Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 13 032
  • 657
  •   2
Отговори
# 330
И аз съм с мигрена. Отделно и че от неудобни пози за хранене на бебето всеки ден съм с рамене на камък, врат, всичко. Скоро трябва да ми идва и вече започва мигрената, обикновено хапче не помогна. При мен е от много неща, като някои от тях не мога да променя 🤷♀ например хормони (преди цикъл да речем), също и от времето - ако е задушно и мрачно ме боли, докато не завали хубаво, чак тогава спира. За умора,стрес, недоспиване, глад (ако не успея да ям когато огладнея..)
Преди бременността пиех флунаризин, но трябва да ида наново на невролог.
На масаж и аз трябва. Намерих си една готина масажистка, но с един масаж на година не става.

# 331
  • Бургас
Минахме и ние трета ваксина и ротавирусна.Вече е 67 см 8,500 само с 1 кг е качил този месец но пък за сметка на това със 6 см е порастнал надявам се и това да е временно, че няма да смогнем на дрехи.Удобното е две момчета е, че едното ще носи дрехите на другото макар, че не им се засичат много сезоните а и този господин започна много да расте.
Много се усмихва и се радва, много говори.Много се радва на арката на активната гимнастика и като цяло на играчки.Давам му да ги държи в ръчичка той силно стиска.Опитва се и почти се е завъртял от гръб по корем.Успешно е хванал концепцията но когато се завърти леко едната ръка остава отдолу и почва да мрънка все още не знае какво да прави с тях😁Ние имаме 2 космонавта от баткото но още е топло за тях според мен.

# 332
И при нас е такова положението с ръчичката, затиска я и се мъчи, мъчи, накрая клюма и се отпуска. Като й помогна се вдига пак и оглежда.
Нормално в след втория месец да не качват толкова, колкото първите два.

# 333
Хало мами,
Да се отчета, бях се наакала с тая ротавирусна ваксина, защото ме връщаше към момента с коликите на моя бебо (понеже бях чела много коментари).
В крайна сметка обаче я сложихме - първа доза, точно в края на седмицата, която е по препоръките за България.
Моя бебо е с тортиколис и ние правим физиотерапия, а упражненията му са за по-голямо бебе, затова се активира мускулатурата и иска не иска пораства бързо за тези дейности милото малко човече. Ако някой има нужда да споделя какви са упражненията - правя за моторното развитие и активирането на ръчички, краченца може да ми пише, не съм професионалист, но правя гимнастиката на бебето от 20-тия му ден..една от тренировките му е 40 минутки.

Аз също нямам все още цикъл, не го и мисля.
Основно се цедя, за да мога да заместя само 2-3 хранения с АМ, а другото да е кърма.

Бебо беше качил само 600 и малко грама, но имаше тих рефлукс и му бях намалила храната. Интересното е, че върви дълъг (63 см.) и беше 6200-300 гр. , изглежда слабичък, само едни бузки сочни, а телцето тъничко. При вас как са мерките?

# 334
Както вчера казах, че не се върти, днес се завъртя от гръб по корем и беше сам, добре, че не е паднал. Вече няма да го оставям.

С мигрената и аз съм така, Азара, рамене нагоре, челюстта ми се стяга, врата ми е кокал от неправилна стойка при кърмене. А като заболи сериозно имам промяна в това как виждам светлината и във вкуса в устата. Гадно е и за съжаление след раждането доста често, преди това ме болеше глава веднъж на 2-3 месеца. Дано някой ден 😃 като започна да се наспивам да поспре. Дадоха ми координати на една кинезитерапевтка и ще й звъня тези дни да ме намачка едно хубаво, че ММ хич не го бива в масажите 😀

Аз също имам съмнение, че е с тортиколис моя човек - винаги избираше само дясната страна, главата му все наклонена надясно и започнах да правя упражнения на своя глава и вече са доста по-добре нещата. Другия месец имаме час при остеопат най-после.
В София е невъзможно да си запишеш час за даден специалист и да не чакаш минимум 1 месец.
Мерките са манекенски 😃 5550/59, но той се роди 2950/48. Педиатъра каза, че е по учебник. 🩵

# 335
Момичета, я разкажете за тортиколис и упражненията, че ме вкарахте в размисъл 🤗
Нашата е 56 см 6,900 беше на прегледа.

# 336
Тортиколиса е вроден или придобит.
За съжаление доста често ВЕЧЕ бебетата имат подобни състояния, до голяма степен заради начина по който вадят бебето, но разбира се по-често е още вътреутробно.
При мен е такъв случая, определено вроден.
Добре, че на мен ми казаха още в болницата, че е “смачкан малко” и ще трябват рехабилитации, та започнах много да се информирам и стигнах до наименованието тортиколис. Дори и в епикризата нямаше нищо по този въпрос.
Но по същество - вродения е с много изявена крива шия, трудност при обръщане на противоположната страна, обтегнат шиен мускул,сплескана глава от едната страна ,асиметрия на лицето от страната на мускула който дърпа и прави  целия проблем и по-активна страната, от която не е обтегнат мускула.
При придобития е малко по-различно, там най-често няма толкова изявена крива шия (клюмнала като на Бойко Борисов, за да придобиете представа) , обикновено няма асиметрия, бебето има пълен обхват на страната с обтегнатия мускул. Общо взето в много по-лек вариант. Асиметрия може да се получи, но почти незабележима.
Лошото е, че майките не обръщат внимание, че бебето спи само на едната страна и когато го обърнат на другата, точно след 2 минути отново е на “предпочитаната страна” и си представете 1/2/3 месеца вие да спите, да стоите само на едната страна, какво ще се случи с мускулатурата.
И.. упражненията, то тук не мога да ги опиша подробно, но съм ходила при няколко - и всичките все известни и познати на мамите и лекарите. Та се научих на всякакви тънкости.
Обхващат цяло тяло, първо се прави едно разтягане, след това активиране на мускулатура от едната страна, разтягане и масаж на страната с нужда, масаж на крака, ръце, врат, гръб , дупе в определени точки, центриране по корем, въртене, проследяване, упражнения на топка, сензорно активиране… много са нещата, имам клипове, ако мога да бъда полезна, просто ми пишете 🫶🏽

# 337
Момичета, как сте, как са вашите мъници? Smile

Ние от 2 дена се мъчим със стандартно приспиване, защото последните месец и половина ги откарахме на сън в количката Smiley Толкова ми беше мъка приспиването, а там ставаше най-бързо. Но пък от другия месец няма да можем да ползваме коша за новородено първо защото на дължина го изпълва, второ защото видях, че коша е за деца до 9кг, а той е вече 8 Satisfied По 20мин ни отнема да го приспим - я с галене по главата, я на ръце. Вие как приспивате вашите бебоци и струва ли ви се че вече е почнала регресията?

# 338
Защо всички най-удобни неща са до 9кг?? Защоооо?😭 Не малко пари плащаме за тях, да ги бяха направили за до 12 поне, като зимния кош и горното ниво на некст ту ми кошарите. Аз от сега умувам как ще я нагласям като мине 9 кг. Толкова е удобно с некст ту ми. Дървена кошара далеч от мен абсурд, това значи да не спя хич.😆 А и като спи плътно до нас, чува ни как дишаме, вижда ни, мириса ни усеща, съм сигурна, че спи по-дълбоко и спокойно. Като се сетя, че преди да забременея бях сигурна, че ще си спи в детската стая, а ние в спалнята с бебефон. Къде ми е бил акълът не знам 😆

# 339
Защо да е далеч? Откакто сме се прибрали от родилното, бебето е в дървена кошара (легло)  като е на ръка разстояние. По никакъв начин не ни е било зле, понякога се протягам и я галя през решетките. Така и не се е налагало да свиква от едно на друго 🤷♀  апартаментът ни е малък, така че тя е в спалнята с нас. За отделна стая е рано.

# 340
До нашего легло има място само за некст ту ми, защо и гардероба ни е странично. Кошарата би била в диагоналния ъгъл на стаята, което не е удобно ☺️

# 341
При нас регресията започна преди около 5 дни.
Налага ни се пак на ръце да го приспиваме, бързичко заспива иначе, обаче...заспива най-рано в 22:00, колкото и пъти да се опитам да го приспя по-рано се събужда с рев след няколко минути.
А седмица преди това беше започнал да заспива бързо докато го кърмя, като спре да суче го люшках още малко на рамо и заспиваше дълбоко поне за час.

Знам, че не е правилно, обаче не мога да го оставя да спи далеч от мен.
Беше заспал дълбоко и го оставих, продължи да си спинка, но стоя като орлица до него през цялото време.
Не знам, мами, колкото и да не мога да свърша нищо вкъщи през деня, сърце и душа не ми дава да го оставя да спинка самичък 🤣 много странно!
Спинкаме си двамата или с баща си.
Готвене и чистене свършвам всяка сутрин преди обяд, мъжът ми започва работа в 11:00 и имам време.
Прибира се късно към 21:00, тъкмо време за приспиването към 22:00!

Мартин е доста любопитно бебе, обича да гледа какво правим с голям интерес, в люлеещото столче издържа около 30/40 минути, после му омръзва и иска нещо друго. В количката още 30 минутки, после пак нещо друго трябва да правим...
Tummy time не обича особено, но пък е упорит и се опитва да се обръща, ядосва се, че не успява 🤣 и ако не го вдигнем няма да спре да се мъчи милия.

Вие с какво занимавате вашите любопитковци?
Една мама тук беше споделила, че нейното бебче си играе до нея, а тя си чете  книга. Завиждам благородно, мечтана идилия!
🍀

# 342
И аз забелязвам, че Матео започва да заспива по-трудно за дневните дрямки. Лягам до него и се почва една реч по бебешки 15 минути, не знам какво ми разказва ама и много ентусиазиран 😂 Кърмя го преди сън и заспива в мен, но като го оставя на леглото започва да плаче и да вика “гааа”. Та лягам до него и му давам пак малко да суче и заспива. Ако и така не заспи го люшкам малко на ръце.

И в количката бавно заспива, но поне заспива сам. Първо си хленчи нещо и постепенно се предава и заспива.

Иначе вечер сред баня го кърмя и бързо заспива. Обикновено към 20:30 - 21:00. В 4:30 става за едно хранене и после към 6 започва да хленчи на сън. Галя го по коремчето и подремва до към 7 и в 7 вече се събужда.

Снощи в 4 като се събуди и пак една бебешка реч 😍 викам си “о, не, събуди се. Какво ще го правя” но хапна и пак заспа до 6.

За забавлението - в стаята за гости сме му направили място за игра. Там е гимнастиката, точните книжки, две-три играчки и едно като басейнче с рибки и вода, върху което стои по коремче и те се мърдат. Сутрин е в тази стая за гимнастика и тъми тайм. След първата дрямка идва в хола, където сме му направили по-трърда повърхност за тъми тайм и има люлка. Прекарва време там и втората дрямка и в количката и на разходка. Като се събуди гледа дълго време дървената и листата и им говори нещо и много се прехласва. Като се приберем пак е в стаята за игра. И така редуваме. Също го носим из апартамента и му разказваме кое какво е. Гардеробите ни са в огледала и много се забавлява като се гледа в тях.

Аз много обичам да рисувам и у нас има доста картини, които съм прерисувала от любимия си художник. Той е сюрреалист и те реално са геометрични фигури с ярки цветове и на него много му харесват. Даже се смее на някои и много се вълнува, та и те влязоха в забавлението 🤭

Понякога му чета от книгата, която аз чета. А всеки ден му чета Лече бубулече (любимото ми беше като малка) като много се вживявам, гледам да го включвам и него в прочетеното. Например “боц с муцунка” и го щипвам по нослето и пр.

Вече е 8 кг и аз също се притеснявам за бебешкия кош и некст ту ми кошарката. Много ми е удобно. Дървената ни кошара е с малко разстояние между решетките и нито мога да го погаля, нито нищо.

Можете ли да ми препоръчате стол за кола, който комбинира периода от раждане до 3-4 години, от който сте доволни.

И последно - пазарувате ли неща от черния петък и на какви хубави оферти попаднахте?

# 343
И аз през решетките на дървената не виждам как ще галя🥹 На едни приятели спалнята им позволява дървена 140х70 да я залепят до тяхното легло и направо са демонтирали решетката.. кеф, бебка спеше до тях докато сама не пожела да се отдели при кака си.🩷🥹
Като е залепена до нас лесно я и кърмя нощем само си я гушвам, без да ставам и после лесно я връщам, а понякога заспива и при нас и още по-лесно я местя. Понякога се буди но не е сигурна гладна ли е или само иска да се увери, че съм там, та пак не се налага да ставам.
Отделно, че от 2-3 седмична си идва сама с главичката към мен и е толкова мило да се гушкаме в съня си, ММ ни е снимал десетки пъти. Доближава си личицето до моето в съня си , усмихва се и продължава да спи🩷
Мишел, същата съм и се наслаждавам 😆 като заспи, така и така е или върху мен, или се гушкаме и я галя за да заспи, няколко пъти рискувах последните месеци да я оставя и да домакинствам, ами буди се и дрямката  е по кратка от колкото ако съм до нея и си казах, че така и така ни е приятно и на двете безумно, просто ще се наслаждавам на тези мигове а домашната работа няма да избяга, но и мъжът ми да е жив и здрав, първо че безумно много ми помага, второ никога няма да направи забележка защо нещо не е свършено например.🙏❤️
Нищо не харесах от черните петъци освен 4 кашона памперси 3ки😆

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 23:58 от MayGodBless

# 344
Нашата кошарка ми е достатъчна да си провра ръката и да й мушна бибата или да я погаля (стига да не се е преместила по-близо до другата страна), но и да ставам не е далече,  мисля, че около 50 см е между мен и нея. сложих обиколници, завързала съм ги, защипала съм ги, тя намира начин (въпреки, че аз се затруднявам дори) да ги издърпа и да се покаже, гледа картинките, играе си с връзките, надига обиколниците и ме следи през тях 😆
Ние не спим заедно, само ако съм през деня сама я слагам до мен, но предимно е в гнездото, между нас понякога спи в гнездото, но много ни утеснява😀 
От черния петък взех уред за приготвяне на бебешки пюрета и го пробвах(за мен), доволна съм.
ММ също не прави проблеми за нищо, знае, че може и нищо да не правя, мога и да излъскам дома😀 според настроението, времето. Има дни, в които единствено се занимавам с бебето, почивам си и пускам един път стерилизатора.
Любимо ни е да легна със свити крака на леглото, подпряна отзад и да сложа бебето върху свитите си крака. Така се гледаме и тя много се кефи. Голям смях, големи гукания.
Уча я да ме докосва (без да свива юмруче и без да драска) и вече знае, че като я сложа срещу мен и вдига ръчички да гали.
Като усети лицето ми разперва пръсти и започва да ми изучава лицето и да се киска.

Записах онлайн курс и днес гледах първата лекция, тя до мен в гнездото ме гледаше тихичко 🥹 после задряма и успях да си разгледам нещата.
Аз избягвам да й чета от мойте книги, че не са за деца🤣 но си изтеглих български приказки и като започнах да й чета, заспа на третата страница, пък на мен ми станаха интересни.
Обаче ми прави номера, че не иска да яде вече на 3ч, ами на 4. Но при нея всичко против волята й ми се връща тъпкано, голям характер вади.

Иначе си заспива сама, евентуално биба да иска, но на ръце не иска отдавна. Пробвала съм се ако е неспокойна да я взема върху мен да поспи или в ръцете ми, тя започва да се върти и да оглежда. Има случаи като й сложа биберона и всеедно натискам бутон за изключване, накланя глава и заспива. Има случаи, в които уж й се спи, давам биба, тя ми се хили. 😅

Общи условия

Активация на акаунт