Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 11 111
  • 551
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Ние ходихме на ортопед на 40-тия ден самосиндикално и с баткото така. А пиди каза, че по ЗК на 6 месеца сме имали ортопед и нефролог и да си ги плануваме от сега, че както са зле всички с часовете.Само каза първо да минем кръвните и след това с тях да отидем при нефролог.

# 511
Моята от няколко дни заспива само на ръце.. това не е било от първите седмици.. дано е някакъв период. Голям рев удря, чак истерия.
Иначе минахме на дерматолог, че имаже едни дерматити, другата седмица сме на ортопед и на детска консултация. Надявам се вече е стигнала 6кг😅
После другия месец имаме нефролог и гастроентеролог за протокола за млякото..
кръв и урина ще взимаме, за урина взехме колектори, ще видим ако се справя с тях, ако не ще взема пт онези памперси с колектор.

# 512
При нас Матео заспива савнително бързо и лесно. Вечер свикна да го слагам в кошарката и да лягам до него. Гука си, рита си, после започва леко да мрънка и проплаква и засмуква пръст. Засмуче ли пръста до 3 минути е заспал. Понякога вечер проплаква на сън, но не се събужда. Вече пости не го храня вечер освен понякога ако много вземе да хленчи. Тези дни имам чувството, че пак има бърз растеж, защото яде по-често и няма вече смучене на ръце и др. сигнали. Като огладнее изведнъж започва да плаче, ама оглушително и ако не му дам на секундата не спира, чак сълзи пуска. Не мога да сваря да вадя гърдата и да сядам.

Иначе при нас колики май нямаше. Не знам това възможно ли е, но нито е плакал, нито се е свивал. Само в началото малко се напъваше, но без да плаче. Давахме био гая по пепоъка на педиатъра и това беше.

Иначе и той е с обрив, но за щастие не го сърби/боли. Мажем с Липикар и засега всичко е наред.

При нас изобщо никакви изслевания не са правили, нито са ни пепоръчвали ортопед. Питах веднъж и казаха, че е само ако педиатъра прецени, че има проблем 🙄 В България ми се стррува, че доста по-сериозно е следенето на бебчетата. Но така или иначе имаме частна застаховка и мисля да се възползвам и да му запиша час за ортопед за консултация.

Кошаката next to me му утесня и спи по диагонал, бебешкия кош му утесня, коша за кола му утесня... направо не знам как ще я караме  😄 В другия кош нещо не му харесва много, огъва се и иска да става.

# 513
Био гаята е голяма работа, чак съжалявам че късно я почнахме и то на своя глава, защото педи каза че няма нужда. Обаче според мен и тя допринесе бързо да отшумят коликите, лесно си ака и пръцка с нея.
Мишел, нашата педи каза, че в България били най стриктните мерки от към профилактични прегледи и никъде по света нямало толкова ходене по ортопеди и насам натам, та нормално да няма там🤗💙

# 514
Да, като цяло в България и при бременност и при бебета имаме най-много профилактични прегледи, така че да Ви кажа радвам се, че живея тук.
Да не говорим, че при нужда може да си намериш бързо час дори да не е за някое светило, ето например за дерматолога, в неделя намерих за вторник (имаше и за понеделник, но гледахме местоположението и да е по нзок). Доволна съм си аз.
Иначе за това приспиване на ръце не знам, моля се да е период. Наистина досега не е заспивала така. Покрай празниците веднъж заспа върху мен, беше много превъзбудена, не можа да заспи и накрая я сложих върху мен и сме заспали двете. После беше с баба си няколко дни, тя не я е приспивала на ръце, гушкала я е, но съм сигурна, че не е била тя виновна😀 просто от няколко дни изобщо не се получава нито дневния нито нощния сън ей тъй както преди, виждам, да й се спи слагам в кошарата и до няколко минути да е готова.. не.. голям зор виждаме. И проблемът е, че понякога заспивя и се буди с рев.
За пробиотик, сега сме на биобаланс. Доволна съм. Не давам вече други капки разни.
Обаче мисля в нощното мляко да вкарам калма бимби 😀
Да видим. Снощи така направих, тя по принцип пт няколко седмици има 5-то хранене в 22-23ч, вчера на храненето предишното й сложих калма и спа до сутринта😀

# 515
И при нас покрай празниците сякаш се разклати режима, защото имаме повечко гости, макар да следим за интервалите за будуване, но явно емоциите и впечатленията може би идват в повече, като добавим новите умения, открития, звуци и движения, които усвоява, плюс дразненето на венците и ето ти регресия на съня 😭😆😆😆. Днес от 2 пъти по 3 часа навън, е спала единия път 40 мин  и другия път, цяло щастие, цели час и 14. Преди щеше да откърти 2.5 - 3 часа ама..
Повече ме притеснява, че откарва до 3 часа будна, натрупва се преумора и тя като домино бута съня дни напред в хаос.
Азара, хубаво ми напомни, че имам калма бибми в чекмеджето🙉😆❤️

# 516
По темата с влажността - при нас наскоро беше паднала до 20% така че си ползваме овлажнител. Отвори ли се прозореца още по-зле става.. Как може да е толкова сухо не знам Close

Иначе малкия вчера навърши 5 месеца и започна да се върти по корем Grinning При нас коликите като че ли добре минаха с лефакс и омнибиотик панда. Имал е кризи, но не са били нещо уау и някъде 3тия месец отшумяха. Сега нито капки за колики му давам, нито пробиотик. Абсолютно възможно е при някои бебета да няма колики или просто да са толкова слаби, че да не изпадат в кризи.

Педи за 6ти месец каза, че ни се полагали изследвания и гастроентеролог мисля, но може и за нефролог да е ставало на въпрос - ще я питам. За ортопед като я питах каза, че не се полагало, но другата седмица като идем за ваксинката ще я помоля за направление за ортопед. Ако ли не ще си платя прегледа и така Smiley Ортопеда в еЗдраве е писал опити за сядане чак на 6тия месец обаче той още от сега си се набира и мрънка ако не го слагам да седне.. За изследванията с урина ще си взема памперси с колекторчета - pinemed. Колежките много ми ги похвалиха и затова ще си взема пък да видим Smiley
Сега яде на 4 часа и аз съм в шок, защото преди ядеше на всеки 2 до 3 часа, а в началото даже на час и половина Smiley Все още си има нощни хранения, но са само 2. През деня яде 4 пъти.

Ние обаче почнахме захранването на 4,5 месеца точно преди празниците Smile Педи ни даде зелена светлина, а аз исках да изчакам да стане на 5 месеца поне, обаче един ден така го гледаше ММ как яде ябълка .. Направихме му пюре от тиква и си хапна лъжичките. Сега имаме въведени тиква, картофче, пащърнак, сладък картоф, морков, ябълка и карфиол. Не следвам някаква определена схема - гледам тази на хипп, на д-р Владимирова съм си записала някои схеми там за глутена и се чудя за жълтъка дали да не направя така както тя препоръчва. В началото вкарвах зеленчук на всеки 3-4 дена, сега примерно ябълката само 2 дена, морковчето също 2 дена. Ще видя дали преди или след ваксинката ще вкарам някоя безглутенова кашичка. Голямо забавление е, когато детето е спокойно, обаче ако нещо се подразни и приключват бързо нещата .. Дебна го хем да е гладен, ама не изгладнял, хем да е в добро настроение и да не му се спи - ами сложно ми е Sweat Smile Не бързам да замествам хранения, но ми е интересно как ще се случат нещата при него и кога ще успеем да заместим поне едно.

# 517
И при нас покрай празниците сякаш се разклати режима, защото имаме повечко гости, макар да следим за интервалите за будуване, но явно емоциите и впечатленията може би идват в повече, като добавим новите умения, открития, звуци и движения, които усвоява, плюс дразненето на венците и ето ти регресия на съня 😭😆😆😆. Днес от 2 пъти по 3 часа навън, е спала единия път 40 мин  и другия път, цяло щастие, цели час и 14. Преди щеше да откърти 2.5 - 3 часа ама..
Повече ме притеснява, че откарва до 3 часа будна, натрупва се преумора и тя като домино бута съня дни напред в хаос.
Азара, хубаво ми напомни, че имам калма бибми в чекмеджето🙉😆❤
Да бе ама не поиска онази вечер като беше истерия😀 може би трябваше преди това да я пробвам, тя го примлясна и го изплю😀 иначе е сладко-кисело, билково, тя газ бимби примерно си го пийваше.
Аз май утре ще я пробвам с картоф или тиква😀 че пристигна столчето и ми хареса как стои в него😀

# 518
Здравейте, моето бебче е на 6 месеца и 3 дни. Вие започнахте ли да ги слагате да сядат и как да го направя?

# 519
Ами малкия има мерак да сяда и му подавам ръце, за да го повдигна леко, но го задържам в седнало положение не повече от 2мин. Определено не е готов за активно седене, защото няма добър контрол върху главата и много я климка, а и до колкото съм чувала при момченцата е по-хубаво да се изчака до 6тия месец. Ортопеда също ни е писал сядане чак в 6ти месец.
Като за начало ще го слагам между краката ми, за да се обляга на мен, имаме и пуфче за сядане, в столчето му за хранене също ще го държа изправен. Но за кратки периоди от време разбира се и постепенно ще увеличавам.

# 520
Виж, ние сме гостоприемни, но бебетата в темата тъкмо навършват и ще навършват 5 месеца. Та питаш ни неща, до които още не сме стигнали, а вие видимо сте напред, та не сме най адекватните съветници😄💙🩷
Здравейте, моето бебче е на 6 месеца и 3 дни. Вие започнахте ли да ги слагате да сядат и как да го направя?

# 521
Моят син нямаше колики, но искам да кажа на всички майки, чиито деца са имали, че вие за мен сте истински герои! Виждала съм бебе да плаче от колики и е нечовешко….

Иначе той се буди да си хапва на 2-3 часа от 1 месец вече, егати регресията 😃 бях се притеснила, че има болка някъде, защото събужда се и започва да крещи и направо ми изкарва ангелите. След това суче 20-30 минути и заспива и така до сутринта, а аз съм тралала 😀
Захранването мисля да започна като направи 5+++, все пак е на кърма, пък и не мисля, че изобщо е готов да сяда. Запасявам се сега с каквото намеря домашно - тиква, картоф….

Добра идея давате да питам педи за профилактични прегледи какви ни се полагат, аз така или иначе съм си го записала на ортопед в края на февруари, дотогава не мисля да го слагам да седи, ще чакам зелена светлина

# 522
Нашия стол пристигна вчера, има позиции, не я слагахме в изцяло седнало, а в полулегнало положение, има и легнало, но тя не желае да стои така, защото като е будна стои по корем, като спи, спи по корем😀 но добре й беше днес на захранването.
На 5 месеца става утре.

# 523
Относно коликите и аз гласувам за Абоколикен + Санколик. Всъщност спряхте ли капките, които давате и изведнъж ли го направихте или постепенно?

Нашият господин също се върна в първи клас, дето се вика. През втория месец след като поспи един час се събуждаше с рев. Последните две вечери пак започна да го прави. Мисля че е рефлукс. Първата вечер повърна два пъти. Сложим ли го в легнало положение започва да плаче. Започва и да се обръща и вчера седя в леглото по корем и ми се хилеше. Т.е. наслагва се и неспане, заради ново умение. Вече имам и едно наум с това обръщане къде и как го оставям.

Иначе четох в един наръчник за сън, че във пети месец започват да преценяват разстоянията и осъзнават, че мама е далеч и искали повече внимание и ставали по-капризни.

Да ви се похваля, смених next to me-то с икейската му кошара, на която махнахме едната преграда и я направихме нея на next to me. Понеже нашето легло е мега високо се получиха идеално нещата. Стига да иска да спи, а и последните вечери е нервен и го гушкам при мен.

Все се каня да ви питам, използвате ли приложение за следене на съня, хранана и пелените и ако да, кое?

# 524
Първо спрях Санколик, после 4ти месец започнах да правя хранения без Абоколикен, накрая само преди нощния сън давах и в средата на 4ти спрях и него.
С коя икейска сте?
Много им се чудех и ми се стори че горното ниво без страницата ще е нестабилно, та взех една от емаг.. същата работа от към стабилност🙉😅 пише до 18 кг, но вече сме с нея та съм спокойна.
Приложение не ползвам, водя си записки с часовете в телефона и с броя 💩 и понякога пускам на чат джипити да ги сумира интервалите и да направи "мъдро" обобщение. Все едно консултант по сън ти пише, между другото 😆

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:25 от MayGodBless

Общи условия

Активация на акаунт