Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 594
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Извинявам се, ама според мен децата, на които им се учат тези буламачи са някакви еднорози, дето всеки е чувал за тях, но никой не ги е виждал. Учат брутални ГЛУПОСТИ, и то по много, без никакво време за утвърждаване на наученото и без никакви примери, с които да им покажат практическата полза от наученото. Затова пък идиотът вълчев накрая на годината ще им плясне интегрални задачи, които не са виждали, не са осмисляли, защото материалът се преподава по СТАРИЯ начин, без грам мисъл да се осъвремени начинът на поднасяне, па после да ИЗПИТВАМЕ по нов начин. Затова пък проекти, домашни и глупости валят ежедневно. Е, 48 часа да е денонощието, пак няма да стигне за всичко. Толкова съм бясна, толкова сломена от тоя седми клас, че ако не вляза в лудницата ще е постижение. Нямам думи.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 19:14 от Месечинка виторога

# 661
  • София
То да бяха само в седми глупостите и буламачите на МОН, айде, ама те още от първи клас са ги подкарали. Български и литература е направо отврат. Не му се зубри и на нашето по БЕЛ за великото НВО, ама учителката в училище ги е подкарала с тълкуването на цитати и няма измъкване.

# 662
  • Варна
Така е, но тази година нещата са на живот и смърт. И по разказвателните също, за разлика от всички седмокласници досега. Как баш нашите изтеглиха късата клечка? Страшно ме е яд.

# 663
  • shumen
Магента,те не са в 7 клас тия глупости.Те още от 1 клас ги учат.
Нашите им е дала днес да учат На прощаване наизуст.

# 664
И моят син е бележкар. Въпреки че знае, че ако получи 3 или 2 по нещо еднократно, светът няма да свърши, той се ужасява при такава мисъл. Седми клас са, не втори. Може да се случи и при най-върлите отличници. Предпочитам спокойно и ентусиазирано в някоя (не може във всички) област дете, а не изтормозен такова. Поради тази причина уроците по биология (примерно, може да е кой и да е друг предмет) се учат за оценката и до контролното. После каквото остане като знание. Той медицина няма да кандидатства (пък ако реши по-натам, да си я учи усилено).
Ако изхождаме от това, че няма перфектни по всичко и не е нормално да са такива, ще бъде значително по-лесно.

# 665
Аз пък да ви кажа на дъщерята биологията и физиката са ѝ интересни и ги учи с разбиране уроците, но по химия е мъка. Аз като прочетох първите уроци по биология и ми се доповръща от това как са написани, казах си - това абсурд да го запомни детето, ама явно като ѝ е интересно и запомня. По физика пък случиха на учител и им дава страшно много практически примери за материала, чак и някакъв образователен комплект от Алиекспрес си е домъкнал в часовете Grinning
Но химията, която за мен ми беше сякаш най-важна да научи, е голяма мъка.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 00:52 от _Mishlence_

# 666
При нас от трите природни физиката винаги е била на първо място като интерес, сега обаче химията излезе пред биологията, за разлика от 5 и 6 клас. Може би заради съдържанието на учебниците по биология, знам ли. Учи си, но не е неговото.

# 667
Оххх, и нашите учиха На прощаване, тази седмица ги изпитваха.  Последната вечер преди часа беше голяма драма, защото последната част от стихотворението беше най-слабо научена и гледаше в една точка от яд. Обаче на следващата сутрин станала и докато си миела зъбите го казала цялото. Изкара 6, но каза че много се е притеснявала.

# 668
  • shumen
Моя в 5 и 6 клас му харесваше Биологията,но тази година е мъка.То че е трудна няма спор,но и него много го мързи и ако може хич да не чете урока и да изкарва 6 ще е най-добре.
Бръм,аз го карах да го учи лятото,но дали го научи е отделен въпрос.За казване им е казала за средата на Ноември ще ги изпитва.

# 669
И при нас винаги биологията е имала превес, но тази година повече ѝ харесва химията. Аз винаги съм била зле с природните науки, но на нея ѝ допадат. Не ѝ харесват учебниците, но си гледа разни филмчета по различни теми, които я интересуват. По физика чака да дойде астрономията, но не се оплаквам.
Иначе каза, че има проблем с тезите, когато пише така, както се иска ѝ било неприятно, все едно пише глупости. Ако пише така, като чувства  госпожата не ги харесва. Обяснявам, че трябва да пише в зададените рамки, за да избута НВО, а като иска да пише със собствените си мисли да си пише в тетрадка. Но цялото ѝ същество се бунтува. Добре, че не трябва да пише теми като навремето, тогава бунтът ще е още по-голям.

# 670
Иначе каза, че има проблем с тезите, когато пише така, както се иска ѝ било неприятно, все едно пише глупости. Ако пише така, като чувства  госпожата не ги харесва. Обяснявам, че трябва да пише в зададените рамки, за да избута НВО, а като иска да пише със собствените си мисли да си пише в тетрадка. Но цялото ѝ същество се бунтува. Добре, че не трябва да пише теми като навремето, тогава бунтът ще е още по-голям.
Това е изключително гадно за децата. Карат ги да пишат глупости, които не им идват отвътре, учат наизуст сложни думи,  за да се харесат, а после казват, че трябва да мислят.

# 671
  • София
Ако на някого ще е от полза, пускам какво ни е написала учителката по БЕЛ за тълкуването на цитат - зад.25 от НВО.

От учениците се очаква да напишат 3-4 изречения, в които да покажат, че познават творбата,  в състояние са да разтълкуват смисъла на зададения цитат и да обяснят с какви художествени средства е постигнато емоционалното въздействие.

Лична гледна точка не се изразява. Ще заучат готови фрази за различните произведения и това е. Децата с по-добра памет имат предимство в случая, както е и при преразказа.

# 672
От природните науки при нас физиката е на последно място, но е изцяло заради преподавателката. Чак се изумявам още батко й как "обикна" физиката с тази жена. Супер незаинтересована и се държи зле с децата. Като си спомня какво гонене беше да се организира общински кръг на олимпиада в училището ...
Химията определено й е любов на наборката и с желание учи и решава задачи, по биология учителят много се старае и въпреки, че й е по-трудно, се старае и тя.
Ние правихме вчера първия преразказ за домашно. Ами честно да ви кажа възмутена съм от текста - уж от някакво прехвалено помагало. Едно, че имаше архаизми (тя не знае думи като долап и каче) и второ сякаш нарочно беше наблъскан текста с безсмислена пряка реч, за да им е трудно на децата. И тях ги карат да си пишат план и след това да пишат. Не засякохме времето за писане и не съм го и погледнала, че и аз съм в групата на болните и ме втресе снощи.
За тезите - госпожата в училище обясняваше разпалено на родителската среща как трябвало с техни мисли и разсъждения да пишат. Да, но на нейното мнение са много малко от учителите и проверяващите НВО.
Излезе ми реклама, че Ния вече организират първия пробен. Доколкото си спомням там по МАТ нивото беше много близко до реалното НВО и се смятат за добър измерител. Но лично аз смятам, че е доста рано още.

# 673
Нарочно се ползват текстове с архаизми. На моето дете дори му взимат точки на преразказите, ако не ги е предала със съвременни думи, а е използвала архаизми.

# 674
  • До морето
Здравейте,  влязох да чета със страх. Чувала съм плашещи неща за "седмокласната тема", но с облекчение видях, че има доста познати никове от отчетната на Август 2012 и реших да се включа.

Още не ни е затресла треска нас. Мисля, че учителите в училище повече ги психират. Притесняват ме природните науки и по-специално физиката, защото хем госпожата ни е зле, хем и вкъщи няма кой да помага баш по физика.

Общи условия

Активация на акаунт