Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 3 437
  • 145
  •   1
Отговори
# 60
Мисля, че е нормално. Но питай все пак ако те притеснява.
На мен ми хърка едно такова, понякога от носа, понякога по-назад. Капя физ и дърпам, последните два дни имаше малко секрет, преди това пък - не.
Днес беше неспокойна, цял ден пръцкане, напъване, почти не спа. Плач, унася се замалко и после пак приплаква. Правихме си колело, масаж с маслото за колики, капки давах, накрая бая напълни памперса преди половин час.
Последните седмици ми го прави това периодично за 1-2 дни, плач, напъване, пръцкане, цял ден пишка само и накрая ака.
На АМ е антирефлуксно ако има някакво значение. В другите дни си ходи по няколко пъти на ден.
Ох, тези бебета са голямо изпитание😀 все нещо се чудиш това нормално ли е, онова нормално ли е.. както всичко е спокойно пръква нещо ново😀

# 61
Николай издава едни странни звуци като магаренце, приличат на хрип, но само в определени пози и като яде. Педиатъра каза, че ще се изчисти. Като от гърдичките идва, първата нощ вкъщи бдях над него, защото не знаех дали е нормално.

# 62
Момичета 😩 мъжът ми има херпес на устната. Днес изби, каза, че от вчера нещо го е усетил. Пратих го до аптеката за мехлем и лепенки и изпрах всички чаршафи, хавлии, калъфки. Ние не го целуваме по личицето точно заради херепеси, но много се притесних. Знам, че шанса да се е заразил е нищожен, но като четох какви последици може да има заразявянето и направо лошо ми стана. Хем си знам, че не трябва да чета.

# 63
Ох и аз съм с херпес, мажа ацикловир колкото пъти се сетя, добре, че бабата е вкъщи да я гледа повече.. гледам да не й говоря в лицето, да не хвръкне слюнка.. не целувам и бащата в случай, че той я целува и така..

# 64
Здравейте.

И ние сме с пълна програма,
имаше гъбички на дупето, с които се борим вече трета седмица и те първа се успокоява малко по малко, но се наложи вече да използвам кортикостероиден крем колкото и да не ми се искаше. Иначе мажа с тампон напоен със смрадлика, ползвам пудра, за да е сухо мястото и проветрявам много дупето. Не ползвам никакви мокри кърпи, само на чешмата с вода.
Купих и на мустела олио за къпане.
Гъбите са заради антибиотик при раждането, че и аз бях също.
Смених и пелените с тези на Памперс harmonies, уж ги водят по-добре от премиума, а са и по-скъпи.

Относно лицето за мамата която писа, че и по ушите има, аз започнах да мажа бебо по лицето с а-дерма екзомега, защото по веждите започна да има същите люспи за които споменахте и педиатъра каза, че не иска да се появи по ушите. Още с прибирането слагам на тампон и леко погалвам вежди, уши и лице. Той има и акне и за момента се повлиява добре. Тази марка и модел козметика го водят най, но е индивидуално. Моя бебо е с много чувствителна кожа, преносен и бил на антибиотик.

Относно коликите, беше някакъв кошмар хора, а и сега има такива дни.
Какво направих аз :
- започнах да варя водата бебелан розова капачка (за сведения с мъжа ми пихме от неговата вода и двамата бяхме в тоалетната)
- смених млякото от хип комб. ХА, с обикновен комбиотик, няколко дни има запек или пък не успява да преработи това мляко, затова следя няколко дни и ако продължава ще сменям с комфорт.
- пробвах био амика, еспумизан и лефакс - нищо, педиатъра каза да взема нанибелл капки и взех тези жълтите. Не знам дали от тях малко се повлия или е съвкупност..
- продължавам да давам био гая и къде ми беше акъла да пробвам с Пандата, че нали всички я хвалят и се запече брутално, цяла нощ е ритал, ръмжал, кривил и накрая плакал.
Та набързо върнах био гаята..
Педиатъра също каза, ако от капките започна да не виждам ефект да мина на нанибелл форте.

Утре ще го водим на ортопед заради тортиколиса, който има, за да видим какво е положението. Стискайте палци мами, защото постоянно се притеснявам и плача. 😢

# 65
Здравейте, мамчета!

Много тихичко стана в темата тези дни...

Нас още си ни мъчат газове ли, колики ли, не знам и аз какво е.
Давам Лефакс, давам и Панди 🐼, но нищо не помага напълно, има някакво облекчение сякаш, но то и ден с ден не си прилича!
Чакам да отмине този период и то сигурно ще дойде време за зъбките 🤣

Забелязах, че и акото му се промени..ака поне по 4/5 пъти на ден и веднъж акото е нормално-жълто, следващото е жълто-зелено, след това пък е жълто със слуз, следващото пак е напълно нормално.
Преди 2 дни беше зеленикаво и течно, не знам дали не е от тези неща дето му давам за газове/колики.

Храни се много добре, само на кърма сме все още. Даже вече и замразявам, че идва зимата и ако нещо ме хване и не мога да кърмя, да си има за всеки случай!
Също така ще кандидатствам и за даряване на кърма за недоносени бебчета!
Днес изпратих документи, та да видим дали ще ме одобрят.

Тук от няколко вечери насам се започва някакво недоволство от страна на Мартин, не иска да заспива вечер и се криви. Правим се на клоуни с мъжа ми и нищо не помага, все иска да плаче, но не го оставяме 😄 На смени сме вечер от към 21:00 до 00:00/01:00.
Биберони не приема, имам 4 различни вида и всичките ги плюе, успокоява се с гърдите ми ама и това не помага за дълго...
Ако някой има някакви идеи за успокоение на бебе, готова съм да пробвам всичко 🥹...

# 66
С капките е така май, тъкмо си мислиш, че си открил вълшебната комбинация и айде пак не си🫣 ние сме на Абоколикен и Санколик който добавих в последствие. Беше започнала да ака веднага след всяко хранене и ние и тя спокойни, сега от 2-3 дни пропуска и прави по 10-12 часа без аки, от което става нервна и неспокойна, дори на сън напъва милата и не спи дълбоко. Дано е нещо преходно, замислих се в храната си нещо да не съм променила, но сякаш не съм. Макар че май четох в книгата на Хедра, че е свързано с период на бърз растеж, когато май усвоява по пълноценно храната и затова и акитата намаляват🤔🤔 поръчах една активна гимнастика и килимче за игра от тему и нямам търпение да дойдат 🩷🩷🩷🎉 мислех от български сайт за по-сигурно и качествено да поръчам, но като гледам са абсолютно същите само цената двойна или тройна..🤔

# 67
При нас коликите значително намаляха обаче не иска да спи моето чаве Weary По 2-3 часа будува, днес цели 4, започва да става супер неспокоен и по никакъв начин не мога да го приспя. Пък когато успея да го приспя, след 15-20мин е кукуряк. Сега щом ми е толкова нервно не мога да си представя зъбките като тръгнат .. Satisfied
Активна гимнастика взех още преди да се роди детето с мисълта, че ще я ползваме още като се приберем .. Satisfied Е сега месец и половина по-късно вече я ползваме, но защото много почна да се заглежда и му е интересно. Слагам го да си легне и да бута с ръчичките всичките джунджурии дето висят отгоре, контрастни карти и книжки му нареждам встрани като се върти да си ги гледка. Щом и гък не издава значи му харесва Smile
С ей тази гимнастика сме ние https://www.ozone.bg/product/baby-einstein-aktivna-gimnastika-4- … anguage-discovery само че аз я поръчах от немския амазон и ми излезе сравнително по-евтина, пък и до колкото почти навсякъде е изчерпана. Но и да бях взела активна гимнастика от тему щеше да е същата работа Smile Въпроса е да е шаренко, като почнат да виждат цветове да се радват.
Килимче ще взимам и аз този или другия месец. Засега само ги разглеждам Smile

# 68
И при нас са страшни напъни… като почне от 5 сутринта до към 7:30 нон стоп хленчи и се напъва миличкия 🙁

Обаче чувам, че има в нослето нещо. Не знам течен секрет ли е. Май по-скоро са сухи сополки, защото излизат понякога гурелчета в нослето. Като диша и се чува хрипане и просто все едно има нещо в нослето. Пробвахме с физиологичен разтвор и аспиратор - излиза много малко и пак се чува след това. Педиатърът онзи ден го почисти със спринцовка като вкара 5 мл течност от едната ноздра и излезе през другата. Аз не видях нищо да излиза освен чистата течност. И след това пак се чуваше при дишане нещо. Тази вечер пак пробвах с няколко капки и аспиратор, излезе супер малко и пак се чува. Вече се отчайвам… не знам какво да правя. Някой има ли подобен проблем? Все едно не са в носа, а там се чува при дишане. Интересното е, че не е постоянно, а само понякога. Често се чува при сучене.

# 69
От слюнка и мляко е, недоразвити са им още дихателните пътища и за това. Аз отказвам да ровя вече с аспиратор, само при нужда аконсе вижда нещо. Когато си е в носа по друг начин се чува.

Има спрейчета с физ разтвор, тетризал Е е такъв например, стеримар и тн. По 1-2 впръсквания в ноздра при нужда.

# 70
Aglaonike и при нас е така, има едно къркорене в носа, понякога се появява, а иначе си диша нормално през нослето, не е запушено. Така е от доста време, месец може би...

И при нас акито се промени от по течно и доста често стана гъстичко и малко като количество, по 4-5 пъти на ден. На кърма е, но все още си додавам 100-150 мл АМ за деня когато се заинати и не иска да суче а е гладна.

Мамите, които се изцеждат бихте ли споделили кога го правите, как я събирате тази кърма? Аз когато и давам адаптираното тогава пускам помпата, събирам едни 60-120 млн и оставям в хладилника. На другия ден когато не иска да суче го давам от шишето. Въобще не мога да събера за замразяване...всичко се изяжда, но аз и не се цедя повече от 2 пъти на ден де ..

На всичко отгоре каката е с температура над 38 и умирам от страх да не се зарази бебенцето...Утре я изпращам при баба и, а така искам да си я следя докато отмине..много ме е страх да не се зарази малкото..

# 71
Явно това с нослетата и хъркането е общо за всички ни и следователно нормално 😅🫶 Педи каза, че при бебетата секретите са задни, а не предни и съответно не могат да се извлекат с аспиратор. Аз затова и рядко го ползвам. Само впръсквам Стеримар понеже е под налягане и белким ги избутва още по назад 🫣

Michelle Simple Smile сетих се, че при нас коликите и газовете се увеличиха докато кърмех буквално на поискване, тоест без да засичам време между храненията и продължителност на всяко едно от тях. Сега се стремя да правим поне 2 часа интервали между всяко хранене, а продължителността да е средно 30тина мин без да прекаляваме, че преди я държах и по час. А така храносмилателната система е постоянно в процес на обработка на мляко и се образуват и повече газове.🤗 Та провери да не е от това?

# 72
Не знам дали е от това, нали вече съвременните консултантки по кърмене препоръчват точно на поискване и че нямало от какво да си почива стомаха.

# 73
То не е точно до почиването. По принцип почиването се споменава за през нощта, за да се осигурят едни поне 5-6 часа пауза за храносмилателната система.
Имам предвид, че в началото е трудно да се определи какво точно значи "поискване" и даваме при всеки по неутешим плач и става едно хаотично хранене в което вече изпитото мляко няма техническото време да се обработи от организма а постъпва още ново. В началото се водех по това дали си смуче усилено ръчичките или каквото друго завари, но това не винаги е знак за глад, по скоро знак за зор.😊

# 74
Аз го храня на поискване, което понякога е през половин час, друг път през 2 часа, но през деня никога не е на повече от 2 часа. Но пък от известно време вечер спи по 4-5 часа непробудно. Четох някъде, че ако хапват достатъчно през деня, вечер храненията намаляват. Като заспи към 10:30 чак към 4 се събужда за хранене. Общо взето, от около седмица насам, през нощта става само два пъти, което не се отразява добре на гърдите ми. Стават на буци и са супер пълни. Не винаги се цедя, защото се притеснявам това да не стимлира още повече производство.

Като хълца винаги му давам малко да суче, защото рядко спира от само себе си и ми става мъчно като го гледам как му се затварят очичките, но хлъцва и се сряска. И така понякога е хапнал добре, но след поколо 15 минути започва да хълца и аз уж малко да мму дам, но той пак си суче стабилно и не мога да го отлепя 🤭 Четох и за тези клъстър хранения, които помагат за регулиране на производството на кърма и съответно за моментите на бърз растеж.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 13:54 от Aglaonike

Общи условия

Активация на акаунт