Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 12 612
  • 641
  •   1
Отговори
# 405
Дада, четох я тази майка, която със сълзи на очите се вайка, че не може да измисли повече активности и сигурно на бедното дете му е скучно.
Много си права за социалните мрежи, то стига да пуснеш за 3 мин инстаграм и ютуб и вече ще се комплексираш, че само ти си лоша майка, а другите измислят по 40 образователни игри на ден по Монтесори и съобразени с ранно учене на немски и английски език. 😆
Това стимулиране на децата сакън да не изостанат и да не ни е срам от другите майки после преминава и в детската градина и училище, да са почнали да учат таблицата за умножение на 3 години задължително, а на 4 вече да знаят и дробите.

Чета една книга на американски педиатър уж с лукавото заглавие игри и развитие по месеци и 150 игри. Ами основно включват комуникация с бебчето, не кули от тоалетна хартия.

# 406
Ние точно на това наблягаме. Повече социални дейности, по-малко играчки (защото не са й толкова интересни😀).
Гледам да редувам играчките през няколко дни и тн, по този начин не й омръзват.

# 407
Здравейте, мами!
И аз се чудя постоянно с какво да го занимавам. Всичко му омръзва, дори пробвах да прибирам играчки и да ги показвам след няколко дни. Имам чувството, че ги помни 🤣
И на ръце му писва, и в столчето, имам и една играчка, слагам го легнал да си рита по едни бутони и те светят, и пеят песни, ни и това му писва след 10 минути.
Чета книжки с интонации, tummy time + упражнения, онзи ден напълних една тавичка с вода и сложих гумени играчки вътре..никакъв интерес.
В количката го слагам, в кошчето за кола, да се гледаме и да си говорим. Голям бърборан става, чак се и кара, вика, ядосва се ако си гледам телефона 🤣

Много се радвам като чета как вашите заспиват самички ☺️
Ние още си се приспиваме, само веднъж заспа сам в люлеещият стол. Спим си заедно, но и аз трябва да го виждам, иначе съвсем няма да мигна. Спя с едното око вечер 😂

Доскоро смучеше палците и си чешеше венците, сега се опитва да вкара цели юмруци или всички пръсти без палците, чак се задавя.
Биберони не иска все още, давам няколко различни вида, ни ги плюе.

Обаче усещам вече как сам иска да си спинка и да не съм му много отгоре, бабите му ще идват другия месец...ще им го връча да го учат в креватчето, че аз не мога, жал ми е да е самичък.
Аз не обичам да спя сама, може би затова.

Захранване ще започна чак на 6 месеца, освен ако по-рано не покаже интерес. Съветват ме да започна с кашички като тези на Hipp.

# 408
  • Бургас
Ние до вчера бяхме със скок в растежа според приложението.Мислех,че само на моя му омръзват заниманията само брат му да го забавлява не му омръзва.Но брат му и той е още малък и леко невнимателен и не могат постоянно да се самозабавляват 😁 ние ще сложим последните две ваксини другия месец защото малко забавихме последните и на 8 януари последно.Много ме е жал с тези ваксини и нямам търпение да минат.Не се вталясвам много за това какво е образователно в момента знам,че всяко нещо си има време и от бързане само ти страдаш.

# 409
Ние нямаме изграден някакъв план за занимаване през деня. Основната цел е да я опазим от баткото Joy Зависи в какъв период е. Миналата седмица май беше в някакъв скок или регрес и беше малко по-кривя, включително и нощния сън беше по-неспокоен. Тази седмица е спокойна, гледа си на гимнастика, стои си и в шезлонга и си пее. Даже на два пъти докато си припяваше сама заспиваше. От няколко дни се плюнчи много и ръцете са и все в устата. Тъкмо поизчисти бебешкото акне и сега се обрина около устата и носа.
Вчера сложихме вторите ваксини - ротавирусната и другата в краченцето. За щастие няма някакви реакции като температура. Може би е една идея по-поспалива, но и без ваксини си спи добре през нощта последно време.
Вече май започна да увеличава интервалите на будуване. Преди след час и половина се трупясваше. Сега на втория час понякога все още е свежарка. Режима на спане ни е доста шарен, зависи дали и кога ще излизаме на вън. Няколко дни сутрин спи до по-късно и след това заспива направо като излезне на разходка към 11. Според зависи колко спи на вън и кога се приберем се случва за деня да спи само два пъти.
Започва да става все по-ококорено и осъзнато човече Grinning . Много и харесва някой да и говори. Даже докато я кърмя, ако говорим се пуска и започва да се оглежда и да се смее. Понякога даже се смее с глас.

# 410
Някъде бях чела, че на тази възраст вниманието се ангажира максимално за минута две. Та е нормално отстрани да ни се струва, че им е "скучно" или че им омръзва.
Но според мен грешката ни е, че ги третираме като по-големи деца. А всички тези занимания, доскучаване и търсене на още и разнообразни ще е след 6тия месец поне. В момента сякаш повече нашата гузна съвест, че не измисляме постоянно още нещо ново интересно говори. В допълнение не само, че вниманието им чисто природно заложено към момента е с такова времетраене, но и от много и различни занимавки бързо се преуморява това мъничко мозъче. И ако изглежда раздразнено, ядосано и прочее, може да е и от свръх стимулиране. Съдя по баба й като ни е на гости, тя милата си мисли, че има внуче на 3 години не на 3 месеца😆 включително я учеше да й казва чао.🤣 А нашата я изпраща винаги леко шокирана 🙈🤣

# 411
На нас ни предстоят вторите ваксини след около 10 дни. Много ми е притеснено, защото тук ги слагат наведнъж и първия път бяха 3 игли + тази през устата. Първия път той го изживя доста тежко. На самото боцкане плака само в момента на убождането и според мен беше повече от стрес, защото го държаха и не можеше да помръдне. После си хапна, поспи и беше спокоен, но като се събуди, започна да пищи – явно го болеше мястото на убождането. Много трудно се успокояваше. А той е толкова спокоен по принцип… Тогава вдигна температура и му дадох сироп. А сега ще слагат 4 игли, вероятно по две на краче 😟

Матео от известно време започна да заспива вечер сам. Първо докато суче, заспива в мен, а като го преместя в кошарата, се ококорва и започва едно ритане и „говорене“ по бебешки. Лягам до него и го чакам. В един момент започва леко да хленчи и мрънка, след което заспива. Вече става по веднъж и то не като се събужда напълно, просто започва да мрънка на сън, аз го взимам да хапне малко и пак го слагам да спи.

През деня първо правим малка разходка из апартамента, докато се разсъни. След това започваме с гимнастика и масаж. После време по коремче – слагам му едно надуваемо с вода и рибки, които той гледа и мърда. След това го поставям на гимнастиката, където е любимата му плетена жабка, която вече сам си взима и започва опити да налапа цялата😄. Има и едно пособие за чесане на венците, което също много обича и мисля, че го тормозят вече, защото от време на време пъха ръце и се криви и като го почеша малко му олеква сякаш.

След първата дрямка му показваме книжка „Точната книжка“ – разглежда я и следи с поглед в двете посоки. После разходка и време по коремче. При втората дрямка сме в парка – като се събуди, разглежда дърветата и листата, много му е интересно и им „говори“. Вадя го за малко от количката и го приближавам до някое дърво, за да го изучава с поглед. После се прибираме, малко игра на гимнастиката и му чета малко от някоя книжка. Интересно му е, защото слуша и започва сам активно да „говори“ по бебешки. Четвъртата дрямка обикновено е най-трудна – много време му отнема да заспи. След нея гледам да е по-лежерно и да не се превъзбужда. О скоро му свиря на пианото по малко и много му харесва.

Баща ми беше тук за две седмици и много си игра с него, говориха си, смееха се. Сега като замина, не знам как ще смогвам 😩

Много ме тревожи темата с храненето по време на кърмене. Има толкова разнопосочна информация… Бях чела статии от акушерки, в които се казва, че храната, която майката приема, няма пряко отношение към качеството на кърмата. Разнообразното хранене е полезно за самата майка и за оптимално съдържание на някои витамини, но не е задължително за качеството на кърмата. Само крайно недохранване на майката може да се отрази на кърмата.

Обаче четох и изследвания, които показват, че високо съдържание на захари и прости въглехидрати може да влияе върху нервната система и развитието на мозъка при кърмачетата, макар ефектите да са по-скоро средносрочни и в контекста на прекомерна консумация. Захарта не преминава директно като чисто сладко, но висок гликемичен индекс и повишена кръвна захар могат да предизвикат промени в състава на кърмата. Само че в това изследване са участвали само 88 жени от Латинска Америка и влияние е забелязано само при едно от бебетата и то в краткосрочен план.

А съпругът ми има колега, чиято съпруга не кърми, понеже доктор ѝ е казал, че ядем боклуци в днешно веме и адаптираното мляко е по-добър вариант 😮

# 412
Какви са тези ваксини?
Две мускулни не са ли?
Защо 4 игли?

# 413
Какви са тези ваксини?
Две мускулни не са ли?
Защо 4 игли?

1. Hexavalente - Хексавалентната ваксина (дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, Хемофилус инфлуенца тип b (Hib) и хепатит B)
2. Neumococo conjugada (PCV) - пневмококова ваксина (пневмония, менингит, отит и др.)
3. Meningitis B (Bexsero) -  ваксина срещу менингокок B (менингит тип B)
4. Nimenrix (MenACWY) - тази е препоръчителна, не задъжителна. Предпазва от менингококови инфекции тип A, C, W и Y, като допълнителна защита към Meningitis B.

# 414
Ясно, при вас явно са задължителни, при нас бексеро и нименрикс са препоръчителни само и се заплащат.

# 415
Aglaonike, може този доктор да е амбасадор на Аптамил например😅 и на семинарите им на Сейшелите да ги обучават така..
Иначе и аз се самобичувам понякога дали се храня достатъчно здравословно и не консумирам ли твърде много въглехидрати, понеже преди да забременея се хранех доста по здравословно от сега, а до захар и сладкиши не посягах изобщо. Ама пък си казвам, че на бебка й трябва също енергична мама, която да я носи , гушка и да си играят а само на Броколи, месо и ябълки не става, особено ако си спал 5 часа и после след час и половина още 2 часа и половина 😅🤣 та гледам като количество да е достатъчно и сравнително разнообразно, но колкото толкова 🙈

# 416
Ясно, при вас явно са задължителни, при нас бексеро и нименрикс са препоръчителни само и се заплащат.

Тук само Бексеро е към имузационния календар и е безплатна. Нименрикс е препоръчителна и се заплаща.

MayGodBless, абе и аз това си помислих, няма как иначе да дава подобни крайни съвети. Но много се втрещих. Едно е да нямаш кърма или да не можеш да кърмиш по някакви пичини, но насила да си спреш кърмата, за да дадеш АМ....

Абе, май с майчинството идва едно леко, но постоянно чувство за вина, свързано с почти всичко, което правим 😔. Но пък си права, в крайна сметка е важно да имаме енергия и да сме психически стабилни, за да отгледаме децата си. Все пак винаги нещо излиза отнякъде.

Ето онзи ден, например, видях, че Джеси Инчауспе, която беше бременна долу-горе по същото време с нас, е издала нова книга за това как храненето на майката по време на бременност влияе в дългосрочен план на плода. Първоначално много се подтиснах и честно казано, не бих я прочела, освен ако не реша да имам второ дете. Просто ще се почувствам зле и виновна.

Въпреки че по-разнообразно и здравословно, отколкото по време на бременността, никога не съм се хранела, и въпреки че я следвам и тя споделяше съвети от време на време, които спазвах, е ужасно да осъзнаеш, че е имало нещо, което е можело да направиш по-добре, но не си успял. А от друга страна е добре, че такава информация вече е налична и беменните жени могат да я прочетат.

# 417
Лелеее, 4 на веднъж... Много неприятно. Дано да го понесе леки.
Това пък, че ядем боклуци и кърмата няма да е качествена е една от най-големите простотии които съм чувала.
Не съм ограничавала някои храни заради това, че кърмя. Хапвам си и бобови, зеле, сладко и не съм забелязала да се отразява на бебето. И кафе пия, даже по 2, понякога подхващам и трето, ама то е по-скоро мляко с  три капки кафе. За въглехидратите - кърменето е свързано с енергоразход за организма и тялото се стреми да навакса тази загуба. Най-лесно начин е чрез бързи въглехидрати. За това и повечето ни гони глад за сладко в началото като кърмим. Аз даже се изненадвам, че с това бебе нямах така изразено повишаване на апетита.
Тези от вас, които ползват антистрес пелени - ползвате ли все още и до кога мислите да ги ползвате? През деня рядко се налага да я повивам, само ако нещо не може да се унесе спокойно. Но вечер задължително си спи в пелената. Така сладко и спокойно си спинка свита като пъшкулче, че ме е страх да не и разваля рахата (а и моя Grinning), ако я оставя неповита.

# 418
Моята откачаше със пелени и повиване, така че не ползвам такива неща от първите бегли опити😀 но и сега ако ползвах, щях още миналия месец да спра, когато започна да се обръща по корем.
Последните вечери си спинка и по корем.
В такъв случай пелените може да са рисковани.

# 419
Това са 9 ваксини на един прием. Не е ли малко висок риска за реакции в предвид колко алуминий, други адюванти, антибиотик, чуждо ДНК, формалдехид и други съставки има в тях?

[quote author=Aglaonike link=topic=1813053.msg50588838#msg50588838 date=1765544071]
Какви са тези ваксини?
Две мускулни не са ли?
Защо 4 игли?

1. Hexavalente - Хексавалентната ваксина (дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, Хемофилус инфлуенца тип b (Hib) и хепатит B)
2. Neumococo conjugada (PCV) - пневмококова ваксина (пневмония, менингит, отит и др.)
3. Meningitis B (Bexsero) -  ваксина срещу менингокок B (менингит тип B)
4. Nimenrix (MenACWY) - тази е препоръчителна, не задъжителна. Предпазва от менингококови инфекции тип A, C, W и Y, като допълнителна защита към Meningitis B.
[/quote]

Общи условия

Активация на акаунт