Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 543
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Ми и на мен ми се вижда безсмислено. За 4тепреразказа да не говорим. Аз не мисля, че той има време да провери щателно и да даде обратна връззка на всички деца. Първата седмица беше 1 преразказ и имаше червено по него редактирано. Сега се пращат по вайбър, обратна връзка - йок.

# 541
  • shumen
Дидка,безмислено е това учене на стихотворения.Същата работа и преразказите щом няма обратна връзка.

# 542
При нас от школата тази седмица имат един преразказ и две тези. По математика  доста задачи. Започна от задачите вечер по малко, но определено в петък вечер ще има още доста работа. Не обичам втора смяна. Времето за нищо не стига. За стихотворението наизуст съм си казвала мнението. Иначе, какво да се прави при нас е важно да се назубри материалът, а не да се разбере и възприеме.

# 543
Фортуна, много благодаря за сканираните тестове. Чудно е , че можем да си помагаме - кой с помагала, кой с опит от каки/батковци.

При нас на школата още не са почнали с преразказите, на по късен етап. Сега повече се набляга на тези. Лично на моето дете преразказа му е най слабата част- досега е имало 26 т макс и то пряко сили мин година. Иначе е около 22-23. Тя ходи на школа от вторият срок на 6 клас.

# 544
  • София
Писане на повече от един преразказ на седмица ми се струва прекалено. Някой с предишен седмокласник има ли набюдения дали има значително подобрение на резултата на детето му след писането на повече преразкази. На мен ми изглежда за нашето, че десетина преразказа да направи за учебната година ще са му достатъчни, ако не ги претупва. В шести клас е правил 5-6 през годината. В тестовата част по БЕЛ и при тълкуването на цитат по-вероятно ми изглежда да има напредък при правене на повече тестове.

# 545
  • Варна
Нито един преразказ не са правили нашите, нито един. Нито миналата година, нито тази (все още). Добре че има заявка от частната учителка, че ще работят по това.

# 546
Дидка, много преразкази за една седмица са това. Аз лично съм изумена от очакванията да ходят на училище и да подготвят толкова домашно. Един преразказ отнема около 2 часа по спомен. При нас с баткото това му беше слабата страна и според мен повече от 32-33 е трудно да се изкара. Винаги има по някоя правописна или пунктуационна грешка, която правят от бързане или от притеснение. Отделно, че им вземат точки за "графично оформление" - грозно писане, задраскване, а при нас веднъж взеха и за неписането на новите абзаци един пръст на вътре...
Според мен ученето на стихотворенията наизуст им помага по-лесно да се ориентират. Гледах я моята миналата седмица - ами не познава добре текстовете и й е трудно да отговаря на въпросите. Мисля да я почна с тези популярните карти с цитати от произведенията. Аз почвам да се панирам от толкова много учене, неща, които трябва да знаят, интегрални задачи. Тя с преразказите ми се вижда по-добре от брат й, но пък той не допускаше грешки на граматика и редактиране за разлика от нея. При нас в училище искат наизуст само "На прощаване" и "Опълченците". Ще ги учим през коледната ваканция...

# 547
  • София
Така е, исках да си сверя часовника, защото и на мен ми се струва много. Ще говоря с учителя.

# 548
И според мен това са много преразкази за една седмица. Хубаво е да се направи оценка на даден преразказ и да се види къде са слабите места, за да може да работи по тях при писането на следващия. Оценяването на трансформиращите преразкази се прави по категории.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 19:33 от Lizi

# 549
И 10 да напишат, ако няма обратна връзка правилно ли са написани,  няма никакъв смисъл.

# 550
И според мен това са много преразкази за една седмица. Хубаво е да се направи оценка на даден преразказ и да се види къде са слабите места, за да може да работи по тях при писането на следващия. Оценяването на трансформиращите преразкази се прави по категории. Доколкото знам и МОН ползват тези критерии за оценка на преразказите: https://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/piz_7kl_2011/kr … az-didact-zad.pdf

Със сигурност не са тези критериите. Актуализирани са. Броят на максималния брой точки се запазва - 35т.

# 551
  • Пловдив
10 преразказа е прекалено.Моята нали пропусна второто и ходене  в школата,че болна,та тепърва ще видим какво и що.
Но днес за пореден път стигна до извода,че обича математиката,защото има логика.Не обича  български с толкова трудна граматика,а относно  тезите заключи,че всеки може  да е ба различно  мнение какво е искал да каже автора.Откъде накъде някой с различно такова  ще има възможност  да я реже в точките😀.Ей така си философства.

# 552
Моята дъщеря се явява в 5 и 6 клас на олимпиадата по БЕЛ. Забравих точно колко точки имаше, 27-28 мисля от 30.
В училище правиха преразкази в часовете. Аз ѝ дадох може би 3-4 да направи вкъщи, два от тях занесе на учителката да ги провери. Имаше минимални грешки. На нея това ѝ е силната страна.
С редактирането на текстове долу - горе се справя. Тезите са ѝ малко по - трудни (зависи от темата - за Серафим беше писала много добре, за братчетата на Гаврош не беше добре).
Зависи от детето, но един преразказ на седмицата мисля, че е достатъчно.
Моята първо пише чернова и после белова, стигало ѝ времето (но това на олимпиадата, където е само преразказ, не знам как ще е на НВО, ще видим като започнат да правят пробни изпити).
Сформирали са групи за подготовка на НВО в училище, дъщеря ми ще ги посещава.

# 553
Питах дъщерята колко точки изкарва на преразказите и тя каза, че не знае колко са, но са 1-2 под максимума. Само на един преразказ беше изкарала по-малко, но за него госпожата им беше казала, че в текста имало скрита информация, която всички са изпуснали.
Между другото госпожата им каза, че тази година олимпиадата по БЕЛ няма да е преразказ, а отговор на литературен въпрос или отговор на нравствен въпрос.

# 554
Със сигурност не са тези критериите. Актуализирани са. Броят на максималния брой точки се запазва - 35т.
Може ли да дадеш линк с актуалните критерии или къде може да се видят?
Ще изстрия дадения от мен линк, след като критериите не са актуални.

Общи условия

Активация на акаунт