Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 561
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • shumen
И аз съм за спорта.Моя ходи на народни танци два пъти седмично.Иска и футбол,но не му остава време за сега.
Снощи е имало ефект от моето дуднене.Днес госпожата ги е изпитвала на стихотворенията и има 6.

# 586
Ооо да, спортът остава категорично. За момента 3 пъти седмично, ако с течение на времето започне да се изморява повече, може да се намали на 2 пъти.
А, и друго да ви кажа. Много ги психират в нашето Централно столично училище. Понеже мернах назад пишете за психическа устойчивост, та да си кажа. Трябвало много строга организация на дейностите в 7-ми клас, нямало никакво време, моля ви се. Моята щерка започва да се плаши. Що за педагогически подход, така ще стреснат точно тези, които нямат нужда от стряскане, та да се повиши тревожността им до космически нова, а другите, които тъй и тъй не им пука, ще си свиркат пак. На синчето, което преди седем години завърши същото училище, не му се отразяваше този спек, но дъщерята е различна.
Мен още ме е страх да погледна задачите по СТЕМ, нали така се казваха. Хвърлих едно око само на първия вариант. С химията и физиката не мога да се справя категорично, с биология география вероятно бих могла, ако изуча материала през годината разбира се. С радост ще се присъединя към хейта.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 17:19 от Минерва

# 587
Моята дъщеря ходи на 2 школи в училище + на английски.
На спорт специално не ходи, но всеки ден в нас прави по 1.5 - 2 часа упражнения. Тя е бивша спортистка (прекъснала заради здравословен проблем), та има много добра двигателна култура и сама си прави програма от упражнения, надграждаща терапевтичната програма. Е, да, вече няма плочки на корема, както когато тренираше 6 дни в седмицата по 5 часа на ден, но е в добра форма. Опитахме с няколко по-леки, непрофесионални спорта, но нивото на дисциплина навсякъде беше много ниско и тя самата се отказа.

От днес дъщерята е в бокса с температура. От няколко дни разправя как окапвали децата в училище, та явно не подмина и нея.

# 588
Моят син би бил кошмарът на всеки треньор. Само откъм дисциплина може да спечели някакво спортно уважение, иначе хич го няма. Плуваме семейно няколко пъти месечно, прави преси и лицеви опори всеки ден у дома и това е. Фигурата му е тип "врабче" все още, аз лично хич не бързам да пораства, но и това ще стане.
Взех сборника на Бг учебник по математика с интегрални задачи за 5, 6 и 7 клас, но освен диаграми и схеми, каквито е имало и преди, друго по-различно не виждам. Напосоки разгледах, задачите са лесни, дори и тези от група В. За убиване на време и лек тренинг става, но не и за олимпиада или друга по-сериозна подготовка. Може би за НВО е ок.

# 589
Здравейте мами,

Обещах да ви държа в течение с искането ми за предоставяне на решенията и отгворите на применрните интегрални въпроси, които ще бъдат включени в НВО по математиката.
Ами отговор получих, но това което очаквах.

Ето отговора:
Публикуваните на сайта на Министерство на образованието и науката задачи във връзка с Национално външно оценяване 7 клас през 2026 г. са примерни и не е задължително да се дават отговорите на задачите.

Аз писах отново. Нека още някой пише. Може би, ако станем повече, накрая може и да ги публикуват.

Това е пощата, на която писах мейла. Имайте предвид, че за да бъде входирано, трябва да посочите 3 имена, телефон и email адрес.
'priemna' <priemna@mon.bg>
Е как може да не дадат отговорите,все пак за първи път ще има такъв тип задачи или и те не знаят как се решават😀Като са примерни,нямат отговори ли ?😡За някои задачи доста се замислих и исках да видя как се решават,че да ги обясня на моя

# 590
  • shumen
Минерва,и аз не смея да ги погледна още задачите от СТЕМ.
Мишленце,да и минава скоро на щерката.
И моя се мъчи нещо да го събори.Т няма,но киха и носа му е запушен.
Вчера им са били и първите два допълнителни часа по МАТ в училище.Моя каза,че единия час господина ги оставил сами и им дал какво да решават,че той имал часове с 9 клас.Вторият час ги проверявали.Ще видя как ще е,но ако ги оставя сами и ги решават заедно с другите деца може и да го отпиша.

# 591
Здравейте пак.
Аз от днеска съм с болки в гърлото и лека хрема. Наборката снощи със запушен нос. През седмицата имахме болно дете в класа което кашляше сериозно. Тя и други деца му направили забележка да си ходи вкъщи, вечерта написала в групата на класа без класната и най-любезно го помолила да не идва на училище така болен. След това се осмели да напише в групата на класа с класната и да помоли да не идва на училище така болен, след което класната казала да идва на училище, но с маска.  На следващия ден я извикала да ѝ се кара как така раздавала съвети кой да ходи на училище и кой не - да не била с медицинско образование.
На следващия ден приятелката ѝ вече беше болна, още един ден по-късно и моята със запушен нос. Седмокласната истерия върви с пълна сила! Сега от болните си амбиции ще изпонатръшка целия клас тая жена. Че и родителите барабар.

# 592
Аз не бих съветвала дъщеря ми да пише на дете от класа да не посещава училище. В градините е същото, но нищо не може да се направи.

# 593
  • shumen
Минерва,и моя каза,че има болни деца в училище,които си ходят.Дори другарчето му по чин било болно.Моя се преместил онзи ден да не е до него,но то пак отишло и седнало до него.Аз за толкова години спрях да се боря с вятърните мелници да не ги пускат болни.Аман от болни амбиции на учители и родители как щели материал да губят и как тая година им била много важна.

# 594
  • София
Могат поне първите 2-3 дни, когато са заразни за останалите, да не ги пускат на училище. Нашето е с алергия към прах и всеки вирус го хваща заради постоянно раздразнените му нос и гърло. Добре, че в училището му не е разрешено да ходят болни, а и родителите са добросъвестни. Взетия материал може да си го научи детето и самостоятелно вкъщи в дните, в които се чувства по-добре.

# 595
Минерва,и моя каза,че има болни деца в училище,които си ходят.Дори другарчето му по чин било болно.Моя се преместил онзи ден да не е до него,но то пак отишло и седнало до него.Аз за толкова години спрях да се боря с вятърните мелници да не ги пускат болни.Аман от болни амбиции на учители и родители как щели материал да губят и как тая година им била много важна.
А, хич не се боря аз. Тя си реши сама. Ама тя си знаеше много добре, че класната ще я нахейти яко, но се осмели да си каже каквото си мисли. Голям праз, на госпожата така или иначе моята дъщеря й е трън в очите, тя обича тихите и кротките деца, които през междучасието стоят кротко на чиновете с ръцете отгоре и гледат в точка. На съда е ясно, убития да влезе.
Факт е, че сме болни и двете, въпреки тоновете вит. C и останалите неща, които изпоизпихме.
За момента с леки хреми само, стискайте палци. Взимам мерки аз, изобщо не ми се боледува.
Но пък окото ми няма да мигне да й пусна болничен, ако продължава в понеделник да не е добре, пък класната нека злобее колкото си иска.
В четвъртък вдигна голяма пушилка, задето 3 деца не й отишли на школата. Имат 2 часа школа по математика в училище, целият клас чинно ходи от 5 клас. Ако някоя овца откаже да върви със стадото следват пространни обяснения с родителите "Как, видиш ли, така...?!?!", фръцкане бетер петокласничка и различно отношение.
Ноооо - математиката е точно наука и ръцете й са вързани.
Пфу, наоплаках се.
Добавям, защото няколко часа никой не е писал в темата. Благодаря ви за информацията, че са пуснали на сайта на МОН примерни задачи. Погледнах ги. Равносметката ми е, че си трябва сериозно учене и по химия, физика, биология и география през годината. Тази седмица я хванах, че не си я научила уроците по физика. А материалът за ток ще се включва евентуално в изпита, т.е. има шанс да се падне и такава задача. Тя сега отива на спорт и след обед хващаме да оправиме няколкото урока по физика. Аз за съжаление съм зле с физиката и ще се наложи да я уча отначало.
Е, и ние ще понаучим някой неща покрай децата.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 13:07 от Минерва

# 596
В крайна сметка не детето взима решение дали ще отиде на училище или не, а неговите родители. Има от тях всякакви темерути. И в класа на дъщеря ми бяха болни и естествено мина и през нея и през цялото ни семейство. Още се борим с остатъчните гадости...

# 597
  • shumen
Минерва,и моя беше решил,че по География няма да ги изпитва и няма да учи урока,но не позна.Рева и го учи онази вечер.
Ели,то навсъкъде е така.
Моя днес решава задачи от домашното по МАТ и реши,че ще учи и пише по История.

# 598
След малко започваме с физиката. 2 урока имаме да оправим, че госпожицата ми прекрасна е бляла няколко седмици. Боли ме гърло, та знае ли се. Пратих милото за фервекс, не се издържа вече.
Изрешихме успешно задачите по биология от сайта на МОН. С тази с диаграмата с насекомите се оплетохме. Оказва се, че няма много биология там. Математическата част е за проценти. По силите са й, поуспокоих се.
А ето и обещаната задача - последната.
Не знам как се слага в спойлер от телефона.

# 599
И ние изкарахме това с гърлото и хремата. Запушен нос влача трета седмица. За гърло помагаше Ангал спрей и Орофар таблетки, редувах ги, максималните дози за денонощие според листовките, помогна. Навсякъде е този вирус, въпрос на време е кога всички ще го изкарат. Аз бях сред болни колеги, у дома го донесе едното дете, а след него всички вкупом се заразихме. Бързо оздравяване! (Макар че като гледам себе си, не е много бързо.)

Общи условия

Активация на акаунт