаче без грешка. Отдавам го на добри учители в 5 и 6 и сега в 7 клас, много задачи и практически въпроси.
Питах го днес по кой предмет му е най-неприятно да учи - без колебание каза биология (с учебник на Клет).
За тезите - имам надежда, че ще успее да ги докара до много добро ниво до НВО-то. Сега не е точно така, не е и зле. Теза и преразказ са супер субективно оценими, това е ясно, още повече като ви чета как част от проверяващите оценявали собствените разсъждения, друга част не... Да дават тогава неизучавани текстове с извадки от тях, да няма как да се назубри каквото и да било.

# 682
  • До морето
От физиката помня само Що е ток? - Насочено движение на свобонни електрони.
Толкоз.
Ходих да гледам на кое издателство е учебника по Биология - и ние сме от късметлиите с Анубис.

# 683
  • Някъде по Дунава
Наборът по биология е по Анубис. До момента не се е оплакал. Учителката дава подробни планове и учи от там. Виж химията и физиката са друга бира. Учителката е една и съща, нехаресвана от никого. Не пише планове, а диктува. Тетрадките са страшни. Все пак химията я разбира повече.

# 684
  • София, Младост
Вкъщи аз обяснявам и помагам по всичко, но физиката съм оутсорснала на бащата. Обясняеа електонни схеми, мериха с мултицет напрежението на батерия и т.н.
Химията му е досъа о тересна и лесна за момента. Там пи е аз нямам проблем да помагам.
Биологията... ще я избута някак. Решава тест с въпрос от рода коя от изброените болести, причинена от бактерия засяга отделителната система и той без колебание посочо цистит. Другите бяха туберкулоза, гонорея и нещо друго. Викам от къде знаеш и отговорът беше... от рекламите

# 685
  • shumen
Boho Chic,добре дошла.
По Биология нашите са по учебника на Просвета.Написан е на що-годе разбираем език и само да има кои да го отвори и научи урока.
Лина,моя днес писа проект по Биология за Вторник за Токсоплазмозата.
По Физика помагам аз,а по География и Биология майка ми.По Биология очаква с нетърпение анатомията.Химията се справя сам и му е доста интересна.

# 686
  • До морето
Преди малко разгледах помагалото на БГ учебник по Математика с примерните въпроси. Има и отделно книжка с отговори. Доколкото разбрах на въпросите от природните науки ще се иска само отговор, без решение. Поне така са дадени в книжката. Първо 14 въпроса по математика с а/б/в, после пише Въпроси с кратък свободен отговор, тоест само пишеш отговора на задачата - 5 киловата,  6 ампера, 7 неутрона (каквото там питат), а после пише Въпроси със свободен отговор и следват вече задачите от втори модул математика,  за които се иска пълно и подробно изписване на цялото решение.
Това малко ме успокоява, защото нашата госпожа в училище беше казала, че още не е съвсем ясно как трябва да се изписват интегрираните задачи.

# 687
И аз взех този сборник (Фортуна качва тестове от него тук) + зеления сборник на Бг учебник по математика за 5 -7 клас. Стоят си редом с другите сборници ей така на бюрото. Никакво време няма.
Днес след поредните ангажименти намери време да разгърне нещо по БЕЛ, тестове върху стихотворенията на Чинтулов. По 1, 2,3 грешки има. Но някои от  въпросите също са, меко казано, странни. Така явно ще се учи - между другото. Месец напред всички съботи и недели са плътно заети и нищо от това не е във връзка с подготовка за НВО. И няма никакво намерение да редуцира страничните ангажименти, време имало до НВО. То има време, но има и умора, че и преумора. Не му се вярва, че може да бърнаутне.

# 688
Boho chic, добре дошла! 🌹

По биология нашите са с учебник на Просвета. Според мен не е лош учебника. Според дъщеря ми също, разбира материала. Засега биологията е на първо място от трите нови предмета.
По химия учебника е на Педагог, добре е написан. Химията е на второ място от новите предмети според предпочитанията на дъщеря ми.
Утре ще правят нещо като входно по химия. Гледа видео уроци в Уча се, прави тестове, обяснявах урока, че нещо се обърка в понятията. Засега по тези два предмета се справям с помощта. Надявам се, че и по физика ще мога да помагам.
Дъщеря ми не иска помощ, но вчера установих, че по химия има нужда от допълнителни разяснения.
И на нея много не ѝ се учи, но е нормално. Иска да стои на телефона, да не прави нищо. Добре, че е съвестна, че не смее да отиде с ненаучени уроци и ненаписани домашни. При нея с викане не става. Кротко обяснявам, че всичко е за нейна сметка, ако не е направила тестовете , които съм заръчала, казвам, че ме е разочаровала. Споделям как е било, когато аз съм била ученичка, че прекрасно я разбирам, че не иска да седне да учи, защото и аз съм била така, но съм учела, защото съм имала цели. Имаха стихотворенията на Чинтулов наизуст. Беше благодарна, че едното го знаеше без грешка от лятото и оцени, че е било от полза, че другото го знаеше на 2/3, съжали, че не е положила още малко усилия да го научи цялото.

П. П. Днес по-късно ще сканирам още тестове.

# 689
  • София
Здравейте, Изчетох и двете теми и благодаря за споделеното, беше ми полезно!
Имам някои въпроси:
Избираемата матура по език замества ли БЕЛ или МАТ или каква и е идеята точно?
Извинявам се за въпроса, но гледам един справочник и не схванах как докарват 500т и сега започвам да гледам 😅
Как се образуват максималните точки?
 6-тицата е 50 точки
Обикновено гледам 2* НВО МАТ + 2* НВО БЕЛ  плюс 1*  годишна оценка за МАТ и БЕЛ. 2*50+2*50+ 1*50+1*50=300

Общи условия

Активация на акаунт