Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 568
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
В Пловдив кои училища правят ден на отворените врати, без МГ-то? Лиляната, НТГ, Хуманитарната?

# 511
  • Пловдив
Болничките  да оздравяват!🙏

Днес очаквах да е лудница при ЛЛ,но нямаше  хора,чак не можах да повярвам.

Относно преразказа,преди 4 години голямата ми дъщеря  писа директно на белова  и едва и стигна  времето.
Наборката е толкова енергоспестяваща....От миналата  година  ги пише без чернова,че абсурд  да си губела  времето  два пъти да пише.😀

Домашните от училище  придължават   да са почти никакви,та добре че е школата.

# 512
И при нас домашните са несъществени. Въобще никакъв стрес няма Simple Smile
Аз успях да сканирам това помагало със задачи на Булвест "Математика на практика". Качвам го в пощата и тук. Не виждам отговори и ще търся на сайта на izzi. Аз сега няма да й давам такива задачи, че тъкмо преговарят проценти и пропорции и ще са й лесни Stuck Out Tongue Closed Eyes
Скрит текст:

# 513
Привет и от мен. Докараха някакъв вирус от училище и лека-полека всички ни повали...
Върнаха им вх.нива по математика, изкарала е 5-ца и малко. По География и кмит започваме с 4-ки. 🥴
За частните уроци посещава в ОТ веднъж седмично, индивидуално по два астрономически часа.
Какво да кажа, уж знае, че годината е напрегната, но си е сложила лимит на ученето и към 18 часа минава на турски сериали да възстанови чакрите...😵💫😵💫😵💫
Иска да тренира волейбол, ако някой има препоръки за клуб, който приема нови деца  ще се радвам да сподели.

На Стойчев-Казийски школата ми излезе пост преди няколко дни, че приемат нови деца. Но доколкото съм чувала от познати, си е сериозно трениране.

Намерих го:
https://www.facebook.com/100063551114674/posts/pfbid0kLZvbbjT2Uz … hmq1Rfpl/?app=fbl

# 514
В Пловдив кои училища правят ден на отворените врати, без МГ-то? Лиляната, НТГ, Хуманитарната?
Английската, но не си спомням кога беше, пролетта ми се върти.

# 515
Привет и от мен. При нас излезнаха оценките от повечето входни - за сега само по биология има 4-ка, останалото са 6-ци.

Днес са им били и първите 2 часа от школата по математика в училище. Дъщерята каза, че решавали задачи, които били много лесни. Уж всичко решила вярно.
Аз уикендите за сега я карам да върви напред с материала по математика, докато се натрупа достатъчно теория от седми клас, след което ще почнем със задачите.
По математика вече им дават добро количество домашни в училище, така че съм доволна. Няма друг начин с математиката, освен решаване на много задачи за изчистване на грешките и развиване на скорост.
На родителската среща госпожата каза как като им даде лесни задачи и всички се справят без проблем, но когато им дала една задача, която е комбинация от същите тези 7-8 лесни задачи, то само едно дете в класа се справило. Нямат още затвърден навика да разбиват сложния проблем на по-прости и да виждат патерните в него.

Относно преразказите при нас май не пишат чернови, заради времето, но правят подробен план. Дъщерята каза, че обикновено планът ѝ по обем е около 1/3 от преразказа. Нея лично не я притеснява преразказът - обикновено е от тези с най-много точки на него.

# 516
Някой да е разглеждал подробно примерните задачи на МОН?
Започнах със задачите по География, но на задача 6 мисля, че грешно е формулиран извода на Боян: „През 2000 г. всички континенти имат градско население под …….%, а през 2030 г. градското население на всички континенти ще бъде над ……. %“.
Като се попълнят верните отговори спрямо дадената диаграма и се получава безсмислие.
Скрит текст:
На трета задача отговорът излиза безкрайна периодична дроб, но в условието на задачата не е посочено до кой знак трябва да се закръгли полученият процент.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 20:58 от Lizi

# 517
Започнах със задачите по География, но на задача 6 мисля, че грешно е формулиран извода на Боян: „През 2000 г. всички континенти имат градско население под …….%, а през 2030 г. градското население на всички континенти ще бъде над ……. %“.
Като се попълнят верните отговори спрямо дадената диаграма и се получава безсмислие.
Скрит текст:
На трета задача отговорът излиза безкрайна периодична дроб, но в условието на задачата не е посочено до кой знак трябва да се закръгли полученият процент.

Верните отговори не са ли …. Под 79% …. Над 54% ? На мен ми се вижда лесна задачата. Трябва да прочетат диаграмата просто.

# 518
Скрит текст:

Верните отговори не са ли …. Под 79% …. Над 54% ? На мен ми се вижда лесна задачата. Трябва да прочетат диаграмата просто.

А защо да не е "под 80%" или под "90%"... и т.н. или "над 50%", "над 40%"... Изключително некоректно зададено условие. Така зададено условието има безкрайно много отговори, ако включим и дробни проценти.
Дори ако трябва да сме акуратни няма как да е под 79% и над 54%, защото има държава с 79% и такава с 54%, та с "под" и "над" ги изключваме.

# 519
Скрит текст:

Здравейте и от мен. Включвам се в темата със седмокласничка

И аз мисля, че отговора е Под 79% …. Над 54%

А какво ще кажете за 8 -ма задача от Географията:
Територията на България е 110 994 km², като около 35 000 km² от нея е планинска. Какъв процент от територията на страната следва да бъде обект на устойчиви мерки за опазване в името на бъдещите поколения.

Моята дъщеря отговори 100%...защото така е възпитана...как да и кажа, че не е права

Така или иначе, пуснала съм искане към МОН за предоставяне на публична информация, а именно решения и отговори на публикуваните примерни задачи. Срока по закон е 14 дни, та ако ми ги пратят - ще ги соделя тук.

# 520
Под 80 % и над 53 % - това отговори синът и това би записал като отговор.

И при нас почти всички входни са върнати, няма различни оценки, чакаме още едно. Най-доволна съм по БЕЛ - 96 % резултат, което за начало и за момче, на което литературата не му е силата, е супер.

bg_trinity , и аз по-назад в темата се възмутих от 8-ма задача. Изключштелно тъпо условие. Мислих си дали при такова условие да не се пише подобаващ отговор, какъвто, сигурна съм, немалко деца могат да съчинят на добро ниво.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 21:41 от Detelina S

# 521
И за мен това са верните отговори, но като се попълнят в изречението,  какъв извод може да направи Боян - никакъв. Как от този извод може да стигне до заключението, че градското население ще се увеличи на всички континенти, което е видно от диаграмата?
Според мен една по-правилна формулировка би била: През 2000 г. всички континенти имат градско население най-малко 37%, а през 2030 г. градското население на всички континенти ще бъде най-малко 54%.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 21:50 от Lizi

# 522
Ами пак казвам - през 2000 няма как да е под 79%, защото това означава, че изключваме Северна Америка, която е точно със 79%. Реципрочно през 2030 няма как да е над 54%, защото това автоматично изключва Африка.

# 523
но като се попълнят в изречението,  какъв извод може да направи Боян - никакъв.
Така е, да. Няма извод тук, показва само дали се ориентират в диаграмите. Само че това не са деца в 3 клас и вече са свикнали не само да разбират диаграми, ами и да извличат информация от тях. За мен такива задачи са писани на крак, без мисъл, от днес за вчера, колкото да има нещо допълнително като модел.

# 524
Ами пак казвам - през 2000 няма как да е под 79%, защото това означава, че изключваме Северна Америка, която е точно със 79%. Реципрочно през 2030 няма как да е над 54%, защото това автоматично изключва Африка.

Интересно е да публикуват отговорите, за да видим какво е искал да каже авторът.
Права си.
В моята глава обаче “под” звучи като “не повече от”, а “над” като “не по-малко от”.
Според мен търсят елементарно прочитане на диаграма.
Тук идва проблемът с лесните задачи - по-подготвените деца ще бъдат много по-склонни да търсят уловка и сложни решения, в резултат на което да объркат отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт